Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fon do dzwonienia? Może do tego też być :)

Teraz piszę z tela, odbieram pocztę tzn. dostaję info o nowych emailach, kupuję na allegro klej w piance do styropianu i inne pierduty, mam gadulca, podglądam piecyk Minerta z aplikacji dostępnej w markecie androida, gram w bilardzik i inne zabijacze czasu. Tak to wygląda i też czasami z niego dzwonię. :)

Niby moja korona ma podobną ilość nacięć w porównaniu ze starą, w której nadmiar szczelin zakleiłem, ale popiół jednak jest jeszcze lepszy. Jestem zadowolony :)

Wezmę się w końcu za montaż wymiennika CWU.

Instalkę mam zrobioną wg tego: http://www.ogniwobiecz.com.pl/schematy_polaczen.html

Schemat dolny. Z tą różnicą, że pompa mieszająca jest w obiegu przed króćcem na CWU... czy to duży problem ?

Czy w układzie musi być zawór zwrotny jak na schemacie ? Co on ma za zadanie ?

Jak nie chcesz to nie musisz zaworu zwrotnego montować ale jest on po po aby w czasie gdy stoi pompa CWU a pracuje pompa CO nie wyciągało ci ciepłej wody z CWU .Stanie się to,że zmieni się obieg i powrotem zacznie ci wychładzać wodę w CWU.

Niby moja korona ma podobną ilość nacięć w porównaniu ze starą, w której nadmiar szczelin zakleiłem, ale popiół jednak jest jeszcze lepszy. Jestem zadowolony :)

:)

a ja jeszcze będę walczył z tematem powietrza ;)

Wezmę się w końcu za montaż wymiennika CWU.

Instalkę mam zrobioną wg tego: http://www.ogniwobiecz.com.pl/schematy_polaczen.html

Schemat dolny. Z tą różnicą, że pompa mieszająca jest w obiegu przed króćcem na CWU... czy to duży problem ?

Czy w układzie musi być zawór zwrotny jak na schemacie ? Co on ma za zadanie ?

Ja też mam z tego schematu

co do podłączenia powrotu pompy mieszającej to nie wiem

ale zawór zwrotny na zasilaniu CWU mam i wydaje mi się uzasadniony

bez niego mogła by pompa obiegowa CO "ssać" nie tylko z pieca ale i z wymiennika CWU

(mógłby odwrócić się obieg w przez wymiennik CWU)

Z praktycznych porad to na wodzie zasilającej wymiennik CWU ja mam zawór zwrotny + bezpieczeństwa

i jak nagrzeje wodę to podnosi ciśnienie z 3 barów w okolice 6 barów i zaczyna kapać z zaworu bezpieczeństwa

w lecie dołożę chyba naczynie przeponowe tak 8-12l (powinno przestać kapać)

Pozdrawiam

elezibi

Jak nie chcesz to nie musisz zaworu zwrotnego montować ale jest on po po aby w czasie gdy stoi pompa CWU a pracuje pompa CO nie wyciągało ci ciepłej wody z CWU .Stanie się to,że zmieni się obieg i powrotem zacznie ci wychładzać wodę w CWU.

Werb do tego co minertu napisał dodam jeszcze ze zawór zwrotny stawia opór dla przepływu wody. Bez tego zaworu woda przy wyższej temperaturze CO samoczynnie przepchnie Ci się przez pompę CWU . Pompa nie stanowi w 100% oporu dla wody> W związku z tym zjawiskiem, możne wiec nagrzać zasobnik CWU do temperatury przez Ciebie nie pożądanej (zbyt wysokiej) Zawór stanowi dodatkowa barierę oporowa dla wody i tym samym zapobiega temu zjawisku. Oczywiście może być tez założony na powrocie z CWU...

Dzięki za rozjaśnienie tematu.

Czyli konfig dowolny :) Dla mnie z racji ciasnoty to ma znaczenie.

elezibi 6 bar ?? W obiegu CO/CWU ??

minertu Wsio ma działać jak należy, zawór będzie zamontowany.

A co z tym mostkiem co wcześniej gadaliśmy ? Wytłumacz dokładnie o co chodzi OK ?

Już tłumaczę.Ja pompy mieszającej nie mam tylko zawór 4D ale z racji tego,ze obieg CWU jest krótki pompa CWU może działać również jako mieszająca.

Jak to zrobić? Otwierasz dekielek sterownika i przed oczami masz od środka połączenia wtyczek,Ciebie interesują tylko brązowe kabelki od pompy mieszającej oraz CWU .Łączysz je ze sobą kabelkiem (na wyłączonym piecu :) ) i wtedy pompa CWU jest również sterowana jako mieszająca.Temp CWU wtedy powoli wzrasta do temp CO ale to chyba żadna wada co?

elezibi 6 bar ?? W obiegu CO/CWU ??

nie

to na wodzie zasilającej (obieg wody użytkowej)

zawór zwrotny odcina ciepłą wodę od sieci

i w ciepłej wodzie po podgrzaniu wzrasta ciśnienie

minertu

a praca pompy CWU jako mieszającej nie wychładza czasami wody w wymienniku??

pozdrawiam

elezibi

nie

to na wodzie zasilającej (obieg wody użytkowej)

zawór zwrotny odcina ciepłą wodę od sieci

i w ciepłej wodzie po podgrzaniu wzrasta ciśnienie

minertu

a praca pompy CWU jako mieszającej nie wychładza czasami wody w wymienniku??

pozdrawiam

elezibi

Zgadzam się z Tobą,wychłodzi ja ale tylko wtedy kiedy zadana na CWU będzie wyższa od zadanej CO.

J Otwierasz dekielek sterownika i przed oczami masz od środka połączenia wtyczek,Ciebie interesują tylko brązowe kabelki od pompy mieszającej oraz CWU .Łączysz je ze sobą kabelkiem (na wyłączonym piecu :) ) i wtedy pompa CWU jest również sterowana jako mieszająca.Temp CWU wtedy powoli wzrasta do temp CO ale to chyba żadna wada co?

Jeżeli masz u siebie tak zrobione to może mógłbyś zrobić zdjęcie połączenia i zamieścić dla chętnych trochę poeksperymentować

Werb napisał "Ja to planuję inaczej, po prostu

wtyczkę pompy CWU wsadzę w

gniazdo mieszającej - po co

komplikować ?" Nie sądzę żeby zamiana pomp dała Ci tem cwu 65st. Pompa mieszająca pracuje gdy powrót jest chłodny. Tak czy siak piec musi mieć tem 65st, daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami.

komplikować ?" Nie sądzę żeby zamiana pomp dała Ci tem cwu 65st. Pompa mieszająca pracuje gdy powrót jest chłodny. Tak czy siak piec musi mieć tem 65st, daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami.

Darase a co mu to da? Jeśli nie ma instalki która działa grawitacyjnie , to mu grzejniki nie będą grzały - chyba ze Cie źle zrozumiałem? A tak pomijając to ,to ja osobiście jestem przeciwnikiem mostkowania pomp . Koszt pompy mieszającej nie jest wielki, wiec uważam ze lepiej jak jest w miejscu gdzie być powinna , mostkowanie to trochę taki półśrodek.

Jack możliwe,że niejasno napisłem, chodziło mi o to aby pompa od CO grzała również CWU. Wtedy CO sterujemy zaworem mieszającym lub zaworami przy kaloryferach a grzanie wody odbya się na krótkim obiegu i zawsze najpierw dogrzewane jest CWU. Pompa włączona cały czas pełni też rolę pompy mieszającej.

Po 1 w sezonie letnim musisz przepinać wtyczkę

po 2 jak się piec przegrzeje zawsze puszcza najpierw pompę na CWU do wychłodzenia wody w układzie potem mieszająca lub na grzejniki

po 3 sama firma elektro-system zaleca takie podłączenie gdy nie stosuje się takiej pompy mieszającej ( już to gdzieś na forum było opisane)

natomiast tego wpisu nie rozumie " daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami" czy możesz mnie oświecić jak to ma działać ? bo w takim układzie nie wiem co popchnie wodę na grzejniki (jedynie grawitacja)

Minertu jaki efekt dało przysłonięcie dmuchawy?

A ten miał to faktycznie jakiś bardzo trefny trafiłeś że taki efekt wystąpił.Mogłbyś jakieś fotki tego miału wrzucić

Na groszku efekt pozytywny natomiast na miale całkiem odwrotny,mam gdzieś fotki tego miału,jak znajdę to zapodam.

Idę spać bo jestem padnięty po pracy.