Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Jak się burner s sprawuje w lecie?

Czy potrafi grzać wodę CWU bezproblemowo ?

Czy nie wygasa?

Proszę o opinie na temat burnera - S latem i zima

Czy sa jakieś problemy z tym palnikiem?

Dziękuje i pozdrawiam wszystkich miłośników bruceropodobnych...

U mnie Brucer w Ogniwo Eko PLUS 15kw pracuje na ustawieniach LATO juz od kilku tygodni. Nic nie gaśnie. Praca jest bezproblemowa.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Verb odpowiem Ci w taki sposób...

latem mam próżniowe kolektory słoneczne, bardzo fajna sprawa.

wygodniejsze i tańsze inwestycyjnie na chwilę obecną jest zainwestowanie w pompę ciepła tylko do celów CWU

Można kupić pompę ciepła powietrzną razem z zasobnikiem lub samą pompę ciepła powietrzną i dołączyć do swojego zasobnika, jeżeli jest dwupłaszczowy lub jak jest stojący np.300L z wężownicą min.5m

To tylko opcje do rozważenia

Panowie PILNE.

Zagadałem trochę z facetem w sklepie i wychodzi na to, że ogrzewania CWU latem za pomocą kotła CO jest nieopłacalne i bardzo niekorzystne dla kotła.

Jak to jest ? Wymiennik już czeka na montaż kilkanaście dni, ale skoro to głupi pomysł to rezygnuję.

A Ty słuchasz jakiegoś pana ze sklepu który może przy okazji montuje też solary - zastanów się . Pewnie że się nie opłaca ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Ja sobie bardzo chwalę ruszt wodny - 2h palenia i woda w zasobniku 70 stopni. Jak bym miał gaz pewnie rzeczywiście wyłączył bym piec, mam też grzałkę w bojlerze tak na wszelki wypadek , ale że mi zostało dużo drzewa z budowy to sobie palę i chwalę. ...

No słucham, słucham.. - muszę przyznać ze gość mi zamieszał totalnie - zburzył plan. Ja mam teraz gaz, ale chciałem go całkowicie zlikwidować.

Nie wiem co robić kurde :(

Można to policzyć ale mi się nie chce.

Solary ,dobra sprawa ale za ile czasu zwróci się koszt,choć nie wykluczam tego bo mamy u nas dofinansowanie 85% ale nie wiem do jakiej kwoty,muszę to przemyśleć.Bez dofinansowania to bym to olał.

Co do palenia groszkiem,jeżeli 1 zasyp wystarczył by na miesiąc to w moim przypadku jakieś 96zł x załóżmy 6 miesięcy wychodzi 576zł,gdyby starczył na 2 miesiące 1 zasyp to połowa czyli 288zł na pół roku,inwestycja w solary zwróci się za ok 30 lat , a jak sobie państwo wymysli od tego jakis podatek bo u nas jest wszystko możliwe to ja blado to widzę.

Solary ,dobra sprawa ale za ile czasu zwróci się koszt,choć nie wykluczam tego bo mamy u nas dofinansowanie 85% ale nie wiem do jakiej kwoty,muszę to przemyśleć.Bez dofinansowania to bym to olał.

Co do palenia groszkiem,jeżeli 1 zasyp wystarczył by na miesiąc to w moim przypadku jakieś 96zł x załóżmy 6 miesięcy wychodzi 576zł,gdyby starczył na 2 miesiące 1 zasyp to połowa czyli 288zł na pół roku,inwestycja w solary zwróci się za ok 30 lat , a jak sobie państwo wymysli od tego jakis podatek bo u nas jest wszystko możliwe to ja blado to widzę.

podobnie ma się sprawa do powietrznej PC

Minertu może natchnienie?

Znając Cie potrafisz kombinować/majsterkować. W moim przypadku kolektory z zasobnikiem i napełnieniem wyszły nieco ponad 3 tys. Z tym że jeśli grzejniki panelowe miałbym z odzysku było by jeszcze taniej.

To kwestia jak i czego się używa do ogrzewania wody.

W porównaniu do bojlera z wężownicą typu U grzanego latem prądem inwestycja w bardziej wydajne solary próżniowe może się zwrócić w 5-7lat.

Próżniowe mogą być w funkcji dogrzewania instalacji (niskotemp. podłogowe, to dobry miks)

Wygodna sprawa.

Pompa ciepła grzejąca ciepłą wodę użytkową o mocy ok.3,6kW, dokupiona do posiadanego zasobnika dwupłaszczowego to ok.4tys. zł brutto bez żadnych dotacji czy dopłat.

Zaletą jest funkcja wychłodzenia danego pomieszczenia latem (taka forma klimy)

To tylko alternatywy, bo spora część osób grzeje wodę kotłem, albo w automacie albo przepalając przez krótkie okresy na ruszcie awaryjnym.

W porównaniu do bojlera z wężownicą typu U grzanego latem prądem inwestycja w bardziej wydajne solary próżniowe może się zwrócić w 5-7lat.

Coś mi na ofiarę marketingu wyglądasz.

Próżniowe najlepsze :).

W śród tej grupy kolektorów są jeszcze różne typy z rurką hot pipe, z U-rurką oraz najbardziej sprawne z bezpośrednim przepływem cieczy.

Najtańsze mają absorber napylony na wewnętrzną rurkę szklaną a w środku rurkę hot pipe przenoszącą ciepło do szyny zbiorczej.

Rurki hot pipe sprawdziły się w chłodzeniu procesorów ponieważ przenosiły więcej ciepła niż sama miedź. Natomiast w solarach znacznie lepiej sprawują się U-rurki, w których krąży glikol.

Przestrzeń pomiędzy absorberem a elementem odbierającym ciepło w obu tych przypadkach to powietrze (dobry izolator). Dlatego wyższość tych próżniowych (hot pipe) nad płaskimi jest dyskusyjna.

Najlepiej ze sprawnością wychodzą z bezpośrednim przepływem glikolu w rurce szklanej. Te mają wstawioną kształtkę (coś w rodzaju męskiego przyrodzenia) gdzie glikol środkiem wpływa w rurę próżniową a bokami wraca mając bezpośredni kontakt z absorberem. Jedyny minus - cena.

Czasem lepiej jest dobrać jeden płaski więcej niż koniecznie mieć próżniowy.

krzy27

ja nie twierdzę,że są najlepsze, mówię,że są wydajne, mam do tego prawo po 3latach użytkowania?

Ostatnio rozbierałem jedną rurkę przy okazji przeglądu, bo chciałem wiedzieć jak to wygląda w środku.

tzw hot czy heat pipe ma taką zaletę,że jest łatwo wymienna, w środku ma pręt miedziany, a na około są wygięte blaszki miedziane, wchodzi górą w szynę odbiorczą, pogrubiona końcówka nasmarowana jest pastą,

słabym punktem jest dół tej rury, jak tam się utrzaska, to rura stanie się mleczna, ale mogę ją wymienić, tę jedną sztukę bez żadnej wielkiej filozofii. To jak określiłeś typu U ma taką wadę, że jak siądzie, to trzeba spuszczać cały płyn, wymiana bardziej skomplikowana.

Generalnie 99% rur próżniowych jest made in china, tylko napisy na rurach są inne np. viessman itd., taki efekt globalozacji

Osoby od solarów twierdzą, że dużo nowych pomysłów testuje firma watt, nie wiem, ile w tym prawdy.

Co do wydajności, to konstrukcji jest tak dużo, że można się pogubić, są też hybrydowe, gdzie średnica rury próźniowej to 100mm, niby łączą zalety płaskich i rurowych.

Pytanie, czy to miejsce na dyskusję o solarach, ja tylko chciałem pokazać opcje, a jak ktoś ma ochotę na taką inwestycję, to może szukać, kopać, drążyć.

Ja swoje wybierałem odwiedzając targi Green Energy w Poznaniu, obchodziłem, pytałem, oglądałem i wybrałem. Dzisiaj może zdecydowałbym się na pompę ciepła (z czystej ciekawości, dla odmiany :-) )

Edytowane przez Jarecki79

Z innej beczki.

Mam okazje kupić tanio (160zeta) pompę Grundfos Alpha 1 25-40. Warto ?

Jak ma sprawny układ elektroniczny, to warto.

Od mojego instalatora wiem,że są jakies kłopoty z elektroniką przy tych pompach.

Plus to niski pobór energii, dobieranie obrotów i przepływu do zapotrzebowania. Taka pompa "nie mieli wody".

krzy27

ja nie twierdzę,że są najlepsze, mówię,że są wydajne, mam do tego prawo po 3latach użytkowania?

Ostatnio rozbierałem jedną rurkę przy okazji przeglądu, bo chciałem wiedzieć jak to wygląda w środku.

tzw hot czy heat pipe ma taką zaletę,że jest łatwo wymienna, w środku ma pręt miedziany, a na około są wygięte blaszki miedziane, wchodzi górą w szynę odbiorczą, pogrubiona końcówka nasmarowana jest pastą,

słabym punktem jest dół tej rury, jak tam się utrzaska, to rura stanie się mleczna, ale mogę ją wymienić, tę jedną sztukę bez żadnej wielkiej filozofii. To jak określiłeś typu U ma taką wadę, że jak siądzie, to trzeba spuszczać cały płyn, wymiana bardziej skomplikowana.

Generalnie 99% rur próżniowych jest made in china, tylko napisy na rurach są inne np. viessman itd., taki efekt globalozacji

Osoby od solarów twierdzą, że dużo nowych pomysłów testuje firma watt, nie wiem, ile w tym prawdy.

Co do wydajności, to konstrukcji jest tak dużo, że można się pogubić, są też hybrydowe, gdzie średnica rury próźniowej to 100mm, niby łączą zalety płaskich i rurowych.

Pytanie, czy to miejsce na dyskusję o solarach, ja tylko chciałem pokazać opcje, a jak ktoś ma ochotę na taką inwestycję, to może szukać, kopać, drążyć.

Ja swoje wybierałem odwiedzając targi Green Energy w Poznaniu, obchodziłem, pytałem, oglądałem i wybrałem. Dzisiaj może zdecydowałbym się na pompę ciepła (z czystej ciekawości, dla odmiany :-) )

Łatwość wymiany uszkodzonego elementu nie świadczy o wydajności. Hot pipe zdecydowanie ustępuje U-rurce pod względem wydajności a jedne i drugie mają nieprzylegające dokładnie do absorbera paski taśm miedzianych. W kolektorach płaskich absorber jest na elemencie odbierającym ciepło bez żadnych elementów pośredniczących.

Sądzę że jakbyś 3 lata temu zamontował płaskie zamiast próżniowych to twoje doświadczenie cieplne niewiele by się różniło.

Co do pytania o miejsce na dyskusje o solarach to zdecydowanie NIE. Ale cóż, czepiam się czasem :D

Edytowane przez krzy27

Jak ma sprawny układ elektroniczny, to warto.

Od mojego instalatora wiem,że są jakies kłopoty z elektroniką przy tych pompach.

Plus to niski pobór energii, dobieranie obrotów i przepływu do zapotrzebowania. Taka pompa "nie mieli wody".

Kolega pisał o pompce Alpha 1 a nie Alpha 2.

Ja mam starą Alpha 1 na CWU a kiedyś przy starym piecu była zamontowana na CO. Chodzi bez zarzutów, bierze mniej prądu i jest przede wszystkim cichsza od tych za 100 zł.

Kolega pisał o pompce Alpha 1 a nie Alpha 2.

Ja mam starą Alpha 1 na CWU a kiedyś przy starym piecu była zamontowana na CO. Chodzi bez zarzutów, bierze mniej prądu i jest przede wszystkim cichsza od tych za 100 zł.

oki, faktycznie miałem na myśli Alpha-2

chyba mimo wszystko wolałbym klasyka z Grundfosa niż nowego chińczyka np. Certus-a za 100-wkę

Z nowych pomp dość atrakcyjna cenowo jest Leszczyńska Efekta, klasa A, pobór prądu 9-35W max., ta jest do instalacji o stałym przepływie wody (czyt. bez termostatów na wszystkich grzejnikach). Ok. 320-350zł

Tej zadajemy stałą wartość przepływu wody.

Do instalacji o zmiennym przepływie wody, gdzie mamy dużo termostatów grzejnikowych jest Maxima, ale ona to już coś koło 430-450zł chodzi.

Ta dobiera sama przepływ wody.

Czy pompa stawia duży opór kiedy stoi ? Widziałem obejście z zaworem, niby że jak pompa stoi to kula się podnosi i grawitacja działa.

Ja mam takie obejście ale teraz z eCoal'em trochu żałuje bo Auto-Lato trochu traci na wartości. W tym momencie przerabiam grzanie CWU i będę też musiał pogrzebać w instalacji C.O. Z rozpędu wywalę ten zawór a przed pompą dam jeszcze jednokierunkowy.

Z obserwacji mam wrażenie że przynajmniej na początku szybciej szło ciepło przez pompkę a w dalszym etapie na zawór różnicowy.

Nie bardzo rozumiem co napisałeś... że niby najpierw ciepło idzie na pompę ?

To by znaczyło, że pompy nie mają dużego oporu i wszelkie kombinacje są zbędne ?

No i proszę

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138195-Op%C3%B3r-wewn%C4%99trzny-pompy-obiegowej-co

Te obejścia to "chł.. chł.. CHŁYT matetindody"

Dokładnie dokładnie :D

Przed moim eko był piec zasypowy. Kiedy się w nim rozpalało to macało się nieraz rury i zawsze początek był taki że szybciej szło przez pompkę niż przez obejście. Później to sprawa nie przebadana bo rury gorące i nie sposób było utrzymać. Nigdy tematu głębiej nie drążyłem. Wątek jednak daje do myślenia.

Ja natomiast będę chciał wyrzucić to obejście i dołożyć w szeregu z pompą zawór zwrotny ale taki z sprężynką. Tak żeby zlikwidować całkowicie grawitacje.

To obejście miało służyć dla bezpieczeństwa gdy łopatki pompy się np. zablokują to grawitacją ciepło idzie, z pewnością łatwiej podnieść kulkę gumową niż kręcić wirnikiem, gdy załączam pompę to słychać puknięcie kulki. Gdy przekrój zaworu zwrotnego jest np. 1cal a pompki 3/4cala to łatwiej wodzie jest płynąć 1calem.

Wydawało mi się że grawitacja w CO to pożądany efekt ... czemu chcesz go likwidować ?

Chodzi mi bardziej o sterowalność. Grawitacja w wielu przypadkach jest oszczędnościowym planem. W sumie zawsze mniejsze rachunki za prąd. Ale jeśli chodzi o dobry komfort cieplny w domu to już nie koniecznie. W przypadku podłogówki to już raczej sobie nie wyobrażam grawitacji. Zimą czasem jest za słaba a latem gdy chcemy dogrzewać wodę to wyłącznie pozostaje odcinanie zaworem kulowym. Oprogramowanie sterownika pozwala na wyłączenie grzania przez wyłączenie pompy to czemu nie korzystać. Pompkę mam Alpha2 a ta na najwyższych obrotach bierze mniej prądu niż poprzednia na najmniejszych. Grawitacji już pozbyłem się w wentylacji na rzecz dmuchaw i widzę korzyści, więc z CO też pasuje się pozbyć :D