Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni - PROBLEM

przemo33

Recommended Posts

Witam

Postanowilem sam wywiercic studnie glebionowa,

zakupilem:

-swider do wiercenia dwie wymienne srednice 180 i 150 mm

-rury oslonowe fi 160 PCV

-rure do wody fi 125 PE

Zaczelismy prace w miejscu wskazanym przez rozdzkaza

wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo, wiec wlozylismy w wywiercony otwor rury oslonowe fi 160 i dalej kontynuowalismy prace wiertlem fi 150.(Nie szlo juz tak lekko jak wczesniej )

Ale dojechalismy jeszcze jakies 1,5m czyli wsumie okolo 7,5m

.Zakonczylismy wiercenie. Niestety okazalo sie ze w studni jest tylko okolo 0,5m wody :( od dna.

No i tu problem mysle ze powinno byc wiecej :(, sprobowalismy zanuzyc filtr

ale w filtrze bylo jeszcze mniej :(

(Probowalismy tez podciagnac lekko rure oslonowa 0,5m ale nic to nie zmienlo)

Czy cos zrobilem nietak?

Bardzo prosze o POMOC bo niewiem co mam dalej robic.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja u siebie dowiercilem się do głębokości 15m własnej roboty świdrem ale od początku

na głębokość ok. 8 metrów wierciłem świdrem średnicy ok 60mm jak zaczęło się obsypywać wsunełem 8 metrów rury 50mm dokładnie takiej jak do odkurzacza centralnego czyli sklejaną co jakiś odcinek.

Po wsunięciu rury póżniej to wiercenie już drugim świdrem takiej średnicy żeby wszedł w srodek rury.Po każdym 15cm wykopu wciskałem rurę głębiej i głębiej aż do głeb. 15 m.

Tak robił sąsiad i na początku sceptycznie podchodziłem o tego jak z rury 50mm mogę pobierać wodę przecież jej zabraknie , jednak nic mylnego wody od groma.

oczywiście wczśsniej czyszczenie i wyciąganie brudnej wody z piaskiem czasem tak gęstej ze pompa siadała ale teraz woda czyściutka.

7,5 metra wydaje mi się mało jak na studnie wierconą.

zakupilem:

[...]

wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo,

[...]

Czy cos zrobilem nietak?

Zabrakło Ci jednego narzędzia do kompletu z tymi świdrami. Takiego specjalnego cyngwajsa do wiercenia/wybierania błota. Nie jestem specjalistą i nie wiem, jak się toto nazywa, ale używali tego moi studniarze, wyglądało po prostu jak rura z pogiętą klapą u dołu

J.

zakupilem:

[...]

wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo,

[...]

Czy cos zrobilem nietak?

Zabrakło Ci jednego narzędzia do kompletu z tymi świdrami. Takiego specjalnego cyngwajsa do wiercenia/wybierania błota. Nie jestem specjalistą i nie wiem, jak się toto nazywa, ale używali tego moi studniarze, wyglądało po prostu jak rura z pogiętą klapą u dołu

J.

Szlamówka. Prawdopodobnie chodzi o szlamówkę.

Witam ponowniue

-Warstwy ziemi byly raz glinka raz piasek

-Szlamowki wsumie nie potrzebowalem bo wiercilem w oslonowej i udalo sie zejsc ponizej pokazania sie wody okolo 1,5m

Prosze o dalsze wskazowki

No jak nie potrzebowałeś jak potrzebowałeś? Pisałeś, że dalej nie mogliście już wiercić, ponieważ nic się nie wyciągało. W warstwie wodonośnej świder nic nie wyciągnie, potrzebna jest szlamówka właśnie.

A jeśli źle zrozumiałem, jeśli dalej nie dało się wiercić z innych przyczyn, to trzeba walczyć z tą przyczyną, bo wiercić dalej po prostu trzeba, półtora metra wody to o wieeeele za mało. Studniarze radzą sobie i z kamieniami w odwiercie, wszystko sprowadza się do kwestii użycia odpowiedniego narzędzia do danego zadania.

J.

A pamietacie ile metrow wody macie w swoich studniach?

U mnie jest coś koło 4-5.

Musisz wiercić głębiej, nie ma wyjścia. Półtora metra to zdaje się jest absolutne minimum, jakie musisz utrzymać nad pompą lub smokiem, a przecież pod tym też musi być trochę miejsca, a w przypadku pompy zanurzanej dojdzie jeszcze jej długość...

J.