Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elezibi zależy jaki masz węgiel, jeśli taki z którego jest dużo popiołu to żar pod takim popiołem utrzymał mi się nawet ok. 7h i wszystko hulało, gdy zasypałem droższy węgiel z którego jest malutko popiołu to po przerwie w wymuszonej dostawie prądu piec wygasł. Przy dobrym kalorycznie groszku żar zapadał się a przy słabszym eko był fajny kopiec.

Jak się nie mylę to miałem 4h przerwy 1h pracy a na wieczór 2h pracy od 19 do 21. Czas przerwy w podtrzymaniu na max-a. Taka praca przerywana źle wpływała na tem. powrotu.

Vld napisał "...ciekawe, czy też tak będzie

zimą... " jeden sezon zimowy mam już za sobą to mogę odp. Zimą, gdy zapotrzebowanie na ciepło jest większe zjawisko z zapadającym żarem nie występuje, u mnie przy ciągłej pracy pompy CO piec nie przechodzi w podtrzymanie. Odnośnie pracy dmuchawy to ustawiona na 30% w trybie ręcznym nie daje rady przedmuchać paleniska.

Z tego co wiem to ekoret ma 26 MJ/kg a nie 24 i coś za tanio go kupiłeś. Cena miału może być.

Ten skład to oddział jakiejs większej firmy i dealer , pkw i kw sa ( przynajmniej tak sie chwala na swojej stronie i na stronie kopalni tez sa,). Zreszta w klodzku te ceny wygladaja normalnie (cena w kopalni jeszcze mniejsza) . zobaczymy zima co z tego wyjdzie :). Jak kupie ten mial to bede chcial poprobowac palnik i sterownik i zrobic mieszanke groszku , mialu ( nie wiem jeszcze ktory kupic) i rzepaku ( mam 300kg )

a moj blad, to nie ekoret tylko retopal kupilem ;)

Edytowane przez Prodi

Jak kupie ten mial to bede chcial poprobowac palnik i sterownik i zrobic mieszanke groszku , mialu ( nie wiem jeszcze ktory kupic) i rzepaku ( mam 300kg )

a moj blad, to nie ekoret tylko retopal kupilem ;)

Kupiłbym ten droższy miał. Rzepaku to chyba jeszcze nikt nie próbował, drobniutkie nasionka ale może z groszkiem to popchnie.

Nie wiem tylko czy jesteś zorientowany jaka jest cena rzepaku w tym roku ?

Napiszę dla ciekawych: 200pln/q czyli 100kg, także za 300kg rzepaku możesz kupisz z 0,8 tony eko i będzie z tego większa pociecha.

Tak pomyślałem że coś pokręciłeś z tym groszkiem. Za retopal luzem może być bo za ekoret to bardzo podejrzana cena.

Witam stoję przed wyborem kotła na paliwa stałe i już jestem prawie zdecydowany na "Ogniwo Eko" bądź "Eko plus".

Moje pytanie jest następujące jak duży powinienem kupić kocioł zważywszy na to że:

- powierzchnia użytkowa to 114,6m2

- powierzchnia całkowita to 172,2m2

- kubatura 636m3

Izolacja:

- podłoga 15cm styropian

- ściany 15cm styropian

- poddasze 25cm wełny Rockwool

Kocioł ma też podgrzewać wodę C.U.W jak na razie dla dwojga domowników z myślą o powiększeniu do czterech.

Dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie.

Witam stoję przed wyborem kotła na paliwa stałe i już jestem prawie zdecydowany na "Ogniwo Eko" bądź "Eko plus".

Moje pytanie jest następujące jak duży powinienem kupić kocioł zważywszy na to że:

- powierzchnia użytkowa to 114,6m2

- powierzchnia całkowita to 172,2m2

- kubatura 636m3

Izolacja:

- podłoga 15cm styropian

- ściany 15cm styropian

- poddasze 25cm wełny Rockwool

Kocioł ma też podgrzewać wodę C.U.W jak na razie dla dwojga domowników z myślą o powiększeniu do czterech.

Dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie.

16kW jest wystarczające

Witam wszystkich:) Zaczyna się powoli czas palenia więc czas ruszyć temat opału na zimę.

Jestem po próbach palenia różnymi dziwnymi rzeczami. Tej zimy postawiłem na orzech II wartość opałowa 29KJ więc nie ma żartów. Palę tym węglem już od jakiegoś czasu i powiem Wam że kapitalna sprawa. Plusy to znikoma ilość popiołu, cena (750 tona) oraz wysoka kaloryczność. Minusy to zapadanie się żaru w retorcie oraz wysoka temp. na piecu przy takiej przejściowej pogodzie jak teraz.

Opisując szczegółowo problem zapadania się żaru wygląda to tak że opał daje dużo ciepła nawet przy odstawieniu się kotła przez co temp. na kotle sięga 55 st. i nie chce spaść niżej przy zadanej 45 st. przez co opał wypala się w retorcie. Raz doprowadziło do tego że wygasł w nocy kocioł. Sprawę załatwiło ustawienie przerwy przedmuchu na minimum czyli 30min. Możliwe że przy minusowej temp. na zewnątrz sprawa zapadania się żaru nie będzie miała miejsca bo zwiększy się odbiór ciepła. Niewątpliwym plusem jest cena która jak dla mnie masakruje wszystko inne. Orzech II z kopalni Wesoła.

Paliłem też miałem 25KJ z kopalni Czeczott również solidny opał. W tej chwili jadę na mieszance 1:1 orzech i ten właśnie miał. Problem zapadania żaru w tej chwili nie występuje.

Najprawdopodobniej całą zimę będę jechał na takiej mieszance bo jest opłacalna cenowo i bardzo ładnie się pali.

Jutro zamieszczę zdjęcia jak wygląda palenie samym orzechem i mieszanką z miałem.