Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla 24kw średnio wychodzi 7min /h pracy podajnika,u mnie bywało mniej,obecnie u mnie w czasie 1h45min wykonał 10min pracy z tym,że na chwile wyłączyłem piec bo dorabiałem sobie coś co by mi na piec nie kopciło po otwarciu drzwiczek.

Za chwile powinien iść na miale bo chyba już resztkę groszku ze ślimaka wypalił.Miału mi weszło 7x25kg i jeszcze z 5kg by weszło czyli 180kg+ -

dokładnie mam ogniwo 24 > co za tym idzie dmuchawa chyba spasowana do eCoala ?

A tak przy okazji czy dmuchawy do eCoala mają klapki zamykające jak nie dmucha??

VERB

na przeciwko wlotu wentylatora jest zaślepka jak ją odkręcę to na dole w podajniku jest dziura kilkanaście mm

na obrazku czerwona krecha, a kółeczko to gdzie wiało

http://img849.imageshack.us/img849/5765/bruc1.jpg

to w końcu ile nacięć powinno mieć ognowo eko 24kW??

pozdrawiam

elezibi

Tak to pamiętam. Tak przy okazji czy w twoim Ponarze ta proporcja którą podali Minertu i Roberto jest podobna. Wychodzi mi 1 kg na ok 4,5-4,6 minuty pracy podajnika lub odwrotnie 1 minuta pracy to ok 0,22 kg opału

Wiesz co? jeszcze nie bawiłem się licznikiem, jestem leniem:) jak mi się skończy groszek w zasobniku to wyzeruję licznik i podam wartości jakie wyszły.

Dla 24kw średnio wychodzi 7min /h pracy podajnika,u mnie bywało mniej,obecnie u mnie w czasie 1h45min wykonał 10min pracy z tym,że na chwile wyłączyłem piec bo dorabiałem sobie coś co by mi na piec nie kopciło po otwarciu drzwiczek.

Za chwile powinien iść na miale bo chyba już resztkę groszku ze ślimaka wypalił.Miału mi weszło 7x25kg i jeszcze z 5kg by weszło czyli 180kg+ -

Jaki miał kupiłeś?

dokładnie mam ogniwo 24 > co za tym idzie dmuchawa chyba spasowana do eCoala ?

A tak przy okazji czy dmuchawy do eCoala mają klapki zamykające jak nie dmucha??

VERB

na przeciwko wlotu wentylatora jest zaślepka jak ją odkręcę to na dole w podajniku jest dziura kilkanaście mm

na obrazku czerwona krecha, a kółeczko to gdzie wiało

http://img849.imageshack.us/img849/5765/bruc1.jpg

to w końcu ile nacięć powinno mieć ognowo eko 24kW??

pozdrawiam

elezibi

Po dzisiejszej rozmowie z serwisantem uświadomił mnie ,że od pewnego czasu wszystkie palniki mają mieć 2x po6 tzn jak do 15kw tak do 24kw nie pytałem jak jest w 35kw.

Co do klapki to jej nie ma.

Słuchajcie w końcu muszę podłączyć swojego eCoal-a do neta tylko że jest taka sprawa, mianowicie w domu mam router wi-fi a do niego podłączony laptop-bezprzewodowo i komp-przewodowo. No i jak tu podłączyc eCoal-a nie ciągnąć dodatkowego kabla? macie jakiś pomysł? myślałem żeby podstawić przy kotle drugi router wi-fi co Wy na to?

Ponawiam pytanie czy jest ktoś kto palił cały sezon miałem?

jak się dopalał / ile tego poszło/jak z popiołem???

Witam.

Ja palę miałem cały czas, sezon zacząłem w połowie września, suszyłem budynek, piec pracuje cały czas do tej pory. W międzyczasie próbowałem czeskiego eko (500 kg) ekogroszku (ok 100 kg) i zwykłego groszku (ok 200kg). W sumie od września poza tymi 800 kg innych węgli spaliłem ok 2,5 tony miału. W mieszkaniu temperatura ok 22,5 - 23,5. Dom 160 m ocieplony 12 cm styropianu, 20 cm wełny na poddaszu. Miał, który kupiłem ma ok 25Mj/kg, nie wiem z jakiej to kopalni (sprzedawca sam dokładnie nie wie :( ). Z pełnego zasobnika (piec Ogniwo Eko 24kW) zostaje około 40 litrów popiołu. Tworzą się niestety dość duże kalafiory. Raz dziennie trzeba zajrzeć do pieca i je porozbijać, żeby spadły do popielnika. Tym co zostaje utwardzam podjazd - straszna glina u mnie jest. Generalnie za tą cenę (460 PLN za tonę) efekt naprawdę zadowalający.

Pozdrawiam.

Po rozmowie z panem z elektro-system uzyskałem odpowiedź następującą.

Odnośnie komunikacji pomiędzy użytkownikami na esterownik.pl trwają prace nad utworzeniem forum dyskusyjnego.

Odnośnie ustawień ręcznych w sterowniku eCoal będą one dodane w 3 kwartale 2011r.

W przeciwieństwie do brulli nie będzie do niego dodany automat.

Moim zdaniem i tak wszyscy pojadą w automacie ale to moje zdanie. :)