Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Jako współtwórca obu tych palników autorytatywnie stwierdzam, że zdecydowanie lepszy jest BURNER-S.

BURNER-S jest w Ogniwo Eko Plus i będzie (a może już jest?) także w RBR EKOUNIWERSAL.

Kupię rbr lub ogniwo ale tylko z burner-s ale który polecasz?

Mieszkam w królestwie SaSa czy to wypada?

Dzięki i pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam forumowiczów !

Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia związane ze zrywaniem zawleczki. W ciągu poł roku użytkowania Ogniwo Eko 24 to już czwarty raz. Trochę mnie to niepokoi.Ponadto zauważyłem że po ostatniej wymianie zawleczki, żar jakby przesunął się w stronę do kosza.Nie pomogło "garażowe" sortowanie groszku. Oczywiście zgłosiłem problem w Ogniwie. Bardzo jestem ciekaw opinii na ten temat.

A co myślisz o Sztoker25?

Zawijan napisz o tym Twoje zdanie się liczy dla mnie.

pozdrawiam

Nie wiem jak ty ale ja widząc na popisowym filmiku ze strony producenta jak przepada rozgrzany do czerwoności kawałek węgla długo bym się teraz zastanawiał. Jestem użytkownikiem kotła ogniwo eko 24 i pomimo tego że miałem negatywną przygodę z miałem jestem zdania że to jednak dobre rozwiązanie. To co najważniejsze to utrzymanie pieca w dobrej kondycji. Nawet gdybyś wybrał coś z innej stajni nie licz na to że będzie chodził jednakowo dobrze jak na początku. Podłącz, uruchom, poprzyglądaj się w trakcie eksploatacji co się z nim dzieje i ile czasu potrzeba by go zabrudzić. Potem czyszczenie czyli taki "maintenence" pieca. Tu zwracaj szczególną uwagę na wszystkie poziome odcinki na drodze spalin. Te "nowoczesne piece" pylą, a pyły mają tendencje do osadzania się na poziomych powierzchniach. Jaki byś piec nie wybrał licz się z czyszczeniem. Co do rozwiązań z eCoalem nie masz żadnych obaw o właściwe podawanie węgla. To naprawdę dużo.

Edytowane przez krzy27

witam forumowiczów !

Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia związane ze zrywaniem zawleczki. W ciągu poł roku użytkowania Ogniwo Eko 24 to już czwarty raz. Trochę mnie to niepokoi.Ponadto zauważyłem że po ostatniej wymianie zawleczki, żar jakby przesunął się w stronę do kosza.Nie pomogło "garażowe" sortowanie groszku. Oczywiście zgłosiłem problem w Ogniwie. Bardzo jestem ciekaw opinii na ten temat.

Na początku kilka razy zerwana zawleczka bez jednoznacznej przyczyny. Natomiast ostatnie to kawałek niesprzątniętej rurki miedzianej, który wyciągłem dopiero w palniku, oraz kawałek cegły, który zaklinował się w koszu. Raczej nic specjalnego do zamartwiania się.

Na początku kilka razy zerwana zawleczka bez jednoznacznej przyczyny. Natomiast ostatnie to kawałek niesprzątniętej rurki miedzianej, który wyciągłem dopiero w palniku, oraz kawałek cegły, który zaklinował się w koszu. Raczej nic specjalnego do zamartwiania się.

Dokładna "autopsja" paliwa ze ślimaka nie przyniosła żadnych rezultatów i może dlatego tak mnie to zastanawia. Tak czy siak przegląd po sezonie grzewczym będzie

Dokładna "autopsja" paliwa ze ślimaka nie przyniosła żadnych rezultatów i może dlatego tak mnie to zastanawia. Tak czy siak przegląd po sezonie grzewczym będzie

Sądzę że to może być jak z docieraniem tym bardziej że wnętrze mojego podajnika jest jakby wypolerowane. Oczywiście rezultat używania bo jako nowy miał powierzchnie jak odlew. Na początku też intrygowało mnie zrywanie zawleczek. Kupiłem nawet pudełko śrubek, a teraz tylko leżą. No poza ostatnim kawałkiem czerwonej cegły, który mi się zaplątał po remontach. Ważne żeby śrubka miała twardość 8.8 bardziej popularna 5.8 lub nawet 5.6 będzie zdecydowanie za słaba.

Warto zrobić dokładny przegląd ślimaka i koryta podajnika, bo czasem może trafić się jakaś niedokładność odlewnicza, którą trzeba podszlifować.

Dziękuję za odpowiedz. W którymś z wątków , przeczytałem o naddatkach odlewniczych stąd moje pytanie. Zawijan , spodziewałem sie odpowiedzi od Ciebie-wszakże to Ty jesteś "sprawcą" zakupu tego pieca. Twój poradnik przewertowałem od deski do deski. Musze też dodać że, bardzo pozytywnie zaskoczyli mnie serwisanci z Ogniwa. Pozdrawiam "niebieskich"

Heh... a ja nawet nie wiem gdzie ta zawleczka jest - kiedyś pytałem na forum ale nikt mi nie odpowiedział :)

Pod plastikową, przeźroczystą osłoną jest jakaś śrubka - chyba M5. To by miała być zawleczka ?

Z tego co wiem zawleczka to wygięty, złożony na pół kawałem drutu z oczkiem. Prawda ? Śruba to nowszy model ? :)

Napisz coś więcej.

U mnie byli po zgłoszeniu o niewłaściwej koronie - pisałem tu co i jak.

Również jestem bardzo zadowolony.

Verb trafiłeś w 10-e ta śrubka to zawleczka :)

Heh... a ja nawet nie wiem gdzie ta zawleczka jest - kiedyś pytałem na forum ale nikt mi nie odpowiedział :)

Pod plastikową, przeźroczystą osłoną jest jakaś śrubka - chyba M5. To by miała być zawleczka ?

Z tego co wiem zawleczka to wygięty, złożony na pół kawałem drutu z oczkiem. Prawda ? Śruba to nowszy model ?

Napisz coś więcej.

U mnie byli po zgłoszeniu o niewłaściwej koronie - pisałem tu co i jak.

Również jestem bardzo zadowolony.

Sprawę zrywania zawleczki zgłosiłem wczoraj .Jak potoczy się dalej , nie wiem mam nadzieję że ok wszystko opiszę. Moim , skromnym zdaniem jednak ,o jakości produktu nie tylko świadczą jego cechy użytkowe , ale też jak traktuje cię producent , bądz serwisant po zakupie. U mnie największym problemem jest odległość od producenta. Mieszkam koło Gdańska , i oprócz dystrybutora nie znam nikogo kto miałby taki piec w mojej okolicy. Dodam też , że po podjęciu decyzji o zakupie Ogniwa i tak zostałem przez "znawców" tematu odsądzony od czci i wiary .Ale to nic.

Po wysłuchaniu moich problemów - pisałem też o tym , że po wymianie zawleczki wydaje mi się że żar przesunął sie trochę w stronę kosza-zanotowano mój adres , telefon itd i bez żadnego utyskiwania na lokalizację pieca , obiecali że sprawa zostanie załatwiona. Czas pokaże , ja zobaczę

No i czeka mnie przegląd ślimaka i koryta oraz silikonowanie retorty.Dzwonili z Ogniwa i zrywanie zawleczki to na pewno sprawa węgla a retorta przred wysłaniem do klienta nie jest silikonowana w Bieczu. Rzeczywiście tak jest ????? Nikt - nawet autoryzowany dystrybutor mnie o tym nie poinformował. Nie pamiętam też aby w instrukcji coś na ten temat było. Podobno to standard. Mogę sie mylić ale przed zakupem otrzymałem zapewnienie że piec po wypoziomowaniu jest gotowy do użytku.Ale ERRORE HUMANUM ES. Tak czy siak sobotę mam z głowy, ponieważ z racji mojej pracy w domu będę dopiero na święta Moj osobisty "serwisant" takich rzeczy się nie podejmuje. W razie co wspomoge się doświadczeniem Verba lub tez Minertu.Zastanawia mnie tylko że od czasu drugiego zerwania zawleczki wszystko było ok. żar na srodku parametry pracy ok . Zobaczymy. Po zakończeniu akcji dam znać. Hej "niebiescy".

O moim doświadczeniu raczej nie ma co mówić. Kocioł użytkuję dopiero od lutego tego roku.

Przesunięcie żaru może być spowodowane mniejszym zapotrzebowaniem na energię, zrywanie śruby to najczęściej zanieczyszczone paliwo.

Co do silikonowania...... silikon wysokotemperaturowy np. Soudal jest dobry ale nie rozpalisz kotła wcześniej niż po 24h - robią się bąble i cała robota na nic.

Polecam to: http://www.geb-polska.pl/prodc.php

Smarujesz, odpalasz i po robocie. Tyle że ta masa naprawdę mocno trzyma, ponowny demontaż jest dość trudny :)

Do mnie kocioł przyjechał cały zmontowany, więc byłem przekonany że to wsio. Całe szczęscie że zimny front przesunął się na wschód i można za takie prace się zabierać. Właśnie o takim doświadczeniu myślałem . Wielkie dzięki.

No i czeka mnie przegląd ślimaka i koryta oraz silikonowanie retorty.Dzwonili z Ogniwa i zrywanie zawleczki to na pewno sprawa węgla a retorta przred wysłaniem do klienta nie jest silikonowana w Bieczu. Rzeczywiście tak jest ????? Nikt - nawet autoryzowany dystrybutor mnie o tym nie poinformował. Nie pamiętam też aby w instrukcji coś na ten temat było. Podobno to standard. Mogę sie mylić ale przed zakupem otrzymałem zapewnienie że piec po wypoziomowaniu jest gotowy do użytku.Ale ERRORE HUMANUM ES. Tak czy siak sobotę mam z głowy, ponieważ z racji mojej pracy w domu będę dopiero na święta Moj osobisty "serwisant" takich rzeczy się nie podejmuje. W razie co wspomoge się doświadczeniem Verba lub tez Minertu.Zastanawia mnie tylko że od czasu drugiego zerwania zawleczki wszystko było ok. żar na srodku parametry pracy ok . Zobaczymy. Po zakończeniu akcji dam znać. Hej "niebiescy".

Cóż mi pozostaje dodać.Ja używam soudala i po uszczelnieniu za godzinę odpalam ale najpierw wentyl na 30% i dmucham sobie 15min :)

Cóż mi pozostaje dodać.Ja używam soudala i po uszczelnieniu za godzinę odpalam ale najpierw wentyl na 30% i dmucham sobie 15min :)

Silikon zamówiony, numer do p. Maconia jest ,płyta co by docieplić tu i ówdzie czeka ,a potem ...kurka ,rurka , jajec górka...i świętujemy.

Minertu , zabrzmiało to jakbyś uszczelniał co tydzień. :)