simko1 21.11.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 WitamPo zimie będe zmieniał instalację CO-zostanie tylko piec i nowy bojler. Rurki i grzejniki będą nowe.Grzejniki krakowskie 170w na żeberko, pojemność żeberka 0,3lOd pieca będą wychodzić 4 piony.1 pion-30 żeberek2 pion-20 żeberek3 pion-22 żeberka4 pion-70 żeberekInstalację będę robił samodzielnie w PEXie.I teraz pytanie zasadnicze jaki rozmiar rurek puszczać na poszczególne piony.1\2 czy 3\4 cala? Przyłącz grzejników do pionu będzie na pewno w 1\2 cala.Dodam że od pieca do najwyższych grzejników jest ok 6 metrów-jaki dać zbiornik ciśnieniowy(wyrównawczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 22.11.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 no nie mówcie że nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.11.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Weekend Panie, weekend. Instalatorzy mają wolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 22.11.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Myślałem że właśnie w weekend siedzą i doradzają a w tyg. pracują na budowach. Poczekam może jakiś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 23.11.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 może po weekendzie jakiś fachowiec się wypowie?Dodam tylko że będzie to obieg wymuszony-czasem jak nie będzie prądu-co zdarza się naprawdę rzadko- to grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 23.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 A te piony to będziesz chować w ściany czy co? Pex!? na piony na głowę upadłeś -przy układzie wysoko temperaturowym pex będzie wyglądał jak falbanki powykręcany -za rury zapłacisz mniej ale kształtkami nadrobisz -pozatym na pion co najmniej 1" w pex fi26 pożom i do pierwszej kondygnacji i wyżej stopniowo schodzisz z średnicy same gałązki wystarczy 1/2" lub fi16 taniej i ładniej będzie w miedzi i dodatkowo miedż zawsze będzie oddawać trochę ciepła co zatym idzie grzać A jaki będziesz miał piec gazowy czy stałopalny -Gazowy naczynko przeponowe ma w sobie-Kocioł na opał stały musi być zamontowany w układzie otwartym naczynko wyrównawcze 30l wystarczy tylko przelew ściągnij conajmniej 3/4"lub fi 20 pex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A te piony to będziesz chować w ściany czy coNie. Pójdą normalnie w rogach pokojów. Dom mam starszy i wylewka-przynajmniej na piętrze jest nowa i nie mam zamiaru puszczać rurek co w podłodze. Pex!? na piony na głowę upadłeś Nic mi o tym nie wiadomo, a podaj powód na NIE. Sąsiad robił całą instalkę w pexie i jest ok. przy układzie wysoko temperaturowym pex będzie wyglądał jak falbanki powykręcanyJa mam układ chyba niskotemperaturowy-na piecu to w zimie maks jest 55st. A w lato jak wodę grzeję to ok 70st. Mam już na pexie podłączony bojler ze 5 lat i czasem na piecu miałem naet ok 90st(przy zamkniętym obiegu na dom) i rurek nic nie powykręcało. pozatym na pion co najmniej 1" w pex fi26 pożom i do pierwszej kondygnacji i wyżej stopniowo schodzisz z średnicy same gałązki wystarczy 1/2" lub fi16Czemu poziom w 26 mi wydaje się że wystarczy 20 poziom i całe piony tym bardziej że będzie pompka. Gałązki to wiem że w 16. A jaki będziesz miał piec gazowy czy stałopalny -Gazowy naczynko przeponowe ma w sobie -Kocioł na opał stały musi być zamontowany w układzie otwartym naczynko wyrównawcze 30l wystarczy tylko przelew ściągnij conajmniej 3/4"lub fi 20 pexPiec mam na węgiel taki zwykły bez podajnika ze sterownikiem i dmuchawą.nie rozumię 2 części wypowiedzi. Obieg otwarty?? Gdzie zamontować to naczynko wyrównawcze? Stary zbiornik wyrównawczy mam na strychu?To naczynko też tam? Czy obok pieca na "powrocie"? Otwarty to znaczy zbiornik wyrównawczy w najwyższym punkcie domu-strych-taka beczka bez góry i w niej woda. Zamknięty-zbiornik wyrównawczy na powrocie przy piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 24.11.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 a tak z ciekawości na 1 żeberko to ile watów zakładacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 a tak z ciekawości na 1 żeberko to ile watów zakładacie ? Wszystko zależy od producenta. Ja będę brał "krakowskie" i one mają wydajność następującą: Temp. wej.:95st---------75st temp.wyj.:85st ---------65st temp.zew:20st ---------20st 168w ---------112w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 wracając do tematu. Wiem że przy paleniu węglem i drzewem trza mieć układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym jak najwyżej.A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie wolno zastosować układu zamkniętego z naczyniem przeponowym na "powrocie" do pieca?Bo wydaje mi się że mając sterownik temp. pieca nie skacze u kilkadziesiąt stopni tylko o kilka.Teraz mam ciśnienie około 0,62 atm.To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.11.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 proponuję Ci żebyś nie szukał pomocy na forum, weź sobie instalatora i niech Ci pewne rzeczy wyjaśni, chociażby z mocami grzejników i ich temperaturami zasilania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 proponuję Ci żebyś nie szukał pomocy na forum, chyba od pomagania jest forum tak? chociażby z mocami grzejników i ich temperaturami zasilania mógłbyś sprecyzować?bo ja napisałem dobrze może trochę śmiesznie rozpisane ale takie są parametryweź sobie instalatora i niech Ci pewne rzeczy wyjaśnimyślałem że na forum ktoś taki się znajdzie. Wiem już jak z naczyniem wyrównawczym-na strychu otwarte. Teraz kolejne pytania: czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek? czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 wracając do tematu. Wiem że przy paleniu węglem i drzewem trza mieć układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym jak najwyżej. A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie wolno zastosować układu zamkniętego z naczyniem przeponowym na "powrocie" do pieca? Bo wydaje mi się że mając sterownik temp. pieca nie skacze u kilkadziesiąt stopni tylko o kilka. Teraz mam ciśnienie około 0,62 atm. To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 czego? i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm widzisz, nawet nie wiesz o co pytasz? możesz szukać pomocy na forum, ale nie licz na to, że bez odrobiny wiedzy, (której niestety nie masz), zrobisz coś dobrze, a w tym wypadku, może to być niebezpieczne dla Ciebie i Twoich domowników, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Teraz mam ciśnienie około 0,62 atm. To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm tu przyznaję troszkę zamieszałem. Obecnie ciśnienie wynosi 0,062MPa czyli 6,2 bara Czyli naczynie przeponowe mógłbym zamontować takie na 6 barów i zawór bezpieczeństwa na 10 barów Teraz kolejne pytania: czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek? już wiem że tak czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów? tu dalej proszę o pomoc 1950 chociażby z mocami grzejników i ich temperaturami zasilaniadalej nie wiem co podałem źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 24.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Słabo chłopie słabo na forum ci tego wszystkiego nie wyjaśnię weż jakiegoś hydraulika niech ci wszystko wytłumaczy i zajdż do sąsiada zobacz jak to wygląda zaoszczędzisz na ruże to na kształtkach nadrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 24.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Zgodnie z Dziennikiem Ustaw Nr 75 „Warunki Techniczne jakim powinnyodpowiadac budynki i ich usytuowanie” z 2002 i nowelizacji z 2004r wszystkie kotły napaliwa stałe moga pracowac jedynie w układach otwartych”. Zabronione jest stosowanieukładów zamkniety wyposaonych w przeponowe naczynie wzbiorcze w systemachgrzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7).[/code][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Zgodnie z Dziennikiem Ustaw Nr 75 „Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie” z 2002 i nowelizacji z 2004r wszystkie kotły na paliwa stałe moga pracowac jedynie w układach otwartych”. Zabronione jest stosowanie układów zamkniety wyposaonych w przeponowe naczynie wzbiorcze w systemach grzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7)to wiem ale czemu tak jest "rozsadzić piec może? Z tego c wiem to jest w mojej okolicy kilka domów opalanych węglem a z układem zamkniętym. Więc tak-będe miał układ otwarty. do zbiornika wyrównawczego 3 rurki-dolna do powrotu środkowa-przelewowa górna zasilanie. Ponowie pytania czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów? Teraz kolejne pytania: czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek? to myślę że tak-teraz mam tak zrobione i jest git, oczywiście rurka przelewowa osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 24.11.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wystarczy 1 pion, tak możesz, poczytaj dziennik ustaw tam są opisane średnice rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 24.11.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wystarczy 1 pion, tak możesz, poczytaj dziennik ustaw tam są opisane średnice rur w końcu konkretna odpowiedź za którą bardzo dziękuje.Średnicy rur niestety nie mogę znaleźć. Wiem jedynie że do zbiornika wyrównawczego musi iść min. 3/4cala. Jeszcze jedno pytanie Czy piony (zasilanie, powrót) nie podłączone do zbiornika wyrównawczego, pociągnąć na strych(na wysokość zbiornika wyrównawczego) i na tej wysokości zaopatrzyć je w odpowietrzniki automatyczne? Czy po prostu wystarczy że piony zasilania na końcu zaopatrzę w w\w odpowietrzniki? Czy też wystarczy że będą odpowietrzniki ręczne w grzejnikach zamontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 24.11.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Zgodnie z Dziennikiem Ustaw Nr 75 „Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie” z 2002 i nowelizacji z 2004r wszystkie kotły na paliwa stałe moga pracowac jedynie w układach otwartych”. Zabronione jest stosowanie układów zamkniety wyposaonych w przeponowe naczynie wzbiorcze w systemach grzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7)to wiem ale czemu tak jest "rozsadzić piec może? Z tego c wiem to jest w mojej okolicy kilka domów opalanych węglem a z układem zamkniętym. Więc tak-będe miał układ otwarty. do zbiornika wyrównawczego 3 rurki-dolna do powrotu środkowa-przelewowa górna zasilanie.Ponowie pytania czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów? Teraz kolejne pytania: czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek? to myślę że tak-teraz mam tak zrobione i jest git, oczywiście rurka przelewowa osobno. ale o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts