damianbest 25.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 witam Czy kupujecie juz ekogroszek/miał? możemy zrobic jakiś ranking aktualnie działających składów w łódzkim?jakie ceny /jakość/inne ? Darase..Ty chyba jesteś z Łodzkiego, kojarzę , że planowałeś zakup miału workowanego?znalazłeś gdzies taki?jaka cena/jakośc? pozdr. Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.08.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Damian nie jestem z Łodzi, opał kupiłem luzem już przed wakacjami, teraz chcę dokupią lepszego tonę na większe mrozy, kupię luzem po 820 i sam poworkuję jak przeschnie, ten po 690 ma dużo popiołu a ten po 820 jest bardzo dobry, mało popiołu i duża kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.08.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Darase i krzy27. Ja wam przekazuje informacje zdobyte na spotkaniu w instytucie. Możecie wierzyć lub nie, to już wasza sprawa. Krzy27 celem tego co odpisałem Darkowi było uświadomienie mu ze tryb pompa wyłączona nie oznacza ze pompa wtedy całkowicie nie działa. Ta opcja pracy pompy była pomyślana głownie dla osób posiadających instalacje grawitacyjna. Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.08.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Darase to akurat mnie tak bardzo jak Ciebie nie dziwi. Ja mam pompę CO fizycznie a załącza się mieszająca której faktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.08.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jack mnie dziwi tylko to, skąd sterownik ma wiedzieć że mam grawitację a może nie zrozumiałem Twojego przekazu. Chyba że sterownik wie że brak podłączonej pompy CO=inst grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.08.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jack mnie dziwi tylko to, skąd sterownik ma wiedzieć że mam grawitację a może nie zrozumiałem Twojego przekazu. Chyba że sterownik wie że brak podłączonej pompy CO=inst grawitacyjna. A np stad ze jak wiesz przy grawitacji tez następuje wymiana wody w wymienniku i zarazem zmiana jej temperatury. Tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Tak jest wymiana a jeśli mam pompę podłączoną na stałe ale nie do sterownika to sterownik myśli że to grawitacja tak zapiernicza? Wiem o tym że sterownik umie pracować w układzie grawitacyjnym bo bym go inaczej nie kupił. Tak że luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.08.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Panowie napiszę Wam że instalator zrobił mi tak instalację ( ukł. otwarty) że na lato nie odpinam ze sterownika żadnej pompy, nie ruszam zaworu 4D, nie zamykam zaworów i żadna ciepła woda nie idzie mi na grzejniki. Myślę że tak powinno to być.W razie gdyby woda w kotle z nie wiadomo jakiego powodu wzrosłaby do jakiejś niepożądanej wartości to pompy się włączą i wychłodzą kocioł i myślę że też tak to powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.08.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeżeli miałbyś w piecu tyle wody co ja w starym a w instalacji mało to zrób taką próbę i zobaczysz że kaloryfery latem nie odbiorą Ci tego ciepła, w takim przypadku gdy już rury strzelają pomaga wypuszczenie gorącej wody z bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.08.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Zapewne grawitacja Ci nie działa, a u mnie woda w Cwu ogrzewa się bez pompy, zawsze to dodatkowa oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.08.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jack18 dałeś stwierdzenie jako absolutne, które jest w zasadzie jednym z możliwych. A MOŻNA WIĘCEJ. Sterownik na to pozwala. Swoją drogą trochu jest wkurzające takie podejście że ta instalacja jest absolutnie najlepsza a inne już nie. Jak szukasz ideału to nigdy go nie znajdziesz. Zawsze jest coś kosztem czegoś. I zawsze coś można jeszcze lepiej. U mnie często bywało za zimno. To denerwowało. Ta zima była inna. Był ecoal. A z nim zauważyłem że jeszcze kilka rzeczy potrzeba było poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.08.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeżeli miałbyś w piecu tyle wody co ja w starym a w instalacji mało to zrób taką próbę i zobaczysz że kaloryfery latem nie odbiorą Ci tego ciepła, w takim przypadku gdy już rury strzelają pomaga wypuszczenie gorącej wody z bojlera. Ja nie mam co prawda eCoala ale mój sterownik ani jeden ( Bruli) ani drugi ( Cobra) ani trzeci ( Ognik II) nawet czwarty ( Lider) nigdy nie dopuściły do tak znaczącego wzrostu temperatury. Celowo wykonałem taką próbę na Ogniku II Pid i zadziałał tak jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 26.08.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisałem o swoim starym piecu i sterowniku tacie eCoal prowadzi mi piec zimą max na 50st i to mi wystarczy, kolejny luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 27.08.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Jack18 dałeś stwierdzenie jako absolutne, które jest w zasadzie jednym z możliwych. A MOŻNA WIĘCEJ. Sterownik na to pozwala. Swoją drogą trochu jest wkurzające takie podejście że ta instalacja jest absolutnie najlepsza a inne już nie. Jak szukasz ideału to nigdy go nie znajdziesz. Zawsze jest coś kosztem czegoś. I zawsze coś można jeszcze lepiej. U mnie często bywało za zimno. To denerwowało. Ta zima była inna. Był ecoal. A z nim zauważyłem że jeszcze kilka rzeczy potrzeba było poprawić. Ja nie mam instalacji grawitacyjnej i mieć jej nie chce.Nie pisałem nigdzie ze ta instalacja jest najlepsza, wiem tez dokładnie ze np minertu używał tej opcji pompy w inny sposób.Zakończmy już ten temat, bo mam wrażenie ze rozmawiamy na dwa rożne tematy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.08.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Jack nie chcesz mieć grawitacji? Mniemam że na braki w dostawie prądu jesteś przygotowany, zima potrafi zaskoczyć nie tylko drogowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.08.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Na takie wybryki natury jestem przygotowany, grawitacja, stary piec i... kolejny luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Również zrezygnowałem z grawitacji i dobrze mi z tym.Co do braków w dopływie prądu to UPS i problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Na takie wybryki natury jestem przygotowany, grawitacja, stary piec i... kolejny luzik Tam gdzie stare instalacje na dużych przekrojach rur to może i luzik ale gdzie nowe instalacje to już nie bardzo. W bliżej położonych grzejnikach od kotła jakoś będzie trochę grzać ale to co bardziej odległe to będzie zimne, może letnie lub letnie tylko górą. Stary kociołek niebawem zakończy swój żywot i myślę że nie za bardzo będzie chciał zainwestować w nowego śmieciucha. Na razie czujesz się bezpiecznie ale niedługo trzeba będzie pomyśleć o czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 27.08.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Trochę racja zastanawiałem się nad przetwornicą i akumulatorami od traktora, w razie dłuższego braku prądu mogę je doładować alternatorem. Ten ups długo nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Trochę racja zastanawiałem się nad przetwornicą i akumulatorami od traktora, w razie dłuższego braku prądu mogę je doładować alternatorem. Ten ups długo nie pociągnie. Tego właśnie używam. Na zimę i tak wyciągam akumulator z ciągnika i lepiej jest dla niego jak sobie popracuje. Na 115Ah w okresie zimowym wytrzymuje 8 godzin przy ciągłej pracy kotła. W razie dłuższej przerwy w dostawie są akumulatory jeszcze z dwóch samochodów a jakby i tego było mało to można samochód zostawić na wolnych obrotach, podpiąć kable rozruchowe i niech sobie pyka i w dupsko ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts