Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krzychu nie wiem jaki kociołek masz. Wiem, że na początku produkcji Ogniwo Eko występowały problemy z zawieszającym się opałem z racji złego kształtu kosza. Później nieco to zmieniono i problem znikł. My ze Slavetą mamy Ponary tam paliwo się nie wiesza. Tu występowały inne choroby wieku dziecięcego hehe

Tu występowały inne choroby wieku dziecięcego hehe

Zgadza się teraz po roku użytkowania dla mnie największą wadą ponara jest wyjście wody z kotła, kurcze co za jełop wymyślił żeby wyjście wody zrobić od góry kotła przy wyczystce wymiennika? Kompletnie nie przemyślana sprawa. Ogniwo ma od tyłu i tak powinno to być skonstruowane, reszta bez zarzutu.

Witam od tego sezonu posiadam piec Eko 15 Kw i palę w nim drobnym przesianym węglem. Ogólnie to opał jest suchy i nie spieka sie zbyt mocno tylko od ok 2 miesięcy co najmniej z 8 razy zerwało mi zawleczke. Co może byc przyczyną?Kolega ma taki sam piec od poprzedniego sezonu i tez łamało mu zawleczki ale po ok. pół sezonu problem sam zniknął czy to norma w tych piecach. Dodam że sąsiad ma eko plusa i pali tym samym opałem ale ani razu zawleczki nie zerwało. Pozdrawiam

Szanowni Koledzy,

ścięcie zawleczki spowodowane jest przeciążeniem. Ponieważ tak w Brucerze jak i w Burnerze-s szczelina pomiędzy ślimakiem, a korytem jest maleńka, dlatego tylko duży kamień lub inne twarde zanieczyszczenie może spowodowac taki numer. No, oczywiście jeszcze płaski kawałek drewna, który wtryni się między linię śrubową, a koryto może dać radę zawleczce.

Wiem, że nie macie wpływu na to, co wam dostawcy "opału" wcisną i jest to wkurzające. Dobrze wiem, że zawleczkę ścina wówczas, gdy ma się najmniej czasu lub gdy jest zimno.

Dobrze jest przyjrzeć się śmieciom sprzedawanym jako pełnowartościowy opał i ... zjechać z góry na dół dostawcę takiego badziewia.

Na konferencji sosnowieckiej w zeszłym roku i w tym również - w prezentacji - przedstawiałem podstawowe minimalne wymagania dotyczące wielkości i kształtu gardzieli, zależnie od wielkosci największego ziarna, aby się nie tworzyły nawisy. Wie o tym Ponar, wie Ogniwo. I nie tylko. Tyle, że jeśli trafi się choćby jeden kawałek takiego nadziarna, to paliwo ma się prawo na jakiś czas zawiesić.

Koledzy z górnictwa - i nie tylko - mają z tym problemem kontakt codzienny. Niby dziesiątki prac badawczych, publikacje itd. a trafi się czasami taka konfiguracja "czarnego", która kpi sobie z nas wszystkich i .... nawis gotowy.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zawijan_2

Edytowane przez zawijan_2

dzięki za szybką i treściwą odpowiedz w sprawie zerwanych zawleczek. Musze przyznać że dosypuje trocin do tego opału i nie wykluczone że czasami trafi się tam jakiś śmieć typu cienki kawałek drewna. Spróbuję nie dosypywać i palić tylko węglem. Jak pisałem w eko plus u kolegoi ten sam opał idzie bez problemu, inni znajomi w innych kotłach też sobie go chwalą. Pozdrawiam

O cieknących wymiennikach z początku produkcji nie wspomnę... Dla mnie jeszcze jednym malutkim utrudnieniem(do poprawy we własnym zakresie) jest ujście wody na dole z tyłu kotła. Przy okazji Slaveta dospawałeś te rączki do pokrywy wyczystki kotła o której kiedyś pisaliśmy?

A co z tym ujściem wody jest nie tak?

Rączek nie dospawałem bo urodziły mi się dzieciaki i kompletnie nie miałem czasu na takie rzeczy, teraz właśnie powróciłem do tego tematu bo sytuacja się trochę rozluźniła:)

Myślałem nad zawiasami ale za dużo rzeczy może pójść nie tak więc zostanę przy jednej centralnie przyspawanej rączce.

Efekty na pewno pokarzę niedługo.

Pewnie że się nie zawiesza tylko musi być suchutki. Zawiesić się może jedynie na samym końcu w tych miejscach gdzie jest zagięcie blach ale wystarczy nie czekać aż opał zejdzie do kompletnego zera i będzie git. Cudnie by było gdyby zasobnik był o przekroju okrągłym w tedy do miału idealnie ale pomarzyć można:)

Na próbę miałem tylko 2 worki, około 60kg. Zawisło dwa razy a było suche jak pieprz.

Gadałem z jednym gościem, który tez próbował miału w brucerze i było podobnie - wlot do podajnika jest problemem.

W zeszłym sezonie paliłem miałem problemów z zawieszaniem nie miałem ale głównie przez to że pilnowałem by paliło się non stop. Coś na styl rady Slavety. Za to miałem inny problem. W miale dużo miałem frakcji pylistej. Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ciepło palnik się przewęglał. Powietrze nie było w stanie dobrze spenetrować tego miału. Największe zdziwienie było bo w okresie przejściowym nie robił takich problemów.

Na próbę miałem tylko 2 worki, około 60kg. Zawisło dwa razy a było suche jak pieprz.

Gadałem z jednym gościem, który tez próbował miału w brucerze i było podobnie - wlot do podajnika jest problemem.

A no widzisz ja teraz od początku sezonu spalam 4 zasobnik miału i nic się nie zawiesiło. Miał suchy, nawet skroplin zero w zasobniku.

W takim razie pozostaje mi spróbować jeszcze raz.

Powiedz, czy masz miał bardzo drobny czy jakiś sortowany ?

Ten który próbowałem spalić(25 z KWK Piast), był praktycznie jak groszek - frakcji pylistych bardzo mało, za to trafiały się kawałki po 50mm. Spalał się lepiej niż retopal, bardzo mało popiołu a pochodzi od tego samego producenta.

Próbuj, próbuj ja w zeszłym sezonie spaliłem 4t miału z piasta bez żadnego problemu, a też mam brucera tylko w innym kotle, ale to chyba żadna różnica.