chrobry 16.05.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Mam taki problem. Zasypałem podajnik miałem - do tej pory paliłem groszkiem. Kocioł chodzi w trybie lato. W palniku zaczoł tworzyć się spory kopczyk (nie było tego przy groszku), ten kopczyk w środku był pełen żaru. Gdzieś doczytałem, żeby zmienić parametr "Postój podajnika w podtrzymaniu [min]" - ustawiłem to na 70. Teraz mam tak, że część tego kopczyka to świerzy, nie spalony miał. Chodź przy okazji teoretyczny czas ponownego zasypu wydłużył się o 2 dni. Tak sie zastanawiam jak powinna wyglądać prawidłowa praca na miale szczególnie w trybie lato ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 16.05.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Faktycznie, może za szybko oczekiwałem cudów Dam mu pare dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.05.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Podłączyłem się online:) https://esterownik.pl/remote/482 Jakiej pojemności masz zasobnik że czas taki krótki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.05.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Nawet nie wiem Chyba 125kg albo litrów ? Wsypałem dwa worki Retopalu i ustawiłem "na pałę" No proszę,juz nas przybywa Zmień jeszcze czas przerwy podawania w podtrzymaniu bo za długa jest jak widzę po wykresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Za długa ? No to wynika z wykresu,skoro się jest w stanie szybko podnieś to znaczy,że można ją stopniowo wydłużać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.05.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Podłączyłem się online:) https://esterownik.pl/remote/482 Czy ustawiłeś offset czujnika temp. zewnętrznej - bo chyba jest cieplej niż wskazuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.05.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Mam ustawione 4,7, wskazywało dobrze przy 15st. Teraz się rozjeżdża lekko. U mnie też się rozjeżdżało raz w jedną, raz w drugą do czasu aż ... zamieniłem czujniki [są przykręcone do kostki w białych obudowach]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Suspenser na jakie zmieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.05.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Suspenser na jakie zmieniłeś? Dostaliśmy w zestawie zewnętrzny i wewnętrzny i nie ma problemu żeby zamienić. Czujniki te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.05.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Takie buty Dziś zaczynam grzanie cwu ekogroszkiem tzw. czeskim, kupiłem 100kg, suchutki jak pieprz. Po wsypaniu okazało się że jest prawie pełen zasobnik, jest dużo lżejszy. Znajoma która nim pali twierdzi iż 1.4t czeskiego zastępuje 1t polskiego. Zobaczę na jak długo go wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Takie buty Dziś zaczynam grzanie cwu ekogroszkiem tzw. czeskim, kupiłem 100kg, suchutki jak pieprz. Po wsypaniu okazało się że jest prawie pełen zasobnik, jest dużo lżejszy. Znajoma która nim pali twierdzi iż 1.4t czeskiego zastępuje 1t polskiego. Zobaczę na jak długo go wystarczy. Darase myślę że 1: 1,2 max 1,3T. Masz eCoala ale jakby Ci nie chciał się bujnąć to musisz ograniczyć w jakiś sposób nadmuch. No i musisz spodziewać się większej i to dużo większej ilości sadzy. Jak spoglądałeś na moje wykresy z Bruliego to przerwę podajnika miałem ustawioną 150min i kociołek ruszał bez problemu. Obecnie podpiąłem Cobrę i muszę powiedzieć że radzi sobie z czechem ale dopiero minęła doba. Na razie jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 21.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Mam do ustawiania tylko czas przerwypodawania w podtrzymaniu i mam go ustawionego na 60min, myślę że eCoal sobie poradzi, poradził sobie z samym żytem to i z czeskim da radę. Chwila minie zanim wszystko zejdzie ze ślimaka i zacznie iść czeski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1410 26.05.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Pusto tu straszliwie Jestem 8 dni po zamontowaniu Ogniwa z eCoalem w moim domu. Przez pierwszą noc grzałem CO i CWU, potem tylko CWU. Jakie wrażenia? ....żadne Kocioł uruchomiłem w zeszły wtorek, nastawiłem temperatury, zaczął pracować, rano włączyłem tryb LATO i tak pracuje do dziś. Nie zrobiłem nic więcej - dosłownie, oprócz jednokrotnego wyrzucenia popiołu. Czysto, spokojnie, bezobsługowo ...to naprawdę działa! Może w przyszłości trochę poeksperymentuje z paliwami, pobawię się ustawieniami ale ...teraz nie mam na to najmniejszej ochoty. Jeśli kociołek dalej będzie się zachowywał tak jak do tej pory - rewelacja. To co mnie zdenerwowało to popielnik. Mały, a dodatkowo i tak część spadającego popiołu znajduje się poza nim. Zauważyłem też, że mój eko-groszek chyba nie spala się dokładnie, zostaje trochę grudek, spieków? ...Ale, prawdę mówiąc w tej chwili mnie to mało obchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.05.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 1410 tak 3maj, jestem ciekaw na jak długo wystarczy czeskiego eko do cwu. Ustawiłem przerwę w podtrzymaniu na 90min i piecyk mniej się załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.05.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 1410 tak 3maj, jestem ciekaw na jak długo wystarczy czeskiego eko do cwu. Ustawiłem przerwę w podtrzymaniu na 90min i piecyk mniej się załącza. darase ja na Brulim doszedłem do przerwy 150min na czeskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.05.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Karoka u mnie jest tylko 90min, więcej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.05.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Karoka u mnie jest tylko 90min, więcej nie ma. Wiem. Mam chyba lepszy sterownik. hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 28.05.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 re: 1410 "To co mnie zdenerwowało to popielnik. Mały, a dodatkowo i tak część spadającego popiołu znajduje się poza nim.Zauważyłem też, że mój eko-groszek chyba nie spala się dokładnie, zostaje trochę grudek, spieków? Szanowny KolegoMoże z tym popiołem w popielniku to trochę i racja, ale nie jest aż tak źle. Oczywiście, byłoby lepiej, gdyby wszyściusieńki popiół spadał do szuflady. Ale to będzie zawsze problematyczne, bo zależy po części od częstotliwości czyszczenia popielnika.Dla Ciebie to już nie będzie pocieszenie, ale dla przyszłych nabywców tak. Pracują nad nowymi drzwiczkami tak, aby szuflada w całości zajmowała podłogę i tym samym ograniczała możliwość przepadania popiołu. Piszesz o jakiś grudkach.Jeśli możesz, to określ to dokładniej.Jak wyglądają? czy są twarde, szkliste, czy może matowe, o silnie rozwiniętej powierzchni i łatwe w rozdrobnieniu? Jeśli to pierwsze, to żużel ze stopionego popiołu. Świadczy to o węglu zawierającym popioły o niskiej temp. mięknięcia i topnienia.Jeśli to drugie, to skutek naturalnego puchnięcia niektórych węgli. Struktura jest silnie porowata, cząstki palne wypalone, a szkielet to części mineralne popiołu.Ważnym jest, aby w popiołach znajdowało się jak najmniej niespalonych części palnych. Jeśli ktokolwiek ma jakieś podejrzenia, że w popiołach z jego kotła znajdują się niedopalone części palne, to może sobie sam wykonać prostą próbę:1. wybrać próbkę uśrednioną z popiołu (najlepiej go wstępnie wymieszać, a następnie z kilku miejsc pobrać po części)2. rozdrobnić go poprzez rozgniecenie choćby kawałkiem rurki na twardym podłożu3. do naczynia stalowego (może być puszka itp.) wsypać odważoną na wadze porcję np. 100, czy 500 g popiołu i przykryć dziurkowaną blachą.4. wyprażyć naczynie w temp. ok. 800 st. C przez 1- 2 godz.5. po ostudzeniu zważyć jeszcze raz popiół.6. Różnica w wadze da dość dokładną informację o ilości niedopalonych części palnych w badanym popiele.7. Przeliczyć to na jednostkę wagi np. kg i będzie jasne, czy jest o co kruszyć kopie. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 29.05.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Jeszcze jedna uwaga Wygrzewany popiół musi mieć dobry dostęp powietrza, bo przecież chodzi o to, aby wypalić w nim niedopalone cząstki palne, a bez tlenu jak bez w.dki, prawdziwego życia nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.05.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Jeszcze jedna uwaga bez tlenu jak bez w.dki, prawdziwego życia nie ma. Pozdrawiam No następnym razem to chyba musimy się umówić na spotkanie poza instytutem żeby sprawdzić na jakiej mocy pracuje pana palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts