Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Ciekawi mnie jedna rzecz.

Dlaczego kiedy kocioł szedł pełną parą w zimie, popiołu z jednego zasobnika było 3 x więcej niż teraz ?

Albo był inny węgiel, albo wentylator mocniej dmuchał i bardziej "rozdrabniał" popiół - a jak wiadomo mniejszych drobin w danej objętości mieści się dużo więcej niż większość - albo obie te sprawy na raz.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palę tylko Retopalem.

Co do wentylatora to nie wiem. Wydaje mi się, że zimą więcej dmuchał a wtedy miałem po 30L popiołu z zasobnika i często były "kalafiory". Teraz popiół jest drobniutki i mało - około 12L z zasobnika.

sam sobie odpowiedziałeś, miałeś 3 raz większą stratę niedopału w popiele niż latem na małej mocy

te razy muszę poprawić bo porównać trzeba jednak wagę a nie litry tego popiołu.

Udzieliło mi się jak wszystkim zasada, że wsypujemy kilogramy, wyjmujemy litry :D

Edytowane przez Vld

Mam taki problem. Przy kotle ogniwo eko 15kw a dokładnie przy motoreduktorze, tam gdzie jest zawleczka mam mocne zapocenie olejem. Co to jest i co z tym robić ?

U mnie tez tak było . Wyglądało ze cieknie na łączeniu polówek( raz na jakiś długi czas coś nawet znalazło się na podłodze).Wezwałem serwis bo myślałem ze to uszczelka na środku puściła. Serwisant dokręcił wszystkie śruby które są na na wierzchy (klucz imbus). Pod jedna z nich był wyciek i sączyło sie po obudowie. Dokręć je i powycieraj. A i jedna poluzuj wykręcając żeby wyszło powietrze ze środka ,a później dokręć .

Jeszcze jakiś namiot kup żeby w czasie deszczu nie zmókł. Też będę musiał dokupić lepszego groszku na większe mrozy i go poworkować.

Doszły mnie słuchy że zima ma być wczesna.

Noce już są chłodne dziś było 8.5st. Temperatura spadła przez noc w pokoju z 26.1 do 25.6. Pół st. to dużo? Co zrobić nawet woda w termosie stygnie.

Ja trochę nie na temat, ale 26 stopni w domu w lato? Nie jest ci ciut za gorąco?

25-26 stopni według mojego elektronicznego termometru jest idealną temperaturą dla osoby całkowicie pozbawionej tkanki tłuszczowej :) żeby w pokoju przebywać na krótki rękaw. Muszę dokupić zwykły termometr rtęciowy i porównać temperatury.

Dobry kalorycznie groszek gaśnie po 4 h, słabszy węgiel nie gasł nawet po 7,5 h gdy kopiec był duży i popiół przykrywał żar.

25-26 stopni według mojego elektronicznego termometru jest idealną temperaturą dla osoby całkowicie pozbawionej tkanki tłuszczowej :) żeby w pokoju przebywać na krótki rękaw. Muszę dokupić zwykły termometr rtęciowy i porównać temperatury.

Według moich termometrów jest to 20-22 st ;), ale może mam niższą "temperaturę pracy" od Ciebie.

Widzę, że masz do mnie rzut beretem. Przyjedź, zobacz.

Ciekawe co potem napiszesz.

zwracam chonor pomyliłem wątek z eko-plusem, na brucerze się tak robi ma za wąski wlot do ślimaka paliłem tak 4 lata temu.miał -20do 60mm się klinuje i piec gaśnie.ja mam plusa z burnerem palę takim grubym miałem ale miał ładowany na piaście. na czeczot przywożą wagonami same ścierwy z placu kopalni i go sortują.ja przywiozłem suchego w czerwcu prosto z piasta prawie jak orzecha1 po 412zł i jak czytam że eko-groszek ktoś kupił po 600-700zł i ma mało popiołu to mu współczuje.mnie na taki drogi eko nie stykać.węgiel prosto z piasta jest super.tak że chylę czoło i przepraszam bo myślałem że masz burnera pozdrawiam.

Dzięki za sprostowanie.

Potwierdzam: w miale z Piasta I są duże kęsy, w odróżnieniu od niby tego samego miału z Piasta II.

Szkoda, bo pali się lepiej niż retopal. Trzeba by chyba przed zasypem tłuc młotkiem te duże kawałki...

czy to ten sam miał co ja go paliłem?

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/7953-moj-kociol-retortowy-sprawnosc/page__view__findpost__p__78924

czy u was też tak wygląda popiół? Oblepiony jak by gipsem.

To co tam widać to są kamienie! Raczej niepalne :)

.

to nie były żadne kamienie tylko kawałki niespalonego węgla, oblepione wapienno gipsowym popiołem, przez ten gips on nie dopalał się do końca.

Ale skoro piszesz, że masz drobny sypki popiół bez takich grudek, to pewnie inny miał, albo już jakiejś innej ściany.

verb: palisz miałem?

mam miał suchy - taki że z worka, co używa się do zboża, przy przenoszeniu pył przez szczelinki się wysypuje.Czy przesiewać go do frakcji powyżej 5 mm czy taki wsypać bez przesiewania? Jakie są różnice palenia miałem a jakie groszkiem? Ten miał to podobno ma 22 MJ. Dobrze się palił w miałowcu.

Może przydał by się szumny ranking na stronach instytutu, w którym nie było by miejsca dla przeterminowanych. Nakręciło by to odpowiednio sprzedaż oraz nastawienie wydobywców.

Sprzedaż i tak przerasta wydobycie. Doszli do wniosku że po co wydawać kasę na badania skoro i tak kolejka non-stop pod bramą stoi.

I za pewne okazałoby się że ten eko nie bardzo jest eko a po co.

Nie musi tak być. Z węglem możesz przecież pogrymasić. Jak masz instalację gazową to jesteś przywiązany do jednego dostawcy. Z węglem jak nie z jednej to z drugiej naszej kopalni a także ze wschodu czy od południa. Myślisz że dobrze potwierdzony węgiel nie znajdzie większego uznania. Płacimy za węgiel to płaćmy za to co jest a nie za fikcję. Jeśli się popatrzy również na unijną regulację emisji CO2 to w przypadku kiedy zaniża się wartość opałową w przypadku "chrzczenia" dodaje się poniekąd kolejne cyferki do ogólnej liczby. Nie montują nam w domowych kotłowniach liczników CO2 a naliczanie jest szacunkowe, stąd lepiej dla całego ogółu by wszystko grało jak należy. Za badania węgla w instytucie i tak zapłacimy my ostateczni odbiorcy ale osobiście wolę dopłacić za tą wiedzę niż wydać pieniądze za podnoszoną cenę węgla powodowaną sztucznymi kolejkami. Cena cukru też niejednokrotnie szła w górę i malała. Ludzie znajdowali i tak inne sposoby, nawet kupowali cukier w Niemczech. Sądzę że z tego tytułu więcej na tym stracili niż mogli by zyskać w dłuższym terminie. Ci co zmagazynowali cukier muszą go skonsumować więc dla cukrowni to okres będzie ubogi po okresie dostatków. Węgiel jest towarem sezonowym ale i tu dużą rolę odgrywają maniacy szybkich zarobków.