minertu 04.05.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Chyba zamienię pompy miejscami. Jeszcze tego nie zrobiłeś? Ja tez zamieniłem starszego grundfos,który był na poprzedniej instalacji dałem na CWU a nowszą dałem na CO bo jest oszczędniejsza :)i wszystko śmiga jak ta lala.Rozstaw jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.05.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Verb musisz wszystko sobie poustawiać, częściej włączaj pompę. W taką pogodę pompa pracuje u mnie cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 1.5st spadła Ci tem w pokoju? Strasznie dużo "W moim magicznym domu" prawie w każdym pokoju jest inna temperatura, u syna najcieplej, rodzice na dole też mają inną, łazienki gorące, od tego są zawory przy kaloryferach, stała praca pompy zapewnia jednakową temperaturę dostarczonej wody, ustawiam tylko tem C.O. a reszta to indywidualne ustawienia. Gdy wszyscy zakręcą zawory to grzane jest tylko cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.05.2011 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 verb jest ok o,5stC i to obojętnie dla jakiej temp..Podejrzewam ,że jedziesz na pompie wyłączonej i sterowana jest z czujnika pokojowego,już na to zwróciłem uwagę,że histereza jest za duża i mają to poprawić.Przy pompie wyłączonej ja trzymałem 70stC na piecu aby miał co zapodać i wtedy miałem największe oszczędności.Jeżeli masz termostaty to otwórz je bardziej.Czujnik temp daj na wysokość ok 120cm od podłogi.Jak nie pomorze to daj pompę na pracę ciągłą i na mniejszy bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.05.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 To ja wiem Chodziło mi o "rozpiskę" aby nabrać pewności. Nie mylisz się, dokładnie tak to miało pracować. No to jest nas dwóch. Mnie gadali, że zastanawiają się nad zaimplementowaniem w zaawansowanych ręcznej korekty histerezy. Było mi zimno, więc ustawiłem pracę cykliczną 5/40. Może być. Czujnik mam na wysokości 115cm, ale przy takich ustawieniach działa wyłącznie jako wskaźnik a nie regulator. Mam nadzieję, że zdążą do zimy zmienić oprogramowanie:) Czujnik przy pompie wyłączonej działa zarówno jako wskaźnik i jako regulator.Przy pompie cyklicznej jako wskaźnik . O tej histerezie wspominałem i mają być ręczne jej korekty wg różnych strat ciepła w danym budynku. Będzie również programator z nastawami czasowymi przełączania trybu z normalnego w tryb letni i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 05.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Czujnik przy pompie wyłączonej działa zarówno jako wskaźnik i jako regulator.Przy pompie cyklicznej jako wskaźnik . O tej histerezie wspominałem i mają być ręczne jej korekty wg różnych strat ciepła w danym budynku. Będzie również programator z nastawami czasowymi przełączania trybu z normalnego w tryb letni i odwrotnie. Kiedyś już o tym rozmawialiśmy. Dokładnie o tym ze czujnik wewnętrzny przy pracy cyklicznej nie działa tylko jako wskaźnik. Czujnik jest potrzebny do załączania pompy CO w tryb ciągły przy wyższym {gwałtownym) spadku temperatury w pomieszczeniu.. Zauważ ze pracy cyklicznej nie da się włączyć bez czujnika wewnętrznego. Ja to wypraktykowałem , nawet jak włączysz kocioł z trybu lato na tryb normalny, to będzie grzał do wtedy do kiedy nie osiągnie w pomieszczeniu zadanej mu temp. Będzie pompa chodziła na okrągło, a po osiągnięciu temperatury przełączy się na prace cykliczna.Informacje o temperaturze w pomieszczeniu weźmie właśnie z czujnika. Dla sterownika przy pracy cyklicznej priorytet to utrzymanie temperatury zadanej w pomieszczeniu a nie czas pracy i postoju pompy CO. Natomiast wiem ze tryb pracy" pompa wyłączona " był docelowo przeznaczony do instalacji opartej na grawitacji. Edytowane 5 Maja 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2011 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Kiedyś już o tym rozmawialiśmy. Dokładnie o tym ze czujnik wewnętrzny przy pracy cyklicznej nie działa tylko jako wskaźnik. Czujnik jest potrzebny do załączania pompy CO w tryb ciągły przy wyższym {gwałtownym) spadku temperatury w pomieszczeniu.. Zauważ ze pracy cyklicznej nie da się włączyć bez czujnika wewnętrznego. Ja to wypraktykowałem , nawet jak włączysz kocioł z trybu lato na tryb normalny, to będzie grzał do wtedy do kiedy nie osiągnie w pomieszczeniu zadanej mu temp. Będzie pompa chodziła na okrągło, a po osiągnięciu temperatury przełączy się na prace cykliczna.Informacje o temperaturze w pomieszczeniu weźmie właśnie z czujnika. Dla sterownika przy pracy cyklicznej priorytet to utrzymanie temperatury zadanej w pomieszczeniu a nie czas pracy i postoju pompy CO. Natomiast wiem ze tryb pracy" pompa wyłączona " był docelowo przeznaczony do instalacji opartej na grawitacji. Oczywiście,masz rację przy pisaniu się pomyliłem miało być ,że przy "załączonej" działa jako wskaźnik.Ale też nie do końca bo widać,że piec gdy jest osiągnieta temp w pokoju dostaje taki sygnał ale pompy nie wyłącza tylko sam obniża sobie temp zadaną,u mnie tego nie widać bo mam min CO zadaną na 46stC ze wzg na bojler.Za pomyłkę przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2011 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Na pompie wyłączonej osiągałem b dobre wyniki w spalaniu ale raczej kociołkowi to nie służyło z samym zaworem 4D teraz jak mam mieszająca myślę,że będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Praca cykliczna pompy powoduje przechodzenie pieca w stan podtrzymania, obniżenie tem. powrotu, obniżenie tem. spalin - pompa mieszająca wymagana, przykład Karoki gdzie tem. powrotu spada poniżej 40st. Jeśli według Minerta to daje oszczędność to ciągła praca sterownika nie jest wymagana. Lepiej rozbujać piec do 70st i go uśpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Praca cykliczna pompy powoduje przechodzenie pieca w stan podtrzymania, obniżenie tem. powrotu, obniżenie tem. spalin - pompa mieszająca wymagana, przykład Karoki gdzie tem. powrotu spada poniżej 40st. Jeśli według Minerta to daje oszczędność to ciągła praca sterownika nie jest wymagana. Lepiej rozbujać piec do 70st i go uśpić Dokładnie.U mnie wtedy spalanie schodziło do 16kg/24h przy temp zewn 3 do 8*.Ale w tedy trzeba się liczyć z częstszym czyszczeniem kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Zawsze byłem za ciągłą pracą pieca na mniejszej tem. może w tym sezonie zmienię zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 06.05.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 WitamPrzeczytałem cały temat, kilka tygodni mi to zajęło. I wyszło na to, że zamówiłem kocioł z palnikiem brucer i sterownikiem e-coal. Producent z Działdowa, moc 17kW, bliźniacza konstrukcja jak z Ogniwa.Kocioł już widziałem i korona jest chyba "starego" typu. Jeśli dobrze wypatrzyłem to szczeliny są na około + otwory na górze.Chcę zrobić instalację kotłowni na pompie mieszającej, pompie CO i CWU. Mam od producenta schemat, ale jest on raczej ogólny i poglądowy (taki jak się wyświetla na stronie e-sterownik), a mi chodzi o szczegóły typu: gdzie pompa, gdzie zawór, gdzie filtry, gdzie przyłożyć czujniki. Kotłownię chcę zrobić w miedzi 28, później przejście na plastik PP do rozdzielaczy, od rozdzielaczy pex, grzejniki z termostatami.Czy może ktoś z Was ma dokładny schemat takiej kotłowni? Albo podpowie jak ma zrobione u siebie i pięknie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witaj Wertus wśród bruco eColowców, kupiłeś piec firmy Kotstal, też o nim myślałem,ale nie pasowały mi warunki gwarancji, wymagają pieczątki instalatora a ja chciałem sam zainstalować. Kotstal był trochę droższy i ma więcej wody od Ogniwa, chciałem podgrzewać jedną szklankę zamiast całego czajnika, na ten temat są zdania podzielone. Mojej instalacji Ci nie proponuję bo jest prosta jak konstrukcja cepa. Zapewne ktoś Ci coś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Podstawa to pamiętaj o uszczelnieniu korony i kup termostaty do instalacji węglowej żeby się nie zamknęły wszystkie w jednym czasie pozbawiając piec obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 06.05.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witaj Wertus wśród bruco eColowców, kupiłeś piec firmy Kotstal, też o nim myślałem,ale nie pasowały mi warunki gwarancji, wymagają pieczątki instalatora a ja chciałem sam zainstalować. Kotstal był trochę droższy i ma więcej wody od Ogniwa, chciałem podgrzewać jedną szklankę zamiast całego czajnika, na ten temat są zdania podzielone. Mojej instalacji Ci nie proponuję bo jest prosta jak konstrukcja cepa. Zapewne ktoś Ci coś znajdzie. Byłem u producenta w Działdowie i powiedzieli mi, że mogę sam podłączyć kocioł, muszę tylko spełnić warunki: - musi być pompa mieszająca - układ musi być otwarty Ale jeszcze się upewnię, zadzwonię do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jak dzwoniłem do producenta to mi tak powiedzieli a taką cenę dał kosmiczną że szok. Ile Cię kosztował? Jeśli nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertus23 06.05.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Podstawa to pamiętaj o uszczelnieniu korony i kup termostaty do instalacji węglowej żeby się nie zamknęły wszystkie w jednym czasie pozbawiając piec obiegu. Nie wiedziałem, że są takie termostaty Wcześniej zapomniałem dodać - termostaty będą na grzejnikach w pokojach, w łazienkach grzejniki będą bez termostatów. Czy w takim przypadku muszę być te termostaty do instalacji węglowej? Do derase - czasami prostsze jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 W łazienkach możesz założyć zwykłe kulowe. Zawory termostatyczne przy tem. np. 25st zamykają obieg, jeśli będziesz mieć jakiś obieg otwarty to wszystko oki. Koledzy zapewne Ci doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Verb napisał "Żadnego problemu. Kocioł sięodstawi i tyle." jeśli wszystkie zamkniesz a pompa będzie chodzić cały czas to może się uszkodzić, chyba że alpha2 która sama się wyłączy, chyba że termostaty nie zamykają się po osiągnięciu 25st lub tem. jest mniejsza w pokoju niż np.25st potrzebne do zamknięcia termostatu. Takie są możliwości, zawór zwrotny może być przed pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 06.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Masz rację. Przewietrzyłem intensywnie, czekając na włączenie się pompy i faktycznie tak się stało. Z histerezy czujnika wewnętrznego jesteś zadowolony ? Ciężko mi powiedzieć coś więcej na ten temat, bo aż tak mocno się w to staram nie zagłębiać. Jest komfortowo w domu i spalanie na pracy cyklicznej jest widocznie niższe niż w trybie ciągłym. Nie zagłębiam się w to, może dlatego ze planuje w tym roku przebudowę instalacji. Będzie dodany kawałek podłogówki i zmieniony system podłączenia kotła do instalacji. Poza tym planuje w przyszłym sezonie korzystać z termostatu pokojowego a czujnik powędruje na pogodówkę. Musze przyznać ze bardzo ciekawy model termostatu to ten który polecał Bobek Budowniczy . Nie wiem tylko jak to wszystko razem zadziała ale mam nadzieje ze będzie ok. Minertu mówił chyba kiedyś, ze jego kolega ma termostat, nie wiem czy w kotle ogniwo niestety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts