netcom 21.11.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam wszystkich. Od pewnego czasu (około 1.5 roku) jestem szczęśliwym (?) posiadaczem płyty fundamentowej Problem z tym związany polega na tym że pierwotny projekt zakładał zbudowanie na tej płycie domu z drewna, na co przeszła mi ochota (koszty). Zastanawiam się czy mógłbym postawić na tym dom z Ytonga, z poddaszem użytkowym (taki prostokątny jak stodoła) a konkretnie czy płyta wytrzyma ciężar Ytonga zamiast drewna. Czy jest na tym forum ktoś kto mógłby na podstawie zamieszczonych rysunków ocenić czy ta płyta się nadaje? A jak się nie nadaje to co zrobić żeby się nadawała? Pogrubić ją ? http://photos2.pix.ie/F9/AC/F9AC0644BD22425396F916610DAC34DA.jpg http://photos4.pix.ie/22/71/22715660C73E4A8695244F76EA2DA6D9.jpg http://photos4.pix.ie/0F/5A/0F5AD01FA15C4F3091398ED3A610964F.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ...Czy jest na tym forum ktoś kto mógłby na podstawie zamieszczonych rysunków ocenić czy ta płyta się nadaje?... A jak Ci ktoś napisze, że tak? To co? Postawisz własny dom bazując na informacjach zaczerpniętych z forum internetowego, zamiast zasięgnąć opinii wykwalifikowanego inżyniera budownictwa? Wiesz - ja bardzo sobie cenię i lubię to forum, można by powiedzieć, że jestem od niego częściowo uzależniony, ale takie decyzje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.11.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dokładnie .... sądzę jak Cpt_Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.11.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A po co komplikować sobie życie i płacić konstruktorowi ? To będzie taka ładna katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 A po co komplikować sobie życie i płacić konstruktorowi ? To będzie taka ładna katastrofa Niee, nie myślę tak pesymistycznie. Już sam fakt, że Kolega się nad tym zastanawia, czy płyta wytrzyma, czy tez nie, dobrze rokuje A szkoda, że rezygnuje z domu drewnianego - sam nie mam, ale docelowo...kto wie... koszty nie koszty - ale taka płyta - gotowa - tylko brać i stawiać - bez dylematów. A może coś z gotowych? Przywiozą i składać do kupy Drewno to taki wdzięczny materiał. Wprawdzie zdania są (jak zwykle) podzielone, ale za mną chodzi ten remat już wiele lat. O tej firmie na przykład: http://www.danmardomy.pl/oferta.php Żebym to ja miał płytę fundamentową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.11.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Zastanawiam się czy mógłbym postawić na tym dom z Ytonga, z poddaszem użytkowym (taki prostokątny jak stodoła) a konkretnie czy płyta wytrzyma ciężar Ytonga zamiast drewna. Ytong to w zależności od odmiany waży od 350 -700kg/m3 drewno to około 700kg/m3. Ściane masz gr.10cm. to 70kg/m2. ściana z 350 gr.24cm to 82kg/m2 a do tego tynk. Nie da sie. A poważnie z projektem do kogos kto porachuje pozmienia materiał ściany i odpowie, na 99% sie da zamienić, wiecej zależy od układu budynku a nie od materiału na ściany. Zmiana kierunku oparcia stropu może spowodować spore zmiany w obciążeniach płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 22.11.2009 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A jak Ci ktoś napisze, że tak? To co? Postawisz własny dom bazując na informacjach zaczerpniętych z forum internetowego, zamiast zasięgnąć opinii wykwalifikowanego inżyniera budownictwa? Oczywiscie, kupie Ytonga i zbuduję, a do zgłoszenia zakończenia budowy dołączę wydruk opinii z forum muratora A na poważnie chodzi chodzi o to żeby jakoś ukierunkować moje przemyślenia, na przykład informacja że Ytong to w zależności od odmiany waży od 350 -700kg/m3 drewno to około 700kg/m3. Ściane masz gr.10cm. to 70kg/m2. ściana z 350 gr.24cm to 82kg/m2 a do tego tynk. Nie da sie daje jakieś informacje czy warto w to dale brnąć czy od razu zacząć analizować sprawę pod kątem: A może coś z gotowych? Rozjaśnię może bardziej: Teoretycznie mam zatwierdzony projekt i rozpoczętą budowę domu z bali drewnianych. To miał być dom podzielony na 4 części, na wynajem. W praktyce budowa stanęła ponieważ w tzw. międzyczasie zainwestowałem w dom dla siebie i rodziny. Sytuacja jest z jednej strony gorsza bo zasoby finansowe się wyczerpały, a z drugiej strony lepsza bo nabyłem doświadczenia wykańczając dom dla siebie. Mieszkałem w bloku z betonowymi ścianami (młot udarowy żeby powiesić obrazek), mieszkałem w domu o konstrukcji szkieletowej (wrażenie ścian z papieru) a teraz mieszkam w domu z Ytoga i wydaje mi się budowa z tego materiału będzie najłatwiejsza, co oznacza duże szanse na prawidłowe jego zbudowanie przez tanią ekipę. To samo dotyczy wszelkich przeróbek, kładzenia instalacji i wykończenia. Reasumując, jak będę przekonany że da się zrobić z Ytonga (albo czegoś podobnego) to zlecę przeróbkę projektu. Może da się taką płytę pogrubić jeśli jest za cienka? Albo dać cieńsze bloczki na ściany i więcej styropianu? Albo lżejszy dach (w projekcie jest dachówka ceramiczna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.11.2009 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Reasumując, jak będę przekonany że da się zrobić z Ytonga (albo czegoś podobnego) to zlecę przeróbkę projektu. Może da się taką płytę pogrubić jeśli jest za cienka? Albo dać cieńsze bloczki na ściany i więcej styropianu? Albo lżejszy dach (w projekcie jest dachówka ceramiczna)? Ytonga zastąp jakimś innym gazobetonem, będziesz parę stów (tysięcy) do przodu a ściana taka sama. Na początek nie myśl o pogrubieniu płyty, a pokaż projektntowi co chesz, jak chcesz zmienić "tylko" maetriał na ściane to jak juz pisałem dasz rade to wykonac na tej płycie. Jak będziesz chaiał zminiać układ ścian wenątrz /zewnątrz to może byc problem. Ostateczna decyzja czy sie da może nastąpuić po dokładnej analizie tego co oczekujesz. Kierunek projektant. Tą pokazana wcześniej róznica w masie sie nie przejmuj to niewiele w stosunku do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.11.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Oczywiście wizyta u konstruktora konieczna. Wydaje mi się że ta płyta nie jest taka zła... Ja u siebie mam płytę grubości 20 cm (w całości, bez pogrubień) zbrojona górą i dołem siatka 15x15 fi 6, dozbrojona pod ścianami belką 4 x fi12. Ale beton mam B 20.Oczywiście dom murowany (z poddaszem mieszkalnym) ściany zewn gazobeton klasy 600, wewn silikaty. Kryty dachówką cementową.I stoi. Więc myslę że zadanie jest wykonalne ale patrz to co napisałem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 22.11.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Policzyłem tak:budynek na oko ma 200 m2 ścian zewnętrznych(obwód 50m x wysokość 4m)i 200 m2 dachu zaprojektowanego z dachówki ceramicznej(powierzchnia płaskiego sufitu 125m, a dach jest skośny) Grubośc drewna 0.1 m, ciężar właściwy 0.7t/m3Ciężar ścian z drewna= 200 x 0.1 x 0.7t = 14 ton 1 m2 dachówki ceramicznej waży około 45kgCiężar dachu 200m2 x 45kg = 9tonRazem drewno + dachówki = 23tony Teraz Ytong + dachówka blaszana o wadze 5kg/m2bloczki o grubości 0.30 m i ciężarze właściwym 0.35t/m2 (cieńszych w tej wadze nie ma)200 x 0.3 x 0.35t = 21 ton200 x 0.05kg = 1 tRazem ytong + blacha na dach = 22tony, czyli mniej o 1 tonę. I chyba z tym mogę już iść do projektanta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 10.01.2010 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Rozmawiałem z projektantką przez telefon. Zamiana drewna na Ytong nie spowoduje komplikacji, płyta spokojnie wytrzyma. Natomiast gdybym również chciał zrobic strop betonowy, to pani projektant musi przeliczyć parametry płyty dla pewności i zrobić badanie gruntu poniżej 1 metra, przynajmniej w jednym miejscu. (Do 1 metra jest piasek, a dalej nie wiadomo). Jeśli się okaże że poniżej grunt jest słaby (okolica mocno torfowa/piaskowa), to są metody na wzocnienie go pod fundamentem (wolałbym uniknąć bo mam przeczucie że to drogi interes). Wywnioskowałem z tego że jak dom będzie za ciężki a grunt słaby to się może zapaść? (I wszystkie rury które są pod płytą fundamentową się pozgniatają, albo jeszcze coś gorszego się stanie) Zanim zlece to badanie gruntu (trzeba chyba poczekać az ziemia odmarźnie), chciałbym przeanalizować temat rodzajów stropu. Z szacunków wyszło mi że strop betonowy będzie ważył około 30 ton Na forum zauważyłem że najpopularniesze są stropy monolityczne, teriva i płyty zerańskie, czy oprócz tych trzech rodzajów stropów jest coś prostego, lekkiego i wytrzymałego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dziwna kojeność najpierw płyta potem badanie gruntu, w szczególności gdy piszesz że występują torfy. Jeżeli masz pod domem faktycznie torf to nie ważne jaki zrobisz strop może siadać całość. Co do stropów to samej terivy jest ze 6 rodzajaów , masz jeszcze acermana, DZ-3, Fert, są stropy z wypenieniem ze styropianu [nie pamietam nazwy] ogólnie tego jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 10.01.2010 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dziwna kojeność najpierw płyta potem badanie gruntu, w szczególności gdy piszesz że występują torfy. Jeżeli masz pod domem faktycznie torf to nie ważne jaki zrobisz strop może siadać całość. Co do stropów to samej terivy jest ze 6 rodzajaów , masz jeszcze acermana, DZ-3, Fert, są stropy z wypenieniem ze styropianu [nie pamietam nazwy] ogólnie tego jest sporo. Tak żle nie jest, przed wylaniem płyty wykopano dół na metr głęboki, pod 70cm warstwą humusu był piasek. Potem ten humus usunięto i zasypano piaskiem który ubito zagęszczarką. Dom miał być lekki, drewniany więc nie było potrzeby kopać głębiej. Jak byłem tam ostatnio-pół roku temu w lecie- to płyta jeszcze się nie zapadła Jeśli będzie możliwe (pogoda) to zlecę badanie gruntu za jakieś 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 12.02.2010 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nic w terenie nie zrobione, bo mróz, śnieg oraz daleko, więc sie nie chce.Natomiast przerysowałem projekt w w programie Google SketchUp, z tym że zmieniłem ściany z drewnianych 10cm na gazobeton 24cm.Wygląda to tak (jeszcze nie skończyłem całkiem rysować): http://photos3.pix.ie/22/68/22681AD3FA6F451A942963E89A03EE2A-500.jpg I teraz najważniejsze-Czytałem o różnych stropach i ciagle nie mam przekonania,założyłem więc osobny wątek z pytaniem na temat najodpowiedniejszego stropu do tego budynku. http://forum.muratordom.pl/post4025337.htm#4025337 Jakby ktoś mógł się wypowiedzieć to bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.02.2010 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ale dach - gargamel i oczywiście kominy w koszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.02.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Taki dach bedzie przyczyna wielu problemow w takie zimy jak teraz. Wspolczuje mieszkancom:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 12.02.2010 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Czy moglibyscie objasnic swoje watpliwoscii?Dlaczego gargamel?I jakie problemy beda w zimie ? Kominy nie sa w koszu - dodatkowe obrazki.Te mniejsze,biale - to kominy wentylacyjne. http://photos5.pix.ie/13/C9/13C9F8C0ED0A48AF9169CEC006159EEE-800.jpghttp://photos5.pix.ie/38/D0/38D0184B35DF4B36A1F33BC26A0E8AC0-800.jpghttp://photos5.pix.ie/6A/C9/6AC9BA185FA54D4EBB9E2396D1EF11AA-800.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.02.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 kominy są w koszach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 12.02.2010 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 No dobra, kominy sa w koszach, rozumiem ze to zle, ale dlaczego?Dodam ze wysokosc komina w projekcie to 689cm od ppp a wierzchołek dachu 665cm od ppp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.A 12.02.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Gdybanie wytrzyma lub nie to jak najbardziej na forum.Prawidlowej odpowiedzi udzieli tylko konstruktor (przynajmniej powinien).Przy projektowaniu plyty tak naprawde maja znaczenie dwa czyniki OBCIAZENIE i WARUNKI GRUNTOWE. W twoim przypadku jesli masz torfy to zapomnij o extra obciazeniu na plycie jak strop zelbetowy.Jak obciazenie bedzie za duze to nie rury beda problemem a pekajaca plyta i sciany i wszystkie ‘atrakcje’ z tym zwiazane.Jesli liczysz sie z pieniedzmi to stawiaj konstrukcje szkieletowa drewniana + drewniane stropy lub z bali tak jak pierwotna koncepcja i po klopocie.Konstruktor niech sprawdzi opcje z ytongiem bo to tylko jedna kondygnacja scian wiec przyrost obciazenia niewielki.Tak jak podal netcom jesli miales pierwotnie dachowke ceramiczna to zamien na blachodachowke i z ytongiem bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts