darase 11.04.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Verb nie masz gadulca w telefonie? Jak "mniemam" Minertu chodzi że rolę pompy mieszającej przejmuje pompa cwu na krótkim obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 11.04.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Fon do dzwonienia? Może do tego też być Teraz piszę z tela, odbieram pocztę tzn. dostaję info o nowych emailach, kupuję na allegro klej w piance do styropianu i inne pierduty, mam gadulca, podglądam piecyk Minerta z aplikacji dostępnej w markecie androida, gram w bilardzik i inne zabijacze czasu. Tak to wygląda i też czasami z niego dzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.04.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Niby moja korona ma podobną ilość nacięć w porównaniu ze starą, w której nadmiar szczelin zakleiłem, ale popiół jednak jest jeszcze lepszy. Jestem zadowolony Wezmę się w końcu za montaż wymiennika CWU. Instalkę mam zrobioną wg tego: http://www.ogniwobiecz.com.pl/schematy_polaczen.html Schemat dolny. Z tą różnicą, że pompa mieszająca jest w obiegu przed króćcem na CWU... czy to duży problem ? Czy w układzie musi być zawór zwrotny jak na schemacie ? Co on ma za zadanie ? Jak nie chcesz to nie musisz zaworu zwrotnego montować ale jest on po po aby w czasie gdy stoi pompa CWU a pracuje pompa CO nie wyciągało ci ciepłej wody z CWU .Stanie się to,że zmieni się obieg i powrotem zacznie ci wychładzać wodę w CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 12.04.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Niby moja korona ma podobną ilość nacięć w porównaniu ze starą, w której nadmiar szczelin zakleiłem, ale popiół jednak jest jeszcze lepszy. Jestem zadowolony a ja jeszcze będę walczył z tematem powietrza Wezmę się w końcu za montaż wymiennika CWU. Instalkę mam zrobioną wg tego: http://www.ogniwobiecz.com.pl/schematy_polaczen.html Schemat dolny. Z tą różnicą, że pompa mieszająca jest w obiegu przed króćcem na CWU... czy to duży problem ? Czy w układzie musi być zawór zwrotny jak na schemacie ? Co on ma za zadanie ? Ja też mam z tego schematu co do podłączenia powrotu pompy mieszającej to nie wiem ale zawór zwrotny na zasilaniu CWU mam i wydaje mi się uzasadniony bez niego mogła by pompa obiegowa CO "ssać" nie tylko z pieca ale i z wymiennika CWU (mógłby odwrócić się obieg w przez wymiennik CWU) Z praktycznych porad to na wodzie zasilającej wymiennik CWU ja mam zawór zwrotny + bezpieczeństwa i jak nagrzeje wodę to podnosi ciśnienie z 3 barów w okolice 6 barów i zaczyna kapać z zaworu bezpieczeństwa w lecie dołożę chyba naczynie przeponowe tak 8-12l (powinno przestać kapać) Pozdrawiam elezibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 12.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jak nie chcesz to nie musisz zaworu zwrotnego montować ale jest on po po aby w czasie gdy stoi pompa CWU a pracuje pompa CO nie wyciągało ci ciepłej wody z CWU .Stanie się to,że zmieni się obieg i powrotem zacznie ci wychładzać wodę w CWU. Werb do tego co minertu napisał dodam jeszcze ze zawór zwrotny stawia opór dla przepływu wody. Bez tego zaworu woda przy wyższej temperaturze CO samoczynnie przepchnie Ci się przez pompę CWU . Pompa nie stanowi w 100% oporu dla wody> W związku z tym zjawiskiem, możne wiec nagrzać zasobnik CWU do temperatury przez Ciebie nie pożądanej (zbyt wysokiej) Zawór stanowi dodatkowa barierę oporowa dla wody i tym samym zapobiega temu zjawisku. Oczywiście może być tez założony na powrocie z CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Dzięki za rozjaśnienie tematu. Czyli konfig dowolny Dla mnie z racji ciasnoty to ma znaczenie. elezibi 6 bar ?? W obiegu CO/CWU ?? minertu Wsio ma działać jak należy, zawór będzie zamontowany. A co z tym mostkiem co wcześniej gadaliśmy ? Wytłumacz dokładnie o co chodzi OK ? Już tłumaczę.Ja pompy mieszającej nie mam tylko zawór 4D ale z racji tego,ze obieg CWU jest krótki pompa CWU może działać również jako mieszająca. Jak to zrobić? Otwierasz dekielek sterownika i przed oczami masz od środka połączenia wtyczek,Ciebie interesują tylko brązowe kabelki od pompy mieszającej oraz CWU .Łączysz je ze sobą kabelkiem (na wyłączonym piecu ) i wtedy pompa CWU jest również sterowana jako mieszająca.Temp CWU wtedy powoli wzrasta do temp CO ale to chyba żadna wada co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 13.04.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 elezibi 6 bar ?? W obiegu CO/CWU ?? nie to na wodzie zasilającej (obieg wody użytkowej) zawór zwrotny odcina ciepłą wodę od sieci i w ciepłej wodzie po podgrzaniu wzrasta ciśnienie minertu a praca pompy CWU jako mieszającej nie wychładza czasami wody w wymienniku?? pozdrawiam elezibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 nie to na wodzie zasilającej (obieg wody użytkowej) zawór zwrotny odcina ciepłą wodę od sieci i w ciepłej wodzie po podgrzaniu wzrasta ciśnienie minertu a praca pompy CWU jako mieszającej nie wychładza czasami wody w wymienniku?? pozdrawiam elezibi Zgadzam się z Tobą,wychłodzi ja ale tylko wtedy kiedy zadana na CWU będzie wyższa od zadanej CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 13.04.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 J Otwierasz dekielek sterownika i przed oczami masz od środka połączenia wtyczek,Ciebie interesują tylko brązowe kabelki od pompy mieszającej oraz CWU .Łączysz je ze sobą kabelkiem (na wyłączonym piecu ) i wtedy pompa CWU jest również sterowana jako mieszająca.Temp CWU wtedy powoli wzrasta do temp CO ale to chyba żadna wada co? Jeżeli masz u siebie tak zrobione to może mógłbyś zrobić zdjęcie połączenia i zamieścić dla chętnych trochę poeksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jeżeli masz u siebie tak zrobione to może mógłbyś zrobić zdjęcie połączenia i zamieścić dla chętnych trochę poeksperymentować Mówisz i masz Trzeba dobrze kabelek zaciągnąć na skrętkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.04.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Werb napisał "Ja to planuję inaczej, po prostuwtyczkę pompy CWU wsadzę wgniazdo mieszającej - po cokomplikować ?" Nie sądzę żeby zamiana pomp dała Ci tem cwu 65st. Pompa mieszająca pracuje gdy powrót jest chłodny. Tak czy siak piec musi mieć tem 65st, daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 13.04.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Werb napisał "Ja to planuję inaczej, po prostu wtyczkę pompy CWU wsadzę w gniazdo mieszającej - po co komplikować ?" Nie sądzę żeby zamiana pomp dała Ci tem cwu 65st. Pompa mieszająca pracuje gdy powrót jest chłodny. Tak czy siak piec musi mieć tem 65st, daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami. Darase a co mu to da? Jeśli nie ma instalki która działa grawitacyjnie , to mu grzejniki nie będą grzały - chyba ze Cie źle zrozumiałem? A tak pomijając to ,to ja osobiście jestem przeciwnikiem mostkowania pomp . Koszt pompy mieszającej nie jest wielki, wiec uważam ze lepiej jak jest w miejscu gdzie być powinna , mostkowanie to trochę taki półśrodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 13.04.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Minertu jaki efekt dało przysłonięcie dmuchawy?A ten miał to faktycznie jakiś bardzo trefny trafiłeś że taki efekt wystąpił.Mogłbyś jakieś fotki tego miału wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.04.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jack możliwe,że niejasno napisłem, chodziło mi o to aby pompa od CO grzała również CWU. Wtedy CO sterujemy zaworem mieszającym lub zaworami przy kaloryferach a grzanie wody odbya się na krótkim obiegu i zawsze najpierw dogrzewane jest CWU. Pompa włączona cały czas pełni też rolę pompy mieszającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Werb napisał "Ja to planuję inaczej, po prostu wtyczkę pompy CWU wsadzę w gniazdo mieszającej - po co komplikować ?" Nie sądzę żeby zamiana pomp dała Ci tem cwu 65st. Pompa mieszająca pracuje gdy powrót jest chłodny. Tak czy siak piec musi mieć tem 65st, daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami. Po 1 w sezonie letnim musisz przepinać wtyczkę po 2 jak się piec przegrzeje zawsze puszcza najpierw pompę na CWU do wychłodzenia wody w układzie potem mieszająca lub na grzejniki po 3 sama firma elektro-system zaleca takie podłączenie gdy nie stosuje się takiej pompy mieszającej ( już to gdzieś na forum było opisane) natomiast tego wpisu nie rozumie " daj pompę z CO na cwu a kaloryfery steruj zaworami" czy możesz mnie oświecić jak to ma działać ? bo w takim układzie nie wiem co popchnie wodę na grzejniki (jedynie grawitacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Minertu jaki efekt dało przysłonięcie dmuchawy? A ten miał to faktycznie jakiś bardzo trefny trafiłeś że taki efekt wystąpił.Mogłbyś jakieś fotki tego miału wrzucić Na groszku efekt pozytywny natomiast na miale całkiem odwrotny,mam gdzieś fotki tego miału,jak znajdę to zapodam. Idę spać bo jestem padnięty po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.04.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Minertu mój post 658 czytnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.04.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Minertu mój post 658 czytnij. Podaj stronę bo post 658 nie jest Twój tak mi przynajmniej przeglądarka pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.04.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Minertu teraz mam napisane 660 postów, luknij na darase post 668, to jest ost strona nad tym Twoim, gdzie napisałeś Darase napisał. Mykaj spać bo ja też ledwo żyję położyłem 30m2 styropianu na klej w piance super poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.04.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Kiszka źle napisałem, idę spać. Dobrej Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez darase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts