Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wiercenie studni - PROBLEM

przemo33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 296
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Do Bartek

Jakim cudem otwor w studni mial 50 cm skoro rury maja 16cm?? z tego co wiem to te rury trzeba wciskac w ziemie po to zeby sie nam nie obrywaly boki. Ja u siebie do szpica podlaczylem wczoraj pompe elektryczna na poczatku nie moglo zassac wody a jak ja dobrze zalalem to lecialo około 12 litrow na minute lałem ciagle przez 2 godziny. Jak bedzie pogoda to sprobuje ja dobrze przepompowac moze poleci wiecej. Po pompowaniu okazalo sie ze wody leci jakies 12 litrow na minute na moj gust moze byc. Tylko problem w tym ze woda najzwyczajniej w swiecie wraca do odwiertu po zakonczeniu mompowania i przy kolejnym uruchomieniu pompy trzeba ja na nowo zassac. Zawor zwrotny dalem zaraz na wyjsciu ze szpica u gory. Wczoraj metoda na pluczke doszedlem do 8 metrow i po wlozeniu filtra okazalo sie ze wody juz niema tzn leci moze z litr na minute. Nie wiem zebardzo co robic pomyslow mi juz brakuje moze ktos cos podrzuci wczesniejszy odwiert zakonczyl sie na 6 metrach a na 8 jest juz ił albo cos co nie przepuszcza wody.

witam ponownie

teraz jest srodek lata i susza wiec i wodzy mi ubylo wiec kombinuje dalej

mysle zrobic cos w rodzaju iglofiltrow kilka sztuk i wplukac w ziemie na 5 do 6 metrow Na moj gust jesli z jednego leci 5 litrow to z trzech powinno 15 albo cos w przyblizeniu co myslicie o tym Jakie oczka powinna miec siatka filtracyjna chodzi mo o grubosc lub ilosc np na cal Warstwa jest z piasku taki dosc drobny

Edytowane przez homer90210

• 3 months później...

witam

przegladam forum i temat studni wierconych padł

ja obecnie wierce

wiertło ręczne kupione na allegro srednicy fi 180 i fi 140

wierce w rurze pcv 160

w suchym gruncie wiertła sprawuja sie doskonale nawet na głebokości 9m

jak pojawiła sie woda zaczeły sie jaja

obecnie 11,5m od 9,5 m jest woda

najpierw byl drobny morski piaseczek wiertło po modyfikacjach dawało sobie rade

ale... zaczyna pojawiac sie zwirek czyli w tym piaseczku granulat wzrosly sily tarcia itd wiertło nie napelnia sie

czy ktos ma pomysł moze jakies zdjecia szlamowka odpada w dno wali sie jak w beton

wiertło otwarte wchodzi jak w masło ale nic nie wyciaga zmywa wszystko bo do pokonania w gore ma jakies 190 cm wody

SUGESTIE POMYSŁY......!!!???????????

bede wdzieczny

domyslam sie ze mowisz o szlamowce

ale przyznam mam watpliwosci czy tu spełni ona zadanie

kombinuje jak zrobic zawor klapke samozamykajaca sie na obudowanym wiertle

Tu potrzebna jest rura z klapka na koncu ktora wpuszcza do srodka wode z piaskeim ale klapka nie pozwala alby wyplywala ona z powrotem

Dzila ato cos w rodzaju zaworu zwrotnego

Witam

To obudowane wiertło to raczej ciezko bedzie zaglebic w piasku a rura z klapka tzw szlamowka spadajac wbija sie w grunti nabiera urobek. Jesli woda jest dopiero na 9 metrze to abisynka raczej odpada no cheba ze wstawisz ze 2 betony i w ten sposob zblizysz sie do lustra wody. 11 metrow to juz dosc znaczna glebokosc i jako znawca amator ciezko jest mi tobie cos doradzic

witam

jaka ziemie masz na dole swojej stuni drobny piasek czy gline lub ił a moze zwirek?? Piszesz ze wali sie w dno jak w beton to moze juz przebiles warstwe wodonosna??

Mam pytanko W jak łaczysz rury pcv zeby je wyciagnac po skonczonym wierceniu??

Witam

jestem tu całkowicie nowy choć czytam juz jakiś czas...

Budujemy dom z bala parterowy raczej we wlasnym zakresie ... inne tematy w domu t pompa ciepla fotowoltaika i ogolne uniezaleznienie sie od panstwa .. projekt wg naszych potrzeb oraz rózne własne koncepcje ..

Pierwszym etapem po wejsciu na działkę było własnoręczne zrobienie studni ..

Więc zrobiliśmy swiderek najpierw spalinowy ale się spitolił pozniej w kilka minut przerobiony na ręczny ...

Więc tak wywiercone 5 m w piachu zajeło 3 godziny ... później byl szlam wiec trzeba było osłone ... do tego użyliśmy 160 pcv z nacięciami przez ok 150 cm .. by już tam zostało ...dokąd nie było żwiru wypłukiwaliśmy powietrzem przez rure pcv 50 ze spręzarki ... woda podawana byla pompą z baniaka 1m3...tak zrobiliśmy 2m.. wody duzo więc sielanka ... pompa pracujaca przez 5 h nie obniza poziomu ... coz mamy piach niema sie co dziwic .... na razie to woda budowlana ...ale raczej rokuje na docelową w kolejnej studni ...

Teraz znajomy się dowiedział ze sami szybko zrobiliśmy studnie i poprosił by mu też zrobić ... ja fizycznie nie pracuje wiec robią sami ...

do 6m zrobili nasza wiertnicą ręczną pozniej sie zaczeło bagienko więc rura docelowo osłonowa nacięta ...świder został zmieniony zrobiony na rure wchodzącą w pcv 160 z nacięciami i ręcznym hartowaniem nacięć ...oraz rura pcv 50 z dołączonym powietrzem do wydobywania mułu z wodą ... 3h i jakies kolejne 2m wydobyte .. na moj gust juz starczy bo zaczyna byc twardo lustro wody od podstawy wiercenia ma 3 metry ...cały miekki syf wyplukany powietrzem ...w to bedzie wsadzona nawiercona rura 110 w geowłókninie z pompa lub ssakiem kilka juz razy mimo ze studniarzem nie jestem wypompowywanie mułu powietrzem znacznie ułatwiło zycie

;....

Naciecia szlifierka kątowa i najcieńsza tarcza ... owinięta lub nie geowłókniną oczywiscie wewnętrzna rura filtracyjna 110 też nacięta i owinięta.

Do wiertla / wiercenia juz w rurce osłonowej (gdy już sie nie da bez a chce sie jeszcze z minimum 3 m wwiercić ) wlewana woda zrobione wiertlo koronowe z rury stalowej fi 140 naciętej by były zęby i ostrze ... im wiecej wody z większym ciśnieniem tym lepiej typowa płuczka ,,,

Powietrze z kompresora podane jak najniżej np przez rure 50 PCV ... wsadz rure np do wiarerka z wodą i dmuchnij w nią od spodu zobaczysz o co codzi .... tak samo działały kiedyś proste filtry akwariowe ... im mniejsza roznica między górnym poziomem wody tym łatwiej / szybciej wypluwa piasek i żwir aż miło ... dobre rozwiązanie do wstępnego czyszczenia odwiertu

[Nic wczesniej nie pisałeś o rurze metalowej ponacinanej na koncu na kształt\ wiertła koronkowego

Ja wmulałem sie za pomoca rury metalowej 1.5 cala (przez krora tłoczona była woda za pomoca pompy szambowej)na 6 metrow . W ta rure wlozylem waz 32pe z filtrem na koncu.po czym rure metalowa wyciagłem.Zrobilem 2 odwiert na 8 metrow lecz niestety wody juz niebylo poniewaz trafilem na jakis ił albo cos co nie przewodzi wody.Gdybym zakonczyl na 6 byloby ok ale chcialem glebiej. Rury pe z tych 8 metrow niestety nie udalo sie wyciagnac, wiec trzeba kupic nowa i ponowmnie wbic sie na te 6 metrow.

Wiertlo koronowe jest na rurce metalowej, ktora sie wierci, ktora pompuje wode, wylot wody jest na dole swidra ...

Mozna takze zrobic wiertlo koronowe mocowane do rury pcv ale to przy mniejszych wymiarach niz fi 160 tez takie patenty widzialem

Mi zalezy na duzych srednicach dlatego tak a nie inaczej robimy. Jesli sie wierci w rurze pcv przeznaczona do wody (nie kanalizacyjna nie pamietam symbolu ale o taka z grubymi sciankami czarna mi chodzi) tez mozna od razu ja ponacinac i zostawic juz w ziemi

Edytowane przez jarek whisky

witam

jaka ziemie masz na dole swojej stuni drobny piasek czy gline lub ił a moze zwirek?? Piszesz ze wali sie w dno jak w beton to moze juz przebiles warstwe wodonosna??

Mam pytanko W jak łaczysz rury pcv zeby je wyciagnac po skonczonym wierceniu??

witam

to jest piaseczek z drobnym żwirkiem warstwy wodonośnej nie przebiłem bo wiertło nie obudowane wkreca sie normalnie

jeśli chodzi o łaczenie rur to normalnie na wcisk z uszczelka z tym że na pierwszym odcinku dlugości 3m mam zacisnietą klamrę przed kielichem no i zaczepione dwie solidnie liny tym sposobem zamierzam wycofac rure osłonową oczywiscie będe do tego uzywać knarę łańcuchowa ale nie powinno byc problemu robiłem delikatna probe i wypadła pozytywnie

Wiertlo koronowe jest na rurce metalowej, ktora sie wierci, ktora pompuje wode, wylot wody jest na dole swidra ...

Mozna takze zrobic wiertlo koronowe mocowane do rury pcv ale to przy mniejszych wymiarach niz fi 160 tez takie patenty widzialem

Mi zalezy na duzych srednicach dlatego tak a nie inaczej robimy. Jesli sie wierci w rurze pcv przeznaczona do wody (nie kanalizacyjna nie pamietam symbolu ale o taka z grubymi sciankami czarna mi chodzi) tez mozna od razu ja ponacinac i zostawic juz w ziemi

czy mozesz wrzucic fotkę tego odmulacza?