minertu 05.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Prosta rada do powrotu gościa zakręć zawory przy kaloryferach. Ja mam 2 zawory zwrotne na zasilaniu przed pompami CO i CWU jak działa jedna z nich to nie zasysa wody z drugiego układu i jest cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.10.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Tak Minertu masz rację,ale kolega sam nie założy dałem rozwiązanie na szybko, jeśli komuś nie zależy na grawitacji, mi zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Darase zakręcenie głowic spowoduje wychłodzenie domu. Nie zamierzam biegać po pokojach wg trybu pracy pieca przykręcać/odkręcać. W tym momencie notuję zużycie na poziomie ok 6kg/doba. Więc przeżyję te straty jakoś. Bardziej interesowałoby mnie jak to masz u siebie, że kaloryfery nie grzeją same z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.10.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Darase zakręcenie głowic spowoduje wychłodzenie domu. Nie zamierzam biegać po pokojach wg trybu pracy pieca przykręcać/odkręcać. W tym momencie notuję zużycie na poziomie ok 6kg/doba. Więc przeżyję te straty jakoś. Bardziej interesowałoby mnie jak to masz u siebie, że kaloryfery nie grzeją same z siebie. Jeżeli masz grawitację to siłą rzeczy jeśli jej nie odetniesz to będą grzejniki grzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Minertu to rozumiem. Z tym nie ma dyskusji. Po prostu jestem ciekaw jak ma to zrobione u siebie Darase:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.10.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Mam najprostrze rozwiązanie jeden układ jedna pompa do CO i Cwu, piec ustawiony na najmniejszą tem. 42st. Instalacja grawitacyjna rury 1",3/4" i 1/2" .W okresie letnim pompa dogrzewała wodę wieczorem przez 2h. W okresie zimowym pompa na 1 biegu praca ciągła. Jestem z tych ludzi mniej wygodnych którzy cieszą się że rano jest ciepło i nie trzeba codziennie rozpalać, z tego względu na noc odkręcam zawory w 3 kaloryferach na 1/2. Na dole mieszkają rodzice i jeśli jest im zimno to też sobie odkręcają zawory. Wczoraj podłączyłem czujnik tem wew. i okazało się że mimo otworu na dwór tem. w kotłowni to 26st. Nie wiem jak to się stało że czujnik z którym walczyłem w tamtym roku w tym bez walki działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 06.10.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Witam Dawno oj dawno mnie nie było, ale wiadomo lato. W ramach przypomnienia posiadam ogniwo eko 15. Podczas przeglądu pieca przed rozpaleniem zaglądłem do pieca i znalazłem coś dziwnego tzn na większości ścian bocznych znajdowała się warstwa czegoś ok 1,4 - 1,6 mm tworzy jedną powierzchnie odstającą od powierzchni pieca, jest stosunkowo krucha i jest słabym paramagnetykiem zdjęcia poniżej: http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621511/ http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621091/ Mam nadzieje że będą widoczne , macie lakiś pomysł co to może być ? Nie są widoczne...sznurki poniżej [ Edytowane 6 Października 2011 przez Grzedorius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.10.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Witam Dawno oj dawno mnie nie było, ale wiadomo lato. W ramach przypomnienia posiadam ogniwo eko 15. Podczas przeglądu pieca przed rozpaleniem zaglądłem do pieca i znalazłem coś dziwnego tzn na większości ścian bocznych znajdowała się warstwa czegoś ok 1,4 - 1,6 mm tworzy jedną powierzchnie odstającą od powierzchni pieca, jest stosunkowo krucha i jest słabym paramagnetykiem zdjęcia poniżej: http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621511/ http://www.flickr.com/photos/68326864@N02/6216621091/ Mam nadzieje że będą widoczne , macie lakiś pomysł co to może być ? Nie są widoczne...sznurki poniżej [ 1 mm smoły + 0.6 mm blachy = 1,6 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.10.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dobrze to nie wygląda podobne do kamienia na zębach może jakaś ferelna blacha się rozwarstwia, opukaj piec w tym miejscu i patrz czy woda nie leci. Odpukać lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 06.10.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 na pewno nic nie cieknie bo już miałbym jezioro w piwnicy, sam nie wiem czy jest to warstwa blachy ponieważ się kruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 06.10.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 podoba mi się ten pomysł z sadzą tylko dlaczego sadza ma mieć grubość akurat 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.10.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 podoba mi się ten pomysł z sadzą tylko dlaczego sadza ma mieć grubość akurat 1mm a lepiej by wyglądało jak by było 1mm blachy !? Mogę podać jeszcze inną wersję 1,6 mm LENISTWA. Bo jak by nie był, to by po sezonie wyczyścił i wysmarował jakąś ropą czy czymś oleistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.10.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ropa to dobry pomysł dzięki za wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 06.10.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Oczyściłem dokładnie na wiosnę oczywiście, więc proszę tu mi nie im imputować a na poważnie spaliłem próbkę pod palnikiem gazowym podtrzymuje ogień w ograniczonym zakresie pojawia się żółtawy osad, i jakby zapach palonej smoły ergo: pojawiła się rdza na blasze i odspoiła warstwę niedopalonych substancji smolistych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.10.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Oczyściłem dokładnie na wiosnę oczywiście, więc proszę tu mi nie im imputować a na poważnie spaliłem próbkę pod palnikiem gazowym podtrzymuje ogień w ograniczonym zakresie pojawia się żółtawy osad, i jakby zapach palonej smoły ergo: pojawiła się rdza na blasze i odspoiła warstwę niedopalonych substancji smolistych do przemyślenia również dla wszystkich tych co nie wierzą w wykroplanie się kondensatu od zbyt niskiej temp powrotu. Dobrze widoczne zjawisko na dziewiczo czystym kotle, później tego nie widać, co nie oznacza, że nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 06.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 do przemyślenia również dla wszystkich tych co nie wierzą w wykroplanie się kondensatu od zbyt niskiej temp powrotu. Dobrze widoczne zjawisko na dziewiczo czystym kotle, później tego nie widać, co nie oznacza, że nie występuje. Kondensatu czego tak apropo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.10.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 a różnych - różnościjedno jest pewne bimber tam się nie kondensuje ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Grzedorius czy twój piec był malowany od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Panowie, tak robią WSZYSCY produceni kotłów ! kupują blachę która jest zaimpregnowana smarami ew olejami zeby nie rdzewiało, pozniej zle to odtłuszczą i na to farba-nie ma mocnych żeby nie wyskoczyła rdza albo pokazały się bomble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Grzedorius czy twój piec był malowany od środka? Ciężko powiedzieć na 100% bo w poprzednim roku starałem się czyścić dokładnie i żadnej farby nie zauważyłem, kolor środka pieca był czarny jakby olejem zaimpregnowany (przed pierwszym paleniem),ale może jakąś minią było to pociągniete.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts