Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moze jakiś czujnik by się przydał, chociaż piszczek czasowy. np. po 5 minutach od otwarcia zasobnika by się uaktywniał. Lub też może czujnik tlenku węgla itp. - do przemyślenia przez twórców eCoala ?

Czujnik CO to do poważnego przemyślenia przez KAŻDEGO użytkownika kotła na węgiel !

Mój już mi ze 2 razy "przypomniał" o niedomkniętym zasobniku.

Najlepiej z zasilaniem bateryjnym - gdy bateria się kończy zaczyna "pikać".

Warto wydać te 70 zł i mieć "anioła stróża od CO" ;-)

Że też na to nie wpadłem !

Krańcówka odcinająca zasilanie sterownika załatwi sprawę :) Dzięki :D

Na sterowniku jest dodatkowo alarm zewnętrzny. Może łaskawość twórców pozwoli przerobić ten alarm na taką krańcówkę. Wystarczył by limit czasu otwarcia klapy. Nawet gdyby to było 20 min nie wyrządziło by takich szkód jak u mnie. Myślę że jest to najekonomiczniejszy sposób.

Jest coś takiego ? Hmm... przeoczyłem. Jak to niby ma działać ?

Napisz do nich, może wezmą to pod uwagę.. choć młyny tam mielą wolno :)

Napisałem. Doszło mi jeszcze na myśl sprzęgnięcie otwarcia drzwiczek z załadunkiem węgla o czym im też napisałem. Oczywiście z potwierdzeniem na panelu. Czasem się tylko zagląda.

O alarmie zewnętrznym piszą że dodali w wersji 0.0.2.0.

Edytowane przez krzy27

Panowie,dziś zmieniłem koronę,którą dostałem od ICHPWwZ bez nacięć,nie chcę zapeszać ale osiągnąłem wynik możliwe,że lepszy jak na Burnerze-S.

Jeszcze dziś zmienię wersję KW dla eco i wgram dla eco plus .Jeżeli potwierdzą się moje przypuszczenia to może być powrót do Brucera.

Niemniej jednak jeszcze nic nie jest pewnego.

Skonsultuję to z Panem Zawijanem.Zobaczymy co będzie do rana.Na razie jest więcej niż lepiej :)

Możliwe,że będzie z tego klapa ale ja się nie poddaję tak łatwo :)

Na Brucerze uzyskałem to co na Burnerze-S.

Edytowane przez minertu

Panowie,dziś zmieniłem koronę,którą dostałem od ICHPWwZ bez nacięć,nie chcę zapeszać ale osiągnąłem wynik możliwe,że lepszy jak na Burnerze-S.

A jak dokładnie wygląda ta korona? Jakieś zdjęcia?

Kupiłem właśnie piec z brucerem i ecoalem, Kotstal Z Działdowa. Stoi on jeszcze w hurtowni. Nie wiem jak dokładnie wygląda korona w tym piecu. Czy ten instytut z Zabrza wymienia korony każdemu? Jest na to jakaś procedura?

A jak dokładnie wygląda ta korona? Jakieś zdjęcia?

Kupiłem właśnie piec z brucerem i ecoalem, Kotstal Z Działdowa. Stoi on jeszcze w hurtowni. Nie wiem jak dokładnie wygląda korona w tym piecu. Czy ten instytut z Zabrza wymienia korony każdemu? Jest na to jakaś procedura?

No niestety nie wymienia.Jedynie producent.Instytut to Instytut a producent to producent.

Niemniej jednak nie świadczy to o tym,ze twój kocioł nie będzie działał jak ma.

Ja jestem ,że tak powiem testerem wszystkiego co się da co nie znaczy ,że twój kocioł jest bee :)

Czy spala drewno na ruszcie awaryjnym w czasie lata, do podgrzewania wody cwu? Chcę zrobić instalację na 3 pompy. Czy pompa cwu nie będzie przeszkadzać? Czy trzeba włączyć sterownik w tryb automatyczny? Chciałbym tego uniknąć? Czy ktoś może wyjaśnić mi jak spalać drewno w tym kotle. Oczywiście chcę ten piec użytkować zimą w pełnym automacie.

Czy spala drewno na ruszcie awaryjnym w czasie lata, do podgrzewania wody cwu? Chcę zrobić instalację na 3 pompy. Czy pompa cwu nie będzie przeszkadzać? Czy trzeba włączyć sterownik w tryb automatyczny? Chciałbym tego uniknąć? Czy ktoś może wyjaśnić mi jak spalać drewno w tym kotle. Oczywiście chcę ten piec użytkować zimą w pełnym automacie.

Oczywiście,że możesz spalać drewno ale nie zapomnij zdemontować czujnik temp spalin.Możesz spalać z otwartymi drzwiczkami wykorzystując ciąg kominowy albo w trybie ręcznym z użyciem dmuchawy oraz pompy CWU.

Minertu nie wiesz czemu nie mogę się zarejestrować na to nowe forum? Wyskakuje jakiś błąd przy wysyłaniu wiadomości a z drugiej strony pisze ze to konto już istnieje ,a nie jest aktywowane. Na pocztę nic nie przyszło - żaden link aktywacyjny....

A to nie wiem,zarejestruj sie na eSterownik i jak się zalogujesz to normalnie wejdziesz.Inaczej ,jak jesteś zarejestrowany na eSterownik to się zaloguj i wejdź na forum.