Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może przydał by się szumny ranking na stronach instytutu, w którym nie było by miejsca dla przeterminowanych. Nakręciło by to odpowiednio sprzedaż oraz nastawienie wydobywców.

Sprzedaż i tak przerasta wydobycie. Doszli do wniosku że po co wydawać kasę na badania skoro i tak kolejka non-stop pod bramą stoi.

I za pewne okazałoby się że ten eko nie bardzo jest eko a po co.

Nie musi tak być. Z węglem możesz przecież pogrymasić. Jak masz instalację gazową to jesteś przywiązany do jednego dostawcy. Z węglem jak nie z jednej to z drugiej naszej kopalni a także ze wschodu czy od południa. Myślisz że dobrze potwierdzony węgiel nie znajdzie większego uznania. Płacimy za węgiel to płaćmy za to co jest a nie za fikcję. Jeśli się popatrzy również na unijną regulację emisji CO2 to w przypadku kiedy zaniża się wartość opałową w przypadku "chrzczenia" dodaje się poniekąd kolejne cyferki do ogólnej liczby. Nie montują nam w domowych kotłowniach liczników CO2 a naliczanie jest szacunkowe, stąd lepiej dla całego ogółu by wszystko grało jak należy. Za badania węgla w instytucie i tak zapłacimy my ostateczni odbiorcy ale osobiście wolę dopłacić za tą wiedzę niż wydać pieniądze za podnoszoną cenę węgla powodowaną sztucznymi kolejkami. Cena cukru też niejednokrotnie szła w górę i malała. Ludzie znajdowali i tak inne sposoby, nawet kupowali cukier w Niemczech. Sądzę że z tego tytułu więcej na tym stracili niż mogli by zyskać w dłuższym terminie. Ci co zmagazynowali cukier muszą go skonsumować więc dla cukrowni to okres będzie ubogi po okresie dostatków. Węgiel jest towarem sezonowym ale i tu dużą rolę odgrywają maniacy szybkich zarobków.

Jestem od niedawna posiadaczem kotła Tilgner EKR z eCoal-em. Kocioł w tej chwili chodzi - wygrzewa się podłogówka i odkręcone są dwa grzejniki które są zafoliowane, bojler nie zalany wodą, ale wężownica podłączona - czujnik temperatury cwu przyłożony do wężownicy. Generalnie odbiór ciepła praktycznie zerowy.

Dziwne jest to, że kocioł trzyma cały czas temperaturę około 5st powyżej zadanej. Zadane mam 52st a on trzyma 56.5 do 57.5. Była na tym wątku już dyskusja o czymś takim - chyba verb tak miał, ale nie udało mi się odnaleźć konkluzji tej dyskusji. Czy to jest normalne zachowanie, czy sterownik wchodzi w podtrzymanie po przekroczeniu temperatury zadanej o 5st? Kiedy sterownik jest w stanie podtrzymania? Wtedy jak przestaje działać dmuchawa?

Jestem od niedawna posiadaczem kotła Tilgner EKR z eCoal-em. Kocioł w tej chwili chodzi - wygrzewa się podłogówka i odkręcone są dwa grzejniki które są zafoliowane, bojler nie zalany wodą, ale wężownica podłączona - czujnik temperatury cwu przyłożony do wężownicy. Generalnie odbiór ciepła praktycznie zerowy.

Dziwne jest to, że kocioł trzyma cały czas temperaturę około 5st powyżej zadanej. Zadane mam 52st a on trzyma 56.5 do 57.5. Była na tym wątku już dyskusja o czymś takim - chyba verb tak miał, ale nie udało mi się odnaleźć konkluzji tej dyskusji. Czy to jest normalne zachowanie, czy sterownik wchodzi w podtrzymanie po przekroczeniu temperatury zadanej o 5st? Kiedy sterownik jest w stanie podtrzymania? Wtedy jak przestaje działać dmuchawa?

Jeśli mogę wiedzieć jakiej mocy kocioł posiadasz?

Dzisiaj kolega z pracy zakupił kocioł Ogniwo Eko 35 kw do swojego nowo budowanego domu. Będzie grzał gdzieś 270 m2 i prosił o poradę co do zakupu ekogroszku - poradziłem mu bobrka i taki kupuje - to pewnie na brucerze będzie paliło się aż miło. Pomyślałem niech nabierze doświadczenia na lepszym ekogroszku zanim zacznie testować inne eko i miał. Musze dopytać jak ma ocieplony ten dom bo może ten 35 kw będzie nawet za duży i starczyłby 25 kw. NO ale co kupił to ma a reszta wyjdzie w praktyce. :)

Musze go zaprosić na forma niech się dzieli doświadczeniami z używania 35-tki. :)

Takie utrzymywanie temperatury o 5st powyżej zadanej wydaje mi się trochę dziwne. minertu, popatrzyłem chociażby na twój wykres pracy kotła z dzisiaj i np cwu masz zadane 41st, a utrzymywane jest w okolicy 46st. To samo z CO, zadane 39st a utrzymywane 46-49st.

Czegoś tu chyba nie rozumie. Jaki w tym sens?

Mam ustawiać temperaturę o 5st poniżej tej którą chcę mieć naprawdę?

A jak ogólne wrażenie z kotła.

Ogólne wrażenia bardzo dobre, niema się w zasadzie do czego przyczepić. No i najważniejsza sprawa to w normalnej cenie robią kocioł na wymiar z czopuchem usytuowanym tak jak to jest potrzebne - ja mam np czopuch z boku i wyżej niż jest to typowo w tym kotle.

Takie utrzymywanie temperatury o 5st powyżej zadanej wydaje mi się trochę dziwne. minertu, popatrzyłem chociażby na twój wykres pracy kotła z dzisiaj i np cwu masz zadane 41st, a utrzymywane jest w okolicy 46st. To samo z CO, zadane 39st a utrzymywane 46-49st.

Nie ma nad czym się długo zastanawiać. Tobie generalnie potrzebna jest temperatura powietrza w domu niż temperatura na piecu. Taka rozbieżność na regulacji wewnętrznej była by nie do przyjęcia. Tu bardziej jest to zapas na płynną pracę regulatora adaptacyjnego. Bez tego zapasu mógłby pracować nawet w okresie większego zapotrzebowania na ciepło z postojami. Tak ma zakres, w którym może jeszcze próbować regulacji. W tym momencie odbiór ciepła jest znikomy.

Sens jest taki,że piec chodzi całą dobę w podtrzymaniu i w tym podtrzymaniu sterownik sam obniża sobie temp do 39stC dlatego,że wygeneruje wystarczająco dużo ciepła w pracy w podtrzymaniu.Nie ma odbioru ciepłej wody praktycznie przez cały dzień i woda nagrzewa sie praktycznie tylko z tych cykli aby nie dopuścić do wygaśnięcia kotła.

Co do zadanej CWU 41stC a utrzymywanej 46 to efekt otwarcia zaworka na bajpasie dla grawitacji i tym sposobem woda sama sie w CWU dogrzewa.Nie dochodzi wówczas do przegrzewania kotła a dogrzewa się CWU na bieżąco.

No to jako nowy posiadacz ecoala jeszcze trochę pewnie Was pomęcze. Dzisiaj zauważyłem, że w trybie ręcznym z poziomu panelu sterownika nie mogę wyłączyć pompy CO. Przełączam na wyłączona a po dosłownie sekundzie spowrotem samo się przełącza na włączona. Przełączanie wszelkich innych rzeczy działa normalnie. Wyłączanie pompy napewno też działało jeszcze parę dni temu, mogłem jednak od tego czasu coś namieszać w jakichś ustawieniach. Nie miałem dzisiaj komputera na budowie więc nie wiem jak to wygląda z poziomu przeglądarki, ale pytanie dlaczego z poziomu panelu LCD nie mogę wyłączyć pompy?

No to jako nowy posiadacz ecoala jeszcze trochę pewnie Was pomęcze. Dzisiaj zauważyłem, że w trybie ręcznym z poziomu panelu sterownika nie mogę wyłączyć pompy CO. Przełączam na wyłączona a po dosłownie sekundzie spowrotem samo się przełącza na włączona. Przełączanie wszelkich innych rzeczy działa normalnie. Wyłączanie pompy napewno też działało jeszcze parę dni temu, mogłem jednak od tego czasu coś namieszać w jakichś ustawieniach. Nie miałem dzisiaj komputera na budowie więc nie wiem jak to wygląda z poziomu przeglądarki, ale pytanie dlaczego z poziomu panelu LCD nie mogę wyłączyć pompy?

Tryb pracy (pompa wyłączona)jest przeznaczony dla użytkowników posiadających instalacje grawitacyjna. Jak jednak wyżej napisał krzy27 sterownik ma zabezpieczenia przed przegrzaniem i dzięki temu ja uruchamia. Gdyby woda w układzie krążyła grawitacyjnie nie włączyła by się pompa CO.

Tryb pracy (pompa wyłączona)jest przeznaczony dla użytkowników posiadających instalacje grawitacyjna.

Trochu się rozpędziłeś z tym sformułowaniem. Właśnie przerabiałem instalację w taki sposób by nie dopuścić do ruchu grawitacyjnego, głównie wstawiając zawór zwrotny ze sprężyną. Wiem że wielu docenia siły grawitacji ale dla mnie są mało sterowalne. To o co mi chodziło to właśnie sterowalność. Do regulacji temperatury używam głowic termostatycznych jako rozproszona regulacja miejscowa. Natomiast regulator wewnętrzny stosuje w roli termostatu odcinającego ogrzewanie. Stąd również używam trybu pracy z pompą wyłączoną. Nastawiam jakby granicę nagrzewania.