Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żarówka energooszczędna a automatyczne właczanie lampy

Anna Broc

Recommended Posts

Jak znikną zwykłe to zostają jeszcze halogenowe, one chyba nie znikają z rynku i mogą być spokojnie używane z czujnikiem ruchu. Ewentualnie technologia LED.

Natomiast ja u siebie zastosowałem czujnik zmierzchowy + żarówkę energooszczędną która świeci się przez całą noc, kiedyś liczyłem i wyszlo mi że żarówka energooszczędna o mocy 25W (niby odpowiednik 100W zwykłej) w ciągu roku zużyje prądu za 60 PLN (zakładam że świeci średnio 12 godzin dziennie przez cały rok).

...Mam więc zwykłą 60 w ale co bedzie gdy przestaną je produkować i zostaną tylko energooszczedne? :roll:

No tak, halogeny, LED ok - poza tym możesz sobie zakupić w hurtowni większy zapas tradycyjnych i zachomikować :) Dajmy na to karton 60 żarówek wystarczy Ci na ho-ho :)

Inna rzecz, że z tym propagowaniem energooszczędnych to tez tak na hurra wszyscy. Wielu z nas wie, że nie zdają one egzaminu w przypadku krótkotrwałego użycia. A coraz częściej obserwuję zakładanie ich np. w toaletach, gdzie wchodzi się raczej na krótko, a na drzwiach karteczka "proszę gasić światło". Czysty idiotyzm.

Halogeny są podobno strasznie prądożerne
- no właśnie to słowko "podobno". Halogenowy reflektorek o mocy np. 100 Watów daje o wiele silniejsze światło niż tradycyjna żarówka o tej samej mocy. Ty nie słuchaj babci, tylko się zastanów - 100 Watów to 100 Watów :D

• 3 years później...