Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"...żeby sprawdzić na jakiej mocy pracuje pana palnik."

Jeśli pod pojęciem "palnik" uważa Kolega łepetynę, to odpowiadam: <0; 100>

Jeśli chodzi zaś o paliwa, to dysponując maszynką z obiegiem Otto preferuję jazdę na gazie. Oczywiście LPG.

Ogrzewają mnie natomiast (zdalnie) palnikami gazowymi na gaz ziemny przystosowanymi.

Jak się już zapewne Szanowny Kolega domyśla: preferuję mniejsze moce, bo przedobrzyć z mocą łatwo, tyle, że skutki smutniejsze. Dlatego zajmuję się małymi palnikami (do 50kW)

To tyle na dzisiaj w temacie palnika.

:wave:

Szuflada faktycznie mogłaby być szersza, ale drzwiczki nie puszczają :)

Co to za eko jeśli można wiedzieć ?

Eko jest podobno z kopalni Chwałowice. Kupiłem na jednym z lokalnych składów po poleceniu przez osobę z rodziny. Jak się te 150 kg spali poszukam może czegoś innego.

re: 1410

"To co mnie zdenerwowało to popielnik. Mały, a dodatkowo i tak część spadającego popiołu znajduje się poza nim.

Zauważyłem też, że mój eko-groszek chyba nie spala się dokładnie, zostaje trochę grudek, spieków?

Piszesz o jakiś grudkach.

Jeśli możesz, to określ to dokładniej.

Jak wyglądają? matowe, o silnie rozwiniętej powierzchni i łatwe w rozdrobnieniu?

to skutek naturalnego puchnięcia niektórych węgli. Struktura jest silnie porowata, cząstki palne wypalone, a szkielet to części mineralne popiołu.

Ważnym jest, aby w popiołach znajdowało się jak najmniej niespalonych części palnych.

Pozdrawiam zawijan_2

O to to... :-)

matowe, o silnie rozwiniętej powierzchni i łatwe w rozdrobnieniu.

re: 1410

Szanowny Kolego

To co miałeś w rękach to szkielet mineralny pozostały po wypaleniu części palnych z bryłek węgla.

Tak wyglądają popioły retortowe po węglach tzw. gazujących. Rozgrzewając się puchną, pękają i zwiększają nieco swoją objętość.

Cząstki palne wypalają się, a "popcorn" zostaje.

Ważne, że wykorzystujesz praktycznie to co w węglu dobrego. szkielecik choć objętościowo znaczny, to ani ciężki, ani finansowo nadmiernie stratny.

Przecież to się da policzyć ile minut na 1kg węgla wychodzi.

Mi wychodzi jakieś 2,6kg/24h.

Nie warzę i nie liczę ale myślę że wychodzi mi podobnie. Jak kocioł pracował jeszcze na Brulim, wyliczył mi następny zasyp na 6 czerwca. Zasypywałem 6 maja ale jeszcze wtedy kilka razy na parę godzin w nocy czujnik pogodowy załączył mi pompę CO.

Obecnie kocioł pracuje na Cobrze i jeszcze nie dosypywałem. Wczoraj byłem zobaczyć ile jeszcze jest węgla. Tak około 1/3 zasobnika jest, może trochę mniej ale myślę że jeszcze ze dwa tygodnie wystarczy spokojnie.

Verb napisał "Prawie miesiąc temu zgłosiłem

problem z zapadaniem się

temperatury powrotu w trybie

"Lato"."

Temperatura się zapada? To ciekawe , pod ziemię? ;) Trzeba górnika ;)

Nie dziwię się że każą czekać "upierdliwcowi" , napisz krótki programik np. w C++ na tabliczkę mnożenia to pogadamy o serwisie sterownika który działa. Na myśl przychodzi bajka o rybaku i złotej rybce. Verb grasz rolę żony rybaka?

Verb nie obrażaj się zaraz,dałem tam dwie buźki z "łokiem" przymkniętym na znak że żartuję. Może źle zinterpretowałem wyraz "zapada" Też mam sterownik eCoal i jest git, wszystko cyka , jak ktoś szuka to zawsze coś znajdzie, a Ty jesteś wielki biedak zawiedziony bo czekasz miesiąc i tylko Minertu Cię rozumie, na moje trochę przesadzasz. Przesadzasz drzewka ;)

P.S. Minertu Zosia jeszcze działa?