Slaveta 18.09.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) krzy też włącz myślenie, jeśli mieszanka miał eko spełnia oczekiwania kolegi a kurz z miału mu nie przeszkadza to niech robi jak uważa Miał czy eko to jeden pies, przy zasypywaniu zasobnika jeszcze nie zdarzyło mi się nie pobrudzić łapsk. Jeden syf jeden brud taka jest prawda. W tym roku poszedłem po rozum do głowy i opał kupuję luzem suchy z placu, przygotowuję mieszankę w 10 pojemnikach plastikowych (wchodzi do jednego równo 15kg opału). Wygodnie, czysto i pierwszy raz nie mam brudu na rękach nie ma znaczenia czy tam jest miał czy groszek. Jedna wada to trzeba mieć gdzie składować opał luzem, ja mam. Edytowane 18 Września 2011 przez Slaveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.09.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Najlepiej byłoby palić miałem I o uziarnieniu 0-31,5mm, ale go chyba już nie ma w sprzedaży, bo ekonomiczniej dla producenta jest rozsianie go na droższy groszek i pozostały "zubożony" miał. No właśnie ten miał który kupiłem na próbę posiada bardzo dużo kawałeczków wielkości ekogroszku dzięki temu powietrze dobrze przepływa przez złoże no i ładnie się spala. Paliłem też odsiewką z węgla i tutaj niestety była masakra. Wszystko w retorcie skleiło się w wielką rozgrzaną bryłę, nawet w mieszance z eko czy miałem nie poszło a miałem wobec odsiewki duże plany bo koszt tony to 650 przy kaloryczność ponad 29KJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 18.09.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witajcie, ja dziś własnoręcznie zapakowałem do worków 4 tony opału na najbliższa zimę. Zakupiłem 3,5 tony Pieklorza z Chwałowic plus 0,5 tony miału dostałem gratis. Wiem, że w poprzednim sezonie ten akurat Pieklorz nie zebrał dobrych opinii, jednak z trzech rodzajów eko którymi paliłem w ubiegłym sezonie on spalał się u mnie przynajmniej najlepiej. Jestem ciekaw jak wyjdzie w połączeniu z miałem, choć cudów się nie spodziewam. Slaveta pisz proszę na bieżąco. Również dojrzewam do tego by rozstać się definitywnie z Ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.09.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witajcie, ja dziś własnoręcznie zapakowałem do worków 4 tony opału na najbliższa zimę. Zakupiłem 3,5 tony Pieklorza z Chwałowic plus 0,5 tony miału dostałem gratis. Ten Pieklorz z Chwałowic gdzieś od ponad 1,5 roku nie spełnia warunków paliwa kwalifikowanego jako ekogroszek dlatego też sprzedawany jest jako zwykły groszek o granulacji ekogroszku. Jak ktoś ma dobry palnik to tym pali i w zasadzie nie narzeka a jak ktoś ma stałą retortę jak ja to mu to kiepsko idzie, a wręcz tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 19.09.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Dzięki CZP01. Słyszałem o tym. Zdecydowały jednak dobra cena oraz w miarę dobre doświadczenia z poprzedniego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witajcie, ja dziś własnoręcznie zapakowałem do worków 4 tony opału na najbliższa zimę. Zakupiłem 3,5 tony Pieklorza z Chwałowic plus 0,5 tony miału dostałem gratis. Wiem, że w poprzednim sezonie ten akurat Pieklorz nie zebrał dobrych opinii, jednak z trzech rodzajów eko którymi paliłem w ubiegłym sezonie on spalał się u mnie przynajmniej najlepiej. Jestem ciekaw jak wyjdzie w połączeniu z miałem, choć cudów się nie spodziewam. Slaveta pisz proszę na bieżąco. Również dojrzewam do tego by rozstać się definitywnie z Ekogroszkiem. Pisałem już kilka razy na temat groszku z chwałowic. W obecnej chwili pali się bardzo dobrze nawet na zwykłej retorcie. Wiem bo przywiózł mi kuzyn 4 worki na próbę. Jest tak że jest grubszej frakcji tzn. nie od 5 do 25 a 12,14 do 25, mało jest tych drobniejszych kawałeczków. Skutkuje to tym że złoże jest przewiewne i żar przesuwa się na jedną stronę retorty i nie pali się na środku. U mnie tak się działo i u kuzyna również. Bardzo dobrze że dokupiłeś miału, mogłeś wziąć trochę więcej. Proponuję domieszkę miału żeby trochę to zagęścić i powinno ładnie się palić na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.09.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam zapodaje obiecane zdjęcia jak wygląda spalanie orzecha i orzecha w mieszance z miałem. Pierwsze zdjęcie to sam orzech, widać dokładnie jak zapada się opał w retorcie. Drugie zdjęcie to mieszanka orzecha z miałem 1:1 no i tutaj duża poprawa wszystko tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.09.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Proponuję domieszkę miału żeby trochę to zagęścić i powinno ładnie się palić na środku. Ja już dawno przestałem się przejmować tym że nie pali się na środku nie ma to tak naprawdę znaczenia, niech się pali jak chce grunt żeby uzyskać zamierzony efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Ja już dawno przestałem się przejmować tym że nie pali się na środku nie ma to tak naprawdę znaczenia, niech się pali jak chce grunt żeby uzyskać zamierzony efekt. Jak jest dobrze, niech będzie też i ładnie. Kiedyś Ty ten piec czyścił ? chyba na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.09.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Jak jest dobrze, niech będzie też i ładnie. Kiedyś Ty ten piec czyścił ? chyba na wiosnę. Jeszcze go nie czyściłem od pierwszego uruchomienia czyli od września zeszłego roku. Czyszczę tylko wymiennik ale to też rzadko raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianbest 19.09.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 witam Mam pytanie Slaveta, gdzie kupujesz ten orzech? ad1.ja dla odmiany chcę w tym tygodniu kupić miał workowany o granulacji groszku-cena 650 pln/tona.(pabianice) Czy ktoś z Was palił takim miałem w Poner Eko/Ogniwo?Jakieś spostrzeżenia, warto, nie warto? Na pewno dużo popiołu... ad2.Czy ktoś przez dłuższy okres czasy trenował wyłączanie Ecoal-a przez programator i czy daje to mierzalną oszczędność opału?Ja od 2 dni mam ustawione 1 godzina pracy, 1 godzina wyłączenia, działa, ale trudno w tak krótkim czasie oszacować czy to coś daje. Ogólnie dom jest docieplony i w zeszłym roku ciągła praca pieca powodowała przegrzewanie pomieszczeń.Czy takie czasowe wyłaczanie ecoal/piec ma głębszy sens i czy 10 wyłaczeń/włączeń na dobę nie odbije się negatywnie na zasilaczu/elektronice? ad3.w zeszłym roku podłączyłem stary domowy komputer przez rs232 do ecoal-a i działało całą zimę, minęło lato, komputer nie łaczy się ze sterownikiem?nic nie było zmieniane, wtyczki w gniazdach, czy coś się zmieniło w sofcie przez ostatni okres?miał ktoś taki przypadek? pozdr. Ostatni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.09.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Damian nie masz zaworów przy kaloryferach? Wyłączałem piec zew. programatorem efekt to 3 dni dłuższego grzania Cwu, Zawijan2 twierdził że elektronice to nie zaszkodzi. Takie wyłączanie źle odbija się na tem. powrotu. Latem nie dochodzi do wykraplania się wody ale jesienią zimą i wiosną takie praktyki mogą według mnie skrócić żywotność kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 19.09.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 ad2. Mechanizm oszczędności jest taki że jak rozgrzejesz pomieszczenia powyżej temperatury komfortu to to nadmiarowe ciepło to straty. Rolą regulatorów temperatury wszelkiej maści jest nie dopuszczanie do takich sytuacji. Działają one jako ograniczniki ciepła. Najlepszą sprawą jest rozproszony system regulacji, czyli osobne regulatory w każdym punkcie grzejnym (głowice termostatyczne). Nie mniej można próbować swoich sił w odpowiednim kryzowaniu zaworów zwykłych. Jeśli chodzi o elektronikę to bez obaw. Nie oszczędzaj jej. To nie są styczniki . ad3. Zacznij sprawdzanie od kabla. Jak jest przerwany to tak jagby go nie było. Odpowiednio ustawiony port jest również ważny. Warto sprawdzić działanie podłączając drugi komputer i odpowiednio konfigurując nawet hyperterminal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.09.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Ten Pieklorz z Chwałowic gdzieś od ponad 1,5 roku nie spełnia warunków paliwa kwalifikowanego jako ekogroszek dlatego też sprzedawany jest jako zwykły groszek o granulacji ekogroszku. Jak ktoś ma dobry palnik to tym pali i w zasadzie nie narzeka a jak ktoś ma stałą retortę jak ja to mu to kiepsko idzie, a wręcz tragicznie. Ja dokładnie groszek średni mam z chwałowic i to już drugi sezon,nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.09.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) witam Mam pytanie Slaveta, gdzie kupujesz ten orzech? ad1. ja dla odmiany chcę w tym tygodniu kupić miał workowany o granulacji groszku-cena 650 pln/tona.(pabianice) Czy ktoś z Was palił takim miałem w Poner Eko/Ogniwo? Jakieś spostrzeżenia, warto, nie warto? Na pewno dużo popiołu... Adres składu wysyłam na priv. Posiadam właśnie ponar eko i nie ma obaw, miał leci bez problemu grunt żeby to nie była odsiewka bo katastrofa. Na Twoim miejscu bym tego miału nie kupował (nawet chyba wiem gdzie go chcesz kupić) cena wysoka a kaloryczność mała bodajże 23KJ. Od opału workowanego w ogóle trzymam się z daleka bo jeszcze nie zdarzyło mi się żeby nie był wilgotny później same problemy i zabawa z podsuszaniem w kotłowni. Edytowane 19 Września 2011 przez Slaveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.09.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Karoka, nie kupiłem a dostałem za przysłowiowe free. Jeśli jednak efekt będzie ok to na pewno dokupię jeszcze z tonę. Slaveta jakbym widział swój kocioł hehe. Podobne "brudasy" również czyszczę tylko wymiennik i tą półkę szamotową nad paleniskiem. PS podaj mi namiary na priv gdzie kupujesz tego orzecha i miał, może podskoczę przy odrobinie wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 20.09.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Jeżeli już mowa o półce szamotowej to powiedzcie mi jakie macie sposoby na łatwe czyszczenie tej półki? To miejsce w kotle wybitnie mnie wkurza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Jeżeli już mowa o półce szamotowej to powiedzcie mi jakie macie sposoby na łatwe czyszczenie tej półki? To miejsce w kotle wybitnie mnie wkurza. Zgarniam pył z tej półki starą klepką parkietową. Wymiarowo tam się mieści. Oczywiście obowiązkowo rękawica tym bardziej gdy piec jest na chodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 21.09.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Drewnianą zmiotką do zakupu w pierwszym lepszym sklepie metalowym. U mnie się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 22.09.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 WitamMam już zamontowany kocioł OEP 25 Kw,kabelki podpięte,czopuch zamontowany wszystko cacy pięknie pompka podpięta Grundfos UPS 25-60 i mam pytanko gdy załączam piec (ON OFF) to pompka włącza się i cały czas pracuję gdy wejdę w panel sterowania Ecoal i chcę ją wyłączyć to nic to nie daję pompka cały czas pracuję ,dioda sygnalizująca pracę pompki działa prawidłowo wł.wył.Wmawiam sobie że wyłączy się jak nagrzeje się centralne do wymaganej temperatury.Choć jestem trochę zaniepokojony.Czy tak powinno być,całe życie paliłem zwykłym kotłem zasypowym na cyrkulacji.Bardzo proszę o poradę jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu w natłoku obowiązków.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts