Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darase zakręcenie głowic spowoduje wychłodzenie domu. Nie zamierzam biegać po pokojach wg trybu pracy pieca przykręcać/odkręcać. W tym momencie notuję zużycie na poziomie ok 6kg/doba. Więc przeżyję te straty jakoś. Bardziej interesowałoby mnie jak to masz u siebie, że kaloryfery nie grzeją same z siebie.

Darase zakręcenie głowic spowoduje wychłodzenie domu. Nie zamierzam biegać po pokojach wg trybu pracy pieca przykręcać/odkręcać. W tym momencie notuję zużycie na poziomie ok 6kg/doba. Więc przeżyję te straty jakoś. Bardziej interesowałoby mnie jak to masz u siebie, że kaloryfery nie grzeją same z siebie.

Jeżeli masz grawitację to siłą rzeczy jeśli jej nie odetniesz to będą grzejniki grzały.

Mam najprostrze rozwiązanie jeden układ jedna pompa do CO i Cwu, piec ustawiony na najmniejszą tem. 42st. Instalacja grawitacyjna rury 1",3/4" i 1/2" .W okresie letnim pompa dogrzewała wodę wieczorem przez 2h. W okresie zimowym pompa na 1 biegu praca ciągła. Jestem z tych ludzi mniej wygodnych którzy cieszą się że rano jest ciepło i nie trzeba codziennie rozpalać, z tego względu na noc odkręcam zawory w 3 kaloryferach na 1/2. Na dole mieszkają rodzice i jeśli jest im zimno to też sobie odkręcają zawory.

Wczoraj podłączyłem czujnik tem wew. i okazało się że mimo otworu na dwór tem. w kotłowni to 26st. Nie wiem jak to się stało że czujnik z którym walczyłem w tamtym roku w tym bez walki działa :)

Witam

Dawno oj dawno mnie nie było, ale wiadomo lato. W ramach przypomnienia posiadam ogniwo eko 15. Podczas przeglądu pieca przed rozpaleniem zaglądłem do pieca i znalazłem coś dziwnego tzn na większości ścian bocznych znajdowała się warstwa czegoś ok 1,4 - 1,6 mm tworzy jedną powierzchnie odstającą od powierzchni pieca, jest stosunkowo krucha i jest słabym paramagnetykiem zdjęcia poniżej:

http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621511/

http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621091/

Mam nadzieje że będą widoczne , macie lakiś pomysł co to może być ?

Nie są widoczne...sznurki poniżej

P061011_12.57

P061011_12.57 [

Edytowane przez Grzedorius

Witam

Dawno oj dawno mnie nie było, ale wiadomo lato. W ramach przypomnienia posiadam ogniwo eko 15. Podczas przeglądu pieca przed rozpaleniem zaglądłem do pieca i znalazłem coś dziwnego tzn na większości ścian bocznych znajdowała się warstwa czegoś ok 1,4 - 1,6 mm tworzy jedną powierzchnie odstającą od powierzchni pieca, jest stosunkowo krucha i jest słabym paramagnetykiem zdjęcia poniżej:

http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621511/

http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621091/

Mam nadzieje że będą widoczne , macie lakiś pomysł co to może być ?

Nie są widoczne...sznurki poniżej

P061011_12.57

P061011_12.57 [

1 mm smoły + 0.6 mm blachy = 1,6 mm :D

Oczyściłem dokładnie na wiosnę oczywiście, więc proszę tu mi nie im imputować ;-) a na poważnie spaliłem próbkę pod palnikiem gazowym podtrzymuje ogień w ograniczonym zakresie pojawia się żółtawy osad, i jakby zapach palonej smoły ergo: pojawiła się rdza na blasze i odspoiła warstwę niedopalonych substancji smolistych

Oczyściłem dokładnie na wiosnę oczywiście, więc proszę tu mi nie im imputować ;-) a na poważnie spaliłem próbkę pod palnikiem gazowym podtrzymuje ogień w ograniczonym zakresie pojawia się żółtawy osad, i jakby zapach palonej smoły ergo: pojawiła się rdza na blasze i odspoiła warstwę niedopalonych substancji smolistych

do przemyślenia również dla wszystkich tych co nie wierzą w wykroplanie się kondensatu od zbyt niskiej temp powrotu. Dobrze widoczne zjawisko na dziewiczo czystym kotle, później tego nie widać, co nie oznacza, że nie występuje.

Grzedorius czy twój piec był malowany od środka?

Ciężko powiedzieć na 100% bo w poprzednim roku starałem się czyścić dokładnie i żadnej farby nie zauważyłem, kolor środka pieca był czarny jakby olejem zaimpregnowany (przed pierwszym paleniem),ale może jakąś minią było to pociągniete..