simko1 24.11.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ale o co chodzi?przeczytaj cały temat to się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 24.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 przeczytałem i sie pytam jaki powrót i zasilanie do naczynia wyrównawczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.11.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wystarczy 1 pion, tak możesz, poczytaj dziennik ustaw tam są opisane średnice rur w końcu konkretna odpowiedź za którą bardzo dziękuje.Średnicy rur niestety nie mogę znaleźć. Wiem jedynie że do zbiornika wyrównawczego musi iść min. 3/4cala. 1" Jeszcze jedno pytanie Czy piony (zasilanie, powrót) nie podłączone do zbiornika wyrównawczego, pociągnąć na strych(na wysokość zbiornika wyrównawczego) i na tej wysokości zaopatrzyć je w odpowietrzniki automatyczne? Czy po prostu wystarczy że piony zasilania na końcu zaopatrzę w w\w odpowietrzniki? Czy też wystarczy że będą odpowietrzniki ręczne w grzejnikach zamontowane? nie bierz się za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 24.11.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wystarczy 1 pion, tak możesz, poczytaj dziennik ustaw tam są opisane średnice rur w końcu konkretna odpowiedź za którą bardzo dziękuje.Średnicy rur niestety nie mogę znaleźć. Wiem jedynie że do zbiornika wyrównawczego musi iść min. 3/4cala. 1" Jeszcze jedno pytanie Czy piony (zasilanie, powrót) nie podłączone do zbiornika wyrównawczego, pociągnąć na strych(na wysokość zbiornika wyrównawczego) i na tej wysokości zaopatrzyć je w odpowietrzniki automatyczne? Czy po prostu wystarczy że piony zasilania na końcu zaopatrzę w w\w odpowietrzniki? Czy też wystarczy że będą odpowietrzniki ręczne w grzejnikach zamontowane? nie bierz się za to popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 25.11.2009 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 nie bierz się za toa nie możecie poprostu odpowiedzieć tylko cały czas zniechęcacie i tylko piszecie że bez odrobiny wiedzy, (której niestety nie masz) i mam się za to nie brać. Zadałem pytania i prosiłbym o odpowiedź. Swoje pytania opieram na instalacji która jest obecnie i działa bez zarzutu.Proszę tylko o odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.11.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 tutaj nie chodzi o zniechęcanie, jaką masz pewność szukając pomocy na forum, że te odpowiedzi które otrzymasz będą na pewno dobre i pozwolą Ci wykonać prawidłowo instalację? żadnej - niestety większość, to ludzie tacy jak Ty, zdobywali wiedzę na temat instalacji wszędzie, ale nie w szkole, jeżeli nie wiesz nic więcej, żeby zweryfikować tę otrzymaną pomoc, to możesz narobić więcej szkody niż pożytku, proponuję Ci, poszukaj materiałów, poczytaj literaturę, jak będą jakieś wątpliwości to wtedy szukaj odpowiedzi w sieci, w tej chwili, z całym szacunkiem dla Ciebie, nie masz podstaw do tego, żeby robić tę instalację, ale wcale Cię to nie dyskwalifikuje, nie twierdzę też, że tego nie możesz zrobić, z tym, że musisz wiedzieć co i jak robić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 25.11.2009 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 tutaj nie chodzi o zniechęcanie, jaką masz pewność szukając pomocy na forum, że te odpowiedzi które otrzymasz będą na pewno dobre i pozwolą Ci wykonać prawidłowo instalację? żadnej - niestety większość, to ludzie tacy jak Ty, zdobywali wiedzę na temat instalacji wszędzie, ale nie w szkole, jeżeli nie wiesz nic więcej, żeby zweryfikować tę otrzymaną pomoc, to możesz narobić więcej szkody niż pożytku, proponuję Ci, poszukaj materiałów, poczytaj literaturę, jak będą jakieś wątpliwości to wtedy szukaj odpowiedzi w sieci, w tej chwili, z całym szacunkiem dla Ciebie, nie masz podstaw do tego, żeby robić tę instalację, ale wcale Cię to nie dyskwalifikuje, nie twierdzę też, że tego nie możesz zrobić, z tym, że musisz wiedzieć co i jak robić, Przynajmniej szczera odpowiedź. Masz może jakąs literaturę o tym w formie elektronicznej? Bardzo bym o nią prosił.Na [email protected] Obecnie ciśnienie wynosi 0,062MPa czyli 6,2 bara Czyli naczynie przeponowe mógłbym zamontować takie na 6 barów i zawór bezpieczeństwa na 10 barówtu wdarł się mój błąd literowy-miało być 0,62 bara i 1 bar a nie jak napisałem 6,2 i 10 bara. Odnośnie instalacji zamkniętych z naczynkiem przeponowym. Dziś oglądałem u kolegi jak to ma.Piec z podajnikiem na groszek, system zamknięty, dwa zawory bezpieczeństwa ustawione na 3 bary, naczynie przeponowe ustawione na ok 2 bary. Zawory bezpieczeństwa jeden na zasilaniu drugi na powrocie. Jakby na to nie patrzeć to się da i wielu ludzi tak robi-system zamknięty w instalacji na paliwo stałe. Co ciekawe czytałem że w Polsce jest to niedopuszczalne(dalej nie wiem dlaczego) a za granicą można tak robić i jest to dopuszczone. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 25.11.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 kolego bzdury piszesz zaworów się nie ustawia tylko kupuję naczynko też, tyle że naczynko mozemy do pompować, a nawet musimy minimum 1 raz w roku a zawory odpowietrzające lepiej zamontować kończąc pion. Dla twojej informacji fi 25 to 1", 3/4" to fi 20 a teraz zajżyj jeszcze raz w dziennik ustaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 26.11.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Mam mieć u siebie piec na ekogroszek.Hydraulik chce wykonać instalację od kotła przez pompę do rozdzielaczy (dwóch: jeden dół, drugi góra budynku) w miedzi o średnicy 22 mm.Czy nie jest to za mała średnica? Czy nie należy dać 28 mm?Czy macie może zdjęcia waszych instalacji rurowych w kotłowni z piecami na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 26.11.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Dla twojej informacji fi 25 to 1", 3/4" to fi 20 to wiem kolego bzdury piszesz zaworów się nie ustawia tylko kupuję naczynko też, tyle że naczynko mozemy do pompowaćtak, tak kupione już o takim ciśnieniu. teraz zajżyj jeszcze raz w dziennik ustaw szukam i nie mogę znaleźć.Mógłbyś podać paragraf lub jakiś odnośnik. Wiem tylko że do zbiornika wyrównawczego ma iść 1cal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.11.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Mam mieć u siebie piec na ekogroszek. Hydraulik chce wykonać instalację od kotła przez pompę do rozdzielaczy (dwóch: jeden dół, drugi góra budynku) w miedzi o średnicy 22 mm. Czy nie jest to za mała średnica? Czy nie należy dać 28 mm? Czy macie może zdjęcia waszych instalacji rurowych w kotłowni z piecami na ekogroszek? Ale kolego użyj logicznego myślenia. Przeczytaj co sam napisałeś i wypisz na kartce wszystkie pożyteczne informacje, które zawiera ta wypowiedź i będziesz wiedział dlaczego nie uzyskałeś żadnej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 27.11.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Jakby na to nie patrzeć to się da i wielu ludzi tak robi-system zamknięty w instalacji na paliwo stałe. Co ciekawe czytałem że w Polsce jest to niedopuszczalne(dalej nie wiem dlaczego) a za granicą można tak robić i jest to dopuszczone. pozdrawiam Wyobraź sobie, że ktoś ładuje kociołek do pełna węglem przy zakręconych większości zaworów w grzejnikach. Woda w instalacji się gotuje, zawory bezpieczeństwa walą wrządkiem - mogą nie zdołać odprowadzić nadmiaru powstającej pary i wtedy ....... bum - może byc nieszczęście. Gdy nie ma automatyki sterującej ilością wytwarzanej energii w kotle instalacja musi być otwarta i jest to wpełni uzasadnione. Jeśli chodzi o średnice instalacji to jestem zwolennikiem choć przyblilżonego obliczania oporów przepływu, rozkładu ciśnień a nie strzelania "na oko" średnic, bo często kończy się to dobrze działającym grzejnikiem w pokoju "A" i wiecznie zimnym w pokoju "B". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 16.11.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 nie bierz się za to Witam Po sługiej przerwie. Centralne już zrobione wszystko zrobiłem sam. Tylko na początku przyjechał instalator i po przedstawieniu mu mojej koncepcji zatwierdził ją i powiedział że wszystko ok. Instalacja już śmiga od 3 miesięcy i wszystko jest super. Czekam jesz\cze tylko na mrozy żeby ustawić nastawę wstępną na zaworach termostatycznych.Już nawet raz zagotowałem wodę przy zamkniętym obiegu "na dom" i nic nie stało się tylko wody trochę wywaliło z przelewu. Zmieniłem rownież system palenia miału na górny polecam każdemu bo naprawdę warto i dużo korzyści-dłużej pali się nie kopci i wogóle!!! To tyle jeśli chodzi o ten temat. Teraz mam takie pytanie. Dom jest stary(1976r) zrobiony ze szlaki ściany zewnętrzne po ok 40cm grubości wiadomo przez te trzydzieści pare latek szlaki trochę się utleniło i wogóle. Mam zamiar jakoś zaizolować i czy położyć tynk taki zwykły co kiedyś się robiło 3 warstwowy czy styropian czy może jak gdzieś słyszałem że na taką starą szlakę to najleppiej tynk a dopiero na tynk styropian? Pozdrawiam Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts