Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób +

dziecko, opał to ekogroszek czeski

kupiony za 50zł 100kg.

50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tego

trzeba doliczyć pracę dmuchawy i

motoreduktora. To był pierwszy i

ostatni raz gdy paliłem eko czeskim

ze względu na popiół. Ze 100kg

uzbierało się ok 20l. Teraz

zasypałem 100kg eko kupionego już

na zimę. Ten eko w porównaniu z

ubiegłorocznym jest lżejszy na

wiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgiel

to i kaloryczność mniejsza, mogłem

kupić ten o 100zł droższy na tonie.

Jak to mówią chytry traci dwa razy

chociaż dom docieplony to i mniej

opału iść musi.

Dokładnie,ja stwierdziłem,że nawet nie opłaci się kupować opału na lato i na zimę.Policz transport x2 bo 2 różne opały no chyba,ze za jednym zamachem na jednym aucie.Teraz im mniej kaloryczny tym więcej popiołu idzie.Ja przestaje już kombinować z opałami bo to nie ma sensu.

Obecnie mam 5kg popiołu za 15dni palenia z 46kg groszku,pisze 46kg bo tak wychodziło z poprzedniego zasypu spalanie na minutę 0,219... teraz to może wyglądać inaczej,zmiana korony chyba się do tego przyczyniła bo wychodzi znaczna różnica.Czas pokaże ile licznik zliczy minut z pełnego zasypu na koronie z otworami mojego autorstwa :)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie mam takie pytanko po jakim czasie piec przestaje podawać paliwo jak temperatura mu nie rośnie bo dzisiaj piec mi wygasł a podajnik dalej sobie podawał i sypał mi to czarne złoto do popielnika przez 6 godzin

A wiesz czemu wygasł? Powinien pochodzić na początku na krótkich czasach podtrzymania jeśli grzeje samo cwu.Chodzi o to, żeby była na palniku kołderka z popiołu. Wtedy będzie trzymał żar znacznie dłużej.

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum.

Przeczytałem prawie cały wątek i mam pytanie odnośnie mocy kotła.

Za 2 tygodnie hydraulik rozpocznie montaż instalacji CO.

Jakiej mocy powinien być piec ?

Dom ma 133 m2 . Poddasze ocieplone 25cm wełną ,ściany będą ocieplone 12cm styropian (myślę że wystarczy) .

Myślę nad zakupem pieca Ogniwo Eco 16KW .

Chciałbym tym piecem grzać również wodę dla 3-osobowej rodziny.

Czy jest możliwość zamówienia tego pieca z czopuchem wychodzącym do góry ? (mała kotłownia).

Trumnica interesujący nick, poddasze masz słabo docieplone, zobaczysz jak w lato będzie gorąco,mam nadzieję źe nie masz okien dachowych, chyba że masz je energooszczędne, może chcesz poczekać na ogniwo 10kw? Dzwoń do Ogniwa i wszystko Ci wyjaśnią :) Pracują tam fajni ludzie.

Dlaczego słabo? 25cm to norma w zwykłym domu. 30-40 w domu energooszczędnym. Powiedział bym standard.

jest jeszcze coś takiego-ISOBOOSTER T2 wpisz w poszukaj w portalach typu all...ro. Ja mam zamiar dać to dodatkowo, ale zamiast folii paroizolacyjnej...

Jack! wielkie dzięki za ISOBOOSTER T2. Nie wiedziałem, że takie coś jest, planowałem ocieplić wełną mineralną, przed chwilą oglądałem film instruktażowy dot. montażu, ale łatwe. Dzięki Tobie będę ocieplać isoboosterem, należy Ci się wieeeeeelkie duże piwo :D

Jack! wielkie dzięki za ISOBOOSTER T2. Nie wiedziałem, że takie coś jest, planowałem ocieplić wełną mineralną, przed chwilą oglądałem film instruktażowy dot. montażu, ale łatwe. Dzięki Tobie będę ocieplać isoboosterem, należy Ci się wieeeeeelkie duże piwo :D

Spoko.wychodzi drogo ale masz pewność ze nie zrobi się z tego sieczka lub kupka gnoju po kilku latach za płyta gipsowa.. Chyba musimy się wstrzymać bo to trochę nie w temacie wątku..:)

Edytowane przez jack18