dino49 18.06.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 A wiesz, że zabrania się montowania styropianu w obiektach publicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.06.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 dino mieszkasz w obiekcie publicznym? "Fachowcy z branży uważają, że styropianjest dobrym materiałem do izolacjitermicznej dachów płaskich i skośnych.W przeciwieństwie do wełny mineralnienie jest podatny wilgoć. Pomaga to wprzypadku dachów płaskich jak iadaptacji poddaszy a na nich urządzaniałazienek jest dużo korzystniejsze." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 18.06.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Proponuję przejść na wątek dot. ocieplenia poddasza, dużo można się dowiedziećhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1410 19.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Nic jednak nie może być do końca piękne i bezobsługowe Wchodzę dziś do kotłowni a tu świeci się alarm, temperatury spadły a kociołek nie pracuje. Teraz wyjąłem paliwo z zasobnika. Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba. Ponieważ jestem zielony w temacie (kocioł mam od 16 maja) proszę o wytłumaczenie co teraz zrobić. Ale tak bardzo prosto i powoli A jakby jeszcze jakieś zdjęcia to naprawdę będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.06.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Nic jednak nie może być do końca piękne i bezobsługowe Wchodzę dziś do kotłowni a tu świeci się alarm, temperatury spadły a kociołek nie pracuje. Teraz wyjąłem paliwo z zasobnika. Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba. Ponieważ jestem zielony w temacie (kocioł mam od 16 maja) proszę o wytłumaczenie co teraz zrobić. Ale tak bardzo prosto i powoli A jakby jeszcze jakieś zdjęcia to naprawdę będę wdzięczny. Jak masz Ogniwo to proszę: http://www.ogniwobiecz.com.pl/pliki/dtr/dtr_eko_plus.pdf W zakłóceniach pracy kotła znajdziesz. Jest rysunek gdzie znajduje się zawleczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 19.06.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 1410 pierwsze sprawdz jaki masz alarm w instrukcji jest napisane co oznaczaja poszczególne alarmy. Zawleczkę wcale nie tak łatwo urwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 20.06.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 re: 1410 "Podajnik nie pracuje więc pewnie poszła zawleczka i tu moja prośba." Na końcu podajnika (pod zasobnikiem) zabudowany jest motoreduktor. Widzisz zapewne taki przeźroczysty kapelusik. Trzeba go odkręcić (jeśli nie masz klucza imbusowego) to wystarczą tzw. kombinerki, bo te śruby mają porządne łby a nie są mocno dokręcane.Jeśli zerwana jest zawleczka (de facto jest to śruba M5) do w kapelusiku powinien znajdować się odcięty kawałek z nakrętką. Jeśli widać, że śruba jest cała, to sprawdź, czy wogóle silnik motoreduktora pracuje. Wystarczy włączyć sterownik, przejść w tryb ręczny i włączyć podajnik. Silnik słychać, gdy chodzi.Przy okazji widać, przez otwory w osłonie wentylatora silnika, że śmigiełko hula.Jeśli nie, to są dwie możliwości:1. brak zasilania silnika lub walnięty kondensator rozruchowy (pomijamy spalenie silnika, bo to nie takie proste, a poza tym, gdyby do tego doszło, to smrodek jest niewąski).2. zakleszczenie ciałem obcym ślimaka (drewno, płaski kawałek metalu itp.) tak, że silnik nie potrafi ruszyć. Skoro jesteś - jak piszesz zielony w technice, to nie kombinuj z prądem, tylko daj się wykazać, komuś, kto ma uprawnienia i pojęcie, bo z tym nie ma żartów.Jeśli zawleczka cała, silnik próbuje ruszyć, ale nie daje rady, to zakleszczenie możesz sam usunąć poprzez ... a zresztą. Poproś kogoś, kto ma nieco doświadczenia w takich pracach ślusarsko - monterskich. Wystarczy odkręcić 4 śruby mocujące motoreduktor do korpusu palnika (nie rozpinając zawleczki), odsunąć go i za pomocą np. klucza francuskiego tudzież większego śrubokręta spróbować obrócić raz w lewo, raz w prawo ślimak. Jeśli się nie da, to trzeba go wyciągnąć z podajnika, usunąć ciała obce i poskładać wszystko na powrót. Pozdrawiam - zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Widać na zdjęciu że koniec ślimaka jest zrobiony na kwadrat, jeśli jest tak w rzeczywistości o załóż klucz i spróbuj cofnąć o ile jest tylko zablokowany przez jakąś niespodziankę która znajdowała się w groszku.Nie wiem czy Ogniwo zrobiło klapkę spustową na rurze podajnika. Jest to bardzo dobre rozwiązanie bo w razie czego nie trzeba by było tego rozbierać tylko kluczem sofać ślimak i klapką wyciągnąć intruza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1410 20.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Dziękuję za odzew. Naprawdę wdzięczny jestem za pomoc i wskazówki. Dziś co prawda wróciłem z pracy o 21.00 i nie mam już dziś sił i ochoty by cokolwiek sprawdzać ale może jutro, może pojutrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 22.06.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 re: Karoka to o cofaniu, co piszesz, jest możliwe jedynie w przypadku, jeśli zawleczka zostanie zerwana. W przeciwnym wypadku nie dasz rady ponieważ przekładnia ślimakowa dwustopniowa jest samohamowna. Musiałbyś dokonać najpierw przepięcia w silniku, aby zmienić mu kierunki obrotu i po zastartowaniu wspomagać go kluczem. Łatwiej jest odkręcić motoreduktor bo zabierak w nim osadzony i zabezpieczony zawleczką sprzęga się ze ślimakiem za pomocą kłów lub wpustu. Gdy odkręciasz przekładnię, to możesz robić ze ślimakiem co chcesz. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Założyłem zerwanie zawleczki.A ta klapka spustowa na rurze to jest czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.06.2011 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Dziękuję za odzew. Naprawdę wdzięczny jestem za pomoc i wskazówki. Dziś co prawda wróciłem z pracy o 21.00 i nie mam już dziś sił i ochoty by cokolwiek sprawdzać ale może jutro, może pojutrze No i nie napisałeś jak poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 29.06.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Gdzie mogę znaleźć schemat podłączenia kotła c.o (oprócz Ogniwa bo tam już trafiłem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.06.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Wojciechu masz tak skomplikowaną instalację i sam podłączasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 29.06.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Jest trochę nietypowy, bo zamiast pompy c.w.u mam zawór trójpołożeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A to ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.07.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Z racji tego,że się ochłodziło przerwałem grzanie w trybie letnim.Zasyp był 28.05 koniec zasypu był wyliczony do 19.07 tylko użytkowanie ciepłej wody.53 dni z wyliczenia (w tym czasie różne testy) w trybie lato daje nam spalanie dzienne 2,9-3kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 04.07.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dla zainteresowanych Retopalem. Oto co sprzedaje się bezpośrednio u producenta: Worek jak worek http://imageshack.us/photo/my-images/200/worq.jpg/ Zawartość jest ciekawsza http://imageshack.us/photo/my-images/694/retd.jpg/ Wg. kontroli jakości zawartość wody może wynosić 14.5%, więc o reklamacji nie może być mowy. I to wszystko za jedyne 664PLN/tona. Spoko błotko:) Cena nie dziwi w końcu woda tańsza od węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.07.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 1 Mg C = ok. 600 do 800 PLN1 Mg H2O = 8 do 10 PLN I niczym w reklamie pewnej firmy produkującej świetlówki: "OSRAM i wszystko jasne". Bo jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 A niby taki fajny, ameranski, prosto od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts