Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupowałem luzem ale dałem swoje worki i mi poworkowali po 50kg 1t za 20zł, u nas na składzie ten droższy eko jest przykryty plandeką. Jak paliłem latem to najdrożej wychodziło palenie tym najdroższym, na mrozy lepiej sprawdza się ten droższy i jeśli faktycznie jest dobry to jest malutko popiołu.

Ha ha ha ale śmieszne Piotrase ;)

lubisz kupować eko z wodą, to strasznie drogą wodę kupujesz, 15l wiadro suchego ekogroszku waży 10kg, zamocz eko i zważ ponownie. To już nie będzie takie śmieszne.

PORZĄDNE eko nie nabierze wody :) przecież to kamień, chyba że w środku bedzie mial... a to gorsze eko może być z wodą??

To gorsze eko jest drugą klasą to dorabiają na wodzie ;) Porządne eko? takie to tylko w erze ;) Jak wrzucasz eko to się nie kurzy? jeśli się nie kurzy to jest mokry eko. Może kupujesz eko bez nawet minimalnej ilości miału który lubi wodę.

Co tak się czepiasz? Kolacji nie jadłeś ;) żona w delegacji? ;)

Mi z miału wychodzi 30kg ze 140kg miału.

Mnie wychodzi podobnie, może nawet nieco więcej. A spieki koksowe też masz jak ja, czy wypala Ci wszystko ?

Generalnie zauwazyłem, że na takie jesienno-wiosenne pory to najlepiej tanim miałem palić. Testowałem taki za 440 - 23MJ i nie było specjalnej różnicy w porównaniu do tego droższego - 26MJ (za 590). Więc w przyszłym roku zaopatrzę się w tańszy opał. Jedynie na mroźne dni coś lepszego - ale potestuję najpierw co jest lepsze na takie dni.

Chochla mam dwa gatunki eko jeden po 690zł drugi po 820zł, z tańszego ze 100kg jest wiadro 20l popiołu, z droższego ze 160kg jest blaszka od pieczenia ciasta.

Hmmm, no to kupilem w tym roku jakis gorszy w takim razie. Z zeszlorocznego mialem wiadro popiolu z zasypu. W tym roku mam dwa wiadra :/

PORZĄDNE eko nie nabierze wody :) przecież to kamień,

Nie musi 'nabrac' wody. Wystarczy, ze ziarna beda zmoczone. Nie bede dyskutowal ile stracisz na takiej wodzie bo nie mam pojecia jaka moze byc ta dodatkowa masa, ale na pewno stracisz palac takim weglem bo czesc ciepla zostanie stracona na odparowanie wody plus kwestie zwiazane z wykraplaniem tej wody zasobniku. Tak, ze nie ma co sie nabijac z tego, ze sklad przykrywa halde plandeka bo to tylko dobrze o nich swiadczy.

Może poprawili algorytm w sterowniku...

Takie rzeczy to tylko w erze:

"Październik był w Warszawie chłodny. Średnia miesięczna temperatura wyniosła 6,4 stopnia i była o prawie 2 stopnie niższa od normy wieloletniej. To był najchłodniejszy październik od 2003 roku, czyli od 7 lat.

Średnia maksymalna temperatura wyniosła w październiku od 4 do 14 stopni, a w nocy od minus 2 do 5 stopni. 8 nocy i poranków przyniosło temperatury ujemne, a 8 popołudni temperaturę nie wyższą niż 10 stopni."

Takie rzeczy to tylko w erze:

"Październik był w Warszawie chłodny. Średnia miesięczna temperatura wyniosła 6,4 stopnia i była o prawie 2 stopnie niższa od normy wieloletniej. To był najchłodniejszy październik od 2003 roku, czyli od 7 lat.

Średnia maksymalna temperatura wyniosła w październiku od 4 do 14 stopni, a w nocy od minus 2 do 5 stopni. 8 nocy i poranków przyniosło temperatury ujemne, a 8 popołudni temperaturę nie wyższą niż 10 stopni."

pracujesz w meteorologii? ;)

Na zwiększone zużycie może mieć też wpływ sam opał. To, że coś jest tańsze nie znaczy że gorsze ;)