tofek 22.11.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Posiadam Bojler dwuplaszczowy Biawaru podlaczony do instalacji C.O. z ukladem grawitacyjnym. Bojler nagrzewa sie bardzo szybko co bardzo mnie cieszy ale rowniez mam problem bo jesli woda w instalacji C.O. stygnie woda w bojlerze tez. Czy jest jakis sposob na zamkniecie zaworu doprowadzajacego ciepla wode z C.O. Elektrozawor nie wchodzi w gre za drogi ok 500 PLN. Jakis inny sposob jest moze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simko1 22.11.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Mam ten sam problem co ty i w przyszłym roku jak będe wymieniał instalacje CO to prawdopodobnie zamontuje sobie taki najprostszy sterownik(ustawia się tylko temp. pokrętłem) i dam osobną pompkę do obiegu na bojler.Bojler mam ten sam tylko ja mam obieg wymuszony pompką i dlatego nie jestem pewien czy druga pompka na obiegu na bojler coś da tzn. czy pompka z obiegu ogólnego nie będzie "przepychać" zimnej już wody przez pompkę w obiegu bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.11.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Przy grawitacyjnym może być kłopot - należałoby trochę inaczej poprowadzić rurki - gdzie bojler będzie najwyższym punktem kawałka instalacji . Można wstawić zawór zwrotny, ale na pewno bojler przestanie grzać skoro brak pompki. Można pokombinować z zaworem różnicowym, ale przy niewielkiej cyrkulacji grawitacyjnej po prostu nie zadziała. Najprościej jak się już nagrzeje zakręcić zawór o ile jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 22.11.2009 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 zawor jest ale ciagle bieganie mnie przeraza tylko patrzec jak zaraz zacznie cieknac. Zastanawiam sie czy tansza pompka czy elektrozawor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts