Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie dlatego staram się wycyganić od Verba wykresy z pompa mieszająca i bez niej...:) A jak u Ciebie wyszedł ten eksperyment z nacięciami?

Sprawa wygląda tak,że wydłubałem silikon z tych otworów od kosza (były do połowy zaklejone od góry) palnik dostawał za mało powietrza bo strasznie kopciło.Teraz jest dobrze ale jeszcze za mało powietrza.Uszczelniłem też koronę wewnątrz palnika dookoła po wardze.Wiem też dzięki koledze zawijan ,że mój piec 24kw posiada koronę od pieca 15kw (za mało nacięć) musiała ona zostać zamieniona w sklepie,stąd niedobór powietrza ale jest ok.Jak zrobię foto to wkleję jak się pali,dodam,że spieków prawie wcale i brak niedopalonego węgla.

Edytowane przez minertu

Czyli co? Tez wymiana czy sam dorobisz nacięcia? U mnie tez jest o niebo lepiej po wklejeniu korony na nowo. Nie muszę mu pomagać, spieków tez praktycznie nie ma. Ja zakleiłem drugie nacięcie od kosza po obu stronach ale czy to wiele dało to bym nie powiedział. Moze trochę się żar przesunął do środka, ale na pewno w większości to była wina nieszczelnej korony. Edytowane przez jack18

Czyli co? Tez wymiana czy sam dorobisz nacięcia? U mnie tez jest o niebo lepiej po wklejeniu korony na nowo. Nie muszę mu pomagać, spieków tez praktycznie nie ma. Ja zakleiłem drugie nacięcie od kosza po obu stronach ale czy to wiele dało to bym nie powiedział. Moze trochę się żar przesunął do środka, ale na pewno w większości to była wina nieszczelnej korony.

Zgadza się,że mogło powietrze bokiem ulatywać bo u mnie tak było ale po zaklejeniu od środka między warga palnika a korona jest duzo lepiej ale za mało nacięć i powietrza za mało idzie,ale o dziwo daje radę :)

Koledzy a ja mam takie pytanie. Sam nie mam możliwości tego uchwycić bo jestem jeszcze za rzadko na miejscu. Czy zdążył już ktoś może skalkulować jakiej dawce paliwa odpowiada czas pracy podajnika np 1 m, 100 m, 500 m itd ? Wiem że wartości te będą się różnić ale pewna średnia prawidłowa powinna z tego wyjść.

Koledzy a ja mam takie pytanie. Sam nie mam możliwości tego uchwycić bo jestem jeszcze za rzadko na miejscu. Czy zdążył już ktoś może skalkulować jakiej dawce paliwa odpowiada czas pracy podajnika np 1 m, 100 m, 500 m itd ? Wiem że wartości te będą się różnić ale pewna średnia prawidłowa powinna z tego wyjść.

U mnie na 156kg wychodzi nieco ponad 700min (jeszcze zostaje w koszu jakieś 4kg),dochodzi czasem do 715 ale ustawiam bezpieczne 700min

Poprzednio miałem Elektromet 100l pionowy wiszący i życzę powodzenia, żeby wymienić anodę musiałem rozebrać elektronikę na dole, otworzyć bojler i włożyć łapsko do środka żeby wykręcić to co zostało po starej anodzie jeżeli to jest ten wyższy poziom techniczny to powodzenia.

Teraz mam Galmet 200l pionowy stojący i nie widzę lepszego rozwiązania wszystko ładnie dostępne bez kombinacji.

Gdy wymieniałem anodę w Galmet 120 l pionowym, wiszącym to poza tym, że musiałem rozebrać elektronikę to musiałem koniecznie zdjąć całą stalową zaślepkę flanszy (5 śrub) - na zdjęciu odkręcona przed zdjęciem [śruba na środku od anody]:

http://img64.imageshack.us/i/dsc00236y.jpg/

Zdjęcie to pikuś, ale wyobraź sobie składanie tego z powrotem - trzeba te 5 śrub trzymać od góry [tak, tak od strony zbiornika - ileż tam miejsca no nie ?], żeby nie wypadały przy nakładaniu flanszy a potem, żeby nie obracały się przy dokręcaniu nakrętek od dołu.

W Elektromet masz anodę z nakrętką i uszczelką - odkręcasz od dołu bez ściągania flanszy i wkręcasz nową.

Porównywanie stojącego z wiszącym jest bez sensu - to zupełnie inne konstrukcje.

Slaveta a wiesz już gdzie kupisz ów miał. Sam jestem zainteresowany tą opcją tylko trochę się boję by nie kupić nic dziadowskiego. Sam w tym roku paliłem 3 rodzajami eko: Pieklorz, Retopal i jeszcze jakiś inny wymysł. Najlepiej wypadł u mnie Pieklorz.

Pieklorz może być Chwałowicki, Piekarski, Bytomski i różnią się między sobą, a potem piszesz, że Ekoret najlepszy 8-)

WG mnie najlepszy jest Pieklorz Bytomski, a testowałem [inni forumowicze także] trochę różnych ekogroszków - zajrzyj tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page30

U mnie około 120kg wychodzi 550 z delikatnym zapasem

Pieklorz może być Chwałowicki, Piekarski, Bytomski i różnią się między sobą, a potem piszesz, że Ekoret najlepszy 8-)

WG mnie najlepszy jest Pieklorz Bytomski, a testowałem [inni forumowicze także] trochę różnych ekogroszków - zajrzyj tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page30

Masz rację nie doprecyzowałem o którego Pieklorza chodzi. Paliłem tym z Chwałowic. Ale w którym miejscu pisałem o Ekorecie ? Nie pamiętam.

Wstrzymuję się:)

Planuję zakupy dopiero około maja czerwca a co jest grane?

Bobek przyłączam się do pytania Slavety. Z tego co kojarzę mam od niego rzut beretem więc jeśli coś.... Też planuję kupić opał w okolicach maja / czerwca w ilości ok 5-6 ton więcej nie pomieszczę.

Edytowane przez sebsa

Zgadza się,że mogło powietrze bokiem ulatywać bo u mnie tak było ale po zaklejeniu od środka między warga palnika a korona jest duzo lepiej ale za mało nacięć i powietrza za mało idzie,ale o dziwo daje radę :)

Witam

u mnie jest podobnie

ogniwo eko 24 , korona nacięcia na dłuższych bokach 6-7 (nie pamiętam dokładnie)

niedopalanie, palenie blisko podajnika, szpara między korona a palnikiem na krótkim boku od podajnika

uszczelnienie osadzenia korony, zaślepki na przełożenie podajnika, oraz uszczelnienie korony z palnikiem

efekt niedopalania brak, trochę spieków

palenie dalej od strony podajnika (może troszkę mniej)

przytkało na koronie to chyba więcej idzie tym otworem naprzeciwko wentylatora do do ślimaka??

wentylator bardzo często teraz na 100%

mam wrażenie że czasami to za mało

ile nacięć powinna mieć korna dla 24kW??

pozdrawiam elezibi