Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dino mieszkasz w obiekcie publicznym?

"Fachowcy z branży uważają, że styropian

jest dobrym materiałem do izolacji

termicznej dachów płaskich i skośnych.

W przeciwieństwie do wełny mineralnie

nie jest podatny wilgoć. Pomaga to w

przypadku dachów płaskich jak i

adaptacji poddaszy a na nich urządzania

łazienek jest dużo korzystniejsze."

Nic jednak nie może być do końca piękne i bezobsługowe :)

Wchodzę dziś do kotłowni a tu świeci się alarm, temperatury spadły a kociołek nie pracuje. Teraz wyjąłem paliwo z zasobnika. Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba. Ponieważ jestem zielony w temacie (kocioł mam od 16 maja) proszę o wytłumaczenie co teraz zrobić.

Ale tak bardzo prosto i powoli :) A jakby jeszcze jakieś zdjęcia to naprawdę będę wdzięczny.

Nic jednak nie może być do końca piękne i bezobsługowe :)

Wchodzę dziś do kotłowni a tu świeci się alarm, temperatury spadły a kociołek nie pracuje. Teraz wyjąłem paliwo z zasobnika. Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba. Ponieważ jestem zielony w temacie (kocioł mam od 16 maja) proszę o wytłumaczenie co teraz zrobić.

Ale tak bardzo prosto i powoli :) A jakby jeszcze jakieś zdjęcia to naprawdę będę wdzięczny.

Jak masz Ogniwo to proszę:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/dtr/dtr_eko_plus.pdf

W zakłóceniach pracy kotła znajdziesz.

Jest rysunek gdzie znajduje się zawleczka.

re: 1410

"Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba."

Na końcu podajnika (pod zasobnikiem) zabudowany jest motoreduktor. Widzisz zapewne taki przeźroczysty kapelusik. Trzeba go odkręcić (jeśli nie masz klucza imbusowego) to wystarczą tzw. kombinerki, bo te śruby mają porządne łby a nie są mocno dokręcane.

Jeśli zerwana jest zawleczka (de facto jest to śruba M5) do w kapelusiku powinien znajdować się odcięty kawałek z nakrętką. Jeśli widać, że śruba jest cała, to sprawdź, czy wogóle silnik motoreduktora pracuje. Wystarczy włączyć sterownik, przejść w tryb ręczny i włączyć podajnik. Silnik słychać, gdy chodzi.Przy okazji widać, przez otwory w osłonie wentylatora silnika, że śmigiełko hula.

Jeśli nie, to są dwie możliwości:

1. brak zasilania silnika lub walnięty kondensator rozruchowy (pomijamy spalenie silnika, bo to nie takie proste, a poza tym, gdyby do tego doszło, to smrodek jest niewąski).

2. zakleszczenie ciałem obcym ślimaka (drewno, płaski kawałek metalu itp.) tak, że silnik nie potrafi ruszyć.

Skoro jesteś - jak piszesz zielony w technice, to nie kombinuj z prądem, tylko daj się wykazać, komuś, kto ma uprawnienia i pojęcie, bo z tym nie ma żartów.

Jeśli zawleczka cała, silnik próbuje ruszyć, ale nie daje rady, to zakleszczenie możesz sam usunąć poprzez ... a zresztą. Poproś kogoś, kto ma nieco doświadczenia w takich pracach ślusarsko - monterskich. Wystarczy odkręcić 4 śruby mocujące motoreduktor do korpusu palnika (nie rozpinając zawleczki), odsunąć go i za pomocą np. klucza francuskiego tudzież większego śrubokręta spróbować obrócić raz w lewo, raz w prawo ślimak. Jeśli się nie da, to trzeba go wyciągnąć z podajnika, usunąć ciała obce i poskładać wszystko na powrót.

Pozdrawiam - zawijan_2

Widać na zdjęciu że koniec ślimaka jest zrobiony na kwadrat, jeśli jest tak w rzeczywistości o załóż klucz i spróbuj cofnąć o ile jest tylko zablokowany przez jakąś niespodziankę która znajdowała się w groszku.

Nie wiem czy Ogniwo zrobiło klapkę spustową na rurze podajnika. Jest to bardzo dobre rozwiązanie bo w razie czego nie trzeba by było tego rozbierać tylko kluczem sofać ślimak i klapką wyciągnąć intruza.

re: Karoka

to o cofaniu, co piszesz, jest możliwe jedynie w przypadku, jeśli zawleczka zostanie zerwana. W przeciwnym wypadku nie dasz rady ponieważ przekładnia ślimakowa dwustopniowa jest samohamowna. Musiałbyś dokonać najpierw przepięcia w silniku, aby zmienić mu kierunki obrotu i po zastartowaniu wspomagać go kluczem.

Łatwiej jest odkręcić motoreduktor bo zabierak w nim osadzony i zabezpieczony zawleczką sprzęga się ze ślimakiem za pomocą kłów lub wpustu. Gdy odkręciasz przekładnię, to możesz robić ze ślimakiem co chcesz.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

Dla zainteresowanych Retopalem.

Oto co sprzedaje się bezpośrednio u producenta:

Worek jak worek http://imageshack.us/photo/my-images/200/worq.jpg/

Zawartość jest ciekawsza http://imageshack.us/photo/my-images/694/retd.jpg/

Wg. kontroli jakości zawartość wody może wynosić 14.5%, więc o reklamacji nie może być mowy.

I to wszystko za jedyne 664PLN/tona.

Spoko błotko:) Cena nie dziwi w końcu woda tańsza od węgla...