Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz racje ale widziałeś zasuszaną bułkę. Na początku schnie tylko skórka. To wymaga czasu. H₂O jest niesamowicie intrygującym materiałem. Jak zauważysz zimą masz najodpowiedniejsze warunki do pozbycia się wody technologicznej. Powietrze na zewnątrz ma znikomą zawartość bezwzględną wody więc wystarczy nieco podgrzać powietrze wewnątrz i odpowiednia wentylacja a efekty naprawdę wymierne.

.........

Jak zauważysz zimą masz najodpowiedniejsze warunki do pozbycia się wody technologicznej. Powietrze na zewnątrz ma znikomą zawartość bezwzględną wody więc wystarczy nieco podgrzać powietrze wewnątrz i odpowiednia wentylacja a efekty naprawdę wymierne.

Dokładnie, nawet nie trzeba znać fizyki, a wystarczy tylk obserwować przyrodę. W lesie po zimię jest najwięcej uschniętych drzew. Powietrze jest suche, a do tego dochodzi wiatr. Dlatego zimą najlepiej być napalonym i zawianym. Nie mylić z zawijanymi ;-)

Witam

Pisze w sprawie mojego sterownika strona 183..... modułu do sterownika, w ES-u zreperowali go natychmiastowo awarią było "układ wykonawczy"w piątek im wysłałem a jutro będę już miał u siebie,firma ES jest naprawdę rzetelna i nikogo nie zostawią z problemem tak jak pisali koledzy na forum a gość, który z rozmawiał ze mną telefonicznie i tłumaczył mi wszystko zasługuję na wielką pochwalę, za kulturę i wyrozumiałość w stosunku do klienta,powiem tak powinien nosić gacie na spodniach jak prawdziwy SUPERMEN,jak będziecie mieli jakiś problem ze swoim sterownikiem to walcie do nich jak w dym.

Pozdrawiam serdecznie.

Witajcie. W niedzielę załączyłem kociołek po 4 m-cach przerwy. Zaktualizowałem soft. Mnie również mnogość zmian zaskoczyła. Wybrałem w tym momencie Programator pogodowy z trybem CWU AutoLatoProg. Jestem pozytywnie zaskoczony. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w tym trybie nie można dodatkowo powiązać pracy kotła z temp. zewnętrzną a opieramy się jedynie na strefach czasowych. Dla mnie byłaby to już pełnia szczęścia.

Witajcie. W niedzielę załączyłem kociołek po 4 m-cach przerwy. Zaktualizowałem soft. Mnie również mnogość zmian zaskoczyła. Wybrałem w tym momencie Programator pogodowy z trybem CWU AutoLatoProg. Jestem pozytywnie zaskoczony. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w tym trybie nie można dodatkowo powiązać pracy kotła z temp. zewnętrzną a opieramy się jedynie na strefach czasowych. Dla mnie byłaby to już pełnia szczęścia.

No niestety ale trzeba sobie wybrać lub strefy czasowe lub temp zewnętrzną.

Ja zaczynam doceniać umiejscowienie mojego domu oknami na stronę południową. W domu przytulnie i cieplutko, więc grzać jeszcze nie trzeba :)

Choć odpowiednia izolacja musi także mieć znaczenie, bo w sumie w lato był przyjemny chłodek w środku. Inna sprawa, że lato było takie jakie było...

Bardzo cieszy fakt, że producenci dokładają starań aby wzbogacać oprogramowanie w swoich sterownikach. Ewidentnie tego typu sterowania mają w tym względzie ogromną przewagę nad starszymi rozwiązaniami.

Napisał Minertu

No niestety ale trzeba sobie wybrać lub strefy czasowe lub temp zewnętrzną.

Szkoda, no ale może w przyszłości bo to naprawdę byłoby przydatne.... Przy okazji Minertu zdradź kiedy kolejne aktualizacje softu jeśli oczywiście możesz.

Edytowane przez sebsa

Minertu a jak wygląda sytuacja w zakresie poruszanego wiosną pomysłu zaimplementowania przez E-S czegoś pośredniego między E-coal a Bruli. Jest to w fazie realizacji czy też na razie nie ma o czym mówić. ??

Można ustawić czas podawania w grzaniu od 3s do 20s,nadmuch dobierany jest przez sterownik.

Koledzy mam taki problem. Tak jak pisałem piecyk pracuje mi trybie autolata. Grzeje 2-4 godziny w ciągu dnia,pozostały czas na podtrzymaniu. Zauważyłem, że w ciągu dnia kiedy piec się odstawia, część grzejników jest ciepła. Jednocześnie pompa CO nie pracuje. Kontaktowałem się z hydraulikiem, który robił w domu całą instalację wod-kan. Wskazał on, że mam w domu instalację grawitacyjną. Nawet o tym nie wiedziałem. Wyartykułowałem mu swój problem a on radzi założenie zaworu zwrotnego. W tym momencie instalacja w kotłowni opiera się na 3 pompach CO,CWU pracującej również jako mieszająca oraz cyrkulacyjnej. Od dawna zauważyłem, że mam również zbyt niską temp powrotu. To czego dowiedziałem się dziś może to wyjaśniać. Kontaktowałem się również z gościem, który wykonywał w ubiegłym roku kotłownię i on z kolei odradza wstawienie zaworu, których nie jest zwolennikiem. Proponuje z kolei jak to wyraził "przesyfonowanie kotła". Jako, że jest teraz nad morzem nie mogłem od niego wyciągnąć więcej info. Prośba o poradę jak ten problem rozwiązać. Co o tym myślicie. Pozdrawiam.

Koledzy mam taki problem. Tak jak pisałem piecyk pracuje mi trybie autolata. Grzeje 2-4 godziny w ciągu dnia,pozostały czas na podtrzymaniu. Zauważyłem, że w ciągu dnia kiedy piec się odstawia, część grzejników jest ciepła. Jednocześnie pompa CO nie pracuje. Kontaktowałem się z hydraulikiem, który robił w domu całą instalację wod-kan. Wskazał on, że mam w domu instalację grawitacyjną. Nawet o tym nie wiedziałem. Wyartykułowałem mu swój problem a on radzi założenie zaworu zwrotnego. W tym momencie instalacja w kotłowni opiera się na 3 pompach CO,CWU pracującej również jako mieszająca oraz cyrkulacyjnej. Od dawna zauważyłem, że mam również zbyt niską temp powrotu. To czego dowiedziałem się dziś może to wyjaśniać. Kontaktowałem się również z gościem, który wykonywał w ubiegłym roku kotłownię i on z kolei odradza wstawienie zaworu, których nie jest zwolennikiem. Proponuje z kolei jak to wyraził "przesyfonowanie kotła". Jako, że jest teraz nad morzem nie mogłem od niego wyciągnąć więcej info. Prośba o poradę jak ten problem rozwiązać. Co o tym myślicie. Pozdrawiam.

Załóz zawór zwrotny przed pompą CO oraz CWU aby na wzajem sobie wody nie wyciągały.