Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie pompa pracuje cały czas dzięki czemu temperatura powrotu ma ponad 40 st, gdy nie ma zapotrzebowania na C.O. woda krąży w małym obiegu piec - zbiornik cwu, dzięki temu woda cwu zawsze jest dogrzana i nie wychładza się powrót.

Mógłbyś wrzucić schemat swojej instalacji?

wrb moja instalacja jest prościutka, nie mam teraz dostępu do laptopa, piszę z telefonu, powiem Ci jak to jest w uproszczeniu: rura wychodzi z pieca dalej jest pompa C.O. za pompą w prawo wyjście na zbiornik cwu, dalej zawór kulowy za zaworem rura idzie do góry przy suficie w prawo idzie woda na prawą część domu, w lewo na lewą część domu. Może narysuję na kartce i zrobię zdjęcie.

Mam pytanie:

Czy jest określona wysokość zawieszenia deflektora nad paleniskiem ?

Dałem dorobić stalowy deflektor o średnicy 250mm i grubości 30mm. Nie ma sfazowanych brzegów, wisi jakieś 50mm nad koroną. Nie widzę żadnych probmlemów, zauważyłem tylko że zbiera się sporo pyłu na dolnej krawędzi "futryny" drzwiczek.

Czy tak niskie zawieszenie jest w porządku ?

Mailem tez tak jak Ty . Niestety powieszenie tak nisko deflektora powodowało dodatkowe spiekanie.Myślę ze wystarczy okolu 15cm .Mniejsze spiekanie przy pracy cyklicznej może wynikać z faktu,ze węgiel w palenisku praktycznie przez większość czasu spala się bez odziało dmuchawy, a wiec bez nadmiaru powietrza.

Edytowane przez jack18

Czyli po powrocie do pracy ciągłej mam się spodziewać szlaki - OK, coś wykombinuję aby go podnieść.

Ale na 150mm chyba nie da rady, oryginalny po całkowitym skóceniu (gwint do końca) wisiał około 100mm od korony.

Spala się w czasie postoju ? Ja tam "ciemność widzę, widzę ciemność!" :D

Ale wisi na łańcuchu i wystarczy go podnieść o oczko wyżej.

Jak chcesz zachować spręż to taka przysłonka powinna być na wylocie dmuchawy, czyli w miejscu przykręcenia jej do palnika.

Tam jakąś podkładkę można wykombinować, aby zmniejszyć otwór wtłaczający.

Jarecki79...mógłbyś wytłumaczyć mi "po chłopsku" pojęcie spręż?

Już po bólu :)

O 8:30 dzwoniłem do Ogniwo. O 12:40 zajechał serwisant :D

Pooglądał i dał nową koronę, inną - warga jest 2x szersza, kształt ciut inny, po 6 nacięć na dłuższych bokach.

Kazał podnieść deflektor, ale żelastwo mu się spodobało :)

Jestem pod wielkim wrażeniem co do całokształtu załatwienia sprawy reklamacji.

Ogniwo to był naprawdę dobry wybór./[/url]

Ja też się cieszę ... :)