Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Przeczytałem ten temat od samego początku i na podstawie Waszych opinii na 95% zdecydowałem, że w tym roku zostanę szczęśliwym posiadaczem kotła Ogniwo Eko Plus 16kW. I na początek mam kilka pytań do użytkowników tego kotła. W jakim układzie pracuje on u Was? Czy macie instalacje w układzie otwartym czy zamkniętym a jeśli zamkniętym to stosujecie wymiennik płytowy czy może wężownicę schładzającą? I jak wygląda sprawa gwarancji przy zastosowaniu wymiennika albo wężownicy, czy Ogniwo dopuszcza takie rozwiązania.

I jeszcze chciałbym zapytać czy kupno kotła na fuego.pl albo kotly.com jest dobrym pomysłem. Może ktoś z Was tam kupował i mógłby się wypowiedzieć czy nie ma przy tym żadnych problemów. Wczoraj byłem dowiadywać się u lokalnego dystrybutora i zawołał cenę o 1600 zł wyższą niż przez internet więc wniosek nasuwa się sam.

Pozdrawiam

Nie robię żadnej reklamy ale na fuego.pl możesz śmiało kupować,jak coś to mam do nich bliziutko,można po negocjować z nimi,bez obaw.

Co do gwarancji to nie ma problemów.Właśnie widziałem go w akcji ,nowy palnik robi wrażenie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kedar mam Ogniwo eko 15kw kupione od firmy fuego, polecam tą firmę, 1500 zł przelałem a 5tyś przy odbiorze, tranzakcja trwała 3 dni bo zależało mi na czasie. Układ C.O. mam otwarty w którym pracują dwie pompy: mieszająca i C.O. Nie jestem zwolennikiem wymienników, grzać 1000l wody masakra.

Nie robię żadnej reklamy ale na fuego.pl możesz śmiało kupować,jak coś to mam do nich bliziutko,można po negocjować z nimi,bez obaw.

Co do gwarancji to nie ma problemów.Właśnie widziałem go w akcji ,nowy palnik robi wrażenie.

Dzięki za odpowiedź. A mógłbyś w takim razie napisać jaką masz instalację? Skoro jak piszesz można kupować bez obaw przez internet to pewnie tak zrobię.

Też bym go chętnie zobaczył w akcji ale niestety w mojej okolicy nikt go chyba nie posiada więc pozostaje mi zdać się na Wasze opisy.

Kedar mam Ogniwo eko 15kw kupione od firmy fuego, polecam tą firmę, 1500 zł przelałem a 5tyś przy odbiorze, tranzakcja trwała 3 dni bo zależało mi na czasie. Układ C.O. mam otwarty w którym pracują dwie pompy: mieszająca i C.O. Nie jestem zwolennikiem wymienników, grzać 1000l wody masakra.

Ok, czyli na chwilę obecną skłaniam się do zakupu przez fuego chyba, że pojawi się jakaś lepsza oferta. Ja mam układ co zamknięty i nie bardzo uśmiecha mi się teraz jego przeróbka dlatego chciałbym wiedzieć jak to wygląda u Was, jak to można zrobić bez utraty gwarancji. No i podstawowa sprawa to znaleźć teraz dobrego instalatora.

Ok, czyli na chwilę obecną skłaniam się do zakupu przez fuego chyba, że pojawi się jakaś lepsza oferta. Ja mam układ co zamknięty i nie bardzo uśmiecha mi się teraz jego przeróbka dlatego chciałbym wiedzieć jak to wygląda u Was, jak to można zrobić bez utraty gwarancji. No i podstawowa sprawa to znaleźć teraz dobrego instalatora.

Ten piec nie przekroczy temp CO 100stC więc układ jest obojętny.

Nie zmniejszałem mocy,zmniejszyłem nadmuch o prawie 2/3 poprzez przysłonięcie dmuchawy.Dorobiłem taki dekielek i zrobiłem przesłonę teraz tylko szukam optymalnego ustawienia.

Siła nadmuchu jest ok ale za dużo tlenu i topi się popiół.

Dodam,że temp spalin mogła wzrosnąć bo już 2 tyg kotła nie czyściłem.

Ja już to przerobilem. Faktycznie dawało to jakiś efekt ale niestety u mnie poskutkowało wykraplaniem wody w czopuchu. Nie kombinuje już tak ,wkleiłem koronę na nowo i nie zaglądam nawet - to chyba najlepszy sposób :)

Minertu zaletą przysłonięcia dmuchawy jest ciągła praca kotła i zmniejszenie mocy palnika? Rozwiązanie dla przewymiarowanych kotłów? Może dodatkowa oszczędność w spalaniu ale to tak jak pisałeś można zweryfikować dopiero w czasie zimy.

Nie napisałem,że przysłonięcie jest jego zaletą,na to jak piec pracuje ma wpływ wiele czynników.Instalacja,ilość wody w układzie,czujniki wewnętrzny i zewnętrzny ,termostaty,zawór4D czy pompa mieszająca.Ja mam zawór 4D,termostaty,jadę na pogodowym i czujnik wewnętrzny.Obecnie jadę na temp minimalnej 42stC ale piec i tak sam schodzi poniżej minimalnej jak trzeba aby utrzymać temp zadaną wewnętrzną(czasami temp wewnętrzna jest większa ale to wina słońca wpadającego do pokoju gdzie jest czujnik).Jak zsynchronizujesz termostaty(nie wszędzie są zamontowane) zawór 4D i dasz mu jakiś dzień spokoju to się sam ustawi tak aby nie przegrzewać ,nie palić za dużo niepotrzebnie.A przysłonięcie dmuchawy jest mi potrzebne tylko do jakości spalania a nie do tego z jaką mocą ma pracować.

Jeśli chodzi o fuego.pl i kotły.com to również nie mam z nimi nic wspólnego, ale jak zarzuciłem im problem to naprawdę rzeczowa i fachowa odpowiedź, sami do mnie dzwonili i nie zbywali mnie...... jak to robią co niektóre inne firmy czy sklepy. No i zabijają ceną innych...... :)

Kedar13...a jaki masz teraz kocioł że układ zamknięty masz, tak z ciekawości pytam. Gwarancji nie utracisz, bo każdy ( chyba) obecnie produkowany kocioł na paliwo stałe może pracować w układzie zamkniętym. najlepiej dzwoń do samego OGNIWA, poproś z Prezesem lub jego zastępcą...... na pewno uzyskasz konkretna odpowiedź.

Kedar13...a jaki masz teraz kocioł że układ zamknięty masz, tak z ciekawości pytam. Gwarancji nie utracisz, bo każdy ( chyba) obecnie produkowany kocioł na paliwo stałe może pracować w układzie zamkniętym. najlepiej dzwoń do samego OGNIWA, poproś z Prezesem lub jego zastępcą...... na pewno uzyskasz konkretna odpowiedź.

Teraz mam kocioł zasypowy dolnego spalania na miał ale doszedłem do wniosku, że najwyższy czas na zmiany. Trzeba iść z postępem i ułatwiać sobie życie :)

Jak chcesz zachować spręż to taka przysłonka powinna być na wylocie dmuchawy, czyli w miejscu przykręcenia jej do palnika.

Tam jakąś podkładkę można wykombinować, aby zmniejszyć otwór wtłaczający.

Trochę chciałbym nieśmiało zaprotestować. Spręż w takim wypadku zmniejszy się.

Poradźcie mi jak podłączyć eCoal-a do neta, sytuacja wygląda tak że mam w domu router do którego podłączony jest net oraz komp i laptop. Dokupiłem jak radziliście AP/router i go skonfigurowałem tak że idzie przez niego net. Nie wiem jak teraz skonfigurować eCoal-a poradźcie coś. Edytowane przez Slaveta

Poradźcie mi jak podłączyć eCoal-a do neta, sytuacja wygląda tak że mam w domu router do którego podłączony jest net oraz komp i laptop. Dokupiłem jak radziliście AP/router i go skonfigurowałem tak że idzie przez niego net. Nie wiem jak teraz skonfigurować eCoal-a poradźcie coś.

Poczytaj dokładnie instrukcje ze strony eCoal tam jest krok po kroku jak skonfigurować

Poczytaj dokładnie instrukcje ze strony eCoal tam jest krok po kroku jak skonfigurować

noooo czytałem czytałem i próbowałem ale ni cholery nie działa, podejrzewam że problem jest z tym AP, pewnie jak bym z routera podłączył kablem bezpośrednio do sterownika to zadziała a tutaj mam jeszcze po drodze AP co komplikuje sprawę.

noooo czytałem czytałem i próbowałem ale ni cholery nie działa, podejrzewam że problem jest z tym AP, pewnie jak bym z routera podłączył kablem bezpośrednio do sterownika to zadziała a tutaj mam jeszcze po drodze AP co komplikuje sprawę.

Akurat jeżeli chodzi o te wynalazki to nie bardzo się w tym orientuje,ja mam na kablu do routera i poszło bez problemu.A czy ustawiłeś inne I.P.dla sterownika ?