Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem o co pytasz :(...może chodziło Ci o cykliczna pracę ? Jeśli tak to owszem, pompa pracuje cyklicznie. Jeszcze tylko muszę te czasy postój praca dostosować. Kocioł też pracuje postój/przerwa....prawie w nim wygasa, powinienem chyba coś pozmieniać w parametrach podtrzymania ale nie chcę zepsuć.

Zgadza się tak miało być..:) No i będzie ok , będzie tez różnica w spalaniu i to dość znaczna.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak robiłem ale nie jestem w stanie stwierdzić ile go było bo nie zwróciłem na to uwagi i jak ją zdejmowałem to zahaczyłem o ruszta i sporo popiołu z nich poleciało.Nałożyłem na nowo silikon i uszczelniłem od góry pomiędzy palnikiem a korona po ściankach.Palnik teraz ostro daje czadu.

Gadałem w pracy o swoich kłopotach, kolega zaprosił mnie do obejrzenia swojej instalacji. Wybrałem się.

Dom ma 143m2, kocioł PROTECH, dolniak 25kW ze sterownikiem PID, grzejniki Purmo z termostatami Honeywell. W łazience, jak obecnie u mnie grzejnik na maxa. W domu 22st sterowane termostatami.

ŻADNYCH PROBLEMÓW

Podobnie u mnie, tyle, że ja mam wszystkie grzejniki z termostatami [nawet drabinkę w łazience].

Do tego ożeniłem te wszystkie termostaty ze sterownikiem pokojowym nie odkręcając żadnego na maksa.

Przypominam mam kocioł Enka ze sterownikiem Tatarek RT09PID, pompy CWU, CO, cyrkulacyjna.

Kocioł wchodzi często w podtrzymanie i spala minimalne ilości węgla.

W sobotę 12 marca 12-stu czytelników tego forum zwiedziło Laboratorium Spalania Instytutu Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu. Mam do nich prośbę. Odpowiedzcie publicznie na tym forum na takie dwa pytania:

Czy mamy warunki i aparaturę pozwalające wykonać długotrwałe badania eksploatacyjne kotła i dowiedzieć się o nim wszystkiego, co potrzebuje wiedzieć jego użytkownik?

Czy mamy ludzi, którzy potrafią ten kocioł i tę aparaturę fachowo obsłużyć i zinterpretować wyniki tych badań?

Z mojego punktu widzenia zarówno odpowiedni ludzie jak i aparatura są na miejscu [choć na profesjonalnej aparaturze do badań kotłów się nie znam - widziałem dopiero jedną], więc możliwości są jak najbardziej.

Przy badaniach eksploatacyjnych pewnie wychodziłyby różne "kwiatki" i można by dokonać poprawek przed wypuszczeniem produktu na rynek [często bardzo łatwych dla producenta a niemalże niemożliwych dla zwykłego użytkownika] co dało by mniejszą ilością wpisów na forach z opisem kłopotów z danym kotłem i odradzających jego zakup.

Ważną kwestią będzie paliwo do wykonania tych badań - czy np. będzie w nich stosowany typowy węgiel workowany ze składu/kopalni [zwykle mokry] czy najlepszy z możliwych, wstępnie wysuszony jak do analizy - to bardzo ważny "szczegół" dla użytkownika, który powinien być podawany.

Tak robiłem ale nie jestem w stanie stwierdzić ile go było bo nie zwróciłem na to uwagi i jak ją zdejmowałem to zahaczyłem o ruszta i sporo popiołu z nich poleciało.Nałożyłem na nowo silikon i uszczelniłem od góry pomiędzy palnikiem a korona po ściankach.Palnik teraz ostro daje czadu.

Przyznam się ze ja tez zdejmowałem koronę dzisiaj. Po całym sezonie zebrało się tam możne okolu 50g tego pyłu.To nie wiele ale paliłem ekogroszkiem w większości. Ciekawe ile by było po miale?

Wykres dam jutro, nie chce mi dzisiaj się tego starego PC w kotłowni odpalać :)

Ale nie wytrzymałem..muszę się pochwalić palnikiem:D

bez lampy: http://img69.imageshack.us/i/53948510.jpg/

z flashem : http://img851.imageshack.us/i/12373443.jpg/

No nawet Ci się na środku jarunia , pewnie otworki zaklejałeś?:)

Aha, no ja nie zwróciłem uwagi, choć odkurzaczem tam czyściłem przed montażem korony.

Ten pył tam to pewnie zassany przez wentylator? Bo skąd inny by się dostał ?

Tego to już nie wiem , ale pewnie częściowo zassany a częściowo jakoś otworami napowietrzającymi się dostał. Wiesz chucha dmucha to i tam zapyliło jakoś...:) Ja używam tego uszczelniacza http://www.artbud.pl/Uszczelniacz_do_piecow_310_ml_do_1500_stopni_kartusz-12795.html tez twardnieje ale śrubokrętem da się wydłubać z rowka.

Edytowane przez jack18

No wqrwiało mnie, że nie mogę sobie dać z nim rady. Teraz jest dobrze, za kilka dni będzie wiadomo dokładnie ale jestem dobrej myśli.

Obiecany wykres: http://img36.imageshack.us/i/1503f.jpg/

Czemu taki skok w nocy? Już mówię: Temperatura w domu spadła poniżej zadanej na Eurosterze :p

Palnik jak na razie OK, z tą różnicą że więcej popiołu na nim..czytacie? POPIOŁU !

I dało się?

Nie do końca zrobiłem jak radziłeś, ale razem z minertu naprowadziliście mnie na zmuszenie pompy do pracy cyklicznej.

Zastosowałem sterownik pokojowy.

Od kilku dni Ci to próbowałem uświadomić ale nic , ważne ze w końcu minertu do Ciebie przemówił.:) No widzisz i kotła to tez wina nie jest nie? Verb jedna sprawa- po prostu więcej cierpliwości:)....

No fakt, pisałeś mi o tym. Dziękuję :)

Nie nie pasował za bardzo pomysł z zamontowaniem dostarczonego czujnika w domu bo brzydki. Okazało się, że nie ważne jak i czym, byle był czujnik który pozwoli na cykliczną pracę pompy i kotła.

Cierpliwości powiadasz ? :) Ciekaw jestem jak byś się czuł, gdybyś musiał do kotła podchodzić z przecinakiem i młotkiem aby uwolnić palnik ? :D

Ok ważne ze działa i będzie działać. Jak Ci przegrzeje pomieszczenie bo zrobi sie na dworze jeszcze cieplej niż jest to zwiększysz postój pompy, a jak nie dogrzeje to zmniejszysz.Po każdej jednak operacji obowiązkowa przerwa na stabilizacje. czasem pracy pompy na razie nie ma co manipulować.Gdzieś napisałeś ze Ci piec prawie wygasa i się boisz ze zgaśnie- nie zgaśnie, on potrafi wstać nawet po 6-10h gdzie przez ten czas nie działa w piecu nic i wygląda jakby się nie paliło od dawna wiec sie nie przejmuj bo nie ma czym.:)

verb- Które dokładnie nacięcia od strony kosza zaklejałeś i czy po obu stronach korony te same? I czy masz na koronie symetrycznie nacięcia po obu stronach? U mnie jest po 6 z każdej strony, jak jest u Ciebie?

Ja zakleiłem koronę po wewnętrznej stronie oraz 2 pierwsze nacięcia od podajnika ale od góry do połowy.O efektach napiszę jutro.