Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A dwa tygodnie będę palił w starym piecu? Nie ma mowy :) Do dobrego człowiek szybciej się przyzwyczaja. Teraz mam tak: piec nie pracuje, tem C.O. 50st, tem powrotu 47.2, tem spalin 80.1, tem zadana 45. Czekam tem C.O. 49.6 piec zaczął pracować. Pracuje, tem C.O. spada do 49.2 jak dobije do 50 to się wyłączy.

Nie do końca to jest prawda. Mój gazowiec potrafił działać z temperaturą 30st w takim okresie jak teraz - to się nazywa modulacja mocy.

Gadałem w pracy o swoich kłopotach, kolega zaprosił mnie do obejrzenia swojej instalacji. Wybrałem się.

Dom ma 143m2, kocioł PROTECH, dolniak 25kW ze sterownikiem PID, grzejniki Purmo z termostatami Honeywell. W łazience, jak obecnie u mnie grzejnik na maxa. W domu 22st sterowane termostatami.

ŻADNYCH PROBLEMÓW

A jakie Ty masz problemy? Każda instalacja jest inna a co do pieca to normalne ze piec gazowy jest sterowalny o wiele lepiej niż węglowy. A wiesz o tym ze jest nawet różnica w zaworach termostatycznych do kotła węglowego i gazowego? Nie zwalaj winy na kocioł tylko latem zorb sobie dobrze instalacje CO, a jak nie to zrób tak jak Ci mówiłem i będzie dobrze.Gwarantuje Ci ze jak będzie zimno to będzie wszystko działało niezależnie od zaworów na grzejnikach.

NIEPRAWDA!!! dobrze zrobiona instalacja + dobrze ustawiony sterownik = komfort sterowania i cieplny porównywalny z gazem.

Kto nie wierzy to zapraszam, nieważne czyt teraz jak jest ciepło czy w siarczyste mrozy (obojętna temperatura zewnętrzna)

mam ustawione 22 st i tyle mam i juz (pomijam taką kwestię gdzie dom nagrzeje sie do 22 przyjdzie słonce i nagrzeje dom do np 24)

Myślałem o bezwładzie kotła węglowego ,a pisząc sterowalny miałem na myśli szybciej reagujący na polecenia sterownika spowodowane zmianami w układzie CO. To co pomijasz to właśnie te zmiany które wpływają na prace kotła. Ale racje masz w tym ze instalacja musi być zrobiona dobrze żeby to wszystko działało. Kocioł gazowy nie ma w sobie 50l gorącej wody i żaru który ja dodatkowo dogrzewa nawet w podtrzymaniu przy braku obiegu wody. Tak właśnie jest u verba jak mu się zamkną wszystkie termostaty.

Edytowane przez jack18

A dwa tygodnie będę palił w starym piecu? Nie ma mowy :) Do dobrego człowiek szybciej się przyzwyczaja. Teraz mam tak: piec nie pracuje, tem C.O. 50st, tem powrotu 47.2, tem spalin 80.1, tem zadana 45. Czekam tem C.O. 49.6 piec zaczął pracować. Pracuje, tem C.O. spada do 49.2 jak dobije do 50 to się wyłączy.

Dlaczego masz palić 2 tyg w starym piecu?

Zgłaszasz reklamacje i do 2 tyg przyjeżdżają wymienić sterownik i to wszystko.

Napisałem do Ciebie wcześniej kilkanaście maili, w których radziłem Ci, co powinieneś zrobić. Poszedłeś swoją drogą - Twoja sprawa.

Napiszę Ci jeszcze tylko raz. JEDEN RAZ.

Jak zdejmiesz tę koronę - wygrzeb z niej cały silikon i SPRAWDŹ, CZY PO WŁOŻENIU ZACHODZI ONA ZA TĘ DOLNĄ WARGĘ. Jeśli nie zachodzi - ZAŻĄDAJ OD PRODUCENTA JEJ WYMIANY. TO JEST NAJWAŻNIEJSZE!!!

KORONA MUSI ZAJŚĆ ZA WARGĘ - bez żadnych silikonów itp. Doszczelni się ona tam na dole sama. Doszczelnić należy tylko trochę na górze. Trafiały się wadliwe korony - sam widziałem takie.

Czy zaklejać kolejne szczeliny pionowe? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba jakiś czas poobserwować pracę kotła, aby stwierdzić, czy dostaje za dużo powietrza, czy nie.

I druga rada.

ZANIM ZACZNIESZ DOSKONALIĆ SWOJĄ INSTALACJĘ WODNĄ C.O. I ULEPSZAĆ STEROWNIK - poobserwuj trochę pracę kotła, żeby zrozumieć jak on działa. Nie gniewaj się za to, co teraz napiszę, ale TO NIE STEROWNIK MA PRACOWAĆ TAK, JAK TY SOBIE TO WYOBRAŻASZ, ale TO TY MASZ NIE ROBIĆ NICZEGO, CO MU PRZESZKODZI W REALIZACJI TEGO, CO ON POTRAFI.

Przecież nie znasz się na kotle węglowym - no bo skąd. Będziesz się na nim znał za rok, dwa lata. Słuchaj pilnie, co Ci radzą koledzy z większym doświadczeniem, ale nie rzucaj się w różne strony realizując natychmiast wszystko, co Ci radzą, bo każdy z nich ma inną instalację. Słuchaj, analizuj i rób to, co pasuje do Twojego przypadku.

To tyle. Nie obraziłem się, bo się nie obrażam na nikogo. Taki jestem.

:)

Uważam jednak, że pieprzenie się bez orgazmu jest nic nie warte.[/quote

Święta racja !!!

NIEPRAWDA!!! dobrze zrobiona instalacja + dobrze ustawiony sterownik = komfort sterowania i cieplny porównywalny z gazem.

Przepraszam, że tak trochę nie na temat wątku, ale pociągne część twojej wypowiedzi.

Bobek_Budowniczy, wiem że masz instalację z wymiennikiem płytowym plus grzejniki i podłogówka. Masz może gdzieś narysowany jej schemat i mógł byś go pokazać (może być na priv jak nie chcesz tutaj). Co u Ciebie steruje pracą pompy obiegu pierwotnego? Większość sterowników ma tylko dwa wyjścia na pompy.

W sobotę 12 marca 12-stu czytelników tego forum zwiedziło Laboratorium Spalania Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu. Mam do nich prośbę. Odpowiedzcie publicznie na tym forum na takie dwa pytania:

Czy mamy warunki i aparaturę pozwalające wykonać długotrwałe badania eksploatacyjne kotła i dowiedzieć się o nim wszystkiego, co potrzebuje wiedzieć jego użytkownik?

Czy mamy ludzi, którzy potrafią ten kocioł i tę aparaturę fachowo obsłużyć i zinterpretować wyniki tych badań?

Ja w zamian odpowiem, czego nie mamy.

NIE MAMY KOTŁÓW DO WYKONANIA TAKICH BADAŃ.

Producenci z niezrozumiałych powodów (a może ze zrozumiałych) nie chcą zgłaszać kotłów do badań eksploatacyjnych. Twierdzą, że to za dużo kosztuje. Czy rzeczywiście? Tygodniowe badania (rozpalamy kocioł w poniedziałek rano i prowadzimy go do niedzieli, zmieniając w tym czasie paliwa i warunki pracy kotła) kosztują 15.000zł. To tyle co 2-3 reklamy w czasopismach branżowych. Tyle tylko, że te reklamy nie zawierają ŻADNYCH rzeczowych informacji technologicznych, natomiast pełne są typowych marketingowych zachęt, i to często niezgodnych z prawdą.

Krytykujecie mnie czasami, że piszę tylko o "swoim" OGNIWIE, pomijając innych producentów. A JA CHCIAŁBYM PISAĆ O WSZYSTKICH PRODUCENTACH - tylko nie mam o czym. Tego, co piszą oni w swoich reklamach, nie mogę przecież napisać bez potwierdzenia tych danych. Taka jest rola instytutów. Możemy zareklamować każdego - pod warunkiem, że da nam taką szansę.

No ja jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem tego kogo tam spotkałem i co tam zobaczyłem !!!

Zawijan..no przecież wiadomym jest, że Wasz Instytut posiada zarówno zaplecze osobowe jak i sprzętowe.....szkoda że nie można było robić fotek, bo wtedy by ludziska zobaczyli - choć i wtedy niedowiarkowie lub z gruntu przeciwnicy mówili by że to atrapy ;)

Co mogę powiedzieć: że mogliśmy zobaczyć i zmierzyć wszelkie parametry kotła dosłownie w każdym momencie, kocioł podpięty był do aparatury komputerowej, można była śledzić jego pracę w dowolnym momencie, mnóstwo czujników itp, regulować parametry kotła - tu mógłby się najbardziej wypowiedzieć SUSPENSER..... robił to chyba ze 2 godziny...... wszyscy byli zadowoleni.

Ja najbardziej byłem pod wrażeniem jak zobaczyłem testowany kocioł Ogniwa na mocy chyba wtedy coś koło 13 kW i jak ten płomień przepływał przez dziury w cegłach....no rewelacja dla mnie ( wcześniej te cegły krytykowałem, więc chylę czoła). Pewne rzeczy ciężko człowiekowi zrozumieć i przekonuje się do nich dopiero jak sam praktycznie spróbuje.

Jeśli chodzi o ludzi...

No przecież nie tylko ja - ale także pozostałe osoby - mogły porozmawiać z Tobą, panem Waldkiem ( ten bardziej łysy ode mnie :D ) i pozostałymi, także z panami z firmy Elektro - System z Kutna. Poza tym można było się o wszystko pytać i uzyskiwało się rzeczową odpowiedź.....

A że niektórzy producenci nie zlecają Wam kotłów do badań?

No to ja myślę, że najwyższa pora by przyszli użytkownicy kotłów na ekogroszek nie patrzyli tylko na rewelacje zawarte w ulotkach reklamowych, tylko rzetelnie sprawdzali kotły przed ich zakupem....

Przepraszam, że tak trochę nie na temat wątku, ale pociągne część twojej wypowiedzi.

Bobek_Budowniczy, wiem że masz instalację z wymiennikiem płytowym plus grzejniki i podłogówka. Masz może gdzieś narysowany jej schemat i mógł byś go pokazać (może być na priv jak nie chcesz tutaj). Co u Ciebie steruje pracą pompy obiegu pierwotnego? Większość sterowników ma tylko dwa wyjścia na pompy.

Ja tez się podepnę pod temacik.....Bobek_Budowniczy....jeśli to nie sprawi Ci problemu to też bym prosił o info lub schemat jak masz spiętą instalacje grzewcza z instalacja solarną....... tez rozważam "szarpniecie się" finansowe i z wymiana kotła c.o. zamontowanie solarów z zasobnikiem.....tylko napisz mi : czy cwu wystarczy mi dla 4 osób i jak grzejesz cwu gdy nie ma latem słońca? pozdro

Witajcie koledzy. Jako, że widzę iż kilku sygnalizuje ewentualne problemy z czujnikami temp napiszę, iż miałem podobny przypadek w październiku zaraz po uruchomieniu kotła. Co prawda miałem pewne wskazania, ale te zmieniały się co chwila jak w kalejdoskopie. Też w pierwszym momencie wydawało się, iż ten czujnik jest walnięty. Okazało się jednak, iż po prostu przewód masy był niepodłączony. Dlatego proponuję sprawdzić jeszcze poprawność połączenia

tak w skrócie... to pompa cwu pracuje 24h/dobę i podaje wode na wymiennik czyli kocioł-wymiennik-kocioł (w przypadku braku odbioru ciepła mam temp powrotu taka samą jak wyjscia- no i nich mi ktoś powie że mi kocioł skoroduje ;) )

Rozumie, że chodzi o pompę obiegu kotła a nie pompę cwu jak napisałeś. Czyli ta pompka nie jest w ogóle połączona ze sterownikiem kotła? jest na sztywno? Co przy dużym odbiorze ciepła? Powrót nie jest za chłodny? Masz jakiś zawór mieszający w układzie kocioł-wymiennik?

za wymiennikiem mam.. 1 pomkę do cwu i tu ogrzewanie mam ustawione ze sterownika kotła.

Dlaczego pompa do cwu za wymiennikiem? Nie lepiej jest przed wymiennikiem? Przed wymiennikiem woda jest cieplejsza więc szybciej ogrzeje bojler.

Zdjęć szukałem długo, ale nie znalazłem. Jak gdzieś znajdziesz to podeślij.

Dzwoniłem do Ogniwo. Opisałem problem, powiedziałem co zrobiłem. Kazali mi wkleić na silikonie wysokotemperaturowym i zobaczyć kilka dni jak będzie.

W razie kłopotów mam dzwonić i będziemy gadać o wymianie korony.

Zobaczę, może akurat teraz będzie już dobrze. Po 10 godzinach od ponownego uruchomienia, na palnik aż chce się patrzeć :) Spalane spadło niemal o połowę, w domu elegancko 21.5st. Jeśli to się utrzyma, będzie super.

Jurto wkleję wykres do oceny.

.

A tak z ciekawości to jak jest teraz ustawiony? Na cyrkulacyjnej pracy?