Wojtek159 13.04.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Fajny temat więc się podłączę.Właśnie wczoraj zrobiłem mostek CWU i pompa mieszająca. Od razu rzuciło mi się w oczka, że tracę funkcjonalność pompy cyrkulacyjnej (dwa gniazda zmostkowane).Dzisiaj dzwoniłem do ElektroSystem`u z propozycją zmiany w sofcie, żeby na gniazdo CWU podawać napięcie z dwóch algorytmów - sterowanie ładowaniem CWU i jednocześnie sterowaniem pompy mieszającej (oczywiście wybór w programie), natomiast na gnieździe pompy cyrkulacyjnej zostawić cyrkulację...W ten sposób zamiast "mostkowania" mamy wybór w programie sterownika jak chcemy wykorzystać pompę CWU. PROSTE?Mam nadzieję, że mój pomysł się spodobał i w niedługim czasie taką funkcję producent zaimplementuje w nowym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Fajny temat więc się podłączę. Właśnie wczoraj zrobiłem mostek CWU i pompa mieszająca. Od razu rzuciło mi się w oczka, że tracę funkcjonalność pompy cyrkulacyjnej (dwa gniazda zmostkowane). Dzisiaj dzwoniłem do ElektroSystem`u z propozycją zmiany w sofcie, żeby na gniazdo CWU podawać napięcie z dwóch algorytmów - sterowanie ładowaniem CWU i jednocześnie sterowaniem pompy mieszającej (oczywiście wybór w programie), natomiast na gnieździe pompy cyrkulacyjnej zostawić cyrkulację... W ten sposób zamiast "mostkowania" mamy wybór w programie sterownika jak chcemy wykorzystać pompę CWU. PROSTE? Mam nadzieję, że mój pomysł się spodobał i w niedługim czasie taką funkcję producent zaimplementuje w nowym sofcie. Bardzo proste ale zauważ ,że bojler ma każdy a cyrkulację wody użytkowej nie,jest to praktycznie to samo ale na innej pompie.Temat już kiedyś poruszany w elektro-system i uznano,że tak będzie lepiej no ale cóż jak użytkownik wymaga Różnicę robi jednak to,że CWU była by sterowana z dwóch algorytmów jednocześnie grzanie i mieszanie,wtedy to daje efekt pozostawienia cyrkulacji. Oczywiście pomysł jak najbardziej dobry Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 14.04.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Bardzo proste ale zauważ ,że bojler ma każdy a cyrkulację wody użytkowej nie,jest to praktycznie to samo ale na innej pompie.Temat już kiedyś poruszany w elektro-system i uznano,że tak będzie lepiej no ale cóż jak użytkownik wymaga Różnicę robi jednak to,że CWU była by sterowana z dwóch algorytmów jednocześnie grzanie i mieszanie,wtedy to daje efekt pozostawienia cyrkulacji. Oczywiście pomysł jak najbardziej dobry Bojler nie każdy ma taki sam. Ja mam 300l solar, ale na dzień dzisiejszy solarów nie posiadam i zasilana jest tylko górna wężownica. Dlatego cyrkulację wykorzystuję do mieszania wody w bojlerze (podłączone do króćców przygotowanych do obiegu wody pompy ciepła). Pozwala mi to utrzymać w miarę stałą temperaturę wody w całym bojlerze. Takie sobie rozwiązanie wymyśliłem i jak na razie się świetnie sprawdza (trzy solidne kąpiele pod rząd i spadek temperatury CWU o około 4˚C:rolleyes:). W przyszłości mam zamiar wstawić jeszcze solar firmy "HomeMade" ale i tak pompa mieszająca zostanie. P.s. Teoretycznie pompę mieszającą mogę podpiąć ma stałe bo to taka mała "Wiluśka" 4,5W typowa do cyrkulacji, ale korzystam z programatora żeby wieczorami podczas zużywania większej ilości wody nie mieszało w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 14.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam Forumowiczów. 1.Czy ktoś palił lub pali może miałem z ZG Sobieski i/lub Jared? Czy to dobre paliwa? 2. Czy zamiast czujnika temperatury, przylgowego (powrót) można zastosować zanurzeniowy (jaki?). 3. W mojej instalacji za czujnikiem powrotu mam jeszcze wejścia powrotu z podłogówki i bojlera:(, czy taki układ bardzo miesza sterownikowi i czy może to mieć niekorzystny wpływ na pracę kotła? Przy zadanej 50stC powrót waha się w granicach 39-45. Instalacja w nowym domu w trakcie testów;), dom jeszcze nieocieplony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 14.04.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Do 3. Dom jeszcze niezamieszkany wiec wody na razie nie zużywam, a podłogówka chodzą tylko 2 z 7 obiegów - suszenie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Witam Forumowiczów. 1.Czy ktoś palił lub pali może miałem z ZG Sobieski i/lub Jared? Czy to dobre paliwa? 2. Czy zamiast czujnika temperatury, przylgowego (powrót) można zastosować zanurzeniowy (jaki?). 3. W mojej instalacji za czujnikiem powrotu mam jeszcze wejścia powrotu z podłogówki i bojlera:(, czy taki układ bardzo miesza sterownikowi i czy może to mieć niekorzystny wpływ na pracę kotła? Przy zadanej 50stC powrót waha się w granicach 39-45. Instalacja w nowym domu w trakcie testów;), dom jeszcze nieocieplony Pozdrawiam Witaj,co do opału to wiesz czym pale.Co do czujnika to jestem za przylgowym,poza tym masz go w wyposażeniu chyba,że chcesz go zastosować do czegoś innego,co do zanurzeniowego nie jestem przekonany czy odczyt będzie dobry.Czujnik powrotu powinien być zamontowany na końcu układu czyli za wszystkimi powrotami on ma odczytywać ostateczny powrót jeżeli jest pompa mieszająca mieć wpływ na jej pracę.Jak sądzę to 39-45stC nie jest mierzone na końcu powrotu całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 minertu Zadam Ci pytanie. Jakiś czas temu gadaliśmy o spalaniu itd. Z Twojej relacji wynikało, że spalasz bardzo mało. Mam kumpla który stale coś w aucie grzebał... a to jakaś turbinka a to para wodna a to jakieś podgrzewanie paliwa.... chciał chyba aby mu w zbiorniku wzrastał poziom paliwa w czasie jady Skończyło poważną awarią silnika. Nie bierz tego dosłownie.... ciekawi mnie jednak co jeszcze chcesz osiągnąć ? Co chcę osiągnąć? Coś optymalnego ale cokolwiek by to nie było to i tak w koszu zasypowym węgla przybywać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Bojler nie każdy ma taki sam. Ja mam 300l solar, ale na dzień dzisiejszy solarów nie posiadam i zasilana jest tylko górna wężownica. Dlatego cyrkulację wykorzystuję do mieszania wody w bojlerze (podłączone do króćców przygotowanych do obiegu wody pompy ciepła). Pozwala mi to utrzymać w miarę stałą temperaturę wody w całym bojlerze. Takie sobie rozwiązanie wymyśliłem i jak na razie się świetnie sprawdza (trzy solidne kąpiele pod rząd i spadek temperatury CWU o około 4˚C:rolleyes:). W przyszłości mam zamiar wstawić jeszcze solar firmy "HomeMade" ale i tak pompa mieszająca zostanie. P.s. Teoretycznie pompę mieszającą mogę podpiąć ma stałe bo to taka mała "Wiluśka" 4,5W typowa do cyrkulacji, ale korzystam z programatora żeby wieczorami podczas zużywania większej ilości wody nie mieszało w zbiorniku. Widzisz nawet takiego układu nie ma tutaj nawet co 20 użytkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 14.04.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Widzisz nawet takiego układu nie ma tutaj nawet co 20 użytkownik. Układ jaki wykombinowałem to nie żaden "cud techniki" tylko prosta logika! Nie ma to nic wspólnego z dopracowywaniem (rozwojem na korzyść Nas Użytkowników) możliwości wyboru konfiguracji pracy sterownika. Dla mnie (i 20% )taka opcja jest super rozwiązaniem. Chyba nic w tym złego...? P.s. Szkoda, że w statystyce nie ma ujętej ilości postów przeczytanych, tylko ilość napisanych... jakie by nie były ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 14.04.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Odpowiem Ci na pytanie Nr 1...Właśnie na dzień dzisiejszy używam tego paliwa. Ma swoje zalety i wady. Zalety to ROGI = 0 a wady... chmm zależy z którego pokładu aktualnie idzie wydobycie (20 - 23Mj), z 207 i 209 jest super a z 304/2 gorzej... ale nie jest źle. Skończyły się czasy kiedy retorty ślimakowe wymagały "super paliwa". I niestety skończyły się czasy kiedy takie paliwa były dostępne (paliwa kwalifikowane to teraz mieszanki głównie z węglami 33 z Ukrainy czyli "koks"). Jak ktoś lubi kalafiory to kupuje za 800,xx. Jaret na zakładzie aktualnie kosztuje 432PLN/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smcdriver 15.04.2011 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Odpowiem Ci na pytanie Nr 1... Właśnie na dzień dzisiejszy używam tego paliwa. Ma swoje zalety i wady. Zalety to ROGI = 0 a wady... chmm zależy z którego pokładu aktualnie idzie wydobycie (20 - 23Mj), z 207 i 209 jest super a z 304/2 gorzej... ale nie jest źle. Skończyły się czasy kiedy retorty ślimakowe wymagały "super paliwa". I niestety skończyły się czasy kiedy takie paliwa były dostępne (paliwa kwalifikowane to teraz mieszanki głównie z węglami 33 z Ukrainy czyli "koks"). Jak ktoś lubi kalafiory to kupuje za 800,xx. Jaret na zakładzie aktualnie kosztuje 432PLN/t. Rozumie, że wypowiedz Twoja dotyczy Jaret? A co z miałem "Miał II"? Jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.04.2011 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Układ jaki wykombinowałem to nie żaden "cud techniki" tylko prosta logika! Nie ma to nic wspólnego z dopracowywaniem (rozwojem na korzyść Nas Użytkowników) możliwości wyboru konfiguracji pracy sterownika. Dla mnie (i 20% )taka opcja jest super rozwiązaniem. Chyba nic w tym złego...? P.s. Szkoda, że w statystyce nie ma ujętej ilości postów przeczytanych, tylko ilość napisanych... jakie by nie były ... Oczywiście,że nic w tym złego nie jest.Ty zapewne masz dom nowy więc sobie kombinowałeś ja mam dom prawie 40-to letni i tylko zmieniałem z czarnych rur na miedź.Nie znaczy to ,ze jeszcze czegoś nie wykombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 15.04.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Może być ustawione wyżej ale CWU musisz dać na priorytet.Ja miałem w programatorze CWU ustawioną od 16.00 do 19.30 na 60stC a resztę doby obniżona do 45stC.CWU na priorytet i w tych godzinach 16-19.30 ster wyłącza pompę CO aż zagrzeje wodę w CWU ..... Witaj Minertu. Mam takie pytanie. Czy w przypadku ustawienia priorytetu CWU jak piszesz pompa CO wyłącza się niezależnie od trybu jej pracy. Czy też do jej wyłączenia wymagany jest określony tryb np cykliczny bądź wyłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.04.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Witaj Minertu. Mam takie pytanie. Czy w przypadku ustawienia priorytetu CWU jak piszesz pompa CO wyłącza się niezależnie od trybu jej pracy. Czy też do jej wyłączenia wymagany jest określony tryb np cykliczny bądź wyłączony Witaj,powinna wyłączyć się niezależnie od jej trybu. Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 15.04.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Oczywiście,że nic w tym złego nie jest.Ty zapewne masz dom nowy więc sobie kombinowałeś ja mam dom prawie 40-to letni i tylko zmieniałem z czarnych rur na miedź.Nie znaczy to ,ze jeszcze czegoś nie wykombinuje Pocieszę Cie Moja chałupa to kamień i czerwona "rajmówka" z 1928r. Najnowsza rzecz w tym domu to właśnie CO. Moje doświadczenie w tym temacie na dzień dzisiejszy jest malutkie i dlatego lubię sobie poczytać a przy okazji pokombinować. A jak coś wydaje mi się logiczne i przydatne komukolwiek to się tym dzielę, jak większość użytkowników tego forum. Tak nawiasem przeglądałem Twoje wykresy i jestem pod wrażeniem. Ładnie Ci to hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 15.04.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Nie pisz "wysoko". Pisz konkretnie XXcm nad palnikiem. Taka informacja będzie bardziej przydatna. Cieszę się z Twego sukcesu. Zawijan a jaka powinna być optymalna wysokość zawieszenia deflektora nad palnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUMO 15.04.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jestem na tropie kotła ze sterownikiem e.coal i mam dylemat jaki palnik wybrać?Brucer ekoenergia czy burner-s?Który jest lepszy?Który wybrać?Chce palić groszkiem i miałem.I przy okazji mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś ma przekrój kotła rbr ekouniwersal?dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 15.04.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tak, mam przekrój kotła rbr ekouniwersal. Póżniej zapodamPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUMO 15.04.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tak, mam przekrój kotła rbr ekouniwersal. Póżniej zapodam Pozdrawiam proszę zapodaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 15.04.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 proszę zapodaj Zajrzyj na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts