Anna Broc 21.11.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Przy urządzaniu domku dokształciłam się z wielu dziedzin, m.inn. że żarówka aby zapalała się o zmierzchu włączona czujnikiem ruchu nie może być z tych energooszczędnych. Mam więc zwykłą 60 w ale co bedzie gdy przestaną je produkować i zostaną tylko energooszczedne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.11.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Jak znikną zwykłe to zostają jeszcze halogenowe, one chyba nie znikają z rynku i mogą być spokojnie używane z czujnikiem ruchu. Ewentualnie technologia LED. Natomiast ja u siebie zastosowałem czujnik zmierzchowy + żarówkę energooszczędną która świeci się przez całą noc, kiedyś liczyłem i wyszlo mi że żarówka energooszczędna o mocy 25W (niby odpowiednik 100W zwykłej) w ciągu roku zużyje prądu za 60 PLN (zakładam że świeci średnio 12 godzin dziennie przez cały rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 23.11.2009 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Halogeny są podobnno strasznie prądożerne, pomysle nad ledowymi, poszperam w internecie. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 23.11.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 zastanawiam się właśnie nad sprawą oświetlenia "nocnego" numerka na domu, czy jest jakiś obowiązek, mamy lampy z czujnikiem ruchu, więc jak się podjeżdża wieczorem to nie ma problemu ale lampa nad drzwiami nie jest włączona na noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 23.11.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 ...Mam więc zwykłą 60 w ale co bedzie gdy przestaną je produkować i zostaną tylko energooszczedne? No tak, halogeny, LED ok - poza tym możesz sobie zakupić w hurtowni większy zapas tradycyjnych i zachomikować Dajmy na to karton 60 żarówek wystarczy Ci na ho-ho Inna rzecz, że z tym propagowaniem energooszczędnych to tez tak na hurra wszyscy. Wielu z nas wie, że nie zdają one egzaminu w przypadku krótkotrwałego użycia. A coraz częściej obserwuję zakładanie ich np. w toaletach, gdzie wchodzi się raczej na krótko, a na drzwiach karteczka "proszę gasić światło". Czysty idiotyzm. Halogeny są podobno strasznie prądożerne - no właśnie to słowko "podobno". Halogenowy reflektorek o mocy np. 100 Watów daje o wiele silniejsze światło niż tradycyjna żarówka o tej samej mocy. Ty nie słuchaj babci, tylko się zastanów - 100 Watów to 100 Watów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.11.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 z czujnikiem ruchu polecam energooszczędną z opcją quick start, jak na zmierzchówkę to wystarczy zwykła energooszczędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexiej89 27.01.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A czy zamiast energooszczędnej można by zainstalować LED-ową żarówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts