Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Metoda prób i błędów zapisałem w zaawansowanych, żeby uruchamiał aplikacje w trybie zgodności z xp z sp3 i o dziwo zaczęło to wszystko ładnie śmigać. Ja mam starego laptopa gniazdo rs ma wbudowane ,dlatego mi szkoda z niego rezygnować. Fajnie ze się udało. Edytowane przez jack18

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ ostatnio tu nieco nudnawo, jednocześnie na wątku z OEP aż kipi napiszę co miałem napisać a układ tfu "niemiecki" mi to uniemożliwił skutecznie;)

Pisałem z Krzy o niskich temperaturach powrotu mojego kotła. Jednocześnie ostatnio zaobserwowałem, że kociołek nie jest w stanie dogrzać mi temp CWU wg nastawy. Tzn w dzień , kiedy piecyk idzie na piwo z trybem AL w układzie rządzi grawitacja. Ona dogrzewa mi elegancko grzejniki, podłogówkę oraz CWU. Wieczorem kiedy sterownik przełącza w tryb normalny pracę kotła, CWU wychładzała się momentalnie i oscylowała w okolicach 33-35 stopni C. Nie pomagały zmiany temp CO na wyższe. Nic nie dogrzewał i już. Załamka myślę sobie jak piec 38 kW może nie być wstanie dogrzać CWU do zadanej. Powrót również niski. By nie przedłużać dziś odkręciłem pompkę CWU przepłukałem, wkręciłem, ustawiłem pracę pompy mieszającej na niezależną i odpalam tryb auto. I oczom nie wierzę temp powrotu 30 stopni po 5 sekundach podskoczyła do 45 stopni. Bajka. Wcześniej próbowałem tego trybu, ale z miernym skutkiem pompa niby chodziła a skutku żadnego. Żałuję, że tak późno wpadłem na to, że to pompa CWU może być zabrudzona, zapowietrzona czy co tam innego. Choć ponoć pompa zamontowana pionowo nie powinna się zapowietrzać.

Przy okazji. Wczoraj aktualizowałem wersję soft do 0.2.8.1 i piec zdążył się 3 razy wygasić w trybie lato. Ustawienia podtrzymania bez zmian. Wszedłem na esterownik forum i widzę, że inni piszą podobnie. Myślę więc o powrocie do poprzedniej, dla mnie póki co sprawdzonej wersji.

Rozumiem, że chciałbyś zmniejszyć czas przerwy w podtrzymaniu ? Na razie jest 30 minut minimum. Ja myślę, że ten czas mógłby być zdecydowanie niższy, nawet 2-3 minuty, wtedy w okresach przejściowych, gdyby kociołek szedł na niskiej mocy i często się odstawiał - można by tym podtrzymaniem regulowac w miarę ciągłą pracę kotła. Zawijan pisał gdzieś że nawet jak nie dmucha a z palnika wychodzi płomień, to można uznać, że jest to praca ciagła. Tylko że to trwa 2-3-4 minuty, potem płomień gaśnie i z czasem zaczyna trochę dymić, a gdyby w tym czasie podać małą dawkę paliwa i trochę na chwilę dmuchnąć 30% (tak jak to jest w trybie lato przy odstawieniu kotła), to może by to pozwoliło utrzymać płomień zdecydowanie dłużej - praca ciągła...

Marin rozumiem do czego zmierzasz ale mi to niepotrzebne. W tym momencie moje parametry w podtrzymaniu to odpowiednio. Czas pracy podajnika 6s, czas przerwy 42 minuty, nadmuch 55%, czas krótkiej przerwy 45s. Ładnie to hulało, aż do aktualizacji. Po niej kocioł zaczął zachowywać się zupełnie inaczej. Zależy Ci na pracy ciągłej. Wydaje mi się, że nie tędy droga.

Wg parametrów pracy, które sobie poustawiałem kocioł zaczyna "dawać w palnik" od godziny 19 i pracuje do 8 rano. W tych godzinach czas pracy podajnika oscyluje w okolicach 40- 50 minut/noc i ok 15 minut/dzień. Wynik nieco zakłamany z uwagi na nieaktywną pompę CWU, która nie podgrzewała niestety wody i nie chroniła powrotu. Dziś, kiedy wychodziłem o godz 6 rano do pracy czas pracy wynosił już 46 minut. Ponieważ w tym momencie przez najbliższe dni pogoda i temp będą podobne przełączę piec z trybu AL w dzień na pracę normalną i porównam wyniki. Zamierzam ustawić niską temp dzienną na czujniku temp wewn, by skorzystać z pracy cyklicznej pompy CO.

Podsumowanie miesiąca: koszt grzania C.O. i Cwu w domu (9.5m na 11m dwie kondygnacje) dla dwóch rodzin to 9.8 zł na dzień, podzielić na 2 to 4.9zł dla jednej rodziny. Zawsze mogłoby być taniej lub drożej. Temperatura w domu nigdy nie spadła poniżej 24 st, oscyluje w pobliżu 25st. Teraz jest 24.4 bo było wietrzenie przed spaniem. Brakuje okien trzyszybowych i rekuperatora z GWC :)

Tylko czy taka inwestycja ma sens ekonomiczny.

Podsumowanie miesiąca: koszt grzania C.O. i Cwu w domu (9.5m na 11m dwie kondygnacje) dla dwóch rodzin to 9.8 zł na dzień, podzielić na 2 to 4.9zł dla jednej rodziny. Zawsze mogłoby być taniej lub drożej. Temperatura w domu nigdy nie spadła poniżej 24 st, oscyluje w pobliżu 25st. Teraz jest 24.4 bo było wietrzenie przed spaniem. Brakuje okien trzyszybowych i rekuperatora z GWC :)

Tylko czy taka inwestycja ma sens ekonomiczny.

No to też się pochwalę:

około 8 zł dziennie przy zupełnie podobnych parametrach domku, też 2 kondygnacje, 5 osób dorosłych i 2 dzieci. Ja mam jednak trochę niższą temp. prawie wszędzie 22-23 st, w sypialni ok. 20. Dla mnie to komfort cieplny... Nie mam styro, trzyszyba i rekupera :) I nie mam zamiaru zakładać. Może kiedyś - w nowym domu. Ten ma już prawie 100 lat...

Ciekawe porównania - nie grzeje jeszcze miesiąca ale po pierwszym zasypie który starczył na 14 dni wychodzi mi po 9,5 zł dziennie ( CO + CWU) (ekogroszek z transportem wyszedł po 706 zł) dla 4 a czasami 3 osobowej rodziny na dwóch kondygnacjach. Temperatura w domu oscylowała od 22,5 do 23,5 - w sypialni chłodniej. No nie liczę tu prądu na potrzeby kotła i pompek. Teraz jest jeszcze ciepła jesień - za chwile przyjdzie zima to nam to wszystko skoryguje na właściwe tory grzania :)