Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygięcie okna - Gealan

Recommended Posts

Witam,

mam zamontowane na profilu Gealan, wykonane przez lokalną firmę, w miarę dużą i z dobrą opinią, ale, no właśnie, wszystkie okna balkonowe zamontowane od zachodu (od południa nie mam balkonowych) delikatnie się wygięły do środka o jakieś 3 mm, jedno z nich na tyle dużo że skrzydło zachacza o ramę.

Co może być przyczyną takiego wygięcią? Czy jest to wina profilu/producenta czy może to być wina montażu, okna były montowane na kotwach.

Jeszcze nie zgłaszałem reklamacji, ale czego można się spodziewać?

- czy mogą uznac takie małe wygięcie za normę?

- czy można to naprawić poprzez zamontowanie dybli, które "przycisnęły by" ramę do ścian? no chyba raczej nie.

- czy w takich przypadkach mogę domagać się wymiany okna albo zwrotu pieniędzy?

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli jest to wina montażu to jak powinien wyglądać prawidłowy montaż? W takim razie czy wszystkie okna, szczególnie te balkonowe powinny być montowane na dyblach a nie na kotwach?

Jak macie u Siebie zamontowane okna? Dodam, że moje okna są białe, więc chyba nie powinny się wyginać, bo się tak nie nagrzewają. Producent chwali się że stosuje masywne usztywnienia z blachy 2mm.

czy wygięte masz skrzydło czy ościeżnicę?

Sądząc po twoim opisie wygląda na to ze wygiętą masz ościeżnicę - jakby w połowie wysokości została wepchnięta do środka otworu powodując zawadzanie skrzydła o nią - czy tak?

Tak naprawdę nie ma znaczenia czy montaż został przeprowadzony na kotwy czy dyble - musi być wykonany prawidłowo.

Jeśli jakiekolwiek wygięcia dotyczą ościeżnicy - niestety jest to ewidentna wina montażu, jeśli skrzydła (i to te z zależy od tego jakie jest wygięcie) może być winne wykonanie okna przez producenta

błąd tkwi w samym montażu i da się naprawić

Nie zastosowano dystansów miedzy skrzydłem a ościeżnica tym samym twardniejąca piana wepchnęła ci ościeżnice do środka. Wiele osob nie docenia sily z jak piana się rozpycha

Tzw. beczka nagminnie robi się przy dużych wysokościach i braku takich dystansów

Poprawić to atwo - wycina się piane, daje się dystans i pianuje na nowo

Dystans powinien być w oknie minimum 24 godziny aż piana w pełni zakończy swoja "prace"

Ja swoim klientom sugeruje by dystanse zostały wyjęte jak najpóźniej, najlepiej sam je wyjmuje przy ostatecznej regulacji okien przed zamieszkaniem

Tylko zastanawia mnie jeszcze jedno, okna były montowane na wiosnę, dopiero niedawno to zauważyłem, możliwe że to było wcześniej tylko nie zauważyłem. Dotyczy to okien od strony zachodniej, za południowej nie mam okien balkonowych. Czy istnieje coś takiego wtórne rozprężenie pianki? Mogło to mieć jakiś wpływ?

Nie wiem-nie widzę. Mówię tylko o tym co może i co robi piana. Faktem jest że teraz piany jakoś dziwnie o wiele dłużej "pracują" niż kiedyś. Strona świata nie ma tu znaczenia. Ilość kotew ma znaczenie-musi być ich tyle ile narzucają zasady-czyli odległość między kotwami nie większą niż 60 cm

Faktem jest że teraz piany jakoś dziwnie o wiele dłużej "pracują" niż kiedyś.

Ufff... Już myślałem , że to tylko mi się tak wydaje :p

(myślę o niskoprężnych z pistoleta ...)

Pozdrawiam

Jest to wtórne rozprężenie piany pod wpływem wilgoci jeżeli w momencie pianowania nie było tej wilgoci w wystarczającej ilości bo np. fachowacom nie chciało się zmoczyć ściany przed pianowaniem.

Dzisiaj zglaszam reklamacje na te okna, chyba nie powinni robić problemów z ich naprawą.

Chciałbym żeby mi to teraz zrobili już dobrze, jakie rozwiązanie było dla mnie najlepsze:

- tak jak wczesnie było napisane, czyli wycięcie pianki (trzeba skuć szpalety), wstawienie dystansów i zapiankowanie od nowa

- rozwiązanie drugie, czy przykręcenie dybli w srodku ościeżnicy mogloby rozwiązaniem poprawnym i dopuszczalnym? czy lepiej sie na to nie godzić i niech kują szpalety i wycinają piankę?

Teraz chciałbym ich przypilnować i nie dac sobie wcisnać jakiegoś zastępczego rozwiązania.

Dzisiaj zglaszam reklamacje na te okna, chyba nie powinni robić problemów z ich naprawą.

Chciałbym żeby mi to teraz zrobili już dobrze, jakie rozwiązanie było dla mnie najlepsze:

- tak jak wczesnie było napisane, czyli wycięcie pianki (trzeba skuć szpalety), wstawienie dystansów i zapiankowanie od nowa

- rozwiązanie drugie, czy przykręcenie dybli w srodku ościeżnicy mogloby rozwiązaniem poprawnym i dopuszczalnym? czy lepiej sie na to nie godzić i niech kują szpalety i wycinają piankę?

Teraz chciałbym ich przypilnować i nie dac sobie wcisnać jakiegoś zastępczego rozwiązania.

Zamiast dybli lepsze będą wkręty ościeżnicowe np. Ejot

http://www.ejot.com.pl/technika_okienna,oferta.htm

Oglądałem te wkręty ościeżnicowe, hmm, one wyglądają jak długie wkręty, dybel "rozpier sie' na kóńcu, taki wkret nie. Czy on się będzię dobrze trzymał w scianie, no bo nie bardzo to widzę żeby on potrafił przyciągnać ościeżnice do ściany, ale może się myle, nie robiłem nigdy czegoś takiego.

Oglądałem te wkręty ościeżnicowe, hmm, one wyglądają jak długie wkręty, dybel "rozpier sie' na kóńcu, taki wkret nie. Czy on się będzię dobrze trzymał w scianie, no bo nie bardzo to widzę żeby on potrafił przyciągnać ościeżnice do ściany, ale może się myle, nie robiłem nigdy czegoś takiego.

Przerabiałem u siebie wkręty ościeżnicowe i jest to najlepsze rozwiązanie.

Można docisnąć ościeżnice jak się chce