krzy27 07.10.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 I mój piec był taki. Z tym że rąk ta smoła nie brudziła. To była farba. U mnie też tak odłazi po przeciwnej niż zasobnik. Podejrzewam że rozmiękczyłbyś ją nitro lub acetonem. Dziury w tym miejscu nie powinien wypalić na wskroś. W starym piecu wypaliła mi się dziura w stali po 15 latach i to w miejscu gdzie nie było płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Zacząłem już palić a przedtem oddłubałem ile się dało zobaczymy czy się coś zmieni na działającym piecu. Przy okazji wdrożyłem pomysł jaki zastosował monter u znajowego czyli wykorzystanie pompy cwu jako pompy mieszającej tzn wyciągnąłem termometr z bojlera i teraz pompa pracuje cały czas ale przynajmniej temperatura powrotu będzie uczciwa (od wczoraj nie spadła ani razu poniżej 53 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 I to jest dobre rozwiązanie, u mnie pompa CO na 1 biegu przy pracy ciągłej działa również jako pompa Cwu i mieszająca a tem. nie spada poniżej 40st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 U mnie na pokładzie opcja CWU+miesz. tak że polecam również takie rozwiązanie. U siebie nie pozwolę sobie na ciągłą pracę pompki CWU ponieważ mój układ ogrzewania wody jest inny i łączy kilka źródeł. Między innymi solary. Mój eCoal jedynie dogrzewa przy niedostatkach pozostałych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 U mnie na pokładzie opcja CWU+miesz. tak że polecam również takie rozwiązanie. . W jaki sposób masz to zrealizowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Najnowsze oficjalne wydanie softu posiada taką opcję w zaawansowanych ustawieniach. Wystarczy włączyć. Pompkę CWU dajesz w swoje gniazdko na sterowniku i pełni ona podwójną funkcje. Nagrzewa wodę zgodnie z tygodniową listą życzeń oraz zabezpiecza powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) To rzeczywiście świetny sposób muszę uaktualnić wersje w sterowniku i zobaczyć jak to działa . Nie wiecie jak wymusić uaktualnienie softu w sterowniku??Juz znalazłemhttp://ecoal.pl/?pd=wsparcie I tam jest aktualizor sterownika Edytowane 7 Października 2011 przez Grzedorius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie wymusisz. Ściągasz aktualizator z oficjalnej strony i programujesz przez comm'a. Kabel lub przejściówka jest potrzebna. Jak wgrasz soft to w tym samym programie druga zakładka i wgrywasz nową stronę www, lecz tym razem po sieci. Tak przy okazji jak długo masz ten piec. Sądzę że to stosunkowo niedawny nabytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 07.10.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Mam pytanie odnośnie ustawienia temperatury CWU w eCoalu. Czy da się w jakiś sposób ustawić temperaturę powyżej 60st? Piec pracuje w trybie lato i 60st to maksymalna temperatura CWU jaką mogę ustawić. Chciał bym ustawić 70st, żeby zrobić dezynfekcję bojlera (Legionella). Czy naprawdę niema takiej możliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie żartuj z tą bakterią, poczytaj jak powstaje, z tego co wiem musiałbyś nie pobierać wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 W sterowniku nie ma takiej opcji. Mógłbyś to zrobić wpinając pompkę CWU w miejsce CO. Dezynfekcja to raz na co najmniej tydzień. Są systemy podgrzewania CWU gdzie nie ma szans na Legionelle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie żartuj z tą bakterią, poczytaj jak powstaje, z tego co wiem musiałbyś nie pobierać wody. Tu nie ma żartów z tą bakterią. Ona jest w każdej wodzie. Jednak w takim stężeniu w jakim jest nam zupełnie nie grozi. Groźne są gdy dojdzie do ich namnożenia w sprzyjających warunkach. Jeśli chodzi o samą dezynfekcje zalecana jest temperatura 70°C ponieważ bakteria ginie w tej temperaturze szybciej. W 60°C jest to znacznie dłużej ale również ginie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.10.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Krzy masz rację, ale sprzyjające warunki to takie gdzie nie ma napływu świeżej wody, namnażanie jest największe w tzw. wodzie odstałej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Odpowiednio duży zasobnik i masz idealne warunki. Woda prawie stoi. Bakteria swoją legendę ma z hotelowego systemu grzania ciepłej wody. Późniejsze zakażenia miały również miejsce w podobnych wielkich systemach. W domowych instalacjach nie było takiego zagrożenia ale i nie było wielkich zbiorników na ciepłą wodę. Max to jakie 100 - 150L. Teraz z dotacjami to 300L to już standard. Są jednak układy buforów z wężownicą CWU, które w obiegu CWU mają zaledwie kilka litrów wody. Woda jest grzana przepływowo od pojemnego zładu niewymienialnej wody. Tam woda w idealnych warunkach jest kilkukrotnie wymieniana w ciągu jednej minuty. Na tego i innego typu bakterii nie ma najmniejszych szans. Są jednak sceptycy, który kwestionują wydajność podgrzewania w ten sposób wody. Lecz tylko do pierwszego potrzymania rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Nie wymusisz. Ściągasz aktualizator z oficjalnej strony i programujesz przez comm'a. Kabel lub przejściówka jest potrzebna. Jak wgrasz soft to w tym samym programie druga zakładka i wgrywasz nową stronę www, lecz tym razem po sieci. Tak przy okazji jak długo masz ten piec. Sądzę że to stosunkowo niedawny nabytek. Dzięki już doczytałem, poprzednio aktualizacja była z poziomu programu a teraz jest dodatkowy program i tyle. Ale mam poważniejszy problem zerwało mi połączenie podczas programowania sterownika, na pc wywaliło program i teraz co bym nie robił (wyłanczał z prądu, czy włącznikiem) na sterowniku mam loading a z komputera nie widzi połączonego sterownika i nie rusza aktualizacja ani zwykły program. Oczywiście jest piątek po 17 więc do ogniwa ani electro systemu się nie dodzwonie jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ktoś miał jakiś podobny problem. Kieruje do źródła może i tobie pomoże:http://esterownik.pl/forum/posty,75/problem-z-aktualizacja-sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 07.10.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Dzięki już doczytałem, poprzednio aktualizacja była z poziomu programu a teraz jest dodatkowy program i tyle. Ale mam poważniejszy problem zerwało mi połączenie podczas programowania sterownika, na pc wywaliło program i teraz co bym nie robił (wyłanczał z prądu, czy włącznikiem) na sterowniku mam loading a z komputera nie widzi połączonego sterownika i nie rusza aktualizacja ani zwykły program. Oczywiście jest piątek po 17 więc do ogniwa ani electro systemu się nie dodzwonie jakieś rady? Kiedyś miałem podobnie aktualizowałem z nowego laptopa przez przejściówkę skończyło się na ściągnięciu stacjonarnego pc do kotłowni oczywiście w piątek wieczorem wtedy pomógł tel do ekektrosystemu to była aktualizacja z programu PC teraz jest aktualizator (osobny program) jeżeli masz pewną przejściówkę to postępuj jak niżej(jak nie to pc z sprzętowym RS232 i jak niżej) rada z eletrosystemu w przypadku przerwania aktualizacji brzmi "Proszę wykonać następujące kroki: 1. Wyłączyć sterownik. 2. Uruchomić program aktualizacyjny. 3. Wybrać przycisk aktualizuj oprogramowanie. 4. Status powinień się zmienić na: Oczekiwani na sterownik. 5. Włączyć sterownik. Jeśli za pierwszym razem się nie uda proszę spróbować ponownie." pozdrawiam elezibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 07.10.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Robiłem tak tylko status nie jest oczekiwanie na sterownik tylko brak połączenia.Uff Udało się po restarcie kompa i 10 probie poszło wreszcie według schematu podanego powyżej Edytowane 7 Października 2011 przez Grzedorius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 jestem perfidny. Cieszy mnie to że w takiej sytuacji nie jest potrzebne programowanie zewnętrzne kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 09.10.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Witam po dlugiej przerwie,Nie wiem ile osob stad udziela sie na forum esterownika wiec zarzuce temat rowniez tutaj W srode zaktualizowalem sterownik do wersji 2.0.0.10 i zaczely mi sie od tego czasu problemy z odczytem temperatury spalin. Tuz po instalacji alarm o przekroczeniu temperatury (na wykresie 550 st), po kilku godzinach kolejna szpila na 700 stopni. Po resecie alarmu i sterownika (ON/OFF) sytuacja wraca na chwile do normy (temp okolo 100st) a potem nastepuje powolny (i nie potwierdzony na wykresie temperatury CO) wzrost do prawie 300 stopni. Potem samoczynnie w ciagu kilku godzin spada znowu do normy i znowu zaczyna rosnac do 160. Znowu reset sterownika i momentalnie po wlaczeniu do 'prundu' odczyt ponownie w okolicach normy. Podejrzewam blad softu bo:1) do momentu aktualizacji odczyty nie przekraczaly 100 stopni, hocki zaczely sie tuz po.2) odczyt temperatury wraca do normy po resecie sterownika3) zmiany temperatury spalin nie maja odzwierciedlenia w zmianach temperatury CO (spaliny to gory i dolki, z calkiem sporymi amplitudami w ciagu tych kilku dni, a wykres CO plaski jak stol) Pytanie do uzytkownikow czy zauwazyli podobne zachowania w swoich sterownikach? Edytowane 9 Października 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts