Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki przyjacielu za pomoc ale możesz mi napisać jak mam to zrobić,jeśli tylko możesz ja jestem zielony w tych sprawach, w jakie funkcje mam wejść przyznam się że jestem ciemny jeżeli chodzi o elektronikę :) ( w pracy się śmieją ze mnie że nawet SMS nie potrafię napisać a co dopiero wysłać :))

Pozdrawiam

Witam

Mam już zamontowany kocioł OEP 25 Kw,kabelki podpięte,czopuch zamontowany wszystko cacy pięknie pompka podpięta Grundfos UPS 25-60 i mam pytanko gdy załączam piec (ON OFF) to pompka włącza się i cały czas pracuję gdy wejdę w panel sterowania Ecoal i chcę ją wyłączyć to nic to nie daję pompka cały czas pracuję ,dioda sygnalizująca pracę pompki działa prawidłowo wł.wył.Wmawiam sobie że wyłączy się jak nagrzeje się centralne do wymaganej temperatury.Choć jestem trochę zaniepokojony.

Czy tak powinno być,całe życie paliłem zwykłym kotłem zasypowym na cyrkulacji.

Bardzo proszę o poradę jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu w natłoku obowiązków.

Pozdrawiam serdecznie.

Twoje zaniepokojenie może być słuszne. Podejrzewam że u ciebie padł układ wykonawczy dla pompki. W efekcie cały czas jest napięcie na gnieździe dla pompki. Dioda pompki w tym sterowniku nie jest na sztywno wpięta z tym układem dlatego działa jak należy. Rozumiem że wszystko sprawdzałeś tuż po pierwszym podłączeniu i jeszcze na zimnym piecu.

Dzwoń do ES'u i opisz im problem. Możesz się posłużyć informacją ode mnie. Oni nie zostawią cię z tym.

Dzięki przyjacielu za pomoc ale możesz mi napisać jak mam to zrobić,jeśli tylko możesz ja jestem zielony w tych sprawach, w jakie funkcje mam wejść przyznam się że jestem ciemny jeżeli chodzi o elektronikę :) ( w pracy się śmieją ze mnie że nawet SMS nie potrafię napisać a co dopiero wysłać :))

Pozdrawiam

Po tym tekście z SMS'em to zastanawiam się czy w odpowiednie gniazdo podpiołeś ;)

Sprawdź czy czasem nie masz uziemienia z zera wzięte,podłącz w pompce tylko 2 kabelki niebieski i brązowy.

Układ sieci TT lub IT rzadko jest spotykany w instalacjach domowych. Częściej TN-C lub TN-S a tu zawsze jest sztywne połączenie neutralnego z ochronnym. Różnica czy złączony przy gniazdku czy w rozdzielnicy. W układzie pompy bez różnicy. Układ wykonawczy sterownika załącza na przewodzie fazowym. Bez fazy pompki by nie obrócił.

U mnie był problem z układem wykonawczym wentylatora. Reakcja ES'u w tej kwestii była wzorowa.

Pozdrowienia dla pana Marka K ;)

Panowie dziękuję za pomoc będę z tym walczył ale gdy odpiąłem żółty kabelek to reakcja ta sama pompka chodzi cały czas ? Pompkę

podpinał mi elektryk więc jest dobrze instalator też się zdziwił że pompka chodzi cały czas a co zaskakujące że jak się włączy pompkę do gniazda pompy mieszającej to jest wszystko dobrze pompka wył.się i włącza , a jak się włączy do gniazda CWU to chodzi cały czas.

Chyba zadzwonię do ES,u.

Będę w kontakcie.

Starachowice wydaje mi się że w trybie ręcznym pompa CO zawsze pracuje gdy tem jest większa niż 40st, gdzieś było o tym na forum, ale mogę się mylić, w takim przypadku wyłącz wtyczkę. Pytanie siedzisz w kotłowni i sterujesz podawaniem i nadmuchem? Tryb ręczny jest do rozpalenia kotła. Tak, u mnie w trybie ręcznym świeci się dioda pompy CO bez względu na ustawienia wł/wył.

Starachowice wydaje mi się że w trybie ręcznym pompa CO zawsze pracuje gdy tem jest większa niż 40st, gdzieś było o tym na forum, ale mogę się mylić, w takim przypadku wyłącz wtyczkę. Pytanie siedzisz w kotłowni i sterujesz podawaniem i nadmuchem? Tryb ręczny jest do rozpalenia kotła. Tak, u mnie w trybie ręcznym świeci się dioda pompy CO bez względu na ustawienia wł/wył.

Panowie w trybie ręcznym pompe mozna normalnie wyłaczyc chyba,ze temp na kotle jest bodajże o 15stC wyższa od zadanej wtedy będzie pracować aż spadnie do zadanej CO (chyba,że się mylę). :)

Rozmawiałem z człowiekiem z ES,u powiem wam że profesjonalizm ,kultura i wyrozumiałość słuchają człowieka i chcą mu pomóc moduł wysłałem i mam dzwonić we wtorek mają mi w grać najnowszy soft który niebawem będzie już w necie.Bardzo miła obsługa jeżeli będziecie mieli jakiś problem walcie do nich jak w dym co potwierdza "Krzy27"

Jeszcze raz dziękuję

To nie jest kwestia marzeń ale raczej dojrzenia do pewnej filozofii sprzedaży, którą z czasem wymusi życie.

Wydaje mi się że zmienia się troszkę czasy. Okres prosperity już wyhamował i zaczyna się lekkie spowolnienie. Moim zdaniem skończyły się czasy, w których wystarczyło napisać że to „Mercedes w śród kotłów” i dać fajną obudowę żeby ludzie kupowali w ciemno, upłynniając gotówkę w większości pochodzącą z kredytu. Będzie mniej kredytów, mniej sprzedaży, a znaczna cześć ludzi za nim coś kupi i wyda odłożone na ten cel środki, zacznie pytać, porównywać i oceniać co kupuje płacąc dość spore pieniądze.

Część osób pójdzie w kierunku „skoro nie mam kasy to kupię coś najtańszego” ale to myślenie może się szybko zemścić przy kotłach i ich późniejszej obsłudze, część wybierze filozofie „skoro nie mam kasy to nie stać mnie na badziewie, z którym po zapłacie zostanę sam. Chce kupić coś z czym później nie będę miał kłopotu”. Wydaje mi się że jak na razie tą druga drogę wybrał E-S. Zobaczymy jak będzie dalej, bo konkurencja nie śpi.

Kilku dotychczasowych tzw. „markowych producentów ” powinno to szybko zrozumieć i zmienić podejście, bo sama reklama już nie wystarcza, a w segmencie „bardzo tanio” raczej nie powalczą.