Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

To nie był zawijan. Nigdy nie prowadziłem szkoleń i nigdy nie oferowałem żadnego deflektora. Takiego, jak na fotografii - też nie.

Osoby z deflektorem może pomyliłem.

Szkolenia/wykłady natomiast nie. Tak na szybko, ale moge poszukać dokładniej....

IChPW - mgr inż Jerzy Raińczak wykład pt. "wykorzystanie badań stosowanych i rozwojowych w rozwiązaniach innowacyjno-wdrożeniowych kotłów grzewczych na przykładzie wybranych prac", to kwiecień 2006

Dr inż Jacek Zawistowski, wykład "Kotły małej mocy zasilane węglem i biomasą" 12kwiecień 2007

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak zapłakał biedniak. Zostaje więc skrobanie od 3-4mm sadzy co 1 zasyp. Jeśli kształt deflektora nie ma znaczenia to szkoda kombinować, chociaż ceramiczne deflektory zapewne są lepsze. Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi. Szkoda że ta sadza przykleja się do ścianek wymiennika, gdyby przykleiła się do dużego deflektora to przy zwiększonym płomieniu zostałaby spalona.

Tak zapłakał biedniak. Zostaje więc skrobanie od 3-4mm sadzy co 1 zasyp. Jeśli kształt deflektora nie ma znaczenia to szkoda kombinować, chociaż ceramiczne deflektory zapewne są lepsze. Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi. Szkoda że ta sadza przykleja się do ścianek wymiennika, gdyby przykleiła się do dużego deflektora to przy zwiększonym płomieniu zostałaby spalona.

A gdzie Ty masz tyle tej sadzy co zasyp? To co na ściankach to w większości pyl wydmuchany z palnika , a ten i tak by się bardziej nie spalił....

Jack mam tyle sadzy wokół palnika na wymienniku, te 3mm to chyba nie jest tak dużo. Możliwe że muszę mieć większy deflektor bo przesunięty płomień w stronę zasobnika nie trafia centralnie w środek lecz omywa jego lewą stronę. Może dam te cegły na całości to nie będzie miał gdzie uciec.

Pan Zawijan napisał "Popracuj nad palnikiem ." dzięki za dobrą radę :D, tak nad nim popracuję że wymienię palnik na ten z eko plusa ;)

Pan Zawijan napisał "Popracuj nad palnikiem ." dzięki za dobrą radę :D, tak nad nim popracuję że wymienię palnik na ten z eko plusa ;)

No on jest fajny, ale czy pasuje ? Mam na myśli, czy nie było by tak ze by szuflada nie wchodziła? Darase a możne już czas uszczelnić koronę na nowo?

Może dam te cegły na całości to nie będzie miał gdzie uciec.

Darase podpatrzyłem z Zabrzu jak jest to zrobione w Eko Plusie i postanowiłem coś takiego zrobić w swoim kotle. Pospawałem taką ramkę i ułożyłem na niej cegły klinkierowe szczelinówki. W moim kotle 19kW weszło 3 sztuki zasłaniając całe palenisko. Co zauważyłem kocioł wolniej dochodził do zadanej i z komina zaczęło mocno dymić gdzie normalnie nie ma żadnego dymu. Postanowiłem zdjąć jedną cegłę ii dać 2 nad palnikiem. Prawie od ręki przestało dymić z komina. Sadze faktycznie dużo lepiej się dopalały, powstawał jasno-siwy proszek. Ogniwo przewidziało konstrukcyjnie takie rozwiązanie ale w moim kotle zrobiło się ciasno. Trzeba go jednak czas do czasu przeczyścić i wyjmowanie tych cegieł jest uciążliwe żeby wyczyścić dobrze. Rozgrzewają się do czerwoności, także wyjmować cegły o temp. podejrzewam 700 albo 800 stopni to nie tak łatwo. Cegły niby dobre jakościowe bo od Jopka ale przy lekkim stuknięciu przy takiej temp. pękają bardzo szybko.

Dawałeś cegłę z otworami?

Darase lepiej odpuść te cegły,sam u siebie próbowałem i tak jak pisze karoka,poprostu rozlatują się.Załóż konkretny deflektor i napewno będzie dużo lepszy efekt,ewentualnie cegły szamotowe choć moim zdaniem gorszy efekt niż przy solidnym deflektorze.Ja mam założony deflektor dedykowany do kotła 75kw i w zasadzie oprócz pyłu na sciankach nie ma sadzy,jedynie na górnych drzwiczkach trochę ciemniejszy jest ten pył