Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów. Stoję przed decyzja wyboru kociołka. Niestety u sąsiadów i znajomych tylko kotły pleszewskie lub Hefy. Ja wstępnie wybrałem Ogniwo. Proszę o poradę czy kupić wersję Eko czy Eko Plus (piec troszkę droższy). Jakie macie wrażenia z użytkowania kotła , jak z serwisem . Buduję dom pod Wrocławiem , dzisiaj szukałem dystrybutora kotła Ogniwo i przyznam się , że nie znalazłem. Może ktoś z moich terenów podpowie gdzie go kupić.

Z góry dziękuję za ewentualne uwagi.

Tak, byle do zimy jakoś przetrwać ;) Myślałem że spalę w przyszłym roku mniej docieplając ścianę północną i zachodnią ale... sąsiedzi niechętni żebym wchodził na ich podwórko.

Idziesz do gminy ,mówisz,że chcesz ocieplić dom i chcesz na to zezwolenie,sąsiad nie ma nic do gadki ,musi cię wpuścić na posesję,Twoim obowiązkiem jest dbać o porządek na jego działce.

Malawi jak masz te trochę więcej pieniędzy to kup Ogniwo eko plusa, nowsza lepsza konstrukcja. Kup przez internet polecam firmę fuego, nie przepłacaj u dystrybutora.

Witam.

Nowsza konstrukcja tak ale czy lepsza okaże się po czasie.

Czytam to i inne fora od dawna i się w zasadzie nie wypowiadam. Zbyt mało wiem.

Ale to co dla Jednego jest wadą Inny tego nawet nie zauważy i odwrotnie.

Dla mnie Ogniwo Eko24 byłoby Ok. gdyby nie czyszczenie co tydzień. Stary piec samoróbkę czyściłem raz na kwartał. Ale jedyne co wiedziałem to że stuka w instalacji "żeliwnej" gdy żona przeładowała gdy było za gorąco. O temperaturze spalin nawet nie wiedziałem. Teraz gdy widzę jej wzrost na komórce to wiem że czas czyścić piec. Ale ponoć nie świadomi żyją dłużej, dlatego od przyszłego sezonu jedyne co będę robił to zasyp i czyszczenie co jakiś "czas" . Pod warunkiem że Firma od pieca i sterowania upora się z problemami o których ja jak i Oni wiedzą to właśnie ten czas zbyt krótki jak na urządzenie 21 wieku.

PS. Stary piec samoróbkę czyściłem raz na kwartał - ale rozpalałem niemal co dziennie ponownie gdy wygasł. To taki kompromis między wiedzą ceną i komfortem ciepła w domu i wody 24 godz. na dobę.

Ale to nie oznacza że nie należy doskonalić tego co daje nam ciepło wręcz przeciwnie i chwała tym którzy mają zawsze jakiś problem bo dzięki nim .....

Minertu ocieplenie domu trzeba zgłosić w Powiecie i czekać miesiąc jeśli nic nie przyślą można ocieplać. U mnie to tak wygląda że dom jest postawiony na granicy i te 10cm styro to będzie już na działce sąsiada i żadna siła go nie zmusi żeby oddał kawałek działki do ocieplenia. Żebym miał dom odsunięty od granicy o np. 20cm to musi się zgodzić.

eko252 a jaki masz problem? Zbyt wylewny to nie jesteś. To nie jest piec gazowy, czyścić trzeba każdy, moja znajoma ma piec z kanałami poziomymi pali miałem i czyści codziennie. Lepiej przeczyścić raz na tydzień niż wstawać i palić każdego dnia. Też u mnie strzelało jak tata zapomniał zamknąć drzwiczki i podobnie stary piec z kanałami pionowymi czyszczony był raz do roku. Dlatego dalej jest w instalacji gdyż może miałby ktoś kiedyś ochotę w nim popalić ;)

Jasne bardzo chętnie. Z tym, że jutro wyjeżdżam w trasę,powinienem być w przyszły weekend w domu to może uda się "zgadać".

Proszę o info czy termin mógłby być, wtedy się umówimy.

W tym tygodniu każde popołudnie jestem w domu,czy będę w weekend w domu tego jeszcze nie wiem :)

Jak coś to pisz na priva.

Wiem, wiem... poza tym masz wzorową instalkę, więc korzyść dla zwiedzających spora :)

Hm czy tam wzorowa to nie wiem,wiem tyle,że jest dobrze zrobiona :)

Co do korony to czy to jest to to się okaże.Możesz przypomnieć jaką dostałeś?

Radził bym uszczelnić,no chyba,że lubisz się bawić tak jak ja :)

Jeszcze parę dni i zmieniam koronę przystosowaną do miału (obecna z nacięciami 2x po 6 do miału się nie nadaje) no i ponowny zasyp miałem.

Jeszcze parę dni i zmieniam koronę przystosowaną do miału (obecna z nacięciami 2x po 6 do miału się nie nadaje) no i ponowny zasyp miałem.

Witam. Minertu i Verb skąd macie te inne korony. Jak z Ogniwa to co należy zrobić żeby je mieć. Jakie powinny być i do jakiego paliwa? Czy to jakieś nowe zalecenia Ogniwa. Mój piec to Eko24 z Ogniwa.

Minertu ,a niby czemu się nie nadaje ta korona do miału? Ty to taki tajemniczy trochę jesteś, napisz jasno i dosadnie dlaczego się nie nadaje i skąd masz takie wiadomości? Napisz tez jaka ma być ta korona?Ja osobiście pierwsze słyszę ze są jakieś inne rzekomo przystosowane do miału...

Przepraszam wszystkich za milczenie ale mam trochę roboty przy domu no i jeszcze praca więc czasu mało.

Generalnie jak już nie raz pisano brucer jest skonstruowany pod kątem palenia miału. Sprawdziłem i potwierdzam że tak właśnie jest, miał się spala bardzo dobrze więc o co chodzi Minertowi? zobaczymy:)

Tak ,brucer jest stworzony głównie do miału ale czy po dwóch dniach palenia miałem(suchym) z popielnika wyjmuje się przesypany ,niespalony miał oraz grube niedopalone nadmuchane kawały kalafiorów ?

Mam miał 1-10mm trafiają się groszki ale b.mało.

Żałuje,że nie zrobiłem zdjęcia jak to wszystko wyglądało wyglądało ale poszło wszystko z powrotem do kosza zasypowego więc nie ma problemu.

Załączam dwie fotki jak się palił miał i popielnik po wybraniu kalafiorów.Moim zdaniem za mało powietrza idzie do palnika bo piec był cały zasmolony

stad moje przekonanie ,że powinna być inna korona z większą ilością nacięć i nawierconych dziur.

Drugą koronę mam z ICHPW z ZABRZA od kolegi Zawijana oraz twórcy tegoż palnika (miałem przyjemność poznać panów osobiście :) )

Myślę,że to co w palniku pozaklejałem powinienem wydłubać wywiercone otwory i sprawdzić na miale ,ale skoro piszecie że pali się dobrze to będę szukał przyczyny gdzie indziej (miał podobno 26 , odsiewka z groszku).

Slaveta jakim miałem palisz i czy możesz jakieś fotki zapodać o ile to nie problem.

26032011422 [800x600].jpg

27032011428 [800x600].jpg

Edytowane przez minertu