krzy27 24.09.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Powodzonka i pozdrowionka. Odnośnie węgla w moim domku wystarczało by 0.5t gdyby zbudowany był w systemie pasywnym. Jak na razie zamawiam aż 6t ale to zmienię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 24.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Jeżeli to nowy budynek to musi się wygrzać. Ja za namową dobrych ludzi wietrzę na potęgę. Jeste jeszce troszkę ładnych dni może warto uchylić okien przy dobrej pogodzie niech schnie, spalisz mniej opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 24.09.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Masz racje ale widziałeś zasuszaną bułkę. Na początku schnie tylko skórka. To wymaga czasu. H₂O jest niesamowicie intrygującym materiałem. Jak zauważysz zimą masz najodpowiedniejsze warunki do pozbycia się wody technologicznej. Powietrze na zewnątrz ma znikomą zawartość bezwzględną wody więc wystarczy nieco podgrzać powietrze wewnątrz i odpowiednia wentylacja a efekty naprawdę wymierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 24.09.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 ......... Jak zauważysz zimą masz najodpowiedniejsze warunki do pozbycia się wody technologicznej. Powietrze na zewnątrz ma znikomą zawartość bezwzględną wody więc wystarczy nieco podgrzać powietrze wewnątrz i odpowiednia wentylacja a efekty naprawdę wymierne. Dokładnie, nawet nie trzeba znać fizyki, a wystarczy tylk obserwować przyrodę. W lesie po zimię jest najwięcej uschniętych drzew. Powietrze jest suche, a do tego dochodzi wiatr. Dlatego zimą najlepiej być napalonym i zawianym. Nie mylić z zawijanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 27.09.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 WitamPisze w sprawie mojego sterownika strona 183..... modułu do sterownika, w ES-u zreperowali go natychmiastowo awarią było "układ wykonawczy"w piątek im wysłałem a jutro będę już miał u siebie,firma ES jest naprawdę rzetelna i nikogo nie zostawią z problemem tak jak pisali koledzy na forum a gość, który z rozmawiał ze mną telefonicznie i tłumaczył mi wszystko zasługuję na wielką pochwalę, za kulturę i wyrozumiałość w stosunku do klienta,powiem tak powinien nosić gacie na spodniach jak prawdziwy SUPERMEN,jak będziecie mieli jakiś problem ze swoim sterownikiem to walcie do nich jak w dym.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 01.10.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 To słaba ta grawitacja jakaś, u mnie przy grzaniu Cwu powrót jest powyżej 40st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 01.10.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Tak, to masz rację, więcej odbiorników to powrót naturalnie się wychładza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.10.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jest nowe oprogramowanie eCoal.pl wersja 0.2.8.0. Akurat od soboty rozpocząłem sezon grzewczy Od 1 października notuję ile kg sypię. Eko po 690 zł zmieściło się 160kg. Tyle zmian w sofcie że szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.10.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jest nowe oprogramowanie eCoal.pl wersja 0.2.8.0. Akurat od soboty rozpocząłem sezon grzewczy Od 1 października notuję ile kg sypię. Eko po 690 zł zmieściło się 160kg. Tyle zmian w sofcie że szok A cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 04.10.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witajcie. W niedzielę załączyłem kociołek po 4 m-cach przerwy. Zaktualizowałem soft. Mnie również mnogość zmian zaskoczyła. Wybrałem w tym momencie Programator pogodowy z trybem CWU AutoLatoProg. Jestem pozytywnie zaskoczony. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w tym trybie nie można dodatkowo powiązać pracy kotła z temp. zewnętrzną a opieramy się jedynie na strefach czasowych. Dla mnie byłaby to już pełnia szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.10.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witajcie. W niedzielę załączyłem kociołek po 4 m-cach przerwy. Zaktualizowałem soft. Mnie również mnogość zmian zaskoczyła. Wybrałem w tym momencie Programator pogodowy z trybem CWU AutoLatoProg. Jestem pozytywnie zaskoczony. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w tym trybie nie można dodatkowo powiązać pracy kotła z temp. zewnętrzną a opieramy się jedynie na strefach czasowych. Dla mnie byłaby to już pełnia szczęścia. No niestety ale trzeba sobie wybrać lub strefy czasowe lub temp zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 04.10.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja zaczynam doceniać umiejscowienie mojego domu oknami na stronę południową. W domu przytulnie i cieplutko, więc grzać jeszcze nie trzeba Choć odpowiednia izolacja musi także mieć znaczenie, bo w sumie w lato był przyjemny chłodek w środku. Inna sprawa, że lato było takie jakie było... Bardzo cieszy fakt, że producenci dokładają starań aby wzbogacać oprogramowanie w swoich sterownikach. Ewidentnie tego typu sterowania mają w tym względzie ogromną przewagę nad starszymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 04.10.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) Napisał Minertu No niestety ale trzeba sobie wybrać lub strefy czasowe lub temp zewnętrzną. Szkoda, no ale może w przyszłości bo to naprawdę byłoby przydatne.... Przy okazji Minertu zdradź kiedy kolejne aktualizacje softu jeśli oczywiście możesz. Edytowane 4 Października 2011 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Szkoda, no ale może w przyszłości bo to naprawdę byłoby przydatne.... Przy okazji Minertu zdradź kiedy kolejne aktualizacje softu jeśli oczywiście możesz. Zapewne w czasie sezonu grzewczego będą pojawiały się wersje testowe jak to było dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.10.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Minertu a jak wygląda sytuacja w zakresie poruszanego wiosną pomysłu zaimplementowania przez E-S czegoś pośredniego między E-coal a Bruli. Jest to w fazie realizacji czy też na razie nie ma o czym mówić. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Minertu a jak wygląda sytuacja w zakresie poruszanego wiosną pomysłu zaimplementowania przez E-S czegoś pośredniego między E-coal a Bruli. Jest to w fazie realizacji czy też na razie nie ma o czym mówić. ?? Można ustawić czas podawania w grzaniu od 3s do 20s,nadmuch dobierany jest przez sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Fakt. Zauważyłem ten parametr ale nie skojarzyłem. Dzięki wielkie za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Koledzy mam taki problem. Tak jak pisałem piecyk pracuje mi trybie autolata. Grzeje 2-4 godziny w ciągu dnia,pozostały czas na podtrzymaniu. Zauważyłem, że w ciągu dnia kiedy piec się odstawia, część grzejników jest ciepła. Jednocześnie pompa CO nie pracuje. Kontaktowałem się z hydraulikiem, który robił w domu całą instalację wod-kan. Wskazał on, że mam w domu instalację grawitacyjną. Nawet o tym nie wiedziałem. Wyartykułowałem mu swój problem a on radzi założenie zaworu zwrotnego. W tym momencie instalacja w kotłowni opiera się na 3 pompach CO,CWU pracującej również jako mieszająca oraz cyrkulacyjnej. Od dawna zauważyłem, że mam również zbyt niską temp powrotu. To czego dowiedziałem się dziś może to wyjaśniać. Kontaktowałem się również z gościem, który wykonywał w ubiegłym roku kotłownię i on z kolei odradza wstawienie zaworu, których nie jest zwolennikiem. Proponuje z kolei jak to wyraził "przesyfonowanie kotła". Jako, że jest teraz nad morzem nie mogłem od niego wyciągnąć więcej info. Prośba o poradę jak ten problem rozwiązać. Co o tym myślicie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Koledzy mam taki problem. Tak jak pisałem piecyk pracuje mi trybie autolata. Grzeje 2-4 godziny w ciągu dnia,pozostały czas na podtrzymaniu. Zauważyłem, że w ciągu dnia kiedy piec się odstawia, część grzejników jest ciepła. Jednocześnie pompa CO nie pracuje. Kontaktowałem się z hydraulikiem, który robił w domu całą instalację wod-kan. Wskazał on, że mam w domu instalację grawitacyjną. Nawet o tym nie wiedziałem. Wyartykułowałem mu swój problem a on radzi założenie zaworu zwrotnego. W tym momencie instalacja w kotłowni opiera się na 3 pompach CO,CWU pracującej również jako mieszająca oraz cyrkulacyjnej. Od dawna zauważyłem, że mam również zbyt niską temp powrotu. To czego dowiedziałem się dziś może to wyjaśniać. Kontaktowałem się również z gościem, który wykonywał w ubiegłym roku kotłownię i on z kolei odradza wstawienie zaworu, których nie jest zwolennikiem. Proponuje z kolei jak to wyraził "przesyfonowanie kotła". Jako, że jest teraz nad morzem nie mogłem od niego wyciągnąć więcej info. Prośba o poradę jak ten problem rozwiązać. Co o tym myślicie. Pozdrawiam. Załóz zawór zwrotny przed pompą CO oraz CWU aby na wzajem sobie wody nie wyciągały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.10.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Prosta rada do powrotu gościa zakręć zawory przy kaloryferach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts