Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O komfort mi chodzi.

Ja i reszta domowników odczuwamy wahania temperatury. Zbyt nisko musi spaść temperatura aby sterownik włączył pompę.

Lepiej było na Euroster 2000, gdzie histereza = 1st.

Może skrobniesz maila do Elektro-System ? Czym więcej będzie zgłoszeń, tym prędzej wprowadzą zmiany:)

Panowie cierpliwości,wszystko będzie,pamiętajcie,że elektro-system nie zajmuje się tylko sterownikami do naszych pieców.Mają dużo innej roboty,z której muszą się wywiązać a z powodu histerezy nikt nie zamarznie tym bardziej teraz :)

O komfort mi chodzi.

Ja i reszta domowników odczuwamy wahania temperatury. Zbyt nisko musi spaść temperatura aby sterownik włączył pompę.

Lepiej było na Euroster 2000, gdzie histereza = 1st.

Może skrobniesz maila do Elektro-System ? Czym więcej będzie zgłoszeń, tym prędzej wprowadzą zmiany:)

Może obniżenie temp CO na sterowniku i skrócenie czasu postoju by pomogło. Przyznam się ze u mnie nie jest to odczuwalne. No ale każda instalacja jest inna.Maila oczywiście skrobnąć można, ale lepiej żeby zrobili to jako opcję ruchomą a nie stalą..

Mówisz o cyklu pracy pompy jak sądzę. Teraz mam prace cykliczną 5/30.

Wolałbym mieć jednak pompę wyłączoną, sterowaną czujnikiem pokojowym. Taka konfiguracja jednak nie daje komfortu cieplnego u mnie.

Na pompie wyłączonej musisz mieć co najmniej 65 na kotle,ja w zimę miałem 70 i było ok 26,5stC w domu.

Od długiego czasu oglądam wykresy i zastanawia mnie dlaczego temp. cwu jest ustawiona na np. 45*. Po namyśle doszedłem, że to jest dobre ale jak piec chodzi 24h/dobę. Ja w okresie letnim chcę palić drewnem, bo nie bardzo wierzę w spalanie w trybie lato na poziomie do 2kg groszku na dobę. Jak naprawdę jest z tym spalaniem?

Jakie zamontować pompy do co, cwu i mieszającą? Jaki rodzaj, oznaczenia?

Edytowane przez wertus23

Od długiego czasu oglądam wykresy i zastanawia mnie dlaczego temp. cwu jest ustawiona na np. 45*. Po namyśle doszedłem, że to jest dobre ale jak piec chodzi 24h/dobę. Ja w okresie letnim chcę palić drewnem, bo nie bardzo wierzę w spalanie w trybie lato na poziomie do 2kg groszku na dobę. Jak naprawdę jest z tym spalaniem?

To zależy jak masz duże zużycie tej cieplej wody na dobę, jak masz zaizolowany zbiornik CWU, jak kaloryczny eko. Z obserwacji u siebie i zużyciu na 2 osoby uważam ze jest to bardzo mozliwe (2kg/24h)

Verb napisał "Pamiętaj: oś wirnika pompy MUSI

być poziomo." może być i pionowo :) ja mam pionowo montowanego grundfosa. Verb nie znasz tego poszła koza do woza? ;) Chodzi Ci o zmniejszenie histerezy, bo nie czujesz "komfortu", dlatego napisałem że z buforem np. 400 l miałbyś taki komfort jak budowniczy.

Wertus mieszająca może być np. ulrich, kupiłem taką na allegro, teraz stary 13letni grundfos pracuje jako pompa mieszająca ,cwu i pompa C.O. na 1 biegu. Chciałem kupić grundfosa alphę 2 ale po przeliczeniu 30w jakie pobiera stary grundfos to mija się z celem. Chyba że padnie to pomyślę :)

Ale co to ma dać ? Pompa się włącza dopiero jak się zimno zrobi. Co ma temperatura na kotle do tego ? Gdyby działała grawitacja to się zgodzę ale nie działa po założeniu zaworu zwrotnego.

Spokojnie ja wiem o co ci chodzi,w elektro-system wszystko wiedzą,na dzień dzisiejszy skalibruj czujnik pokojowy.Oszukaj go troszeczkę a czujnik najlepiej w najcieplejsze lub najchłodniejsze pomieszczenie daj w zależności w która stronę zrobisz kalibrację.Ja mam tak,ze pokazuje 25stC a faktycznie mam 26stC.Musisz metodą prób i błędów za nim wyjdzie poprawka z nastawą histerezy.

To zależy jak masz duże zużycie tej cieplej wody na dobę, jak masz zaizolowany zbiornik CWU, jak kaloryczny eko. Z obserwacji u siebie i zużyciu na 2 osoby uważam ze jest to bardzo mozliwe (2kg/24h)

U mnie ostatnio było ok 3 kg/dobę przy 2 osobach, ale nie pamiętam czy nie włączałem na krótko CO, więc 2 kg/dobę są osiągalne w zależności od zużycia ciepłej wody.

Po długich wahaniach i rozterkach ...po zebraniu (a raczej przeczytaniu) wielu opinii decyzja zapadła :welcome: ...zakupiłem Ogniwo Eko 15 kw

Pod koniec tygodnia spodziewam się instalatora i ...byłbym wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki.

Facet, który ma instalować kociołek jest niby dobrym fachurą, ale gdy porozmawiałem z nim o szczegółach i napomknąłem o pompie mieszającej on zaczął coś o zaworze czterodrożnym, ja o brucerze on o ...zrobił wielkie oczy :)

Co koniecznie musi być zrobione i zainstalowane podczas montażu kotła? Jak potraktować silikonem palnik? Czy pompa mieszająca jest niezbędna? itd... itd...

Aha, zakupu dokonałem na kotly.com. Solidna szybka i sprawna firma. Mogę polecić.

Mój piec unicestwiony.

Był wyjazd na komunie siostrzenicy 350km od domu. Z powodu remontów u siostry i pomocy w przygotowaniu imprezy wyjechaliśmy już w nocy z środy na czwartek. Dom zostawiliśmy pod opieką dziadków. I to był błąd!!! Po zwiedzaniu wszystkich zakamarków łącznie z kotłownią pozostawili niedomkniętą klapę zasobnika na węgiel. Efekt po powrocie był przerażający. Kotłownia wyglądała jakby ją jaką gnojowicą zlał. Wszędzie smród asfaltu, smoły ciężki do wytrzymania. Kocioł był czarny pokryty lepką smołą. Kosz zasobnika postanowiłem odczyścić i odmalować. Koszt nowego powala. W trakcie czyszczenia strony wewnętrznej farba proszkowa, którą kocioł jest pomalowany złaziła. Jakby jakaś reakcja ze smołą zaszła. Z zewnątrz się trzyma. Nie wygląda przynajmniej to na efekt temperatury. Z parametrów odczytałem że temperatura na podajniku utrzymywała się 60-70°C w trakcie tego wędzenia. Sam kocioł dało się doczyścić. Nie wykręcałem jeszcze ślimaka i nie wiem czy go w ogóle czyścić czy się sam doczyści tłoczeniem węgla. Kotłownie zlałem myjką ciśnieniową. Wygląda już lepiej ale czyszczenia zostało mi jeszcze na co najmniej dwa tygodnie.

Tak że ku przestrodze kłódka na zasobnik lub całą kotłownie.

Wyruszyliśmy w środę a w czwartek zdążyli zaglądnąć do pieca. Wędziło praktycznie przez noc jak temperatura na zewnątrz spadała. To było łącznie jakiś 40-50 godzin wędzenia. Jakby nie rekuperator to podwójny pogrzeb na pewno by był. Kotłownia zasmołowana a pozostałe pomieszczenia piwnicy pokryły się żółtym sypkim nalotem. Tam nie dokończyłem wentylacji mechanicznej. W kotłowni jest grawitacyjna.