Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

potrzebuję wodę użytkowa w granicach 60 stopni
Żeby CWU miało 60 stopni to piec musiałby chodzić min na 70 stopni i tak pewnie by długo do 60 by dochodził- pytanie po co Ci tak wysoka temperatura - bo do kąpieli pod prysznicem wystarcza jakieś 45 stopni do wanny 55 stopni. A jak będziesz chciał mieć tak wysoką temp CWU to automatycznie spalanie węgla będzie większe. Oczywiście lepiej mieć wtedy zawór 4D.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam zakupiłem piec eko plus 16 jeszcze nie zamontowany i mam takie pytanie potrzebuję wodę użytkowa w granicach 60 stopni a na grzejniki tak jak na dzisiejsza pogodę 40 stopni i czy sterownik sobie jakoś poradzi czy muszę zamontować zawór czterodrożny żeby obniżyć temperaturę na dom

Zawór 4D i CWU na priorytet 60stC ale do kąpieli wystarcza 45 u mnie na 3 osoby.Oczywiście wodzie trzeba dać trochę czasu aby się dogrzała.

Żeby CWU miało 60 stopni to piec musiałby chodzić min na 70 stopni i tak pewnie by długo do 60 by dochodził- pytanie po co Ci tak wysoka temperatura - bo do kąpieli pod prysznicem wystarcza jakieś 45 stopni do wanny 55 stopni. A jak będziesz chciał mieć tak wysoką temp CWU to automatycznie spalanie węgla będzie większe. Oczywiście lepiej mieć wtedy zawór 4D.

poczebuję do warsztaty a mam mały zasobnik na cwu

Witam.

Proszę o poradę. Mam nową instalację: grzejniki + trochę podłogówki (44m2). Pan z Ogniwa twierdzi, że pompa CO powinna to pociągnąć. Mój instalator zrobił dwa osobne obwody. Mnie takie rozwiązanie jakoś nie pasuje (dodatkowa pompa, "konieczność pilnowania" itd).

Proszę o opinie która konfiguracja będzie lepsza.

Pozdrawiam.

smcdriver jedna pompa pociągnie jak nie na 1 biegu to na 2 lub 3, powinieneś mieć jeszcze pompę mieszającą a do podłogówki zawór mieszający ale to napewno Twój instalator wie.

Ale nie na dłuższa metę,lepiej zastosować 2 pompy,no chyba,że będzie dobrej wydajności,podłogówka stawia trochę opór.

zastanawiam się nad 300litrowym wymiennikiem to by mnie urządzało ale czy wydoli mi piec 16 kw dom ma 140m2 jak by wydolił to czy jest sens montowania zaworu czterodrożnego

Jest sens,tak samo jak jest sens zrobienia mostka na pompę CWU z mieszającą wtedy dogrzewa wodę na bieżąco ,ustawisz 45 na bojler a mieszająca (czyli CWU )i tak ja na bieżąco dogrzeje.Jeżeli jest potrzebna ta woda na warsztat (pewnie dla pracowników do mycia na koniec dniówki) wtedy w programatorze w danych godzinach ustawiasz odpowiednia temp i priorytet i sprawa załatwiona.U mnie to się sprawdzało.

Wojciechu obawiasz się czy piec da radę, 140m2 to masz spory zapas, gdybyś podał z kotłownią np. 15m2 to 140-15=125, 125m2 to zapas jeszcze większy. 16kw spokojnie pociągnie 160m2 + cwu. Dogrzanie 300l wody będzie jednorazowe a potem piec będzie uzupełniał straty. Tak to widzę :)

to mnie uspokoiłeś bo ja jestem zielony w tym temacie

Jest sens,tak samo jak jest sens zrobienia mostka na pompę CWU z mieszającą wtedy dogrzewa wodę na bieżąco ,ustawisz 45 na bojler a mieszająca (czyli CWU )i tak ja na bieżąco dogrzeje.Jeżeli jest potrzebna ta woda na warsztat (pewnie dla pracowników do mycia na koniec dniówki) wtedy w programatorze w danych godzinach ustawiasz odpowiednia temp i priorytet i sprawa załatwiona.U mnie to się sprawdzało.

stokrotne dzięki za pomoc :)

To jak to w końcu jest.... może CWU być ustawione wyżej niż CO czy nie ?

Jeszcze nie zmontowałem wymiennika z braku czasu, po tym co tu czytam zastanawiam się czy w ogóle to robić, czy zostawić gazowego Richmonda 111L

Mam kupiony 120L, dwupłaszowy - większy się nie zmieści. Cały czas wychodziłem z założenia że temperatura CWU będzie wysoka - wtedy starcza na więcej to chyba oczywiste ?

Może być ustawione wyżej ale CWU musisz dać na priorytet.Ja miałem w programatorze CWU ustawioną od 16.00 do 19.30 na 60stC a resztę doby obniżona do 45stC.CWU na priorytet i w tych godzinach 16-19.30 ster wyłącza pompę CO aż zagrzeje wodę w CWU do 60stC (piec ustawia się na 65stC w tym czasie) potem wraca do zadanej CO przykładowo 48stC w zależności jaka masz :)

Można również ustawić zadaną na CO 60stC a zawór 4D ustawić tak aby na dom woda wychodziła przykładowo 42stC to tyle i aż tyle :) A jak zrobisz mostek CWU i mieszająca to będzie ja na bieżąco dogrzewać.Ja mam nizszą zadana ale luknij na moje wykresy a zobaczysz ja powrót śmiga,to jest ta mieszająca z CWU :)

Edytowane przez minertu

Zaworu 4D nie mam, mam pompę mieszającą. O jakim mostku piszesz? Jak to ma być zrobione ? Myślałem o wyłączeniu pompy mieszającej jak już będzie zasobnik i o ciągłej pracy pompy CWU ( powinno utrzymywać stałą temperaturę kotła nie? )

Czemu wyłączyłeś sterowanie pogodowe ?

Znowu włączyłeś..nie baw się :)

Widzę, że pompa mieszająca działa tak samo jak u mnie..hmm. Moja pompa CO za to działa cyklicznie :)

A co do wykresu..nie chciał bym mieć takiego EKG :D

He he sprawdzałem jak reaguje sterownik na zmianę (czas)

Co do mieszającej jak masz bojler blisko to jest ona zbyteczna.

Mostek w sterowniku łączysz kabelkiem fazowy CWU i mieszającą

Z tym EKG to mnie rozbawiłeś :)