darase 27.03.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Tak, pytałem o deflektor stożkowy i zerowy odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.03.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Tak, pytałem o deflektor stożkowy i zerowy odzew. Kogo pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.03.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Szkoda gadać, nawet link od Czp01 dawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko252 27.03.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Będzie będzie Pewnie będzie ale mniejszy.Na początek krótko (jestem nowy).Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.03.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Eko252 kupiłeś Ogniwo? Narazie pewnie nie podłączone? Deflektor stożkowy to ciekawa "pomysła", Czp01 znalazł kogoś kto to testuje. Zastanawiałem się dlaczego deflektory nie są w kształcie przekrojonej piłki, w ktorej byłyby dopalane części lotne np. sadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 "Sadza w istocie powstaje w wyniku nie tylespalania ile pirolizy paliw, która towarzyszyprocesowi spalania. W przypadku spalania zwystępowaniem płomienia sadza zaczynaformować się w najbardziej gorącej częścipłomienia (zwykle białej lub niebieskiej ),gdzie występuje wysoka temperatura ideficyt tlenu." Sadza to paskudztwo i nie spalone paliwo. Może przekombinowałeś z tym deflektorem? Tak chodzi mi o taką kopułę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 "Procesten ma miejsce w tej części płomienia , którama barwę jasnożółtą. Typowa temperaturaformowania się sadzy to ok . 1400 ° C. Jeśligorąca strefa płomienia jest wystarczającoduża i zawiera wystarczająco dużo tlenu towówczas pierwotne struktury sferycznezamiast ulec zbiciu w sadzę ulegająprocesowi utleniania i płomień nie generujesadzy ." O i tak to wygląda, brakuje tlenu ale w górnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Brak tlenu jest przyczyną powstawania sadzy, gdyby kopuła skierowała sadzę na płomień to ta pięknie by się spaliła, jak czyszczę komorę spalania to drobinki sadzy spadają na palenisko i się spalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 27.03.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam.Czy mogę przedłużyć kabel regulatora pokojowego? Czy nie będzie to miało wpływu na odczyt temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 28.03.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam. Czy mogę przedłużyć kabel regulatora pokojowego? Czy nie będzie to miało wpływu na odczyt temperatury? Nie powinno mieć wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Eko252 kupiłeś Ogniwo? Narazie pewnie nie podłączone? Deflektor stożkowy to ciekawa "pomysła", Czp01 znalazł kogoś kto to testuje. Zastanawiałem się dlaczego deflektory nie są w kształcie przekrojonej piłki, w ktorej byłyby dopalane części lotne np. sadza. Są takie.... tj. wklęsłe o sporej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.03.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Panie Jarecki to które są lepsze deflektory, druga sprawa to powstawanie sadzy, czy nie można doprowadzić tlenu żeby ona nie powstawała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Panie Jarecki to które są lepsze deflektory, druga sprawa to powstawanie sadzy, czy nie można doprowadzić tlenu żeby ona nie powstawała? Im więcej człowiek wie, tym bardziej zdaje sobie sprawę z tego, jak mało wie.... Cały ten proces palenia niby prosty jest bardzo złożony. Warunki napowietrzenia kotłowni, ciąg komina, węgiel i jego wilgotność, konstrukcja palnika i dystrybucja powietrza, praca na danej mocy, wszystkie te czynniki nakładają się na siebie i na każdą sytuację musimy dostarczyć odpowiednią ilość tlenu. Kolega z tego wątku coś może powiedzieć o okopceniu kotła wewnątrz i wykraplaniu. Może opisze Ci sytuację na priva. Co do deflektora, jak dobrze pamiętam na jednym ze szkoleń, gdzie wykładowca był Zawijan... - pokazał deflektor, który chciał oferować. Nie wiem czy osób nie mylę, ale jeżeli był to on, to chciałbym zapytać jak tam sprawa tego deflektora....? Jaki lepszy -??? Nie wiem, mało kogo stać, aby na jednym kotle i palniku przeprowadzić badania kilku deflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.03.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nawet fajny ten deflektor, ciekawe jakby się sprawdził. Kotły z podajnikami mają dwie główne wady: produkują sadzę i wydmuchują popiół w kanały. Czy doprowadzenie powietrza pod deflektor nie ograniczyłoby powstawania sadzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nawet fajny ten deflektor, ciekawe jakby się sprawdził. Kotły z podajnikami mają dwie główne wady: produkują sadzę i wydmuchują popiół w kanały. Czy doprowadzenie powietrza pod deflektor nie ograniczyłoby powstawania sadzy? Kwestia próby na Twoim kotle, sterowniku oraz węglu, taki deflektor kosztuje 40zł. Zawsze możesz taki kupić, zawiesić ok.15cm nad palnikiem i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.03.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Super a gdzie taki można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Super a gdzie taki można kupić? Dam znać na priva, podam linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.03.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 http://www.neotech-kotly.pl/p,s,produkty,s2,dopalacz.html a o tym co myślicie? Jest ceramiczny wytrzymuje duże temperatury może on dopalałby sadzę? Są też takie ceramiczne płytki przy piecykach gazowych może też byłyby dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 http://www.neotech-kotly.pl/p,s,produkty,s2,dopalacz.html a o tym co myślicie? Jest ceramiczny wytrzymuje duże temperatury może on dopalałby sadzę? Są też takie ceramiczne płytki przy piecykach gazowych może też byłyby dobre? Kiedyś na wątku o ekonomicznym spalaniu węgla było to już opisywane, na rankingu chyba też. To jest do klasycznej retorty, może się sprawdzić przy brucerze.... Nie wiem jak z trwałością takiej ceramiki pracującej bezpośrednio w żarze a w dodatku stawiającej mechaniczny opór dla spiekającego się i wychodzącego węgla, jaki jest jej materiał..... Też kwestia próby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.03.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Dzięki Panie Jarecki za namiar, najpierw sprawdzę ceramiczne płytki od piecyka gazowego bo takie mam. Wadą deflektorów jest stała wysokość zawieszenia, przy małym płomieniu jest bezużyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts