Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnice rurek CO

simko1

Recommended Posts

Witam

Po zimie będe zmieniał instalację CO-zostanie tylko piec i nowy bojler. Rurki i grzejniki będą nowe.Grzejniki krakowskie 170w na żeberko, pojemność żeberka 0,3l

Od pieca będą wychodzić 4 piony.

1 pion-30 żeberek

2 pion-20 żeberek

3 pion-22 żeberka

4 pion-70 żeberek

Instalację będę robił samodzielnie w PEXie.

I teraz pytanie zasadnicze jaki rozmiar rurek puszczać na poszczególne piony.1\2 czy 3\4 cala? Przyłącz grzejników do pionu będzie na pewno w 1\2 cala.Dodam że od pieca do najwyższych grzejników jest ok 6 metrów-jaki dać zbiornik ciśnieniowy(wyrównawczy)

A te piony to będziesz chować w ściany czy co? Pex!? na piony na głowę upadłeś

-przy układzie wysoko temperaturowym pex będzie wyglądał jak falbanki powykręcany

-za rury zapłacisz mniej ale kształtkami nadrobisz

-pozatym na pion co najmniej 1" w pex fi26 pożom i do pierwszej kondygnacji i wyżej stopniowo schodzisz z średnicy same gałązki wystarczy 1/2" lub fi16

taniej i ładniej będzie w miedzi i dodatkowo miedż zawsze będzie oddawać trochę ciepła co zatym idzie grzać

A jaki będziesz miał piec gazowy czy stałopalny

-Gazowy naczynko przeponowe ma w sobie

-Kocioł na opał stały musi być zamontowany w układzie otwartym naczynko wyrównawcze 30l wystarczy tylko przelew ściągnij conajmniej 3/4"lub fi 20 pex

A te piony to będziesz chować w ściany czy co
Nie. Pójdą normalnie w rogach pokojów. Dom mam starszy i wylewka-przynajmniej na piętrze jest nowa i nie mam zamiaru puszczać rurek co w podłodze.

Pex!? na piony na głowę upadłeś
Nic mi o tym nie wiadomo, a podaj powód na NIE. Sąsiad robił całą instalkę w pexie i jest ok.

przy układzie wysoko temperaturowym pex będzie wyglądał jak falbanki powykręcany
Ja mam układ chyba niskotemperaturowy-na piecu to w zimie maks jest 55st. A w lato jak wodę grzeję to ok 70st.

Mam już na pexie podłączony bojler ze 5 lat i czasem na piecu miałem naet ok 90st(przy zamkniętym obiegu na dom) i rurek nic nie powykręcało.

pozatym na pion co najmniej 1" w pex fi26 pożom i do pierwszej kondygnacji i wyżej stopniowo schodzisz z średnicy same gałązki wystarczy 1/2" lub fi16
Czemu poziom w 26 mi wydaje się że wystarczy 20 poziom i całe piony tym bardziej że będzie pompka. Gałązki to wiem że w 16.

A jaki będziesz miał piec gazowy czy stałopalny

-Gazowy naczynko przeponowe ma w sobie

-Kocioł na opał stały musi być zamontowany w układzie otwartym naczynko wyrównawcze 30l wystarczy tylko przelew ściągnij conajmniej 3/4"lub fi 20 pex

Piec mam na węgiel taki zwykły bez podajnika ze sterownikiem i dmuchawą.nie rozumię 2 części wypowiedzi. Obieg otwarty??

Gdzie zamontować to naczynko wyrównawcze? Stary zbiornik wyrównawczy mam na strychu?To naczynko też tam? Czy obok pieca na "powrocie"?

Otwarty to znaczy zbiornik wyrównawczy w najwyższym punkcie domu-strych-taka beczka bez góry i w niej woda.

Zamknięty-zbiornik wyrównawczy na powrocie przy piecu

wracając do tematu. Wiem że przy paleniu węglem i drzewem trza mieć układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym jak najwyżej.

A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie wolno zastosować układu zamkniętego z naczyniem przeponowym na "powrocie" do pieca?

Bo wydaje mi się że mając sterownik temp. pieca nie skacze u kilkadziesiąt stopni tylko o kilka.

Teraz mam ciśnienie około 0,62 atm.

To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm

proponuję Ci żebyś nie szukał pomocy na forum,
chyba od pomagania jest forum tak?

chociażby z mocami grzejników i ich temperaturami zasilania

mógłbyś sprecyzować?bo ja napisałem dobrze

może trochę śmiesznie rozpisane ale takie są parametry

weź sobie instalatora i niech Ci pewne rzeczy wyjaśni
myślałem że na forum ktoś taki się znajdzie.

Wiem już jak z naczyniem wyrównawczym-na strychu otwarte.

Teraz kolejne pytania:

czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek?

czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów?

Z góry dziękuję za pomoc

wracając do tematu. Wiem że przy paleniu węglem i drzewem trza mieć układ otwarty ze zbiornikiem wyrównawczym jak najwyżej.

A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego nie wolno zastosować układu zamkniętego z naczyniem przeponowym na "powrocie" do pieca?

Bo wydaje mi się że mając sterownik temp. pieca nie skacze u kilkadziesiąt stopni tylko o kilka.

To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 czego? i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm

widzisz, nawet nie wiesz o co pytasz?

możesz szukać pomocy na forum,

ale nie licz na to, że bez odrobiny wiedzy, (której niestety nie masz), zrobisz coś dobrze,

a w tym wypadku, może to być niebezpieczne dla Ciebie i Twoich domowników,

To mając naczynie przeponowe mógłbym założyć naczynie o ciśnieniu 0,6 i ewentualnie zawór bezpieczeństwa na 1atm

tu przyznaję troszkę zamieszałem.

Obecnie ciśnienie wynosi 0,062MPa czyli 6,2 bara

Czyli naczynie przeponowe mógłbym zamontować takie na 6 barów i zawór bezpieczeństwa na 10 barów

Teraz kolejne pytania:

czy do zasilania naczynia wyrównawczego mogę podłączyć "po drodze" do zasilania i powrotu dwa grzejniki po 8 żeberek?

już wiem że tak

czy mając 4 piony wystarczy że tylko jeden z nich podepnę do zbiornika wyrównawczego czy muszę wszystkie, jak wystaczy jeden czy są jakieś wskazania odnośnie pozostałych pionów?

tu dalej proszę o pomoc

1950

chociażby z mocami grzejników i ich temperaturami zasilania
dalej nie wiem co podałem źle.

Zgodnie z Dziennikiem Ustaw Nr 75 „Warunki Techniczne jakim powinny

odpowiadac budynki i ich usytuowanie” z 2002 i nowelizacji z 2004r wszystkie kotły na

paliwa stałe moga pracowac jedynie w układach otwartych”. Zabronione jest stosowanie

układów zamkniety wyposaonych w przeponowe naczynie wzbiorcze w systemach

grzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7).

[/code][/url]

odpowiadac budynki i ich usytuowanie” z 2002 i nowelizacji z 2004r wszystkie kotły na

paliwa stałe moga pracowac jedynie w układach otwartych”. Zabronione jest stosowanie

grzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7)

to wiem ale czemu tak jest "rozsadzić piec może?

Z tego c wiem to jest w mojej okolicy kilka domów opalanych węglem a z układem zamkniętym.

Więc tak-będe miał układ otwarty.

do zbiornika wyrównawczego 3 rurki-dolna do powrotu środkowa-przelewowa górna zasilanie.

Ponowie pytania

Teraz kolejne pytania:

to myślę że tak-teraz mam tak zrobione i jest git, oczywiście rurka przelewowa osobno.

Wystarczy 1 pion, tak możesz, poczytaj dziennik ustaw tam są opisane średnice rur

w końcu konkretna odpowiedź za którą bardzo dziękuje.Średnicy rur niestety nie mogę znaleźć.

Wiem jedynie że do zbiornika wyrównawczego musi iść min. 3/4cala.

Jeszcze jedno pytanie

Czy piony (zasilanie, powrót) nie podłączone do zbiornika wyrównawczego, pociągnąć na strych(na wysokość zbiornika wyrównawczego) i na tej wysokości zaopatrzyć je w odpowietrzniki automatyczne?

Czy po prostu wystarczy że piony zasilania na końcu zaopatrzę w w\w odpowietrzniki?

Czy też wystarczy że będą odpowietrzniki ręczne w grzejnikach zamontowane?

grzewczych wyposaonych w kotły na paliwa stałe (Dz. U. Nr 75, §133.1. pkt 7)

to wiem ale czemu tak jest "rozsadzić piec może?

Z tego c wiem to jest w mojej okolicy kilka domów opalanych węglem a z układem zamkniętym.

Więc tak-będe miał układ otwarty.

do zbiornika wyrównawczego 3 rurki-dolna do powrotu środkowa-przelewowa górna zasilanie.Ponowie pytania

Teraz kolejne pytania:

to myślę że tak-teraz mam tak zrobione i jest git, oczywiście rurka przelewowa osobno.

ale o co chodzi?