Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Jak piszesz o akumulatorach to pewnie masz dwa 6V, można tak jak w ciągniku połączyć je szeregowo i jest 12V. Mają dużą pojemność bo pewnie 2x 165 lub 2x195Ah to wtedy pociągną kilka godzin dłużej.

Lepsze są do UPSów żelowe ale są drogie.

Po co wydawać kasę jak można wykorzystać to co się posiada.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karoka mam Cię ;) Właśnie chciałem wspomnieć o gościu który jedzie 8h na akumulatorach, możesz napisać jaki masz typ tej przetwornicy?

To nie tajemnica. Podawałem już kiedyś w którymś temacie.

ORVALDI INV12-500W

Kupowałem w firmie za 640 + wysyłka chyba 17pln

Widziałem też ostatnio że pokazały się na alledrogo.

Ma wbudowany prostownik także jak pracuje na akumulatorze a następnie wraca zasilanie to doładowuje baterie, dodatkowo posiada stabilizator napięcia a z resztą możesz poczytać.

Mam go od początku jak tylko wstawiłem kociołek z podajnikiem i na razie żadnych problemów z urządzeniem a przydał się już nie raz.

Nawet jak zbliża się burza to wyciągam wtyczkę z gniazdka. W razie gdyby jakiś zabłąkany piorun przypieprzył do sieci to powinno wszystko ocaleć.

Na początek Witam Wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem Ogniwo Eko Plus-a,a co za tym idzie eCoal-a.

Opierając się na Waszym doświadczeniu, powiedzcie mi proszę jak najrozsądniej ustawić pracę pompy CO, cyklicznie czy praca ciągła.

Z góry dziękuję

Dużo zależy od posiadanej instalacji. Tryb ten służy do regulacji temperatury. Gdy jest za zimno to pompa pracuje i tak ciągle. To co wybierasz to jak ma się zachować pompka po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu reprezentacyjnym. Czy ma pomimo uzyskania temperatury pracować nadal, wyłączyć się, czy może coś pomiędzy czyli okresowo podawać nieco ciepłej wody na grzejniki aby wychładzanie było wolniejsze. Wszystko najlepiej jest ustawić do konkretnej instalacji i własnego poczucia komfortu cieplnego.

Dużo zależy od posiadanej instalacji. Tryb ten służy do regulacji temperatury. Gdy jest za zimno to pompa pracuje i tak ciągle. To co wybierasz to jak ma się zachować pompka po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu reprezentacyjnym. Czy ma pomimo uzyskania temperatury pracować nadal, wyłączyć się, czy może coś pomiędzy czyli okresowo podawać nieco ciepłej wody na grzejniki aby wychładzanie było wolniejsze. Wszystko najlepiej jest ustawić do konkretnej instalacji i własnego poczucia komfortu cieplnego.

Zastanawiam się czy ustawienie na zasadzie 5 min pracy 30 min przerwy, nie będzie powodować niestabilnej pracy kotła?

zamiast pracować na optymalnej mocy po 30 minutach i załączeniu pompy temp powrotu spadnie a kociołek będzie starał się ją jak najszybciej podnieść do zadanej?

Hej beret, pracę cykliczną pompy najlepiej wyjaśni minertu, w mojej instalacji pompa pracuje 24h na biegu nr 1. Dzięki temu piec nie przchodzi w podtrzymanie. Pompa 14sto letni grundfos pracuje jako pompa CO, Cwu i mieszająca. Praca cykliczna zbyt mocno wychładzała mi powrót. Dzięki stałej pracy grundfosa pompa mieszająca nie musi pracować.

Hej beret, pracę cykliczną pompy najlepiej wyjaśni minertu, w mojej instalacji pompa pracuje 24h na biegu nr 1. Dzięki temu piec nie przchodzi w podtrzymanie. Pompa 14sto letni grundfos pracuje jako pompa CO, Cwu i mieszająca. Praca cykliczna zbyt mocno wychładzała mi powrót. Dzięki stałej pracy grundfosa pompa mieszająca nie musi pracować.

dzięki darase, w moim przypadku są 2 pompy (CO,CWU dla zróżnicowania temp), zgodnie z tym co myślę i info od Ciebie narazie pozostaje przy opcji pracy ciągłej na niższym biegu

Musisz zauważyć jak będzie dla Ciebie najlepiej, w tym roku dociepliłem dom, jeśli ciepło będzie dłużej w domu to być może przejdę na pracę cykliczną, mam grawitację i jeśli pompa nie działa to i tak mam grzaną górę. Minertu podkreślał że praca cykliczna daje oszczędności. Życzę udanego sezonu i dla wszystkich małych mrozów :)

Karaoka mam dwa aku 6v 165ah a ten Twój inwerter jest do 120ah to znaczy że moje aku się nie nadają, pozostaje dokupienie aku 120ah? jak uważacie?

darase z tego co pamiętam (wbrew tego co napisał Ci karoka) połączenie szeregowe obu aku tych Twoich, nie zwiększy pojemności . Będzie po prostu

12v i 165ah. Połączenie równolegle będzie miało wartości odpowiednio- 6v i 330ah.....

Karaoka mam dwa aku 6v 165ah a ten Twój inwerter jest do 120ah to znaczy że moje aku się nie nadają, pozostaje dokupienie aku 120ah? jak uważacie?

Darase koledze siadły akumulatory w dużej ciężarówce. Dokładnie siadł jeden, ale kupił komplet nowych.

Ten dobry ze starego zestawu dostałem w prezencie po dostarczeniu mu starego złoma na sztukę bo teraz trzeba zdać stary przy zakupie nowego.

Ten akumulator ma 12V/215Ah i nie ma żadnego problemu.

Z tym do 120Ah chodzi o to że do takiej pojemności da radę go doładować ładowarka wbudowana w inwerterze.

O ile dobrze pamiętam to ładuje 8A.

Po prostu większego akumulatora nie doładuje na full.

Z tym też nie ma problemu bo jak kociołek pracuje kilka godzin z akumulatora to po powrocie zasilania ładowarka go doładuje i gdy na wyświetlaczu będziesz miał 100% to możesz dodatkowo podłączyć do akumulatora prostownik i doładować go ze dwie godzinki. Ja tak robię z tym wielkim 215Ah.

jack18 dawno już do szkoły chodziłem ale chyba masz rację, a 6V odpada.

Nie mniej jednak darase może podłączyć je szeregowo i jak baterie jeszcze dobrze trzymają to i tak dłużej powinny podtrzymać niż ten mój mniejszy z ciągnika 115Ah.

Jedynie tak jak pisałem będzie je musiał po dłuższej pracy doładować trochę prostownikiem który pewnie posiada.

Dzięki za sprostowanie.

Nie odłączam. Poluzuj tylko korki żeby gaz uchodził ale o tym na pewno wiesz.

Jak doładowuje inwerter to nie luzuje. Czasami jak jest burza to wyłączą prąd, wraca zasilanie w nocy to nie będę biegał ich luzować. W korkach są otworki do odpowietrzania ale przy większym ładowaniu lepiej poluzować bo nie wszystkie mogą być drożne.