pawelo_pl 10.04.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 potrzebuję wodę użytkowa w granicach 60 stopni Żeby CWU miało 60 stopni to piec musiałby chodzić min na 70 stopni i tak pewnie by długo do 60 by dochodził- pytanie po co Ci tak wysoka temperatura - bo do kąpieli pod prysznicem wystarcza jakieś 45 stopni do wanny 55 stopni. A jak będziesz chciał mieć tak wysoką temp CWU to automatycznie spalanie węgla będzie większe. Oczywiście lepiej mieć wtedy zawór 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 witam zakupiłem piec eko plus 16 jeszcze nie zamontowany i mam takie pytanie potrzebuję wodę użytkowa w granicach 60 stopni a na grzejniki tak jak na dzisiejsza pogodę 40 stopni i czy sterownik sobie jakoś poradzi czy muszę zamontować zawór czterodrożny żeby obniżyć temperaturę na dom Zawór 4D i CWU na priorytet 60stC ale do kąpieli wystarcza 45 u mnie na 3 osoby.Oczywiście wodzie trzeba dać trochę czasu aby się dogrzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 10.04.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Żeby CWU miało 60 stopni to piec musiałby chodzić min na 70 stopni i tak pewnie by długo do 60 by dochodził- pytanie po co Ci tak wysoka temperatura - bo do kąpieli pod prysznicem wystarcza jakieś 45 stopni do wanny 55 stopni. A jak będziesz chciał mieć tak wysoką temp CWU to automatycznie spalanie węgla będzie większe. Oczywiście lepiej mieć wtedy zawór 4D. poczebuję do warsztaty a mam mały zasobnik na cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 poczebuję do warsztaty a mam mały zasobnik na cwu A nie lepiej zamontować gdzieś drugi bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 10.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam.Proszę o poradę. Mam nową instalację: grzejniki + trochę podłogówki (44m2). Pan z Ogniwa twierdzi, że pompa CO powinna to pociągnąć. Mój instalator zrobił dwa osobne obwody. Mnie takie rozwiązanie jakoś nie pasuje (dodatkowa pompa, "konieczność pilnowania" itd).Proszę o opinie która konfiguracja będzie lepsza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.04.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 smcdriver jedna pompa pociągnie jak nie na 1 biegu to na 2 lub 3, powinieneś mieć jeszcze pompę mieszającą a do podłogówki zawór mieszający ale to napewno Twój instalator wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 10.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 W układzie głównym mam zawór 4D a w obwodzie podłogówki tak jak mówisz. Nie wiem czy zostawić tak jak jest na sezon czy jeszcze przed startem zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 smcdriver jedna pompa pociągnie jak nie na 1 biegu to na 2 lub 3, powinieneś mieć jeszcze pompę mieszającą a do podłogówki zawór mieszający ale to napewno Twój instalator wie. Ale nie na dłuższa metę,lepiej zastosować 2 pompy,no chyba,że będzie dobrej wydajności,podłogówka stawia trochę opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 10.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 A nie lepiej zamontować gdzieś drugi bojler? zastanawiam się nad 300litrowym wymiennikiem to by mnie urządzało ale czy wydoli mi piec 16 kw dom ma 140m2 jak by wydolił to czy jest sens montowania zaworu czterodrożnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.04.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Nie jestem zwolennikiem grzania zabyt dużej ilości wody, temperaturę tej wody trzeba podtrzymywać, jest pytanie ile trzeba opału do podtrzymania 1000l wody a ile do 300l, myślę że 300 to nie jest tak dużo, chociaż bojler mam 150l i też mi wystarcza. Kolego wodę trzeba oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.04.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 140m2 to z kotłownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 10.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 140m2 to z kotłownią? bez a jest jakaś różnica chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 zastanawiam się nad 300litrowym wymiennikiem to by mnie urządzało ale czy wydoli mi piec 16 kw dom ma 140m2 jak by wydolił to czy jest sens montowania zaworu czterodrożnego Jest sens,tak samo jak jest sens zrobienia mostka na pompę CWU z mieszającą wtedy dogrzewa wodę na bieżąco ,ustawisz 45 na bojler a mieszająca (czyli CWU )i tak ja na bieżąco dogrzeje.Jeżeli jest potrzebna ta woda na warsztat (pewnie dla pracowników do mycia na koniec dniówki) wtedy w programatorze w danych godzinach ustawiasz odpowiednia temp i priorytet i sprawa załatwiona.U mnie to się sprawdzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.04.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Wojciechu obawiasz się czy piec da radę, 140m2 to masz spory zapas, gdybyś podał z kotłownią np. 15m2 to 140-15=125, 125m2 to zapas jeszcze większy. 16kw spokojnie pociągnie 160m2 + cwu. Dogrzanie 300l wody będzie jednorazowe a potem piec będzie uzupełniał straty. Tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 10.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Wojciechu obawiasz się czy piec da radę, 140m2 to masz spory zapas, gdybyś podał z kotłownią np. 15m2 to 140-15=125, 125m2 to zapas jeszcze większy. 16kw spokojnie pociągnie 160m2 + cwu. Dogrzanie 300l wody będzie jednorazowe a potem piec będzie uzupełniał straty. Tak to widzę to mnie uspokoiłeś bo ja jestem zielony w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 10.04.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Jest sens,tak samo jak jest sens zrobienia mostka na pompę CWU z mieszającą wtedy dogrzewa wodę na bieżąco ,ustawisz 45 na bojler a mieszająca (czyli CWU )i tak ja na bieżąco dogrzeje.Jeżeli jest potrzebna ta woda na warsztat (pewnie dla pracowników do mycia na koniec dniówki) wtedy w programatorze w danych godzinach ustawiasz odpowiednia temp i priorytet i sprawa załatwiona.U mnie to się sprawdzało. stokrotne dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) To jak to w końcu jest.... może CWU być ustawione wyżej niż CO czy nie ? Jeszcze nie zmontowałem wymiennika z braku czasu, po tym co tu czytam zastanawiam się czy w ogóle to robić, czy zostawić gazowego Richmonda 111L Mam kupiony 120L, dwupłaszowy - większy się nie zmieści. Cały czas wychodziłem z założenia że temperatura CWU będzie wysoka - wtedy starcza na więcej to chyba oczywiste ? Może być ustawione wyżej ale CWU musisz dać na priorytet.Ja miałem w programatorze CWU ustawioną od 16.00 do 19.30 na 60stC a resztę doby obniżona do 45stC.CWU na priorytet i w tych godzinach 16-19.30 ster wyłącza pompę CO aż zagrzeje wodę w CWU do 60stC (piec ustawia się na 65stC w tym czasie) potem wraca do zadanej CO przykładowo 48stC w zależności jaka masz Można również ustawić zadaną na CO 60stC a zawór 4D ustawić tak aby na dom woda wychodziła przykładowo 42stC to tyle i aż tyle A jak zrobisz mostek CWU i mieszająca to będzie ja na bieżąco dogrzewać.Ja mam nizszą zadana ale luknij na moje wykresy a zobaczysz ja powrót śmiga,to jest ta mieszająca z CWU Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Zaworu 4D nie mam, mam pompę mieszającą. O jakim mostku piszesz? Jak to ma być zrobione ? Myślałem o wyłączeniu pompy mieszającej jak już będzie zasobnik i o ciągłej pracy pompy CWU ( powinno utrzymywać stałą temperaturę kotła nie? ) Czemu wyłączyłeś sterowanie pogodowe ? Znowu włączyłeś..nie baw się Widzę, że pompa mieszająca działa tak samo jak u mnie..hmm. Moja pompa CO za to działa cyklicznie A co do wykresu..nie chciał bym mieć takiego EKG He he sprawdzałem jak reaguje sterownik na zmianę (czas) Co do mieszającej jak masz bojler blisko to jest ona zbyteczna. Mostek w sterowniku łączysz kabelkiem fazowy CWU i mieszającą Z tym EKG to mnie rozbawiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Wejdź na gadulca bo za 30min do pracy jadę a nie mam kompana do kawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Na gada nie wejdę, w pracy mam poblokowane co ino się da, z żadnego proxy nie da się wejść nawet na webgada Sie informatycy postarali. I tak trzymać,w pracy się pracuje he he. Zapomniałem zapytać masz sterownik do neta wpięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts