Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni - PROBLEM

przemo33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawa jest prosta.. bardzo dobry przykład :) czystego w swej formie okultyzmu.. :bash:

to tak jak by od mafii kasę pożyczyć .. tu jest taka duchowa mafia - z Lucyferem na czele...

a owijanie tego w jakieś para naukowe wywody.. tak się skurczybyk chce maskować!

!

Coś ty się chłopie tak na tych różdżkarzy uwziął?

Nie wiem jakiego ty znasz różdżkarza? Być może, na dzień dobry, odgryza kogutowi łeb na podwórku, maluje krwią pentagram, a następnie odprawia czarną mszę?

U mnie był starszy, kulturalny Pan, człowiek religijny i pobożny.

Co ty tym Lucyferem?

Rozumiem, że wróżkę czy wróżbitę można by posądzić o okultyzm bo to w pewnym sensie magia (co prawda nie czarna) ale różdżkarza?

To jak korzystałem z usług różdżkarza to muszę iść do spowiedzi?

Bez przesady z tą krucjatą ;)

• 7 months później...
Panowie, zacząłem wiercić studnię zestawem z allegro pod rurę osłonową 160, jestem na 5 metrze i już od 4 metra mam ił, ziemia wygląda tak jak cegła jest sucha a jak da się trochę wody to można cuda lepić, ciężko idzie jak nie wiem co, świder który wierci to łopatki się wycierają od tego czegoś, już wlewam wodę żeby zmiękczyć to coś ale tez ciężko, czy znalazł ktoś na to jakiś sposób?

Biedaku uległeś propagandzie kleru i ich usiłowaniu ograniczania użycia magii do ich wyłącznego użytku. Laikatowi z zaklęć zostaje modlitwa. Tak owieczko takie Ojcze Nasz jest zaklęciem . W Imię Ojca otwarciem a Amen zamknięciem. W ramach wolnego czasu zastanów się poszukaj co to oznacza to Słowo Amen

A dodatkowo bluźnisz przypomnij sobie przypowieść o talentach. A radiestetą był Mojżesz i na spotkaniu i rozmowach Bóg nijak mu nie zakazał

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

mam problem z odwiertem, jestem na 11 metrach mam włożoną rurę osłonową fi 160mm,

w rurze jest 20 cm wody ale jeszcze świdrem dawałem radę wyciągać urobek do wczoraj, dosłownie pośrodku odwiertu na dole

leży sobie kamień, świder się gnie, szlamówka też nie daje rady, zbijanie kamienia ostrą rurą też nie skutkuje.

Męczę się już 2 dzień i nic.

Ktoś zna jakiś genialny pomysł jak pozbyć się tego kamienia, jak go wyciągnąć, rozbić?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Kolego witaj w klubie :)) jestem na 9,5 metra od 3 metra jak wiercę mam sam ił, ciężka sprawa z tym iłem dlatego żadne wiertła które sprzedają na allegro z wiertnicami nie dawały rady z iłem, każdy metal, stal sie tak szybko ściera że masakra. Dlatego wymyśliłem wiertło specjalne z widiami coś jak koronka do wiercenia w skale. Idzie ciężko ale idzie i to sukcesywnie, z kamieniami też nie ma problemu bo po prostu je miele. Natrafiłem na 10cm skały i też ja przewierciłem, ciężko ale poszło. jestem już na 9,5 metrach i narazie ani wody podskórnej nie miałem. Jak coś to pisz to wyśle Ci na maila jakbyś Musiał zrobić takie wiertło.

• 2 months później...
  • 1 year później...
Proszę o poradę. Mam na działce nasyp ok. 1.5 m pod nim 20 cm torfu potem już piasek morski. Przez nasyp przebilem się łopatą potem szlamowką rury kupiłem 160 lite Sn8 obciążam je płytami chodnikowymi o wadze około 40 kg jedna. Ostatnio obciążyłem 14 szt i wbiłem 4,5 m po niżej linii wòd gruntowych, razem zużyłem 3*2 mb Jestem blisko mkanału około 1.5 km a teren położony nad morzem ciekawi mnie jaka jest wytrzymałość kilichòw też kiedy zmiażdżę ciężarem. Oczywiście wyboczenie też biorę pod uwagę ale staram się przeciwdziałać

• 6 months później...

Hej

Wiercę i ja. Narazie mam 5m, i jest twrada glina z piaskeim - dośc mokra ziemia. Swider się tak nie zagłebia bo w piachu to sam idzie.

Liczę ze jak przez to przejdę to bedzie coś bardziej przepuszcalnego i bedzie woda,.

Przedłuzek mam na 10m a pozniej to się zobaczy. teraz czas siedziec w domu to popoludniami sobie wierce bez spinku. Mam włąsny świder. Rur i filtra nie kupiłem bo nie wiem czy wogule bedzie woda.

Kolega na osiedlu 1km dalej ciut nizej dowiercił się na 4.5m i wbił rurę szlamując na ponad 6.

Obciażał bloczkami betonowymi fi160mm a pozniej pompował ruską membramą i dalej wbijał.

Mnie na 3,5 metrach pokazała się woda oraz gruby piasek prawie żwirek i tak dojechałem do 6,5 metra i zakończyłem imprezkę , pompa hydroforowa o teoretycznej wydajności 4m3 tak piszą a faktycznie raczej coś ok 2m3/godz może pracować nawet tydzień i woda specjalnie nie opada , ona służy tylko do podlewania bo nawet średnio do basenu się nadaje bo za bogata w minerały i szybko kwitnie .

Mnie na 3,5 metrach pokazała się woda oraz gruby piasek prawie żwirek i tak dojechałem do 6,5 metra i zakończyłem imprezkę , pompa hydroforowa o teoretycznej wydajności 4m3 tak piszą a faktycznie raczej coś ok 2m3/godz może pracować nawet tydzień i woda specjalnie nie opada , ona służy tylko do podlewania bo nawet średnio do basenu się nadaje bo za bogata w minerały i szybko kwitnie .

Szcześciaż ze woda płytko.

Pochwal się jak wykonałeś filtr tzn jaka rura i jakie nawirty czy tam siatka?

Rura 2 metrowa ale nawiercone tylko 1 metr od dna i na to siatka studniarska 14-ka , wierciłem ok 220 otworów wiertłem 12-ka , a tylko metr od dna bo podobno lepiej to działa jak jest ciśnienie słupa wody niż filtr na całej długości słupa wody , potem połaczyłem te wszystkie rury 110-ki i na złączach owijałem taśmą szarą i siup do dziury a rura osłonowa 160-ka została wytargana na powierzchnię , rura osłonowa była nitowana na złączach i szarą taśmą wzmacniana więc nie było problemu aby to wytargać , siatkę studniarską polecam 14-kę do kupienia w sieci jest .
  • Like 1

Super. Dzięki za konkretne info.

Rozumiem ze rura z filtrem zatkana od spodu. Jak dojdę do wody to dalej rura osłonowa i szlamowanie aż w pewnym momencie stop i wpuszczenie filtra.

Czy osłonową miałeś nawiercaną też czy pełna?

U mnie się nic narzazie nie zapada.

Mam 5.5mm zaczynają się kamienie i nadal taka wilgotna glina z piaskeim. Jak kamień taki jak pięść się trafi to musze sie ciutke naszarpać. Liczę ze pod spodem bedzie piasek i woda:).

Ale na spokojnie. Narazie wierce i obserwuje. Mam nadzieje ze sklepu z rurami nie zamkną.

Ok, dzięki.

Niestety wczoraj natrafiłem na jakiś kamien około 6m. O ile rdzeń wiertła przechodzi to ślimak ten wyciagany sie czasami kleszczy. Moze coś wykombinuje any to spróbować porozbijać.

Jak spojrzałem do otworu to wcale nie jest taki prosty, jakby swider zbaczał i szedł tam gdzie mu łątwiej. Nic powoli trzeba walczyć dalej.