elezibi 07.09.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 UZUPEŁNIENIE ..................za pomocą całkowitego wyłączania pieca z prądu sterownikiem z Łobi. ................ Jak to czasowo wygląda??? ile wyłączony, czy parametry podtrzymania inne(więcej niż w normalnym podtrzymaniu a potem off) ?? Pozdrawiam elezibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.09.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Elezibi zależy jaki masz węgiel, jeśli taki z którego jest dużo popiołu to żar pod takim popiołem utrzymał mi się nawet ok. 7h i wszystko hulało, gdy zasypałem droższy węgiel z którego jest malutko popiołu to po przerwie w wymuszonej dostawie prądu piec wygasł. Przy dobrym kalorycznie groszku żar zapadał się a przy słabszym eko był fajny kopiec. Jak się nie mylę to miałem 4h przerwy 1h pracy a na wieczór 2h pracy od 19 do 21. Czas przerwy w podtrzymaniu na max-a. Taka praca przerywana źle wpływała na tem. powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Przy dobrym kalorycznie groszku żar zapadał się a przy słabszym eko był fajny kopiec. ciekawe, czy też tak będzie zimą, bo z tego wynika, ż na tak małych mocah ecoal bardzo słabo sobie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.09.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Vld napisał "...ciekawe, czy też tak będziezimą... " jeden sezon zimowy mam już za sobą to mogę odp. Zimą, gdy zapotrzebowanie na ciepło jest większe zjawisko z zapadającym żarem nie występuje, u mnie przy ciągłej pracy pompy CO piec nie przechodzi w podtrzymanie. Odnośnie pracy dmuchawy to ustawiona na 30% w trybie ręcznym nie daje rady przedmuchać paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 07.09.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Z tego co wiem to ekoret ma 26 MJ/kg a nie 24 i coś za tanio go kupiłeś. Cena miału może być. Ten skład to oddział jakiejs większej firmy i dealer , pkw i kw sa ( przynajmniej tak sie chwala na swojej stronie i na stronie kopalni tez sa,). Zreszta w klodzku te ceny wygladaja normalnie (cena w kopalni jeszcze mniejsza) . zobaczymy zima co z tego wyjdzie . Jak kupie ten mial to bede chcial poprobowac palnik i sterownik i zrobic mieszanke groszku , mialu ( nie wiem jeszcze ktory kupic) i rzepaku ( mam 300kg ) a moj blad, to nie ekoret tylko retopal kupilem Edytowane 7 Września 2011 przez Prodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jak kupie ten mial to bede chcial poprobowac palnik i sterownik i zrobic mieszanke groszku , mialu ( nie wiem jeszcze ktory kupic) i rzepaku ( mam 300kg ) a moj blad, to nie ekoret tylko retopal kupilem Kupiłbym ten droższy miał. Rzepaku to chyba jeszcze nikt nie próbował, drobniutkie nasionka ale może z groszkiem to popchnie. Nie wiem tylko czy jesteś zorientowany jaka jest cena rzepaku w tym roku ? Napiszę dla ciekawych: 200pln/q czyli 100kg, także za 300kg rzepaku możesz kupisz z 0,8 tony eko i będzie z tego większa pociecha. Tak pomyślałem że coś pokręciłeś z tym groszkiem. Za retopal luzem może być bo za ekoret to bardzo podejrzana cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 07.09.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Rzepak to kupilem od kolegi. Został im po zbiorach ten już po odsianiu, który nie nadawał się do sprzedania bo trochę tam przenicy się znalazło. Dałem za niego 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Ech, śmieci się pozbył i jeszcze kasę wziął ?Ale spalisz i nowe wiadomości będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 08.09.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie ma nic za darmo nawet za smieci się płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abaddon 15.09.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam stoję przed wyborem kotła na paliwa stałe i już jestem prawie zdecydowany na "Ogniwo Eko" bądź "Eko plus".Moje pytanie jest następujące jak duży powinienem kupić kocioł zważywszy na to że:- powierzchnia użytkowa to 114,6m2- powierzchnia całkowita to 172,2m2- kubatura 636m3Izolacja:- podłoga 15cm styropian- ściany 15cm styropian- poddasze 25cm wełny Rockwool Kocioł ma też podgrzewać wodę C.U.W jak na razie dla dwojga domowników z myślą o powiększeniu do czterech. Dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam stoję przed wyborem kotła na paliwa stałe i już jestem prawie zdecydowany na "Ogniwo Eko" bądź "Eko plus". Moje pytanie jest następujące jak duży powinienem kupić kocioł zważywszy na to że: - powierzchnia użytkowa to 114,6m2 - powierzchnia całkowita to 172,2m2 - kubatura 636m3 Izolacja: - podłoga 15cm styropian - ściany 15cm styropian - poddasze 25cm wełny Rockwool Kocioł ma też podgrzewać wodę C.U.W jak na razie dla dwojga domowników z myślą o powiększeniu do czterech. Dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie. 16kW jest wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 17.09.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam wszystkich:) Zaczyna się powoli czas palenia więc czas ruszyć temat opału na zimę. Jestem po próbach palenia różnymi dziwnymi rzeczami. Tej zimy postawiłem na orzech II wartość opałowa 29KJ więc nie ma żartów. Palę tym węglem już od jakiegoś czasu i powiem Wam że kapitalna sprawa. Plusy to znikoma ilość popiołu, cena (750 tona) oraz wysoka kaloryczność. Minusy to zapadanie się żaru w retorcie oraz wysoka temp. na piecu przy takiej przejściowej pogodzie jak teraz. Opisując szczegółowo problem zapadania się żaru wygląda to tak że opał daje dużo ciepła nawet przy odstawieniu się kotła przez co temp. na kotle sięga 55 st. i nie chce spaść niżej przy zadanej 45 st. przez co opał wypala się w retorcie. Raz doprowadziło do tego że wygasł w nocy kocioł. Sprawę załatwiło ustawienie przerwy przedmuchu na minimum czyli 30min. Możliwe że przy minusowej temp. na zewnątrz sprawa zapadania się żaru nie będzie miała miejsca bo zwiększy się odbiór ciepła. Niewątpliwym plusem jest cena która jak dla mnie masakruje wszystko inne. Orzech II z kopalni Wesoła.Paliłem też miałem 25KJ z kopalni Czeczott również solidny opał. W tej chwili jadę na mieszance 1:1 orzech i ten właśnie miał. Problem zapadania żaru w tej chwili nie występuje. Najprawdopodobniej całą zimę będę jechał na takiej mieszance bo jest opłacalna cenowo i bardzo ładnie się pali.Jutro zamieszczę zdjęcia jak wygląda palenie samym orzechem i mieszanką z miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.09.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Slaveta a nie lepiej było by dla ciebie ten orzech stosować na mrozy a miał na okresy przejściowe? Wiem że wtedy trzeba włączyć nieco myślenia i odpowiednio pakować do zasobnika jeden lub drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 18.09.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 O! ślimak daje radę z orzechem II, który ma wielkość ziarna węgla do 50 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 O! ślimak daje radę z orzechem II, który ma wielkość ziarna węgla do 50 mm ? Również mnie to zaciekawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.09.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 krzy też włącz myślenie, jeśli mieszanka miał eko spełnia oczekiwania kolegi a kurz z miału mu nie przeszkadza to niech robi jak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.09.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Wcześniej już było gdzieś o paleniu orzecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.09.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Mój kolega w Lazarze pali węglem "groszek" i nie miał z tym żadnego problemu jednak tu granulacja jest chyba mniejsza niż węgla "orzech II". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 O! ślimak daje radę z orzechem II, który ma wielkość ziarna węgla do 50 mm ? I to bardzo dobrze daje sobie radę praktycznie nie odczuwam różnicy między eko a orzechem a paliłem najczęściej ekoretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.09.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Slaveta a nie lepiej było by dla ciebie ten orzech stosować na mrozy a miał na okresy przejściowe? Wiem że wtedy trzeba włączyć nieco myślenia i odpowiednio pakować do zasobnika jeden lub drugi. Myślę że nawet na ciężkie mrozy to i tak za dużą moc ma ten orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts