Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni - PROBLEM

przemo33

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przekopałem się przez te dwa kamyczki, poszło kawałek i są nastepne.

Czy wg waszych doświadczeń warto kopać w innym miejscu i liczyc ze bedzie czysto? Czy już tłuc dalej na około 6m ptzez te kamienie i glinę i liczyć ze pod spodem bedzie czysto piach i woda.

Znajomy 500m dalej i ciut niżej j miał na 4.5m...

Witam Panowie, chciałbym podłaczyć się pod temat. Planuje wykonanie studni, szlamówka i wiertnica samemu, pierwsza woda pokazuje się już na 1.5m jednak po 3m zaczyna się szary IŁ. Nastepna warstawa wodonośna jest na około 12-15m czy jestem się w stanie przebić własnoręcznie przez ten IŁ czy to będzie przeprawa nie do przebicia szlamówką?

Zatrzymałem się na 6.50m. Trafiłem na szare iły. Myślałem że już nic gorszego od kurzawki nie może być - a jednak.

To szare ku...stwo nie daje się wyciągnąć świdrem, a do szlamówki nabija się bardzo wolno (jedynie w stanie półpłynnym - taki szary "budyń" wchodzi do szlamówki).

Gdybym wiedział, że iłowa warstwa ma koło 1 metra to bym walczył dalej, ale ona równie dobrze może mieć kilka metrów - a to już nie do ogarnięcia ręczną robotą.

Już dzisiaj wiem, że największym błędem jaki można zrobić wiercąc ręcznie studnie, przed czym przestrzegam wszystkich przyszłych amatorów wiercenie jest nacięcie ( czy też nawiercenie ) rury osłonowej. To kardynalny błąd!. Zapomnijcie o tych wszystkich filmikach z YT.

Gdybym rurę osłonową miał szczelną zrobił bym tą studnię w 3 dni. W związku z tym, że ją ponacinałem na ostatnim 1,5m (zgodnie z instrukcją :) to cały czas walczyłem z napływającym tymi otworami piaskiem.

I jeszcze coś - ku przestrodze. Tego piachu wyciągnąłem tak na oko ok. 20 taczek (może więcej). Po tych burzach i ulewach wychodzę rano do ogrodu i metr od odwiertu widzę lej na ponad metr głęboki, poprzewracane drzewka i kawałek płotu. Po prostu nastąpiło tąpnięcie. Dobrze, że nikomu nic się nie stało.

Na razie odpuściłem.

Wody jest prawie cała rura - ale wydajność beznadziejna, a w dodatku tak jak wspomniałem wyżej, końcówka studni zatopiona jest w tej warstwie szarych iłów, które pompka (ruska membranowa) podnosi i zamiast wody pompuje "szary kisiel" :)

Ogólnie mówiąc - "szaro" to widzę :)

Na szczęście lato było tak mokre, że praktycznie nie było większej potrzeby dodatkowego podlewania ogrodu.

Możliwe, że wrócę do tematu.

Pozdrawiam

Witam. Mam pytanie do Tomasza jak dalej sprawa się rozwinęła? U mnie bardzo podobnie wygląda sposób zrobienia studni, tylko że woda jest na głębokości 4m. Po przeczytaniu tego posta boję się wybierać wody z odwiertu. Jednorazowo jestem w stanie wyciągnąć ręczną pompą około 100l. Później muszę poczekać około godziny i znowu około 100l. Też przy szlamowaniu wybrałem około 10 taczek takiego piasku jak z plaży. A co to jest ten ił?

• 4 weeks później...

Witam forumowiczów,

buduje własną studnie wierconą, doszedłem do 11metra a było to tak przeszedłem żerdziami z ślimacznicą 180mm pierwsze 8 metrów gliny, potem pojawił się nawodniony pył ( domyślam się że to kurzawka). Następnie osądziłem rury pvc160 lite bez nacięć i nawierceń. W niej szlamowalem i jednocześnie osadzalem osłonowkę z nadzieją dokopania się do grupszego piasku. Trzy lub cztery szlamowania i zagłębianie oslonowki przy pomocy belki, obciążenia ok 90 kg i sporego młota. Szło nieźle. Ale piach ciągle napływał do osłonówka. Dalej zagłębianie już nie szło. Nie nadążałem wybierać napływającej kurzawki. Obecnie woda ustabilizowała się na 7mppt, drobny piach na 8,5mppt a oslonowka sięga 11mppt. Chciałbym jeszcze spróbować osądzić rurę osłonową przez wyrównanie ciśnień w rurze tj wypełnienie wodą i odpompowywanie szlamu pompa nurkiem. W trakcie odpompowywania woda będzie uzupełniana w rurze. Aha osłonówka była nitowana na łączeniach jej wyciągnięcie może graniczyć z cudem. Proszę o podpowiedzi i sugestie jaki filtr zbudowac i jak go osądzić.

Woda docelowo ma być tylko do podlewania/ uzupełniania zbiorników 3000l do odstania.

Z góry dziękuję za pomoc.

• 1 month później...

Witam studniarzy.

Mam problem jak kilka postów powyżej. Również szlamuje w rurze fi 160 osłonowej ponacinanej na dole jak na filmikach z yt. Lustro wody (pierwszej) mam na 1,2 m i tylko piasek. Od 5 metra wbijał rurę młotem przez deskę (dobrze że dałem rurę litą bo by się już połamała) bo nie chce dobrowolnie schodzić, wybieram szlamówką ile wlezie a rura nie bardzo schodzi,piasek jest jak wcześniej pisano "piękny , drobny plażowy" . Pojawił się wokół rury osłonowej lej wiec zacząłem tam sypać żwir bo powstał by krater chyba na kręgi betonowe. Próbowałem pompować "ruską" pompą ale po kilku minutach zaczęła pompować ten mały piasek i dałem spokój. Finał jest taki: dobrnąłem do 7,3 m (realna głębokość to 7m bo około 30cm to piasek który cały czas jest). Od 5metra do 7,2m po wybraniu szlamówką taczki piasku muszę wsypać taczkę do mojego krateru (tak wyszło mi 7-8 taczek). Rura za Boga nie chce zejść niżej, na 7 mertrach pojawił się grubszy piasek ze żwirkiem, sąsiedzi mają studnie na 9 m i wody jest pod dostatkiem. Co radzicie czy wpuścić rurę fi 125 z filtrem i podłączyć pompę ssącą i sprawdzać wydajność? Czy dać sobie spokój bo trawiła się kurzawka i nie przejdę tego? Dodam, że woda tylko do podlewania.

Z góry dzięki za info

• 3 weeks później...
Witam. Mam pytanie do Tomasza jak dalej sprawa się rozwinęła? U mnie bardzo podobnie wygląda sposób zrobienia studni, tylko że woda jest na głębokości 4m. Po przeczytaniu tego posta boję się wybierać wody z odwiertu. Jednorazowo jestem w stanie wyciągnąć ręczną pompą około 100l. Później muszę poczekać około godziny i znowu około 100l. Też przy szlamowaniu wybrałem około 10 taczek takiego piasku jak z plaży. A co to jest ten ił?

Odpuściłem.

Paru sąsiadów ostatnio zamawiało wiertnicę i ekipę studniarską.

Woda dużo głębiej. Nie było szansy na ręczną robotę.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
I to wszystko ręcznie?

Ja temat latem odpuściłem bo miałem problem z barkiem... ale teraz chce znowu wrócić. Odwiert jest ciagle otwarty na 6.5m, bede póbował....

Tak. Wszystko ręcznie. Aktualnie z braku czasu nic nie zrobiłem dalej. Mam osadzoną pompę i ciągne wodę. Piasek w rurze ustabilizował się na 8m czyli Mam Tak.

Rura 250 zakopaną na 12m w niej 4m piachu i 6m wody i 2 powietrza ;D nie ma sensu wybierać dalwj piasku bo mi nachodzi w trakcie pobierania wody. Póki co tak zostawiam. Rura jest otwarta na dnie, bez nawierceń