darase 04.11.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Ppietrz nie aktualizowałem sterownika, poczekam do 31 marca 2012 i zobaczę czy ocieplenie domu dało efekt, jeden miesiąc nie przesądza bo mogło być chłodniej w tamtym październiku tak jak napisał Chochla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 04.11.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Ppietrz nie aktualizowałem sterownika, poczekam do 31 marca 2012 i zobaczę czy ocieplenie domu dało efekt, jeden miesiąc nie przesądza bo mogło być chłodniej w tamtym październiku tak jak napisał Chochla. No jeśli ocieplałeś dom w tym sezonie, to musi być jakaś oszczędność. Po coś w końcu się ociepla te domy Ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić jak duży wpływ na zużycie opału miało ocieplenie domu, właśnie ze względu na pogodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Czasami może być "przerost formy nad treścią" i można nie uzyskać spodziewanego efektu. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 04.11.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 pracujesz w meteorologii? Nie, ale od czego jest internet? Na zwiększone zużycie może mieć też wpływ sam opał. To, że coś jest tańsze nie znaczy że gorsze Jasne, ze tak. Ale pierwsza i podstawowa rzecza wplywajaca na zuzycie paliwa jest delta temperatur. A ta w tym roku jest zdecydowanie mniejsza niz w poprzednim - musialbym sprawdzic wykresy ale w Lodzi temperatura spadla ponizej zera chyba tylko raz przez krotka chwile. Cos mi sie tak obilo o uszy, ze ten pazdziernik jest jednym z najcieplejszych w ostatnich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 04.11.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie, ale od czego jest internet? To był oczywiście żart z mojej strony Jasne, ze tak. Ale pierwsza i podstawowa rzecza wplywajaca na zuzycie paliwa jest delta temperatur. A ta w tym roku jest zdecydowanie mniejsza niz w poprzednim - musialbym sprawdzic wykresy ale w Lodzi temperatura spadla ponizej zera chyba tylko raz przez krotka chwile. Cos mi sie tak obilo o uszy, ze ten pazdziernik jest jednym z najcieplejszych w ostatnich latach. Fakt, że tegoroczna jesień jest bardzo ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 04.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Czasami może być "przerost formy nad treścią" i można nie uzyskać spodziewanego efektu. Pożyjemy zobaczymy No zalezy co zrobiles. Jak dolozyles dodatkowe 5cm do istniejacych 15 to pewnie bys musial wagi labolatoryjnej uzywac, zeby porownywac zuzycie. Ale jak polozyles jakakolwiek warstwe na nieocieplonych scianach to mysle, ze roznica moze byc widoczna golym okiem. Ale raczej nie w tym miesiacu w porownaniu do tego sprzed roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 04.11.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 To był oczywiście żart z mojej strony Wiem, wiem, ale na 'usprawiedliwienie' ze swojej strony moge powiedziec, ze jak bylem 'troche' mlodszy to nawet zbudowalem stacje meteorologiczna (chyba posilkujac sie wskazowkami Adama Slodowego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.11.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Racja, wszystko się okaże jak przyjdą mrozy, wtedy będzie można zrobić rozpoznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A jak nie przykryją plandeką to co mu będzie??? przeziębi się czy co?? Zwietrzeje od słońca i wiatru, namoknie od deszczu, a gdy potem zamarznie to dostaniesz go w kostkach zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Chochla i Darase ja u siebie widzę różnicę nawet w tak ciepłym miesiącu jak październik tego roku. Licznik czasu pracy podajnika w skali miesiąca to 1332 czyli ok 330 kg. W poprzednim roku tona węgla "puknęła" po niespełna 3 tygodniach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Przy okazji. Pewnie Ameryki tym wpisem nie odkryję ale może komuś pomogę. Koledzy którzy swoją instalację opierają na pracy pomp w tym CWU jako mieszającej bez dodatkowych zaworów zwrotnych. U mnie aktualne ustawienia to CO 44 stopnie CWU 38 stopni. Mimo tego temp wody oscyluje w okolicach temp kotła. Wyjaśnienie - pompa CWU co jakiś czas załącza się jako mieszacz by podnieść temp na powrocie kotła. Praca trwa kilka sekund jednak po kilkunastu- kilkudziesięciu takich cyklach woda w bojlerze zaczyna iść w górę. Po prostu sterownik realizując funkcję ochrony kotła "przy okazji" dogrzewa nam CWU do takiej jak aktualnie jest zadana na CO. Moim zdaniem przyczynia się to do oszczędności pewnie niewielkich ale jednak zawsze. Pompa CWU nie musi chodzić non stop by osiągnąć wyższe temp, co wpływa na troszkę mniejsze zużycie prądu a przy okazji też węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Takie pytanko. Natrafiłem wczoraj przypadkiem na informację na temat premii termomodernizacyjnej z BGK z tytułu np ocieplenia budynku mieszkalnego. Ma ktoś może większą wiedzę na ten temat. Z info na stronie BGK wynika, że wartość przyznawanej premii termomodernizacyjnej wynosi do 20% wykorzystanego kredytu. Pytanie moje co jeśli ktoś nie korzystał z kredytu. By nie zaśmiecać wątku prośba o jakieś info na priv jeśli ktoś korzystał bądź posiada bliższe info w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 05.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Chochla i Darase ja u siebie widzę różnicę nawet w tak ciepłym miesiącu jak październik tego roku. Licznik czasu pracy podajnika w skali miesiąca to 1332 czyli ok 330 kg. W poprzednim roku tona węgla "puknęła" po niespełna 3 tygodniach pracy. OK, tylko ile z tych 650kg to ocieplenie a ile temperatura za oknem? Ciezko to wyczuc przy tak dramatycznie roznych miesiacach. Tamten byl jednym z najzimniejszych w dekadzie, ten jest jednym z najcieplejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Przy okazji. Pewnie Ameryki tym wpisem nie odkryję ale może komuś pomogę. Koledzy którzy swoją instalację opierają na pracy pomp w tym CWU jako mieszającej bez dodatkowych zaworów zwrotnych. U mnie aktualne ustawienia to CO 44 stopnie CWU 38 stopni. Mimo tego temp wody oscyluje w okolicach temp kotła. Wyjaśnienie - pompa CWU co jakiś czas załącza się jako mieszacz by podnieść temp na powrocie kotła. Praca trwa kilka sekund jednak po kilkunastu- kilkudziesięciu takich cyklach woda w bojlerze zaczyna iść w górę. Po prostu sterownik realizując funkcję ochrony kotła "przy okazji" dogrzewa nam CWU do takiej jak aktualnie jest zadana na CO. Moim zdaniem przyczynia się to do oszczędności pewnie niewielkich ale jednak zawsze. Pompa CWU nie musi chodzić non stop by osiągnąć wyższe temp, co wpływa na troszkę mniejsze zużycie prądu a przy okazji też węgla. Już to dawno pisałem,ze się ma dwie pieczenie na jednym ogniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Widzicie Panowie ja mam 3 pieczenie na jednym ogniu, wszystko załatwia pompa CO.Sebsa u Ciebie widać oszczędności, różnica jest zbyt duża żeby był to tylko cieplejszy październik.Zapomniałem jak duży masz dom i nie wiem jakich inwestycji dokonałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Dom 270 m2, 2 piętra, w tym momencie ogrzewane ok 150 m2Na wynik złoży się pewnie: ocieplenie całości domu 10 cm styro, pełniejsze poznanie możliwości ecoal, większa kontrola nad jego pracą. W ubiegłym roku mieszkałem jeszcze w innym miejscu, kotłem operowałem z doskoku, na miejscu był tylko teść, którego działania ograniczały się tylko do opróżniania popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Minertu tak jak pisałem Ameryki nie odkryłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Minertu tak jak pisałem Ameryki nie odkryłem... Nie wiem czy pamiętasz jak zaczynaliśmy od mostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 05.11.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Nie napisałem jeszcze jednej ważnej rzeczy. Ubiegły rok był pierwszym sezonem grzewczym dla naszego budynku co też przyczyniło się do większego zapotrzebowania na ciepło. Minertu pamiętam jak pisałeś o tym mostku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Verb z tym zwykłym groszkiem uważaj na większe kawałki, pompa CO nie jest podłączona do sterownika, w zimie chodzi cały czas, teraz działa na takim sterowniku z Łobi za 19zł. Mam starą wersję softu gdzie pompa CO pracuje ciągle. Bez pracy pompy woda krąży grawitacyjnie. Nie jest to idealne rozwiązanie bo teraz trzeba odkręcać dwa zawory gdy jest chłodno. Tak mam to zrobione http://www.darase.flog.pl/wpis/2474098/loto-lone- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts