homer90210 27.08.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam to ze wiertło wchodzi nie oznacza ze koniecznie jest zwirek moze roznie dobrze byc np kurzawka U mnie rure wpłukałem na 8 metrow bez wiekszych problemow ale jak sie okazało wody juz nie było. Redwin na ktorym metrze jestes? Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez homer90210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 28.08.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam to ze wiertło wchodzi nie oznacza ze koniecznie jest zwirek moze roznie dobrze byc np kurzawka U mnie rure wpłukałem na 8 metrow bez wiekszych problemow ale jak sie okazało wody juz nie było. Redwin na ktorym metrze jestes? dokładnie 11,5m , kurzawki nie ma , problem tylko z nabieraniem i wkrecaniem no i wiadomo splukiwaniem urobku , u mnie woda jest stała wczesniej pchałem sie ze srednicą 160 wraz z filtrem ale.. bład nieodpowiednia siatka filtracyjna i wode juz pompowalem takim nurkiem z aluminium wiec bylo ok ale z e ta pompa robi straszne wibracje sitkował sie bardzo drobny piasek i było zasypywanie obecnie rura 160 jest tylko robocza zamierzam w nia wpuscic 110 dlatego chce zejsc głebiej zeby nie bylo jaj z brakiem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 30.08.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 cos widze ze slabe zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek whisky 11.09.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 może ktoś ma jeszcze inne rozwiazania niech pochwali sie ja caly czas szukam rozwiazania moze mi to pomoze zdobyc choc kolejny metr studni Sorki nie siedza na codzien na forum ... Zwykla rura pcv szara fi 50 plus waz do powietrza przymocowany na dole 1/2 cala bo mniejszy zie zapycha kamieniami (jakies 10 cm od dna/konca) .... im wiecej wody tym lepiej ... nie mam zdjec znaczy gdzies po laptokach sa a zabawki aktualnie u kolegi leżą .... poszukaj w necie jest wiele materiałów video z dzialania tego typu pluczki gdzie wode wypycha powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 18.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 widze ze pomysłów brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 19.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) widze ze pomysłów brak Jak koniecznie się bierzecie za takie sprawy sami to poszukajcie jakie rozwiazania stosuja profesjonaliści. Są od dawna stosowane świdro-szlamówki - http://www.szkurlat.com.pl/offert1.htm#11, http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fgeomor.com.pl%2Fbeta%2Fpdf%2F1%2Fpobierz.php%3Ffile%3DP1_02.pdf&ei=vJ46UrztM-vL0AWz6oHICQ&usg=AFQjCNGxibrWXMFkJ7BzJ5xwA8f_r-ISjg&bvm=bv.52288139,d.d2k Można takie rozwiązanie skopiować. Jest to szlamówka na sztywnym przewodzie z zakończeniem jak świder rurowy. Wyglada to tak - http://www.weko.biz.pl/images/katalog/%C5%9Bwidroszlam%C3%B3wka-1.jpg Edytowane 19 Września 2013 przez Marcin H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 22.09.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak koniecznie się bierzecie za takie sprawy sami to poszukajcie jakie rozwiazania stosuja profesjonaliści. Są od dawna stosowane świdro-szlamówki - http://www.szkurlat.com.pl/offert1.htm#11, http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fgeomor.com.pl%2Fbeta%2Fpdf%2F1%2Fpobierz.php%3Ffile%3DP1_02.pdf&ei=vJ46UrztM-vL0AWz6oHICQ&usg=AFQjCNGxibrWXMFkJ7BzJ5xwA8f_r-ISjg&bvm=bv.52288139,d.d2k Można takie rozwiązanie skopiować. Jest to szlamówka na sztywnym przewodzie z zakończeniem jak świder rurowy. Wyglada to tak - http://www.weko.biz.pl/images/katalog/%C5%9Bwidroszlam%C3%B3wka-1.jpg taaa.............. ale tez chodzi o koszt kupic nie problem ale masa kasy nastawiam sie raczej na zrob to sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 27.09.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 taaa.............. ale tez chodzi o koszt kupic nie problem ale masa kasy nastawiam sie raczej na zrob to sam... A kto każe coś takiego kupować? Można przecież podpatrzyć i zrobić z grubościennej rury coś podobnego samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 19.10.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 widze ze znowu temat staną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekk 20.11.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam Forumowiczów. Zauważyłem, że od dłuższego czasu jest prowadzony wątek studni. MOże mi ktoś poradzi. Dwa dni temu była u mnie firma i wierciła studnię ręcznie ale profesjonalnie osłony, trójnóg itp. Dowiercili się na 16 m zwinęli sprzęt i powiedzieli, że dalej nie pojadą bo glina. Najpierw sam szef określił, że będzie woda na 8-9 metrze i okazało się, że była przewiercili się przez glinę i faktycznie był niewielki pokład ok. 0,5 m żwirku. Stwierdzili, że to zbyt mało da wody więc poszli dalej. Na ok. 15 m znowu był pokład glinki z piaskiem ok 0,5 m zaczęli szlamować i okazało się, że poniżej na 16 metrze jest znowu glina czy ił więc zwinęli żagle i pojechali. Wczoraj sprawdziłem odwiert i juz mi 10 m zasypało. Ale wrzuciłem pompę do odwiertu i dawała ok. 10 l na minutę tak przez godzinę. Poradźcie czy można jakoś pogłębić ten zasypany odwiert i wykorzystać tę wodę jaka jest. Nie potrzebuję dużych ilości wody i te 10 l na minutę mi starczy. Za odpowiedź będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiplymouth 22.11.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 witam,moze znacie kogos dobrego no i w miare taniego.Chodzi mi o wiercenie studni okolice Bobolic (zachodniopomorskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 10.12.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 witam na jakim poziomie masz lustro wody i jak bardzo opada podczas pompowania?? Jeli woda nie opada podczas pompowania ponizej 7 metrow to mozna włozyc węza pe np32 z ponacinanym koncem i owinientym drobna siatka lub geowluknina i pompa z drugiej strony (ale potrzebna bedzie pompa hydroforowa tzw ssaca) Ale tak jak pisalem wszystko zalezy od tego jak ksztaltuje sie lustro wody podczas pompowania i jak gleboko uda sie wlozyc tego weza w ziemie. To sa tylko moje przemyslenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slavio 22.12.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam Może nie wniosę wiele, ale dla osób chętnych z Wrocławia i okolic proponuję możliwość wynajmu świdra i szlamówki. Sprzęt w większości przypadków umożliwia samodzielne wywiercenie studni. Chętnych zapraszam na stronę: http://taniewynajmowanie.com.pl pozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 30.03.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 widze ze temat stoi w miejscu czyzby brak pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 30.03.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 no stoi coz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 30.03.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 pomysly moze i sa czekam tylko lepszej aury i ruszam do boju 190 cm wody jest chce zdobyc choc 50 cm i niech sie dzieje wola boza starczy lub nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 31.03.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 witampraca ruszyła udało sie opuscic rure robocza o jakies 30 cm jeszcze choc 20cm gorzej z wybieraniem wiertło bardzo mikro nabiera teraz pytanie za 1000 pkt jak owinąc siatka rure ssawna jodełka? czy ciete kawałki?pomoze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 01.04.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Zawodowiec u mnie owijał w "gwint", z zakładką około 1/4 szerokości taśmy. Następnie po tej zakładce sznurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 10.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam i jak redwin u ciebie z woda ?? Ja znalazlem kolesia w sumie to niedaleko odemnie mieszka wierci do 30 metrow recznie za 1200 zl wiec mysle ze niema tragedi no plus materialy oczywiscie tzn rura fi40 bo filtr robi sam Przychodzi za tydizen lub dwa Po kilku wlasnych probach zrezygnowalem. Woda byla lecz lecialo jakies 10 litrow na minute a jak byly upaly lustro opadalo i lecialo tylko 5 a to zamalo na podlaczenie pompy wirnikowej. Poziom lustra to jakies 4 metry ponizej gruntu Jestes bardzo ciekaw co z tego wyjdzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwin 11.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 ja narazie stoje z robota brak czasu ale woda jest udalo sie pogłebic o jakies 20 cm ale masa roboty z tym była problemem był tzw tłok kręcilem wiertełkiem nabiera a jak wyciagam to na zasadzie tłoka wciaga piach w rure zastanawiam sie jeszcze nad produkcja wiertła mniejszej srednicy ale czy to zrobie nie wiem generalnie nie pali sie metoda zrob to sam zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts