karoka65 28.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Pewnie temat zainteresował niektórych czytelników ale tym sposobem zaśmieciliśmy akumulatorami następny temat.Jest gdzieś założony temat o awaryjnym zasilaniu kotłów.Może by go odszukać i odkurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.08.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Teraz szybko muszę złożyć papiery o zwrot vatu i kupić to urządzonko, wiecie czym zakleić dziurę w środkowej celi od dołu? Akumulator wpadł pod bronę. Dwie cele są dobre. Tegoroczny akumulator i taki pech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Jak zabronowałeś akumulator jeszcze obrócony do góry nogami.Teraz te obudowy to jakieś takie do luftu robią.Od góry to się wycinało i jakąś smołą roztopioną zalewało po wymianie celi jak jeszcze nie można było kupić nowych.Od dołu to będzie problem. Może ktoś z tym kombinował domowym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 30.08.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 re: darase Jeśli nie zostały uszkodzone płyty w celach ani górne mostki między nimi, a także nie odpadła masa z płyt to możesz go naprawić. Choć wątpię, aby po takim udarze aku nie był zharatany wewnętrznie. Wystarczy z polipropylenu lub innego podobnego tworzywa wyciąć łatki o kształcie zbliżonym do "przestrzelin", rozrobić żywicę dwuskładnikową np. ..xy-pol (kryptoreklama zabroniona, wszyscy wiedza o co chodzi), posmarować lekko brzegi "przestrzelin" i łatek. Aha. Do łatek choćby na parafinie przykleić kawałek patyka, aby można było utrzymać ją w płaszczyźnie dna, włożyć łatkę w otwór i szczeliny uzupełnić masą. Poczekać, aż masa zwiąże. Obrócić akumulator dnem na dół i zalać naprawiane celki wodą destylowaną. Jeśli nie ciekną, to usunąć wodę i zalać celki kwasem. Naładować i zobaczyć co z tego wyszło. Jeśli są jakieś wewnętrzne uszkodzenia, to ... kaplica i nowy wydatek. Powodzenia zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 30.08.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Dzięki za wskazówki, próba z klejem nie wyszła, wziąłem lutownicę i na gorąco wtopiłem łatkę z plastyku, myślę że będzie trzymać, jutro zaleję (się) i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.09.2011 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Chciałbym uczulić przyszłych nabywców kotłów z sterownikiem eCoal (nie tylko Ogniwo) aby uświadomili instalatorów o tym ,że czujnik powrotu ma być zainstalowany na końcu wszystkich powrotów,wystarczy ok 15cm rurki przed wlotem do kotła aby na niej umiejscowić czujnik powrotu.Właśnie dziś wróciłem od nabywcy Ogniwa eko +i muszę stwierdzić,że instalatorzy nie wiedzą do czego służy czujnik powrotu i gdzie ma być zamontowany.Co najgorsze na przeróbki mało kto się decyduje a ma to wpływ na odczyt temperatur i pracę sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 04.09.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ale ogniwo ma specjalne miejsce gdzie należy wetknąć czujnik powrotu to po co jakieś rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Tak? A w którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mętlik w głowie 05.09.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam! Proszę o pomoc wszystkich którzy się znają na rzeczy w wyborze kotła. Od jakiś 2 miesięcy zastanawiam się jaki kocioł wybrać. Jedni mówią ze taki kocioł o takiej mocy wystarczy z koleji inni mówią ze nigdy w życiu. Kupiłem dom z przełomu lat 80 a 90. Stolarka jest nowa, grzejniki płytowe a mury to kolejno do wewnątrz żabinka->dylatacjia (+ 5cm styropianu)-> siporex. Myślałem nad Per-eko ksp duo 19 kW i nad Ogniwo EKO lecz teraz już straciłem wiarę we wszystko do czego byłem przekonany. A wybór pieca to nie decyzja na 5 min tylko na przynajmniej ładnych parę lat. Prosił bym Was drodzy fachowcy o poradę, o doradzenie o wskazanie drogi w dobrym kierunku. Nie muszą to być tylko te 2 piece, jeśli ktoś ma jakąś inną sugestie tak do 8 tys. zł to chętnie ja przejmę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mętlik w głowie 05.09.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Najważniejszego nie napisałem dom ma powierzchnie 200m2 mieszkalnego + dwa garaże po 30 m2 każdy ale tam nie musi być za wysoka temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.09.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Najważniejszego nie napisałem dom ma powierzchnie 200m2 mieszkalnego + dwa garaże po 30 m2 każdy ale tam nie musi być za wysoka temp. Luknij kolego do tego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page383 Znajdziesz tam co najnowsze. Poczytaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.09.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam! Proszę o pomoc wszystkich którzy się znają na rzeczy w wyborze kotła. Od jakiś 2 miesięcy zastanawiam się jaki kocioł wybrać. Jedni mówią ze taki kocioł o takiej mocy wystarczy z koleji inni mówią ze nigdy w życiu. Kupiłem dom z przełomu lat 80 a 90. Stolarka jest nowa, grzejniki płytowe a mury to kolejno do wewnątrz żabinka->dylatacjia (+ 5cm styropianu)-> siporex. Myślałem nad Per-eko ksp duo 19 kW i nad Ogniwo EKO lecz teraz już straciłem wiarę we wszystko do czego byłem przekonany. A wybór pieca to nie decyzja na 5 min tylko na przynajmniej ładnych parę lat. Prosił bym Was drodzy fachowcy o poradę, o doradzenie o wskazanie drogi w dobrym kierunku. Nie muszą to być tylko te 2 piece, jeśli ktoś ma jakąś inną sugestie tak do 8 tys. zł to chętnie ja przejmę. Pozdrawiam Nie określiłeś się z jakim palnikiem kocioł Cię interesuje.Wymienione kotły mają znacząco różniące się palniki oraz sterowania. Skoro już tutaj zajrzałeś to chyba bardziej interesuje Cie palnik II generacji +eCoal. Ja z racji tego czym się zajmuję nie napiszę tego w tym poście. Napisałem na PRIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 05.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam To mój pierwszy post; ale przeczytałem do końca tematy związane z palnikami brucera i ecoalem. Głównie dzięki temu mój wybór padł an ogniwo eko plus 16 (lepsza byłaby 10kw ale nie jest jeszcze dostępny). Minertu gdzies wczesniej podawałes na priv gdzie można ten kocioł kupić. Zamawiałem we fue....pl ale na chwilę obecną nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.09.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Prodi dokonałeś mądrego wyboru zerknij na allegro tam są wystawione Ogniwa eko plus 16kw. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 05.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 ok, dzięki znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.09.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Koniec testu grzania Cwu trzema paliwami. Dziś skończyło się palenie 100kg eko za 82zł. Ku mojemu zaskoczeniu tego eko wystarczyło na zaledwie 26 dni, koszt jednego dnia grzania Cwu wyniósł aż 3.15zł (drogi eko to i drogie grzanie ) Najtaniej wyszło palenie tak ganionym eko czeskim gdzie 100 kg za 50 zł wystarczyło na 23dni , 1dzień to 2.17zł. Trzeci typ eko kupionego po 690zł/t to koszt 1 dnia 2.56zł. Przypomnę woda grzana dla 5cio osobowej rodziny. Wniosek: im tańsze paliwo tym tańsze grzanie Cwu latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.09.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 UZUPEŁNIENIE Ekogroszek po 690zł/t był testowany przy ciągłej pracy kotła bez ingerencji człowieka i przy pracy z ingerencją człowieka za pomocą całkowitego wyłączania pieca z prądu sterownikiem z Łobi. Wyłączanie z prądu wydłużyło grzanie Cwu o 3 dni tj. z 27dni do 30dni.Teraz zasypałem zbiornik mieszanką odmłynkowanego żyta nie nadającego się do siania i małą ilością groszku. Dodam że nic nie ustawiam robi to za mnie sterownik eCoal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.09.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 ok, dzięki znalazłem Czy już zakupiłeś kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 06.09.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Hej. Jak odczytałem, to zadzwonili do mnie z fu.... i ma przyjechać w piątek. Dzisiaj zapakowałem w worki 2 tony ekoreta 24k po 690 a w przyszlym tygodniu kupie jeszcze ze 2 tony miału ( teraz nie mieli) jest 25k za 550 i 19k za 430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.09.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Z tego co wiem to ekoret ma 26 MJ/kg a nie 24 i coś za tanio go kupiłeś. Cena miału może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts