przemo33 21.11.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam Postanowilem sam wywiercic studnie glebionowa, zakupilem: -swider do wiercenia dwie wymienne srednice 180 i 150 mm -rury oslonowe fi 160 PCV -rure do wody fi 125 PE Zaczelismy prace w miejscu wskazanym przez rozdzkaza wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo, wiec wlozylismy w wywiercony otwor rury oslonowe fi 160 i dalej kontynuowalismy prace wiertlem fi 150.(Nie szlo juz tak lekko jak wczesniej ) Ale dojechalismy jeszcze jakies 1,5m czyli wsumie okolo 7,5m .Zakonczylismy wiercenie. Niestety okazalo sie ze w studni jest tylko okolo 0,5m wody od dna. No i tu problem mysle ze powinno byc wiecej , sprobowalismy zanuzyc filtr ale w filtrze bylo jeszcze mniej (Probowalismy tez podciagnac lekko rure oslonowa 0,5m ale nic to nie zmienlo) Czy cos zrobilem nietak? Bardzo prosze o POMOC bo niewiem co mam dalej robic. Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.11.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Nie napisałeś najważniejszego. Jaki rodzaj gruntu był na poszczególnych głębokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 21.11.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ja u siebie dowiercilem się do głębokości 15m własnej roboty świdrem ale od początkuna głębokość ok. 8 metrów wierciłem świdrem średnicy ok 60mm jak zaczęło się obsypywać wsunełem 8 metrów rury 50mm dokładnie takiej jak do odkurzacza centralnego czyli sklejaną co jakiś odcinek.Po wsunięciu rury póżniej to wiercenie już drugim świdrem takiej średnicy żeby wszedł w srodek rury.Po każdym 15cm wykopu wciskałem rurę głębiej i głębiej aż do głeb. 15 m.Tak robił sąsiad i na początku sceptycznie podchodziłem o tego jak z rury 50mm mogę pobierać wodę przecież jej zabraknie , jednak nic mylnego wody od groma. oczywiście wczśsniej czyszczenie i wyciąganie brudnej wody z piaskiem czasem tak gęstej ze pompa siadała ale teraz woda czyściutka. 7,5 metra wydaje mi się mało jak na studnie wierconą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Dokładnie. Opisz warstwy. Ja mam aktualnie już drugi odwiert, pierwszy przerwany na 15m(ił) teraz drugi na 20 i sucho . Czarodziej zapewniał, że tu i tylko tu jest woda. Oby tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 21.11.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak wiercicie sami ? Ja bym też spróbował ale skąd takiej długości narzędzia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.11.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak wiercicie sami ? Ja bym też spróbował ale skąd takiej długości narzędzia ? Sorki, nie dodałem, że wierci mi ekipa. Sam wierciłem ręczną pod abisynkę(fi 110). Skapitulowałem na 4 metrze bo błotko się przelewało przez wiertło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.11.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 zakupilem: -swider do wiercenia dwie wymienne srednice 180 i 150 mm [...] wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo, [...] Czy cos zrobilem nietak? Zabrakło Ci jednego narzędzia do kompletu z tymi świdrami. Takiego specjalnego cyngwajsa do wiercenia/wybierania błota. Nie jestem specjalistą i nie wiem, jak się toto nazywa, ale używali tego moi studniarze, wyglądało po prostu jak rura z pogiętą klapą u dołu J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 21.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 zakupilem: -swider do wiercenia dwie wymienne srednice 180 i 150 mm [...] wszystko szlo wporzadku, na okolo 6m pokazala sie woda wiec juz ciezko bylo wiercic wierlem fi 180 poniewaz sie obsuwalo i praktycznie nic sie nie wyciagalo, [...] Czy cos zrobilem nietak? Zabrakło Ci jednego narzędzia do kompletu z tymi świdrami. Takiego specjalnego cyngwajsa do wiercenia/wybierania błota. Nie jestem specjalistą i nie wiem, jak się toto nazywa, ale używali tego moi studniarze, wyglądało po prostu jak rura z pogiętą klapą u dołu J. Szlamówka. Prawdopodobnie chodzi o szlamówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 22.11.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam ponowniue -Warstwy ziemi byly raz glinka raz piasek-Szlamowki wsumie nie potrzebowalem bo wiercilem w oslonowej i udalo sie zejsc ponizej pokazania sie wody okolo 1,5m Prosze o dalsze wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.11.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam ponowniue -Warstwy ziemi byly raz glinka raz piasek -Szlamowki wsumie nie potrzebowalem bo wiercilem w oslonowej i udalo sie zejsc ponizej pokazania sie wody okolo 1,5m Prosze o dalsze wskazowki No jak nie potrzebowałeś jak potrzebowałeś? Pisałeś, że dalej nie mogliście już wiercić, ponieważ nic się nie wyciągało. W warstwie wodonośnej świder nic nie wyciągnie, potrzebna jest szlamówka właśnie. A jeśli źle zrozumiałem, jeśli dalej nie dało się wiercić z innych przyczyn, to trzeba walczyć z tą przyczyną, bo wiercić dalej po prostu trzeba, półtora metra wody to o wieeeele za mało. Studniarze radzą sobie i z kamieniami w odwiercie, wszystko sprowadza się do kwestii użycia odpowiedniego narzędzia do danego zadania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 22.11.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Tak niedalo sie wiercic ale bez rury oslonowej w rurze oslonowej jakos szło.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 22.11.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Jak dowierciliscie się do poczatku pokazania się wody to ile jeszcze w glab wierciliscie?Ile metrow naplynelo wody do wykonanego otwor? Skad wiedziec kiedy nalezy skonczyc wiercic?? Aha a moze u mnie to jakas woda podskorna? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Rury osłonowe powinny być stalowe a urobek spod wody wybiera się tzw. szlamówką czyli łyżką wiertniczą (rura z gumową klapką opuszczana na linie). A jeżeli chodzi o głębokość to wierć do bólu - dosłownie Współczuje bo jednak wiercenie maszynowe to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 22.11.2009 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Czyli co za malo tej wody na tych 7 metrach?(Moze jak na 7,5 wcisne rure z filtrem i jak podniose rure oslonowa o 1,5m to moze naplynie wiecej?chociaz 1,5m? Czy wasza woda tez byla taka zolta na poczatku i co potem zrobiliscie?? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 do godziny pompowania powinna być czysta, potem przy kolejnych załączeniach pompy znów na początku może być mało klarowna. Po kilkunastu załączeniach powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 22.11.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A pamietacie ile metrow wody macie w swoich studniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.11.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A pamietacie ile metrow wody macie w swoich studniach? U mnie jest coś koło 4-5. Musisz wiercić głębiej, nie ma wyjścia. Półtora metra to zdaje się jest absolutne minimum, jakie musisz utrzymać nad pompą lub smokiem, a przecież pod tym też musi być trochę miejsca, a w przypadku pompy zanurzanej dojdzie jeszcze jej długość... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 23.11.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 WitamTo moze ja sie dowiercilem do kurzawki? Aha, jak odroznic kurzawke od warstwy wodonosnej?Jak mogole powinna wyglądać warstwa wodonosna? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 23.11.2009 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 WitamTo moze ja sie dowiercilem do kurzawki? Aha, jak odroznic kurzawke od warstwy wodonosnej?Jak mogole powinna wyglądać warstwa wodonosna? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 23.11.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Aha i jak wykonac ewentualnie obsybke ze zwiru?(Tzn obsypac filtr, na jakiej wysokosci , i jak zrobic zeby go nie zasypac w srodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts