minertu 04.06.2011 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 VERB wszystko jest do opanowania,stało się jak się stało,myślę,że E-S jakoś to Tobie wynagrodzi.Wiemy jednak jedno,że sterownik jest OK. darase czasami trzeba się w język ugryźć , a co do Zosi to działa jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.06.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Dzięki Twojej informacji że offsety czujników zwykle nie są "twardo zapisane", rozwiązałem problem. Wcześniej bałem się tam cokolwiek ruszać, przekonany że skoro ktoś tak ustawił to tak musi być. Czujniki są kalibrowane przypuszczam standardowo więc trzeba je samemu skorygować. Cieszę się, że to tylko kwestia softu - jak wiesz przypuszczałem uszkodzenie płyty.Jej się raczej uwalić nie da,no chyba,ze ktoś się uprze Niczego już nie chcę od E-S, wątpię czy zainstaluję nowsze oprogramowanie. Teraz działa dobrze i nic więcej nie będę kombinował - jedna domowa awantura o CWU na ten rok mi wystarczy. Cieszymy się wszyscy,że działa tak jak ma a co do opinii o E-S to chciałbym aby ci przeszło. Żonie nalej wody do wanny z płatkami róży , takie rzeczy się zdarzają. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam.Pomocą zawsze służę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Mam pytanie czy wyłączanie i włączanie sterownika z sieci np. 4 razy w ciągu 24h może go uszkodzić? Myślę żeby piec pracował np. przez 3 lub 4 h na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.06.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Mam pytanie czy wyłączanie i włączanie sterownika z sieci np. 4 razy w ciągu 24h może go uszkodzić? Myślę żeby piec pracował np. przez 3 lub 4 h na dobę. A co go ma uszkodzić? Przerwa w dopływie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Jeżeli nie uszkodzą go częste braki zasilania to zostaje ustalić jak długo żar się utrzyma i wyłączyć piec na np. 8h. Przydałaby się większa przerwa w podtrzymaniu z 90min na np.180min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.06.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Jeżeli nie uszkodzą go częste braki zasilania to zostaje ustalić jak długo żar się utrzyma i wyłączyć piec na np. 8h. Przydałaby się większa przerwa w podtrzymaniu z 90min na np.180min. O takiej samej przerwie myślałem. Kiedyś kocioł rozgonił się po 10h ale było to w pracy normalnej i z odpowiednią ilością żaru na palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1410 06.06.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A może ktoś podzieli się wrażeniami ze spalania samego miału. Mam ochotę spróbować gdy spalę groszek z pierwszego zasypu. pewnie jest gdzieś wcześniej opisywane ale nie mam czasu szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomigh 07.06.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam Koledzy!Dzielnie drążę temat, ale sądzę, że zajmie mi to jeszcze kilka dobrych dni, zatem proszę o wyrozumiałość (a opał muszę kupić).Nabyłem kociołek Ogniwo Eko-15 z Brucerem i eCoalem (oj bolało po portfelu, ale sterownik przekonał...). Paliwem podstawowym jest oczywiście ekogroch. Zastanawiam się jednak nad zakupem dobrego miału (typu Rokita lub Eko-fins). Są oczywiście tanie egrochy czeskie lub ruskie, ale nie chcę zaszlamić sobie życia i mulić pieca.Da się w miarę bezproblemowo palić takim miałem na tym piecu?Z góry dziękuję za odpowiedź.(zielony jak trawka w piecach z podajnikiem i sterowaniem, palący przez ostatnie 10 lat w "wszystkołykającym nibykoksiaku" z Olsztyna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 07.06.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Szanowny Kolego, Odpowiadam na twoje pytanie:OCZYWIŚCIE!Tylko jeśli masz możliwość, to sprawdź jak mokry jest ten "kit".Wiedza o tym jest ważna, ponieważ im bardziej drobny i bardziej mokry, tym większa możliwość tworzenia zawisów w zasobniku. Jeśli możesz, to go przesusz i nie bądź zbyt ciekawski. Nie otwieraj drzwiczek co chwila, aby obejrzeć jak żółto - biały jest płomień, bo to co piszą czasami w DTR to bzdura na resorach i tylko o piszących źle świadczy.Zasyp, zapal, przełącz eCoala na automat i ... nie zapomnij co jakiś czas dosypać paliwa do zasobnika oraz usunąć popiół z popielnika. Aż tyle i ... tylko tyle. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chomigh 07.06.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 RE: zawijan_2 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Kupiłem na próbę worek owego miału - pali się ładnie, bez znaczych spieków. Duży udział frakcji groch. Chcę kupić opał teraz, ponieważ cena jest atrakcyjna, a i nie zatopią go znacznie na składzie bo upały... Piecyk pracuje dopiero od soboty, miałem z nim pewne problemy (gasł po kilku godzinach pracy), dzisiaj dałem go na kilka godzin w trybie CO i CWU (nie pytaj jaka temp. w domu ) niech sterownik "nauczy się" tego opału - może teraz po przełączeniu w tryb CWU lato nie zgaśnie.... Tymczasem wracam do lektury kolejnych stro wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.06.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 11 doba a poszło 29kg waga wyliczona wg licznika,spalanie na dobę wychodzi 2,6kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 09.06.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 11 doba a poszło 29kg waga wyliczona wg licznika,spalanie na dobę wychodzi 2,6kg. Jaki licznik masz na myśli? W jaki sposób wyliczasz ile kg wychodzi na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jaki licznik masz na myśli? W jaki sposób wyliczasz ile kg wychodzi na dobę? Bardzo prosto. Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710min min wychodzi 0,219...kg reszty chyba nie muszę opisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.06.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Minertu mapisał " Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710minmin wychodzi 0,219...kg reszty chybanie muszę opisywać" Wielkość przybliżona, ważysz opał za każdym razem? Do mojego zasobnika wchodzi na maxa 167kg wysuszonego eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Minertu mapisał " Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710min min wychodzi 0,219...kg reszty chyba nie muszę opisywać" Wielkość przybliżona, ważysz opał za każdym razem? Do mojego zasobnika wchodzi na maxa 167kg wysuszonego eko. Ważę raz jak opał jest przywieziony i zsypany do tzw bunkra i taki zasypuje do wiadra i ważę ile mai,inaczej woda która odparuje nie da ci wyniku bo zakupisz przykładowo 6,5t a po przeschnięciu wyjdzie 5,8t i jak się wtedy doliczysz ile spaliłeś? Nie ważę każdego wiadra z osobna ale mam 1 pełne zważone i wiem ile takich wiader wchodzi ,u mnie 156kg (widocznie masz mokrzejszy ) dodam,że nie każda waga jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 10.06.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Bardzo prosto. Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710min min wychodzi 0,219...kg reszty chyba nie muszę opisywać. Tak..., proste to może jest, ale w sezonie grzewczym. Teraz trzeba by było eksperymentować z mniejszymi ilościami, czyli czekać na opróżnienie zasobnika który starcza na 1-2 mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.06.2011 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Tak..., proste to może jest, ale w sezonie grzewczym. Teraz trzeba by było eksperymentować z mniejszymi ilościami, czyli czekać na opróżnienie zasobnika który starcza na 1-2 mies. Właśnie na takim etapie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.06.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 No Panowie dziś minęła 15 doba a licznik dalej pokazuje zasyp za ponad 45dni a wiec na dzień dzisiejszy 60 dni (dwa miesiące) na dzień dzisiejszy 156kg/60dni=2,6kg/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 13.06.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób +dziecko, opał to ekogroszek czeskikupiony za 50zł 100kg.50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tegotrzeba doliczyć pracę dmuchawy imotoreduktora. To był pierwszy iostatni raz gdy paliłem eko czeskimze względu na popiół. Ze 100kguzbierało się ok 20l. Terazzasypałem 100kg eko kupionego jużna zimę. Ten eko w porównaniu zubiegłorocznym jest lżejszy nawiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgielto i kaloryczność mniejsza, mogłemkupić ten o 100zł droższy na tonie.Jak to mówią chytry traci dwa razychociaż dom docieplony to i mniejopału iść musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób + dziecko, opał to ekogroszek czeski kupiony za 50zł 100kg. 50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tego trzeba doliczyć pracę dmuchawy i motoreduktora. To był pierwszy i ostatni raz gdy paliłem eko czeskim ze względu na popiół. Ze 100kg uzbierało się ok 20l. Teraz zasypałem 100kg eko kupionego już na zimę. Ten eko w porównaniu z ubiegłorocznym jest lżejszy na wiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgiel to i kaloryczność mniejsza, mogłem kupić ten o 100zł droższy na tonie. Jak to mówią chytry traci dwa razy chociaż dom docieplony to i mniej opału iść musi. Dokładnie,ja stwierdziłem,że nawet nie opłaci się kupować opału na lato i na zimę.Policz transport x2 bo 2 różne opały no chyba,ze za jednym zamachem na jednym aucie.Teraz im mniej kaloryczny tym więcej popiołu idzie.Ja przestaje już kombinować z opałami bo to nie ma sensu. Obecnie mam 5kg popiołu za 15dni palenia z 46kg groszku,pisze 46kg bo tak wychodziło z poprzedniego zasypu spalanie na minutę 0,219... teraz to może wyglądać inaczej,zmiana korony chyba się do tego przyczyniła bo wychodzi znaczna różnica.Czas pokaże ile licznik zliczy minut z pełnego zasypu na koronie z otworami mojego autorstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts