Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Twojej informacji że offsety czujników zwykle nie są "twardo zapisane", rozwiązałem problem.

Wcześniej bałem się tam cokolwiek ruszać, przekonany że skoro ktoś tak ustawił to tak musi być.

Czujniki są kalibrowane przypuszczam standardowo więc trzeba je samemu skorygować.

Cieszę się, że to tylko kwestia softu - jak wiesz przypuszczałem uszkodzenie płyty.
Jej się raczej uwalić nie da,no chyba,ze ktoś się uprze :)

Niczego już nie chcę od E-S, wątpię czy zainstaluję nowsze oprogramowanie.

Teraz działa dobrze i nic więcej nie będę kombinował - jedna domowa awantura o CWU na ten rok mi wystarczy.

Cieszymy się wszyscy,że działa tak jak ma a co do opinii o E-S to chciałbym aby ci przeszło.

Żonie nalej wody do wanny z płatkami róży , takie rzeczy się zdarzają. :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Pomocą zawsze służę :) i pozdrawiam.

Jeżeli nie uszkodzą go częste braki zasilania to zostaje ustalić jak długo żar się utrzyma i wyłączyć piec na np. 8h. Przydałaby się większa przerwa w podtrzymaniu z 90min na np.180min.

O takiej samej przerwie myślałem.

Kiedyś kocioł rozgonił się po 10h ale było to w pracy normalnej i z odpowiednią ilością żaru na palenisku.

Witam Koledzy!

Dzielnie drążę temat, ale sądzę, że zajmie mi to jeszcze kilka dobrych dni, zatem proszę o wyrozumiałość (a opał muszę kupić).

Nabyłem kociołek Ogniwo Eko-15 z Brucerem i eCoalem (oj bolało po portfelu, ale sterownik przekonał...). Paliwem podstawowym jest oczywiście ekogroch. Zastanawiam się jednak nad zakupem dobrego miału (typu Rokita lub Eko-fins). Są oczywiście tanie egrochy czeskie lub ruskie, ale nie chcę zaszlamić sobie życia i mulić pieca.

Da się w miarę bezproblemowo palić takim miałem na tym piecu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

(zielony jak trawka w piecach z podajnikiem i sterowaniem, palący przez ostatnie 10 lat w "wszystkołykającym nibykoksiaku" z Olsztyna)

Szanowny Kolego,

Odpowiadam na twoje pytanie:

OCZYWIŚCIE!

Tylko jeśli masz możliwość, to sprawdź jak mokry jest ten "kit".

Wiedza o tym jest ważna, ponieważ im bardziej drobny i bardziej mokry, tym większa możliwość tworzenia zawisów w zasobniku.

Jeśli możesz, to go przesusz i nie bądź zbyt ciekawski. Nie otwieraj drzwiczek co chwila, aby obejrzeć jak żółto - biały jest płomień, bo to co piszą czasami w DTR to bzdura na resorach i tylko o piszących źle świadczy.

Zasyp, zapal, przełącz eCoala na automat i ... nie zapomnij co jakiś czas dosypać paliwa do zasobnika oraz usunąć popiół z popielnika.

Aż tyle i ... tylko tyle.

Pozdrawiam zawijan_2

RE: zawijan_2

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Kupiłem na próbę worek owego miału - pali się ładnie, bez znaczych spieków. Duży udział frakcji groch.

Chcę kupić opał teraz, ponieważ cena jest atrakcyjna, a i nie zatopią go znacznie na składzie bo upały...

Piecyk pracuje dopiero od soboty, miałem z nim pewne problemy (gasł po kilku godzinach pracy), dzisiaj dałem go na kilka godzin w trybie CO i CWU (nie pytaj jaka temp. w domu :stirthepot:) niech sterownik "nauczy się" tego opału - może teraz po przełączeniu w tryb CWU lato nie zgaśnie....

Tymczasem wracam do lektury kolejnych stro wątku.

Pozdrawiam.

Minertu mapisał " Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710min

min wychodzi 0,219...kg reszty chyba

nie muszę opisywać" Wielkość przybliżona, ważysz opał za każdym razem? Do mojego zasobnika wchodzi na maxa 167kg wysuszonego eko.

Ważę raz jak opał jest przywieziony i zsypany do tzw bunkra i taki zasypuje do wiadra i ważę ile mai,inaczej woda która odparuje nie da ci wyniku bo zakupisz przykładowo 6,5t a po przeschnięciu wyjdzie 5,8t i jak się wtedy doliczysz ile spaliłeś?

Nie ważę każdego wiadra z osobna ale mam 1 pełne zważone i wiem ile takich wiader wchodzi ,u mnie 156kg (widocznie masz mokrzejszy :) ) dodam,że nie każda waga jest taka sama.

Bardzo prosto.

Do kosza wchodzi u mnie 156kg groszku,spalam go w 710min

min wychodzi 0,219...kg reszty chyba nie muszę opisywać.

Tak..., proste to może jest, ale w sezonie grzewczym. Teraz trzeba by było eksperymentować z mniejszymi ilościami, czyli czekać na opróżnienie zasobnika który starcza na 1-2 mies. :)

Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób +

dziecko, opał to ekogroszek czeski

kupiony za 50zł 100kg.

50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tego

trzeba doliczyć pracę dmuchawy i

motoreduktora. To był pierwszy i

ostatni raz gdy paliłem eko czeskim

ze względu na popiół. Ze 100kg

uzbierało się ok 20l. Teraz

zasypałem 100kg eko kupionego już

na zimę. Ten eko w porównaniu z

ubiegłorocznym jest lżejszy na

wiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgiel

to i kaloryczność mniejsza, mogłem

kupić ten o 100zł droższy na tonie.

Jak to mówią chytry traci dwa razy

chociaż dom docieplony to i mniej

opału iść musi.

Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób +

dziecko, opał to ekogroszek czeski

kupiony za 50zł 100kg.

50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tego

trzeba doliczyć pracę dmuchawy i

motoreduktora. To był pierwszy i

ostatni raz gdy paliłem eko czeskim

ze względu na popiół. Ze 100kg

uzbierało się ok 20l. Teraz

zasypałem 100kg eko kupionego już

na zimę. Ten eko w porównaniu z

ubiegłorocznym jest lżejszy na

wiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgiel

to i kaloryczność mniejsza, mogłem

kupić ten o 100zł droższy na tonie.

Jak to mówią chytry traci dwa razy

chociaż dom docieplony to i mniej

opału iść musi.

Dokładnie,ja stwierdziłem,że nawet nie opłaci się kupować opału na lato i na zimę.Policz transport x2 bo 2 różne opały no chyba,ze za jednym zamachem na jednym aucie.Teraz im mniej kaloryczny tym więcej popiołu idzie.Ja przestaje już kombinować z opałami bo to nie ma sensu.

Obecnie mam 5kg popiołu za 15dni palenia z 46kg groszku,pisze 46kg bo tak wychodziło z poprzedniego zasypu spalanie na minutę 0,219... teraz to może wyglądać inaczej,zmiana korony chyba się do tego przyczyniła bo wychodzi znaczna różnica.Czas pokaże ile licznik zliczy minut z pełnego zasypu na koronie z otworami mojego autorstwa :)