Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Przez pierwszy miesiąc też nie wiedziałem co to zabezpieczenie :D ...gdy paliłem samym eko.

Później zaczęły się eksperymenty i mieszanie miału i eko z trocinami. Dopiero teraz przyjrzałem się tym trocinom i znalazłem w nich pokaźne kawałki drewna - to chyba przez nie.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego 1410

:yes::yes::yes:

Niegyś klocki hamulcowe z drewna były robione. Drewnianymi klinami polewanymi wodą rozsadzano bloki skalne.

Gdy Ci taki płaski kawałek dostanie się pomiędzy ślimak a obudowę, zatrze, a przy okazji nachleje się wilgoci z węgla, to kaplica. Dlatego już nie raz o tym pisano.

Jeśli stosujesz takie mikstury, to przeglądnij je przed zasypem.

Podobna rada dla kolegów zasypujących paliwo z worków papierowych. Jeśli kawał papieru z rozerwanego worka ustawi się tak, że zasłoni wlot paliwa (lub mocno go ograniczy) do podajnika, to będziecie się dziwić, że kocioł wygasł, mimo, że paliwa nadal pełny zbiornik.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

1410

Nie przesadzaj Kolego z tą twardością. Im twardsza stal, tym bardziej krucha.

Normalna tzw. biała śruba M5 i to wszystko.

Da radę jechać i na wkrętach do kołków rozporowych.

Jeśli będziesz pchał patyk w szprychy (sypiąc wszystko jak leci), to wiadomo, że się :rotfl:

Nawet BURNER-S gwoździami i innym badziewiem karmiony nie wydoli i się pewnie wy...li.

Pozdrawiam zawijan_2

A tak na poważnie to jak masz trochę miejsca w kotłowni to zawsze sobie rezetnij 5,6 worków od góry i śrubokrętem zrób po bokach kilka dziurek, zanim spali się to z zasobnika to ten w otwartych workach doschnie.

potwierdzam skuteczność tej metody :yes:

w poprzednim sezonie sam byłem zmuszony tak robić :(

otwierałem i dziurkowałem od dołu wkrętakiem po 10 worków na kilka dni do przodu

a po 2 dosuszałem na piecu i koszu

1410

Normalna tzw. biała śruba M5 i to wszystko.

Pozdrawiam zawijan_2

taka właśnie u mnie siedzi od kilku miesięcy

po testach palenia "ekogroszkiem" z dodatkami drewna i gwoździ (luzem z hałdy)

drewno jest wredne bo nie kruszy się tylko ściska się i klinuje między ślimakiem i obudową

jeżeli na wlocie to pół biedy gorzej jak wciągnie dalej i stanie na amen

ale ciekawe spostrzeżenie śrubę zrywało jak zablokowało podczas ruchu

jak zablokowało i ruszał to nie ścinało tylko silnik "buczał" (na oryginalnych śrubach, reduktor nord)

Później zaczęły się eksperymenty i mieszanie miału i eko z trocinami. .

i jakie rezultaty ???

ja mieszałem pelet z ekogroszkiem

spaliłem kilka podajników

proporcje od ok 1/3 peletu do 1/2 objętościowo

trochę poprawiało spalanie (ale to nie miarodajne bo wtedy miałem nieszczelną koronę)

wzrastało zapylenie pieca (częściej trzeba było czyścić)

ale pelet był niepewnej jakości

(duża zawartość otrąb czy czego tam dają,

jak brałem to mieli problemy z dostawami trocin i chyba ładowali co popadnie)

palił ktoś samym peletem??

po rozpaleniu płomień od dołu taki niebieskawy

podczas próby bardzo obniża się poziom żaru , pali się poniżej otworów na powietrze

nie mam przekonania że to dobre spalanie

ale może było za mało by sterownik się dostroił (z 10kg)

Naprawdę nie mam miejsca, kotłownia była projektowana pod kocioł gazowy wiszący do 24kW - to klitka, długo się zastanawiałem jak ustawię tam kocioł i stoi tak że będę miał poważny problem jeśli coś stanie się z napędem. Musiałbym jedno auto zostawiać na zewnątrz i zaadoptować powstałe miejsce w garażu... w lecie no problemo... a zimą?

A wystarczy uczciwość producenta/handlowca. Chyba za dużo wymagam..... takie rzeczy to w erze.

Czy ktoś miał styczność z eko firmy RESOVER Sp. z o.o. ?

Ranking paliwa typu ekogroszek- tam znajdziesz wiele wpisów na ten temat (Resovver) Wpisy z poprzedniego sezonu grzewczego.

A wystarczy uczciwość producenta/handlowca. Chyba za dużo wymagam..... takie rzeczy to w erze.

Takie psie czasy

więcej wydasz na opał więcej podatków dla państwa

więc po co ścigać kanciarzy jak państwo ma z nimi wspólny interes???

Czy ktoś miał styczność z eko firmy RESOVER Sp. z o.o. ?

to co suszyłem to właśnie było od nich

jakościowo w miarę tylko mokre strasznie

dostawa długo trwała telefony ponaglenia itp

Tragedia mam słaby kalorycznie groszek. Taniej kosztowało mnie ogrzewanie CWU groszkiem czeskim. SZOK. Po zasypaniu 100kg eko kupionym na zimę grzania CWU wystarczyło na zaledwie 27 dni. Koszt na 1 dzień grzania Cwu eko czeskim to 2.17 a eko zimowym 2.55.

Mam malutką nadzieję że nasze 5 osób tyle wody potrzebuje, gorzej jeśli okaże się że to fatalny eko.

Verb zbieram na router 3g, może na zimę się uda, niby 100zł ale masa innych wydatków, najważniejsze że domek docieplony. Z tym eko to się władowałem jak śliwka w kompot. Popiołu tyle co w czeskim różnica w grzaniu 4 do 5 dni a w cenie to już 190zł różnicy. Jedyny duży plus to ładny siwy popiołek i praktycznie zero sadzy, po tych 27dniach dalej pieca nie trzeba czyścić. Na tym eko zimowym do grzania Cwu tracę w porównaniu do czeskiego 11.7zł na miesiąc.

Biorąc prysznic włączyłem stoper. W ciągu 4:58:47 zużyłem 21l ciepłej wody i 12l zimnej wody.

Jedyną oszczędnością jaka przychodzi mi do "łeba" jest wyłączanie pieca programatorem na np. 5h później włączenie na np. 1h i znowu 5h bez prądu. Nie wiem jednak czy takie częste odcięcia prądu nie wpłyną na trwałość sterownika.

Nie wiem tylko darase jak eCoal szybko się uczy jak wy to piszecie bo jak będzie to rozpalanie po 5 godzinach liczył jako normalne rozpalanie to efekt oszczędności może być bardzo mizerny lub odwrotny do zamierzonego.

Co do eko groszku to przypuszczam że kupiłeś zwykłego Jareta bo tak wszystko wygląda po jego spaleniu jak napisałeś.

minertu czy Ty miałeś jakiś problem z błędnym naliczeniem czasu następnego zasypu ?

Zaczęła mi się 10-ta doba na zasobniku a licznik dalej mam powyżej 45 dni.

Wiele eko nie ubyło.

Przez strone www nie ma błedu ale przez eSterownik Mobile na ANDROIDZIE jest dalej błąd bo pokazuje cały czas ponowny zasyp powyżej 45dni a opału załóżmy 8kg :) Wszystko do poprawienia i wymaga czasu,wszyscy wiemy,że to wersje testowe.Nie wiem jak jest z Brulim.

Zawijanie2 piec Ogniwo eko 15kw ze sterownikiem eCoal. Z tym groszkiem nic nie da się zrobić, ma małą kaloryczność. Na większe mrozy może dokupię lepsze tonę. Cieszę się że mogę go wyłączać na kilka godzin. Woda w bojlerze nie pobierana nie będzie stygnąć. Myślę że na takiej kombinacji zaoszczędzę. Programator mam do mocy 3.5kw.

Karaoka myślę że przy tak małym odbiorze ciepła nawet gdy eCoala obudzę po 4-5h to w krótkim czasie podgrzeje wodę o te 4st.

Minertu sprecyzuj okres grzania Cwu w miesiącach.