minertu 13.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Minertu masz dobry eko u mnie tak to wygląda. CWU Koszt grzania cwu dla 4 osób + dziecko, opał to ekogroszek czeski kupiony za 50zł 100kg. 50zł/23dni=2.17zł na dzień. Do tego trzeba doliczyć pracę dmuchawy i motoreduktora. To był pierwszy i ostatni raz gdy paliłem eko czeskim ze względu na popiół. Ze 100kg uzbierało się ok 20l. Teraz zasypałem 100kg eko kupionego już na zimę. Ten eko w porównaniu z ubiegłorocznym jest lżejszy na wiaderku 4kg o 0.4kg. Lżejszy węgiel to i kaloryczność mniejsza, mogłem kupić ten o 100zł droższy na tonie. Jak to mówią chytry traci dwa razy chociaż dom docieplony to i mniej opału iść musi. Dokładnie,ja stwierdziłem,że nawet nie opłaci się kupować opału na lato i na zimę.Policz transport x2 bo 2 różne opały no chyba,ze za jednym zamachem na jednym aucie.Teraz im mniej kaloryczny tym więcej popiołu idzie.Ja przestaje już kombinować z opałami bo to nie ma sensu. Obecnie mam 5kg popiołu za 15dni palenia z 46kg groszku,pisze 46kg bo tak wychodziło z poprzedniego zasypu spalanie na minutę 0,219... teraz to może wyglądać inaczej,zmiana korony chyba się do tego przyczyniła bo wychodzi znaczna różnica.Czas pokaże ile licznik zliczy minut z pełnego zasypu na koronie z otworami mojego autorstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 16.06.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Panowie mam takie pytanko po jakim czasie piec przestaje podawać paliwo jak temperatura mu nie rośnie bo dzisiaj piec mi wygasł a podajnik dalej sobie podawał i sypał mi to czarne złoto do popielnika przez 6 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 16.06.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Panowie mam takie pytanko po jakim czasie piec przestaje podawać paliwo jak temperatura mu nie rośnie bo dzisiaj piec mi wygasł a podajnik dalej sobie podawał i sypał mi to czarne złoto do popielnika przez 6 godzin A wiesz czemu wygasł? Powinien pochodzić na początku na krótkich czasach podtrzymania jeśli grzeje samo cwu.Chodzi o to, żeby była na palniku kołderka z popiołu. Wtedy będzie trzymał żar znacznie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.06.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dodam,że zanim przełączymy piec w tryb letni powinien on popracować w trybie normalnym jakieś 2-3 godziny zanim dostosuje się do danego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 17.06.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Ja paliwa nie zmieniałem piec pracuje prawie miesiąc ale to nie oto chodzi ze wygasł tylko ze cały czas podawał paliwo a temperatura na piecu było 30 stopni to powinien przejść w tryb wygaszanie:yes: Edytowane 17 Czerwca 2011 przez wojtekosiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 17.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Dodam,że zanim przełączymy piec w tryb letni powinien on popracować w trybie normalnym jakieś 2-3 godziny zanim dostosuje się do danego paliwa.Masz nowsze oprogramowanie to znow jakis test czy jest ogolnie dostepny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 17.06.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Masz nowsze oprogramowanie to znow jakis test czy jest ogolnie dostepny? to jest testowe ale ogolno dostępne wejdź sobie na forum esterownik tam masz link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 17.06.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 to jest testowe ale ogolno dostępne wejdź sobie na forum esterownik tam masz link ok dzieki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrzik 17.06.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 to jest testowe ale ogolno dostępne wejdź sobie na forum esterownik tam masz link jakos nie umiem se z tym poradzic jak go wgrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trumnica 17.06.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum. Przeczytałem prawie cały wątek i mam pytanie odnośnie mocy kotła.Za 2 tygodnie hydraulik rozpocznie montaż instalacji CO. Jakiej mocy powinien być piec ?Dom ma 133 m2 . Poddasze ocieplone 25cm wełną ,ściany będą ocieplone 12cm styropian (myślę że wystarczy) .Myślę nad zakupem pieca Ogniwo Eco 16KW . Chciałbym tym piecem grzać również wodę dla 3-osobowej rodziny.Czy jest możliwość zamówienia tego pieca z czopuchem wychodzącym do góry ? (mała kotłownia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.06.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Trumnica interesujący nick, poddasze masz słabo docieplone, zobaczysz jak w lato będzie gorąco,mam nadzieję źe nie masz okien dachowych, chyba że masz je energooszczędne, może chcesz poczekać na ogniwo 10kw? Dzwoń do Ogniwa i wszystko Ci wyjaśnią Pracują tam fajni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Trumnica interesujący nick, poddasze masz słabo docieplone, zobaczysz jak w lato będzie gorąco,mam nadzieję źe nie masz okien dachowych, chyba że masz je energooszczędne, może chcesz poczekać na ogniwo 10kw? Dzwoń do Ogniwa i wszystko Ci wyjaśnią Pracują tam fajni ludzie. Dlaczego słabo? 25cm to norma w zwykłym domu. 30-40 w domu energooszczędnym. Powiedział bym standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.06.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Jack 25 to słaby standard, wata się nagrzewa przepuszczając ciepło, wolałbym dać styropian i porobić otwory dylatacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Jack 25 to słaby standard, wata się nagrzewa przepuszczając ciepło, wolałbym dać styropian i porobić otwory dylatacyjne. jest jeszcze coś takiego-ISOBOOSTER T2 wpisz w poszukaj w portalach typu all...ro. Ja mam zamiar dać to dodatkowo, ale zamiast folii paroizolacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.06.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Widziałem, wychodzi drożej niż styropian, tej foli minimum musisz dać dwie warstwy 18.45*2=36.9zł za m2, swojego dachu nie ocieplam bo 200m2 to masakra, jeśli miałbym ocieplać to między kozły 12cm dałbym styropian 12cm samorozprężający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 18.06.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 jest jeszcze coś takiego-ISOBOOSTER T2 wpisz w poszukaj w portalach typu all...ro. Ja mam zamiar dać to dodatkowo, ale zamiast folii paroizolacyjnej... Jack! wielkie dzięki za ISOBOOSTER T2. Nie wiedziałem, że takie coś jest, planowałem ocieplić wełną mineralną, przed chwilą oglądałem film instruktażowy dot. montażu, ale łatwe. Dzięki Tobie będę ocieplać isoboosterem, należy Ci się wieeeeeelkie duże piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Darase masz na myśli ten natryskowy poliuretan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Jack! wielkie dzięki za ISOBOOSTER T2. Nie wiedziałem, że takie coś jest, planowałem ocieplić wełną mineralną, przed chwilą oglądałem film instruktażowy dot. montażu, ale łatwe. Dzięki Tobie będę ocieplać isoboosterem, należy Ci się wieeeeeelkie duże piwo Spoko.wychodzi drogo ale masz pewność ze nie zrobi się z tego sieczka lub kupka gnoju po kilku latach za płyta gipsowa.. Chyba musimy się wstrzymać bo to trochę nie w temacie wątku.. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 18.06.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Spoko.wychodzi drogo ale masz pewność ze nie zrobi się z tego sieczka lub kupka gnoju po kilku latach za płyta gipsowa.. Chyba musimy się wstrzymać bo to trochę nie w temacie wątku.. Coś bym napisał, ale gdzie? w którym wątku?, chyba że założyć nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Natryskowy nie, są specjalne styropiany na poddasze,ale macie rację jeśli są pieniądze to ta folia jest gites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts