perm 10.06.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Zanim zaczniemy planować studnię dobrze byłoby skontaktować sie z najbliższym oddziałem Pństwowego Instytutu Geologicznego http://www.pgi.gov.pl/ . Oni maja tam specjalistów i dane na temat zasobów wodnych, głębokości, warstw itp. Oczywiście uśrednione ale wiadomo będzie czego sie spodziewać. U mnie studniarz proponował odwiert ok 30 m i twierdził że woda będzie dobra. W instytucie dowiedziałem sie że na moim terenie nie ma wastw zatrzymujących wodę i praktycznie od wód podskórnych do głębokości możliwego wiercenia woda ma taką samą jakość. Wody podskórne są na głębokości ok 2m. Ja mam starą studnię o głębokości ok 10m i woda jest paskudna. Mętna, nieładnie pachnąca i silnie zażelaziona. Trzeba by ja uzdatniać. O kosztach lepiej nie mówić. Z 30 m odwiertu będzie taka sama ale wiedza o tym kosztowałaby mnie ok 15 tyś. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBartek1 12.06.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 A tak poza tym to chętnie odkupiłbym wiertnicę ręczną. Taką z wiertłami 150 i 180 o długości 15metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinstudniarz 03.07.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam, może Panowie coś pomożecie czy zasugerujecie. Kopie ręczeni studnie wiertnicą. Pierwsze 2,5 metra to żółciutki piasek, następnie popielaty ił i tak już cały czas a jestem na 9metrze. Idzie ciężko, ubieram tylko jeden rząd ślimaka a czasem mniej. Wiercę bez osłony bo nic się nie obsypuje, a ił twardy jak kamień utrzymuje otwór odwiertu. Wody coś nakapało z terenu i tak cały czas jest ok metra bo nie ma gdzie uciec z tego iłu, nawet to dobrze bo rozmacza ił. Tylko co, powoli tracę nadzieję czy przebiję się przez ten ił. Sąsiad ma studnie na 14 metrze ale nie pamięta jak kopali i jak im szło. Miejsce wytyczyłem sam mam rzekomo takie właściwości i w tym miejscu faktycznie najbardziej reagowała różdżka Mieliście Panowie takie pokłady iłu? Co tam może być dalej? Jakiś sposób na ten ił bo już sił coraz mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 03.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) jeszcze rok temu bym tego nie napisał..ale dzis mając troche doswiadczeń empirycznych moge smiało ,,zadołowac,, zapaleńców.Wywiercenie studni głebinowej recznym swidrem z pomoca rur osłoonowych jest niezwykle trudne a sama praca przypomina syzyfową.Teraz dlaczego:)..Przedewszystkim profesjonalne rury osłonowe sa bardzo drogie i dośc cięzkie,ja po nieudanych przygodach z PCv przeszedłem na stalowe ocynkowane z casto o srednicy 130 mm ,maja cienkie ostre scianki wiec łatwiej wchodza w ziemie. Samo wiercenie w warstwie stałej,ziemia,piasek to zaden kłopot i 1 mb mamy juz po 15 minutach...problem pojawia sie wraz z głebokością,nie dość ze trudniej krecic i wybierac to jeszcze w 99,9 % trafimy w koncu na wody gruntowe ..kóre beda nam skutecznie podmulac nasz odwiert od dołu...dzieje sie tak dlatego ze działa podcisnienie....wiercąc i wyciągając urobek tworzy sie ,uszcelka jak w tłoku i jeszcze pomaga zassac ten muł...Wyjsciem jest tzw. szlamówka ale...trzeba ją miec a po drugie z pomoca szlamówki wcale nie idzie to jakoś super szybciej.U mnie do 3,5 m było super,ale nastepny 1mb rury wpychałem 3 dni !!! U mnie warstwa nieprzepuszczalna zaczyna się na 7-8 metrach a na 11-12 metrze mamy wode głebinowa...i mimo to ze ledwo cudem dowiercilem sie do 6 metra to dalej zaprzestałem bo musiałbym wiercic chyba z rok do tych 11.Wkręciłem filtrigłowy jeszcze na 1 metr załozyłem pompe i mam abisynke o mega wydajnosci ale..to nie jest studnia głebinowa.Także polecam jednak olac temat i wezwac ludzi z konkretnym sprzetem do nawiercania.pozdrawiam wiertnice ręczne z allegro sa spoko tylko że zapominaja dopisac tam że przy trafieniu na pierwsze wody gruntowe te swidry juz niczym nie róznia się od zwykłego przerobionego dołownika z castoramy za 60 zł a dalsze wiercenie to własciwie stanie w miejscu. Edytowane 3 Lipca 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinstudniarz 03.07.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 No to mnie nie pocieszyłeś. Sam nie wiem co robić, niby idzie ale wolno. I nie wiem co będzie pod iłem, co zazwyczaj się pojawia. Problemu z podmywaniem nie mam bo jeszcze woda nie podeszła. Mam nadzieję, że po przebiciu się przez ił, będzie już kwestia podebranie 1 metra i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 03.07.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 opisuje tylko moje przeżycia a wiedz ze ilość niecenzuralnych slów była niemała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinstudniarz 04.07.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) No mnie już też trafia jak wyciągam po grudce iłu i posuwam się 5cm. No ale uparty jestem. Pech, że taki teren, w innych warunkach wykopałbym już kilka studni.Widziałem na zdjęciach Twoją abisynkę, możesz do nie węża podpiąć i ciągnąć wodę? czy tylko tą pompą ręczną? Edytowane 4 Lipca 2012 przez Marcinstudniarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 08.07.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 powiem tak pompa reczną machajac do upadłego nei jestem w stanie tej wody wypompowac...generalnie sasiedzi majacy studnie kregowe niedaleko mnie na 5-7 metrach mówia że wydajnosc jest bardzo duza...ba niektórzy ,,magicy,, tej wody uzywaja normalnie wdomu do celów spozywczych .. straszej daty gospodarstwa. Pompy elektrycznej nie pdłanczałem jeszce ale..sadze ze mała pompa o niewielkiej wydajnosci...powiedzmy 20-30l/min. nie dała by rady tej wody wypompowac...aczkolwiek to moje domysły tylko,niedługo bede miał prad na działce wiec sprawdze i napisze na pewno:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fater 16.07.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Hej Marcin , możesz napisać jak się skończyła twoja zabawa ? Pomożesz mi podjąć decyzje co dalej mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinstudniarz 18.07.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Zawiesiłem pracę z uwagi na inne prace przydomowe. Przeliczyłem się co do czasu wykopania studni. Na pewno wrócę do tematu ale powiedzmy za tydzień, dwa, dodatkowo wiertnica mi się strasznie obrobiła i muszę ją podreperować. Tak na ten moment podsumowując to jest to naprawdę bardzo ciężka robota jeśli chodzi o ręczne kopanie. Dodatkowo jak się kopie tak jak w moim przypadku w twardym ile to już masakra. Jestem upartym typem i nie odpuszczę ale uprzedzam wszystkich, że to nie takie hop siup i trzeba to nieźle przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek M72 22.07.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam wszystkich serdecznie.Jak każdy z Was też próbuję wiercić studnię sam.Pierwszą miałem wbijaną 1 1/4' niestety chyba się zamuliła.Wykonanie takiej wbijanej to było ok 2 godzin mojej pracy i sporej młotowiertarki na sds max.W chwili obecnej jestem na etapie wiercenia , doszedłem do ok 4,5 m w rurze pvc 160 , woda stoi na wysokość ok 1,2 m . Mam problem bo chyba trafiłem na kamienie i nie mogę ich wyjąć , szlamówka wyciąga te mniejsze ale na dnie siedzi jakiś skurczybyk i ma chyba ok 10 cm bo wiertłem czuć jak się przesuwa i trze o rurę. Może ktoś z Was ma pomysł jak go wyjąć.Będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBartek1 30.08.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Urządzenie do wyciągania Kamieni ze studni. Bo wiele osób pytało się o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 09.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Witam Ja swoja studnie abisynke wiercilem pół dnia Rano wywiercilem swidrem 10 cm otwor na 4 metry gleboki piasek byl bialy jak na budowe a potem wsadzilem w to rure 40 mm ocynk z filtrem siatkowym i wkrecilem jeszcze 2 metry glebiej sie nie dalo a krecilo 4 osoby rurami o metrowym ramieniu glebokosc calkowita to 6metrow Wody pompujac reczna pompa leci 10 litrow na minute ale gdy podlacze elektryczna to nie moze zassac a jak zassie to leci bardzo malo niewiem dlasczego i tu jest wlasnie moj problem pompa tp omnigena nowa oczywiscie o wydajnosci 100 l na min Edytowane 9 Września 2012 przez homer90210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu115 20.09.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) witam ja zrobiłem sobie taki świder jak na alegro na 15m o średnicy 180mm koszt to jakieś 150 zł za materiał magik wzkazał mi miejsce na działce (tu jest woda na 8m) zaczołem wiercenie i okazało się że nie na 8m tylko na 14m a że jestem uparty to nie przestałem wierćic i doszedłem do 14m zaprzestałem wiercenie bo musiałem wyjechać za chlebem ale na wiosnę coś z tym muszę zrobic albo kopana albo wiercic głębiej ale już elektryczną własnej roboty zamierzam zrobic bo ręcznie już za głęboko Edytowane 20 Września 2012 przez wiechu115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu115 20.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 może mi ktoś podpowie jak wypompować brudną wodę z odwiertu 30m bo pompa głębinowa nie nadaje się do brudnej wody tyle co po odwiercie (wiercenie płuczkowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekBartek1 20.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Proponuje pompę białoruską za 90zł. Użytkownicy forum twierdzą że spokojnie odpompowuje brudną wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaaa88 03.11.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Rury osłonowe powinny być stalowe a urobek spod wody wybiera się tzw. szlamówką czyli łyżką wiertniczą (rura z gumową klapką opuszczana na linie). A jeżeli chodzi o głębokość to wierć do bólu - dosłownie Współczuje bo jednak wiercenie maszynowe to inna bajka. Czy kolega mógłby opisać jak wygląda to "wiercenie maszynowe"??? i jakie sa przykładowe metody na pozyskanie wody z głębokości ok10 metrów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 04.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ale tego nie da się opisać w krótki sposób w postach na forum. Jeśli woda jest na 10m sposób na pozyskanie to pompa głębinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebaaa88 06.11.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Znasz jakieś strony gdzie sa dokładnie opisane jakieś metody tego wiercenia mechanicznego??? zależałoby mi na tym bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiechu115 20.11.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) 10metrów to bym wywiercił ręczną wiertnicą bo u siebie wywierciłem 15metrów jest to możliwe trochę wysiłku. zobacz na ten link coś takiego zamierzam zrobic Edytowane 20 Listopada 2012 przez wiechu115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts